• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #950162  autor: dramol
 11 wrz 2017, 21:17
Witam, mam orange free i włączoną usługę "Rozmowy i SMSy bez limitu do wszystkich oraz GB na 31dni" czyli w UE powinno być do wykorzystania 1.76 GB internetu, później schodzi kasa - przydałoby się monitorować zużycie. Tym czasem zarówno w aplikacji jak i w Orange online nigdzie nie widzę zużycia w roamingu - jak to sprawdzić, ew zabezpieczyć się żeby po przekroczeniu tej wartości danych nie wyssało wszystkich zł z konta?
pozdrawiam
 #950163  autor: adziu82
 11 wrz 2017, 21:38
Aplikacja na androida. Sam używam takiej co liczyć mi SMS-y rozmowy i dane jak w roamingu tak i w kraju.
Najśmieszniejsze jest to, że nie wiadomo kiedy będzie licznik w apce Mój Orange, a na abonament w indywidualnej i biznesowej jest.
Mam indywidualną 4GB i tam jest pięknie wyszczególnione.

RawStyle
 #950190  autor: Blank
 11 wrz 2017, 23:33
W ofercie na kartę, nie mogli tego robić, bo wcześniej nie działało to prawidłowo.

W ofercie na kartę:
Najpierw rozmowy i SMS-y oraz internet były bezpłatne - nawet jak pakietów nie miałeś (do końcówki czerwca)
Później rozmowy i SMS-y oraz internet były bezpłatne, jeśli miałeś jakikolwiek pakiet (do końcówki czerwca / początku lipca)
Później sam internet był bezpłatny, niezależnie od pakietów (lipiec) - rozmowy i SMS-y w tym czasie były już rozliczane prawidłowo
W końcu wprowadzili, że internet jest płatny, jeśli nie masz płatnego pakietu wymienionego w cenniku - przestał działać bonus (od ok. połowy sierpnia do początku września), ale pakiety w ramach limitów KRAJOWYCH (np. 30 GB za 30 zł równoało się 30 GB w UE zamiast 1,51 GB)
Dopiero na początku września, limity w końcu działają.

W ofercie na kartę w Orange i nju jedynym sposobem jest kontakt z obługą. W Orange masz czat od pn do pt od 7 do 21:30. tam sprawdzą limit.

W takim tempie, samodzielne sprawdzanie wprowadzą najwcześniej w 2018 roku - zwłaszcza, że worange ciągle coś nie działa. Np. VOLTE i Wifi Calling zostały całkowicie wyłączone.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #950253  autor: adziu82
 12 wrz 2017, 12:50
Sam z ciekawości sprawdziłem, czy dadzą informacje.
Po podaniu PUK-u, danych moich itp( nie mam pojęcia po co, pierwszy raz taki dociekliwy gość ) podał ile zjadłem.
I zdziwienie, 855 MB, a licznik pokazuje ( nawet dwa liczniki) 1,2 GB, aż 350 MB byłaby różnica?

RawStyle
 #950368  autor: adziu82
 12 wrz 2017, 21:01
@kaspeed zapomniałem później napisać drugiego posta.
Liczniki dobrze działają. Ja powiedziałem, aby sprawdzić mi bieżący miesiąc, a zapomniałem, że w poprzednim mam kilka dni też.
Więc się zgadza.

I jeszcze jedno, poprosiłem,aby mi powiedzieli ile wczoraj zjadłem danych w roamingu, czekałem około 20 minut bo Pani Konsultant liczyła kalkulatorem !
Jak napisałem co tak długo, odpisała, dużo jest tego i że liczy.
Śmieszne, jeżeli abonament na już licznik, to co to tak długo trwa aby był na kartę. Zaraz będzie 3 miesięce, a dalej tego nie ma.

RawStyle
 #950376  autor: Blank
 12 wrz 2017, 22:11
Ano widzisz.

Obsługa klienta może Ci udzielić informacji ile zostało Ci transmisji danych do wykorzystania w roamingu. Aby sprawdzić, ile wykorzystałeś powiedzmy wczoraj czy przedwczoraj muszą przeliczyć każdą sesję ręcznie - dlatego generalnie nie powinni tego robić.

Konsument ma prawo do złożenia reklamacji - na odpowiedź, dział reklamacji ma do 30 dni.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament