Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez helioN » 25 lip 2018, o 01:07

bed napisał(a):
helioN napisał(a):Myślałem że klienci Orange mogą korzystać z 2600 T-Mobile?

No to tym razem niestety źle myślałeś :) jak włączą na swoim paśmie to klienci będą mogli korzystać.

Niestety Orange odwala takie rzeczy czasami. U mnie swojego czasu zmniejszali moc nadajników w ramach oszczędności 8) Dopiero z pomocą osób trzecich z kontaktami sytuacja się poprawiła, za kilka miesięcy oczywiście znów to robili :lol:
helioN
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 58
Dołączył(a): 10 cze 2013, o 15:45

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 25 lip 2018, o 07:42

LTE metrze padło? Na linii M2 tylko H+...
T-Mobile
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 25 lip 2018, o 08:12

Odpalono pasmo LTE 2600 na stacji Orange:
Warszawa - Wilanów, Mazowieckie
ul. Wiertnicza 166 (budynek Media Business Centre - siedziba TVN, ITI)

Działa dla T-Mobile.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3740
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bobix » 25 lip 2018, o 08:15

myk6414 napisał(a):LTE metrze padło? Na linii M2 tylko H+...
T-Mobile


Na M1 działa.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 474
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez myk6414 » 25 lip 2018, o 08:18

Chodziło mi o M1. Od Młocin do Ratusz Arsenal nie działało. Za Arsenalem wskoczyło.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 25 lip 2018, o 10:01

dagonPL napisał(a):W samym Osiu i Tleniu bije ich na glowe, ale tylko tam...

Ciekawe stwierdzenie, tym bardziej, że w Osie i w Tleniu wszyscy operatorzy mają po jednej stacji, gdzie w Tleniu jest jedna wspólna dla wszystkich. Więc gdzie ich bije na głowe? Chyba tym, że z reguły na "wiochach" ludzie posiadają telefony albo w Plusie albo w Erze (TMobile) i Play może tam mieć mniejsze obciążenie.
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 489
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez dominikm27 » 25 lip 2018, o 11:32

Jest aktualizacja pozwoleń UKE. T-Mobile szaleje. Zwłaszcza w w L800 i L2100.
dominikm27
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 10 sie 2017, o 11:05

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 25 lip 2018, o 14:37

Znowu coś pozmieniali! Ładnie mi trzymało przez jakieś 3 miesiące UMTS900, a teraz znowu ucieka do UMTS2100 po pewnym czasie. Testowałem póki co w T-Mobile.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4372
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Antyfcb » 25 lip 2018, o 15:08

U mnie podobnie. Maszt z UMTS 900 100 m od domu a trzyma U 2100 z 3 km
Siempre en mi corazón
Antyfcb
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 184
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 22:04
Lokalizacja: Internet

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 lip 2018, o 16:33

Orange podaje, że do 2020 r. zapłaci T-Mobile 32 mln zł za prawo korzystania z zasobów radiowych w paśmie 900 MHz.

Niezła cena jak za 2 dodatkowe kanały GSM900.
https://www.telko.in/orange-rekord-w-ft ... -bez-zmian
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5205
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez dt » 25 lip 2018, o 16:55

Ciekawe info. Dwa kanały to jaka szerokość pasma?
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 453
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 lip 2018, o 16:59

Każdy kanał ma 200kHz.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5205
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 25 lip 2018, o 17:45

p2225 napisał(a):Niezła cena jak za 2 dodatkowe kanały GSM900.
https://www.telko.in/orange-rekord-w-ft ... -bez-zmian

Ale już podzieli w całej Polsce 900Mhz ? Bo chyba nie. Chyba jeszcze to info starej umowy i zakładam, że do 2020r nastąpi już całkowity podział w Polsce 900Mhz oraz uruchomienie LTE2100.
Ciekaw jestem ile płacą za LTE1800?

EDIT
Właśnie doczytałem. Coś mi tu śmierdzi, że tyle hajsu. Ale nie wiemy jakie były zapisy umowy pierwotnej i może to jakieś wyrównanie jest....

Natomiast to i tak pikuś w porównaniu do tego ;)
https://gsmonline.pl/artykuly/kara-dla- ... -co-chodzi
Polski Orange musi zapłacić w sierpniu ogromną karę - 127,6 milionów euro plus 23,7 milionów euro odsetek
Ostatnio edytowano 25 lip 2018, o 17:52 przez spotify, łącznie edytowano 1 raz
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 489
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 lip 2018, o 17:52

900-ka jest już podzielona: https://www.telix.pl/operatorzy/t-mobil ... gregation/
Stara umowa na 900MHz obowiązywała do połowy tego roku (stąd też tak szybkie wyłączenie wspólnego U900). Do 2020 roku ma zakończyć się rozdział LTE1800 i uruchamianie LTE2100.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5205
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 25 lip 2018, o 18:33

Mikrostacja bazowa Orange/T-Mobile na ścianie Kupca Poznańskiego obok napisu OAZIS nadaje na zewnątrz i do środka GSM900/UMTS900/UMTS2100/LTE1800/LTE2100, na trzecim piętrze jest jeszcze jeden taki mikrus z tym samym CIDem, zainstalowany na ścianie i celujący w okna

Obrazek

I jeszcze nowości z Poznania:

- ul. Pleszewska 1 CH POSNANIA IN +L2100 T-Mobile
- ul. Półwiejska 42 STARY BROWAR - Atrium i Słodownia IN +L1800 T-Mobile
- ul. Półwiejska 42 STARY BROWAR - Galeria IN +L1800 Orange
- ul. Półwiejska 42 STARY BROWAR - Galeria IN +L1800 T-Mobile
- pl. Wiosny Ludów 2 pasaż handlowy KUPIEC POZNAŃSKI OUT +L1800 T-Mobile
- pl. Wolności 18 OUT +L1800 T-Mobile
- ul. Kutrzeby 10 +L1800 T-Mobile

Z tym wyrzucaniem do U2100 to jest jakaś tragedia, dobrze było na U900 to teraz wszystkich pchają do U2100. W Orange jest to samo :(
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4372
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 10 gości