• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #934770  autor: lord_kr
 27 cze 2017, 16:32
Używam karty Plusa na terenie Wielkiej Brytanii.

Kilka lat temu karta zawsze logowała się do Vodafone co było o tyle oczywiste że Plus miał z nim jakieś powiązania biznesowe. Od pewnego jednak czasu zaczęło się to zmieniać:

1. obszary na północ od Tamizy (Londyn i okolice) jak do tej pory Vodafone, czasami O2 pomimo że inni operatorzy mają silniejszy sygnał i po kilku próbach da się zalogować
2. Obszary wschodniego Londynu oraz na południe od Tamizy - O2-UK choć często Vodafone ma mocniejszy sygnał i można się ręcznie zalogować
3. Pozostali operatorzy tzn Three i EE : nie da się ręcznie zalogować ale zdarza się że telefon sam się przełącza
4. I teraz najciekawsze: jakiś czas temu aktywowałem sobie pakiet 1GB w roamingu za 39 złotych. Dopóki był on aktywny telefon uparcie trzymał się sieci Three

Do tej pory myślałem że sieci preferowane są zapisane na karcie SIM . Teraz sam już nie wiem.
A może operator jest w stanie zdalnie modyfikować listę sieci na karcie SIM ?
 #934778  autor: Remington
 27 cze 2017, 16:53
Są na karcie SIM, ale operator może nimi zarządzać zdalnie. Najstarsze modele telefonów pozwalają na edycję tej listy.

[Tapatalk]
 #934781  autor: baca01
 27 cze 2017, 17:09
Heh, też pamiętam że w starych telefonach można było poprzestawiać sieci preferowane. Czyli przekładając kartę z nowego telefonu do np. Nokii 6310i (którą mam, sprawną) można ręcznie pozmieniać sieci na karcie tak, aby w smartfonie działały wg mojej ustalonej preferencji? Byłoby to ciekawym rozwiązaniem :)
 #934797  autor: muddy
 27 cze 2017, 17:50
Najprawdopodobniej lista z karty SIM nie ma żadnego znaczenia: to operator macierzysty decyduje do której sieci telefon może się zalogować przez autoryzację/odrzucenie próby logowania. Zdarza się, że ręczny wybór danej sieci udaje się dopiero po którejś próbie - operator macierzysty preferuje inną sieć ze względu na lepsze warunki finansowe, więc "odmawia" autoryzacji przy pierwszej/drugiej/trzeciej próbie logowania by zmusić telefon do wybrania innej sieci, Jednak po jakimś czasie i po odpowiedniej ilości prób wpuszcza do tej "niepreferowanej" sieci - przyjmując, że zasięg sieci preferowanej jest niedostępny.

MM
 #934835  autor: lord_kr
 27 cze 2017, 20:01
baca01 pisze:Heh, też pamiętam że w starych telefonach można było poprzestawiać sieci preferowane. Czyli przekładając kartę z nowego telefonu do np. Nokii 6310i (którą mam, sprawną) można ręcznie pozmieniać sieci na karcie tak, aby w smartfonie działały wg mojej ustalonej preferencji? Byłoby to ciekawym rozwiązaniem :)
Akurat 6310i takiej opcji nie bylo. Mialy ja natomiast Motorole, Siemensy i Sony Ericssony.

Z tego co pamietam to na kartach Plusa niemozliwe bylo modyfikowanie tej listy, tzn po restarcie telefonu zmiany znikaly

Wysłane z mojego Lenovo A2016a40 przy użyciu Tapatalka