Telekomunikacja jak na dłoni






[Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 22 cze 2018, o 09:20

Bo takie rzeczy jak korzystanie przez telekomunikację z obiektów energetyki powinno regulować "na twardo" prawo. Jak z korzystaniem z kanalizacji lub słupów Orange przez operatorów alternatywnych. Teraz montaż stacji bazowej np. na słupie WN jest zależne tylko od widzimisię pana Henia w danym zakładzie energetycznym, który jeśli już łaskawie się zgodzi, to potem będzie rzucał operatorowi kłody pod nogi absurdalnymi żądaniami i wymogami. Będąc np. w Holandii co rusz spotykałem stacje bazowe na infrastrukturze energetyki. U nas trzeba obok stawiać swoją wieżę, bo pan Henio miał zły dzień. Kompletna głupota, marnotrawienie infrastruktury, środków i szpecenie architektury krajobrazu.
Taki mój offtop przy okazji ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez harys » 22 cze 2018, o 09:31

100% zgody. Słupów wysokiego napięcia jest nasiane wszędzie. Gdyby temat był uregulowany można byłoby chociażby pokryć pasmami zasiegowymi tereny gdzie z różnych powodów nie da się postawić wież.
Ale w sumie jak energetyka będzie miała swoje lte400 to może sami będą sprzedawać dostęp i nie chcą sobie konkurencji chodować

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 22 cze 2018, o 09:50

tomi81 napisał(a):Co do samych rozmów - mam inne zdanie - zdecydowanie gorszą jakość rozmów mam w Play niż w Plusie, gdzie często muszę domyślać się co rozmówca miał na myśli - jak za strych czasów HR’a (mowa o zasięgu natywnym). Nie wspominając o roamingu.

Jakość połączeń w Plusie oceniam ok. Rozmowy prowadziłem przez iPhone 6S. Natomiast zdarzały się czasem gorsze dni/ połączenia gdy dzwoniłem na jeden ze stałych numerów i było gorzej niż zwykle. Odnoszę się głównie do jakości wewnątrz sieci bo wtedy dany op ma wszystko w swoich rękach i nie mamy po drodze punktów wymiany ruchu z innymi opami.
VoLTE Plusowi może nie dać lepszej jakości jeżeli nie pójdą w kosmiczne kodeki. Da im przede wszystkim szybsze zestawianie połączeń i zwolnienie zasobów na 3G/2G.
To co pamiętam to momentami bardzo długie zestawianie połączeń na iPhonach w Plusie. Pisałem o tym. 8s vs 1s robi różnicę choć to nadal sekundy.

P.s.
"Na zewnątrz" w Plusie też nie było źle. Choć oczywiście dużo zależy od rozmówcy i tego jaki ma terminal, w jakiej technologii jest rozmowa.
Play ma nieakceptowalną jak dla mnie "jakość" połączeń po RK.

kozien70 napisał(a):Bo takie rzeczy jak korzystanie przez telekomunikację z obiektów energetyki powinno regulować "na twardo" prawo. Jak z korzystaniem z kanalizacji lub słupów Orange przez operatorów alternatywnych. Teraz montaż stacji bazowej np. na słupie WN jest zależne tylko od widzimisię pana Henia w danym zakładzie energetycznym, który jeśli już łaskawie się zgodzi, to potem będzie rzucał operatorowi kłody pod nogi absurdalnymi żądaniami i wymogami.

To bardzo ciężki temat. Nawet jak będą przepisy/ prawo/ nakazy to Inspektor jest "Bogiem". Na Ursynowie trwa budowa Gandhi. Innogy od 1,5 roku nie dało zgody i uzgodnień. Przebudowa jest w zasadzie zakończona. Bez zgody i uzgodnień może stać nieużywana kolejne 100 lat.

Orange na ul. Oraczy (słup WN Innogy) miał przebudować stację w maju 2017. Obecny termin to niby styczeń 2019...
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3728
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez dt » 22 cze 2018, o 10:19

harys napisał(a):Prawdziwie dobry news byłby gdyby w ramach tego 4CA agregowały się wszystkie pasma pojemnościowe FDD z TDD.

Do 4CA to nawet teraz nie trzeba podpinać TDD. Wystarczy 800 + 900 albo zamiast 800 z którym wiadomo może być różnie dawać 2100 gdy jest duże zapotrzebowanie a tak spokojnie 3CA na 45 MHz a 2100 w rezerwie. Gdyby chcieć zagregować wszystko (800, 900, 1800, 2100, 2600, 2600 TDD.) to chyba tylko S9 dałoby radę.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 453
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Patryk7588 » 22 cze 2018, o 10:33

To jeszcze musiałoby zostać wdrożone po stronie sieci, nie wiem czy gdzieś na świecie działa 5CA.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez harys » 22 cze 2018, o 10:37

dt napisał(a):
harys napisał(a):Prawdziwie dobry news byłby gdyby w ramach tego 4CA agregowały się wszystkie pasma pojemnościowe FDD z TDD.

Do 4CA to nawet teraz nie trzeba podpinać TDD. Wystarczy 800 + 900 albo zamiast 800 z którym wiadomo może być różnie dawać 2100 gdy jest duże zapotrzebowanie a tak spokojnie 3CA na 45 MHz a 2100 w rezerwie. Gdyby chcieć zagregować wszystko (800, 900, 1800, 2100, 2600, 2600 TDD.) to chyba tylko S9 dałoby radę.
Ja to wiem, chodziło mi o to że większy "pożytek " dała by agregacja z 2600tdd niż z 800/900fdd

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Spacedust » 22 cze 2018, o 12:23

Patryk7588 napisał(a):To jeszcze musiałoby zostać wdrożone po stronie sieci, nie wiem czy gdzieś na świecie działa 5CA.


Chyba w Hong Kongu: https://www.mobileworldlive.com/asia/as ... eployment/
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4366
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Piotrek47400 » 23 cze 2018, o 15:55

U mnie wczoraj odpalili LTE900 i są problemy z GSM900. Zrywa połączenia, nie słychać siebie wzjemnie itp. Może to jeszcze jakoś dopieszczą :)
Piotrek47400
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 1
Dołączył(a): 23 cze 2018, o 15:42

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Pawrzes » 24 cze 2018, o 20:16

Tak wygląda tymczasowa konstrukcja z antenami Huawei przytwierdzona do betonowych bloków w Rembelszczyźnie.

Obrazek
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2392
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez bed » 24 cze 2018, o 21:29

O panie, to takie cuda można stawiać nietrwale związane z gruntem? Dobrze wiedzieć! Czyli jest szansa na coś zastępczego w identycznej lokalizacji?
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1750
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez harys » 24 cze 2018, o 21:39

Niezły ten temp..

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Spacedust » 24 cze 2018, o 23:30

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4366
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez kozien70 » 25 cze 2018, o 12:47

harys napisał(a):Ktoś jest w stanie zweryfikować w terenie 256qam w DL w niższych pasmach niż 2600?
Z wczorajszej rozpiski wynika że powinno działać we wszystkich pasmach.


Zweryfikowałem w weekend w Warszawie. W DL nigdzie nie udało mi się złapać modulacji wyższej, niż 64QAM, niezależnie od pasma. A sprawdzałem na wszystkich dostępnych pasmach (2600 też) na stacjach: ul. Ciszewskiego 7A (800,1800,2600), ul. Puławska 303 (900, 1800), ul. KOR 42 (17 stycznia 42) (800,1800).
Za to w UL jest już 64QAM. Screen z maksymalną modulacją, jaką udało się wycisnąć (64QAM DL/UL):
Obrazek

Przy okazji screen z kurczowego trzymania się L2600 Plusa u mnie w głębi bloku.
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez harys » 25 cze 2018, o 14:08

@kozien70 dzięki za te sprawdzenie modulacji.
Poziomu sygnału l2600 naprawdę niskie, w Orange szybciej mnie zrzuca. W domu teraz po odpaleniu l2600 i l800 praktycznie indoor na dole nie ma l2600. Po wejściu od razu zrzut do l800. Na piętrze i outdoor ładnie trzyma l2600.


Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [Plus] Modernizacja, rozbudowa, konfiguracja sieci

Postprzez Mixiorek » 25 cze 2018, o 14:35

A jak było wcześniej z samym 1800? Lądowałeś w 3G?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3728
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 13 gości