Telekomunikacja jak na dłoni






Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez zwariowany.kurczak » 10 lip 2018, o 20:09

lord_kr napisał(a):W każdym razie polska karta Orange w UK VoLTE nie posiada :-)


W Uk, hmm WiFiCalling choćby apką Orangutana, a jak przyjemnie, bo nie ma opłat FUP... Znaczy są jak dzwonisz "on air" po wifi ni ma :D
max. http://www.speedtest.net/result/7675339389.png http://www.speedtest.pl/test/188542501
zwariowany.kurczak
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 552
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez green90000 » 10 lip 2018, o 20:17

Wróciłem 2 lata temu z rocznego pobytu w UK... i stwierdzam, że stan i konfiguracja sieci brytyjskich operatorów jest poniżej dna. W centralnych dzielnicach Londynu stojąc na ulicy bywa, że jesteśmy w zasięgu jedynie 2G, a na prowincjach bywa że nawet tego nie ma.
Naprawdę w Polsce nie mamy się czego wstydzić :)
green90000
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 70
Dołączył(a): 14 kwi 2016, o 17:33

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez ja.michal » 10 lip 2018, o 20:41

lord_kr napisał(a):Z tego co pamiętam China Mobile i AT&T coś w tym względzie robiły.

Tak, podobno działa roaming VoLTE między sieciami południowokoreańskimi, a chińskimi. Również na Bilskim Wschodzie między dwiema sieciami i chyba znajdzie się para w Ameryce Południowej.

lord_kr napisał(a):W każdym razie polska karta Orange w UK VoLTE nie posiada :-)

No właśnie chodziło o to czy mniej lub bardziej oficjalnie działa coś z rodzimych sieci poza granicami kraju.

zwariowany.kurczak napisał(a):W Uk, hmm WiFiCalling choćby apką Orangutana, a jak przyjemnie, bo nie ma opłat FUP... Znaczy są jak dzwonisz "on air" po wifi ni ma :D

Apka WiFi Calling Orange pozwala na transmisję bez WiFi po danych komórkowych?

green90000 napisał(a):Naprawdę w Polsce nie mamy się czego wstydzić :)

No nie mamy. Może rekordów prędkości w Polsce nie ma, ale nawet w lasach mamy LTE. Ludzie z USA się dziwią, że mamy tak dobry zasięg sieci. Na zachodzie mają wyobrażenie jakie mają o Polsce. Ostatnio słyszałem od znajomej, że pytano się ją ostatnio, bodajże w UK, czy w Polsce mamy odkurzacze. :lol:
Ale to tak marginesem. ;)
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2382
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez p2225 » 10 lip 2018, o 21:10

ja.michal napisał(a):
lord_kr napisał(a):Z tego co pamiętam China Mobile i AT&T coś w tym względzie robiły.

Tak, podobno działa roaming VoLTE między sieciami południowokoreańskimi, a chińskimi. Również na Bilskim Wschodzie między dwiema sieciami i chyba znajdzie się para w Ameryce Południowej.

Argentyński Movistar i brazylijskie Vivo od ponad roku testują VoLTE w roamingu.

ja.michal napisał(a):No nie mamy. Może rekordów prędkości w Polsce nie ma, ale nawet w lasach mamy LTE. Ludzie z USA się dziwią, że mamy tak dobry zasięg sieci. Na zachodzie mają wyobrażenie jakie mają o Polsce. Ostatnio słyszałem od znajomej, że pytano się ją ostatnio, bodajże w UK, czy w Polsce mamy odkurzacze. :lol:
Ale to tak marginesem. ;)

Jeśli już się chwalimy to jakiś czas temu trafiłem na taką wypowiedź:
https://youtu.be/_WPwS8Fa_j8?t=37s ;)
Ostatnio edytowano 10 lip 2018, o 21:21 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez lord_kr » 10 lip 2018, o 21:13

p2225 napisał(a):
ja.michal napisał(a):
lord_kr napisał(a):Z tego co pamiętam China Mobile i AT&T coś w tym względzie robiły.

Tak, podobno działa roaming VoLTE między sieciami południowokoreańskimi, a chińskimi. Również na Bilskim Wschodzie między dwiema sieciami i chyba znajdzie się para w Ameryce Południowej.

Argentyński Movistar i brazylijskie Vivo od ponad roku testują VoLTE w roamingu.
No i teraz cos ciekawego.
Karta T-Mobile (abonament) w Iphone 6s po zalogowaniu sie do EE usiluje wybierac numer w 4g. Niestety be skotku. Po wylaczeniu 4g wszyatko dziala. Moze cos testuja?

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 247
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez p2225 » 10 lip 2018, o 21:26

A na telefonach bez VoLTE w EE działa normalnie CSFB? Może to chwilowe problemy?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez lord_kr » 10 lip 2018, o 21:27

p2225 napisał(a):A na telefonach bez VoLTE w EE działa normalnie CSFB? Może to chwilowe problemy?
Tak dziala.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 247
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez p2225 » 10 lip 2018, o 21:52

Nie wiem czy to jest odpowiedni moment na to żeby wdrażać roaming VoLTE dla naszych sieci, chociaż technologia raczej jest już dobrze opracowana. A czy masz kartę innej polskiej sieci dla porównania?

Od lutego 2017, AT&T chwali się, że ma roaming VoLTE w Japonii: http://about.att.com/story/volte_roamin ... japan.html
i w Korei Południowej i Hongkongu: http://about.att.com/story/att_launches ... _kong.html
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez ja.michal » 10 lip 2018, o 23:57

lord_kr napisał(a):Z tego co pamiętam China Mobile i AT&T coś w tym względzie robiły.

Tak, podobno działa roaming VoLTE między sieciami południowokoreańskimi, a chińskimi. Również na Bilskim Wschodzie między dwiema sieciami i chyba znajdzie się para w Ameryce Południowej.

lord_kr napisał(a):W każdym razie polska karta Orange w UK VoLTE nie posiada :-)

No właśnie chodziło o to czy mniej lub bardziej oficjalnie działa coś z rodzimych sieci poza granicami kraju.

zwariowany.kurczak napisał(a):W Uk, hmm WiFiCalling choćby apką Orangutana, a jak przyjemnie, bo nie ma opłat FUP... Znaczy są jak dzwonisz "on air" po wifi ni ma :D

Apka WiFi Calling Orange pozwala na transmisję bez WiFi po danych komórkowych?

green90000 napisał(a):Naprawdę w Polsce nie mamy się czego wstydzić :)

No nie mamy. Może rekordów prędkości w Polsce nie ma, ale nawet w lasach mamy LTE. Ludzie z USA się dziwią, że mamy tak dobry zasięg sieci. Na zachodzie mają wyobrażenie jakie mają o Polsce. Ostatnio słyszałem od znajomej, że pytano się ją ostatnio, bodajże w UK, czy w Polsce mamy odkurzacze. :lol:
Ale to tak marginesem. ;)
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2382
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez p2225 » 19 lip 2018, o 09:25

B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez Spacedust » 19 lip 2018, o 10:33

Verizon przestał aktywować telefony tylko z 3G: https://www.droid-life.com/2018/07/16/v ... hones-rip/

Żeby iPhone'a 5 i 5S też nie aktywować to już kpina.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4368
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez kozien70 » 19 lip 2018, o 11:58

Spacedust napisał(a):Żeby iPhone'a 5 i 5S też nie aktywować to już kpina.


Bo? Stary, nie obsługujący VoLTE (a tak naprawdę o to tu chodzi) 5letni iPhone jest jakimś telefonem "ponad prawem" czy co?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4734
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez piotrzet » 19 lip 2018, o 12:07

Bardzo dobrze u nas powinno być dokładnie to samo. Najpierw nie aktywować nowych np z samym 3G, a później dopiero wyłączać.
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2995
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez lord_kr » 19 lip 2018, o 12:13

Spacedust napisał(a):Verizon przestał aktywować telefony tylko z 3G: https://www.droid-life.com/2018/07/16/v ... hones-rip/

Żeby iPhone'a 5 i 5S też nie aktywować to już kpina.
Czytam, czytam i nie widze slowa o wyzej wymienionych iphone'ach. Jedynie o sluchawkach bez 4g gdy tymczasem oba LTE maja.

Zastanawiam sie dlaczego w Europie jeat tak malo prostyxh sluchawek (nie smartfonow) z 4g. Ostatnio wpadla mi w rece Nokia 8110 4g oferuje ona dokladnie to co powinna: VoLTE, wsparcie dla mediow spolecznosciowych i swietna baterie.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
lord_kr
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 247
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 00:55
Lokalizacja: Londyn
Model telefonu: Galaxy Note 2, Nokia 2730
Sieć: O2-UK, Three UK, Plus na Karte

Re: Wyłączenie oraz refarming zasięgu 2G/3G

Postprzez kozien70 » 19 lip 2018, o 15:05

Szkoda tylko, że to VoLTE w Nokii 8110 jest póki co tylko na papierze. Nie znam europejskiej sieci, w której by na niej działało. I jeśli wsparcie dla VoLTE na 8110 będzie wyglądać tak samo jak dla obecnych smartfonów Nokii, to kiepsko to widzę... Przynajmniej w Polsce.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4734
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości