• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #886370  autor: GaduAirowiec
 07 wrz 2016, 14:33
Witam. Urlop mialem w Czarnogórze (kraj poza Unią Europejską), więc w strefie 1 stawek roamingowych. Jakież moje było zdziwnienie, gdy okazało się że minuta odebranego połączenia w Plusie abonamentowym w Czarnogórze to 6zł, a w Play na kartę-1zł/min:)

Co ciekawe -a to już mnie doprowadziło do szału- po włączeniu transmisji danych na dosłownie 30 sekund (Messenger) - rachunek wskazywal na ponad 100zl za samo polaczenie DATA. Po zamknieciu Messengera oczywiscie zlikwidowalem transmisje danych w telefonie w ustawieniach roamingu (wskazujac mozliwosc transmisji danych tylko w ramach sieci macierzystej). Zamknela sie wtedy ikonka ze strzaleczkami w dol i gore sugerujacymi transmiosje danych. Ok niech bedzie-Plus obciazyl mnie 100zl za takie male polaczenie z messengerem.
Jednak po kolejnym dniu w roamingu (bez zadnej transmisji danych ani przeprowadzanych rozmow i smsow) - przychodzi sms:
Wykorzystano 40% limitu LIMITERA DATA w roamingu. Aby odblokowac wyslij ODBLOKUJ na nr 8802."
Nic nie robilem wiedzac ze przeciez nie korzystam juz wiecej z danych , nie dzwonie, nie pisze smsow w roamingu. Po 2 dniach przychodzi sms:
"Wykorzystano 80% limitu LIMITERA DATA w roamingu. Aby odblokowac wyslij ODBLOKUJ na nr 8802."
Wkurzony wysylam smsa o tresci N na 2580,zeby sprawdzic ile to wyniesie rachunek a tu szok : 240zl netto. W tym oczywiscie 66zl za 11 minut odebranej rozmowy z Polski. To ja sie pytam za co te pozostale 174zl ? Moge poprosic o rachunek szczegolowy czy jak?

Pytanie: czy wylaczenie transmisji danych nie konczy procesu naliczania oplat za roaming danych w przypadku gdy juz sie raz skorzystalo z takiej transmisji? Czy wylaczenie transmisji danych w ustawieniach sieci roamingowych nie wystarcza do zamkniecia procesu laczenia sie telefonu z internetem w roamingu???
A wiec: zadnego abonamentu nie zycze wlasnemu wrogowi. Prepaid tanszy i wiesz za co placisz.Kazdy abonamnet to wiezienie nawet jak ci sie wydaje ze znasz swoj telefon i wiesz co gdzie mozesz i ile to kosztuje.
 #886602  autor: kowal2200
 08 wrz 2016, 23:45
Oczywiście, że kończy, pamiętaj jednak że systemowo opłaty są naliczane z opóźnieniem, zazwyczaj następnego dnia widać ile się wykorzystało lub wydzwoniło. Dlatego warto uruchomić Pakiet Atlantycki lub Orientalny aby nie być niemiło zaskoczonym. To raczej nie za messengera zapłaciłeś ale pewnie za pobranie aktualizacji lub poczty. Czekaj na koniec okresu rozliczeniowego na biling.
 #886646  autor: eVyeVy
 09 wrz 2016, 13:34
Dokładnie jak poprzednik powiedział, naliczyło się pewnie z opóźnieniem.
Ja zawsze polecam wyłączać transmisję danych w roamingu, jeżeli nie posiada się pakietu danych, bo to dość droga zabawa (np w T-Mobile 20 gr netto za 1 MB, więc wystarczy że pobierze się poczta, jakaś aktualizacja i już można popłynąć na kilkadziesiąt albo i ponad 100 zł).
Co do rachunku szczegółowego, możesz go zamówić na infolinii + większość operatorów udostępnia też dostęp przes stronę www.
 #886831  autor: pakierhakierxd2
 11 wrz 2016, 06:56
Dlatego nigdy nie korzystam z neta w roamingu zagranicznym ;)
Ogólnie nawet w Polsce mam wyłączony roaming zagr. ,włączam go tylko jak wyjeżdzam za granicę ale wtedy ograniczam używanie ;)
Jakbym miał wyjechać za granicę bym używał lokalnej karty w 2 slocie telefonu lub w 2 tel :)

Pozdrawiam :)