• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #854809  autor: bildos
 07 mar 2016, 17:56
Witajcie Telepolis Experts,

W zwiazku z planowanym wyjazdem szukam najtanszej oferty roamingowej dla kraju Chiny.

Liczy sie aby jak najtaniej dzwonic do PL przy uzyciu telefonu (nie internetu).

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie propozycje
 #854956  autor: matteo
 08 mar 2016, 14:47
Najtansza opcja bedzie karta Play ale koniecznie z wlaczona opcja Tani Roaming czyli callback. Wowczas 5,25 zl/ min.
Tani jeszcze byl Orange, okolica 5 zl za minute (pol. wych.).

Wszystko inne 7-8 zl / min.

Nie wiem czy nie lepiej kupic Ci karte lokalna i dzwonic do Polski. Pisales jednak o roamingu, stad odpowiedz zgodna z zapytaniem.
 #854971  autor: Gregrin
 08 mar 2016, 15:44
matteo pisze: Nie wiem czy nie lepiej kupic Ci karte lokalna i dzwonic do Polski
Lub internet i voip (nawet z przekierowaniem dotychczasowego numeru na voipowy).
 #854983  autor: matteo
 08 mar 2016, 16:08
    Gregrin pisze:
    matteo pisze: Nie wiem czy nie lepiej kupic Ci karte lokalna i dzwonic do Polski
    Lub internet i voip (nawet z przekierowaniem dotychczasowego numeru na voipowy).

Tylko ze pytajacy chce dzwonic do Polski a nie odbierac w Chinach. Pisal tez ze nie interesuje go dzwonienie przez neta.
 #854996  autor: maniek357
 08 mar 2016, 16:38
Ja bym nie odrzucał opcji dzwonienia przez net. Przez internet koszt minuty do Polski wyjdzie w okolicach max 10-12 gr (stawki brane stąd: https://www.ivippie.com/what-is-vippie/, być może są jeszcze tańsze oferty). Korzystanie jest banalnie łatwe - wystarczy aplikacja na telefon i doładowanie konta.
 #855075  autor: kowal2200
 08 mar 2016, 20:19
Pewnie, że są tańsze, np. klony Betamaxa, rozmowy za ok. 5 groszy na polskie kom:
http://www.betamax.pl/cennik,kraj,polska,167,pln.html
Możesz spróbować jeszcze Wi-Fi calling u któregoś z operatorów, ja mam Plusa i jakość VoIP
 #855114  autor: matteo
 08 mar 2016, 22:58
Niestety bardzo problematyczne jest dzwonienie przez VoIPy w Chinach. Polaczenie jest piekielnie niestabilne, duzo portow jest poblokowanych. Co innego What's Appy i inne Vibery ale tutaj nie o tym.
 #855148  autor: kowal2200
 09 mar 2016, 09:40
matteo pisze:Niestety bardzo problematyczne jest dzwonienie przez VoIPy w Chinach. Polaczenie jest piekielnie niestabilne, duzo portow jest poblokowanych. Co innego What's Appy i inne Vibery ale tutaj nie o tym.
W takim razie może kolega będzie się łączył z lokalnym numerem dostępowym w Chinach i w ten sposób dzwonił do Polski, np. Betamaxy mają numery dostępowe w większości krajów.
 #855175  autor: matteo
 09 mar 2016, 12:46
kowal2200 pisze:
matteo pisze:Niestety bardzo problematyczne jest dzwonienie przez VoIPy w Chinach. Polaczenie jest piekielnie niestabilne, duzo portow jest poblokowanych. Co innego What's Appy i inne Vibery ale tutaj nie o tym.
W takim razie może kolega będzie się łączył z lokalnym numerem dostępowym w Chinach i w ten sposób dzwonił do Polski, np. Betamaxy mają numery dostępowe w większości krajów.

O ile kupi chinska karte. Jezeli tak, to ok. W Rebtelu za 5 USD jest nolimit wszedzie do Polski na miesiac. Nr dostepowy pekinski albo shenzhenski.
 #855180  autor: kowal2200
 09 mar 2016, 13:26
A jak z jakością? CLIP da się zrobić ze swoim numerem telefonu, bo oferta bardzo dobra.
 #856292  autor: matteo
 15 mar 2016, 03:44
Jakosc bardzo dobra.

Nie chodzi Ci raczej o CLIP tylko w druga strone czyli wylaczony CLIR. Chcesz aby Twoj numer sie prezentowal komus. Tak, weryfikacja przez SMS. Ja mam podpiety chinski nr i dzwonie na PL numery. Jedna tylko uwaga: trzeba placic za polaczenia lokalne na chinski nr stacjonarny (chyba, ze masz darmowe minuty w abo).
 #856302  autor: DaroDWa
 15 mar 2016, 08:15
A można prosić o bardziej szczegółowy opis tego Rebtela? Jak potwierdzam, że mam konto - czy jest przypisane do numeru? Dzwonię na numer dostępowy i co dalej?
 #856327  autor: matteo
 15 mar 2016, 10:34
DaroDWa pisze:A można prosić o bardziej szczegółowy opis tego Rebtela? Jak potwierdzam, że mam konto - czy jest przypisane do numeru? Dzwonię na numer dostępowy i co dalej?

Działa to w dość specyficzny sposób. Zainstalowanej aplikacji Rebtel (w moim przypadku iOS, ale na Andrucie zapewne działa tak samo) pozwalasz na dostęp do książki telefonicznej. Ona sobie robi kopię Twoich kontaktów u siebie i dzwonisz przez tą aplikację. Jak wygląda dzwonienie przez nią? Po kliknięciu w kontakt i wybranie nr telefonu, aplikacja jest "minimalizowana" i następuje samoczynne połączenie z nr dostępowym. Później, samoczynnie również wybierany jest nr docelowy. Dla dociekliwych, pewnie to działa na zasadzie przycisków PAUZA w wybieraniu tonowym. Prosta metoda, a opakowana w bardzo ładne pudełko.
 #857242  autor: bildos
 20 mar 2016, 09:07
1,16pln min. Troche kombinowana oferta ale ma swoje plusy:
- polska karta z PL numerem (nie wymaga lokalnej karty)
- nie wymaga internetu

A o to oferta: http://roaming-gsm.pl/cennik_roaming_gsm.php

Orientuje sie moze ktos w ofertach prepaid w Chinach?
Ktory operator ma najlepsze oferty dzwonienia do PL?

Pozdrawiam
 #857291  autor: matteo
 20 mar 2016, 14:02
bildos pisze:1,16pln min. Troche kombinowana oferta ale ma swoje plusy:
- nie wymaga internetu

Pozdrawiam
Po co nam takie informacje śmieci? Przeczytaj cały wątek, który długi nie jest.
 #857338  autor: bildos
 20 mar 2016, 18:01
matteo pisze:
- nie wymaga internetu

Pozdrawiam
Przeczytaj jeszcze raz zanim skomentujesz. Szare komorki rozruszasz :) :smt006 To nie boli :smt005

- Czy ktos podal konkretnego operatora i konkretna oferte "pre-paid" chinskiego operatora ?
- Czy ktos podal tania oferte pre-paid polskiego operatora (nie mowie o dzwonieniu przez internet / polaczenia przez numery dostepowe).
 #857616  autor: matteo
 22 mar 2016, 04:56
bildos pisze:
matteo pisze:
- nie wymaga internetu

Pozdrawiam
Przeczytaj jeszcze raz zanim skomentujesz. Szare komorki rozruszasz :) :smt006 To nie boli :smt005

- Czy ktos podal konkretnego operatora i konkretna oferte "pre-paid" chinskiego operatora ?
- Czy ktos podal tania oferte pre-paid polskiego operatora (nie mowie o dzwonieniu przez internet / polaczenia przez numery dostepowe).

Problem Twój rozwiązałem w poprzednim poście. Za 5 USD masz nielimitowane połączenia do Polski przez nr wdzwaniany. Wyskakujesz z ofertą 1,16 zł / min. Nie bardzo rozumiem, po kiego grzyba jeszcze szukasz dziury w całym. Masz najtaniej jak się da w Rebtelu.