• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #822832  autor: ryto
 12 wrz 2015, 16:26
Witam wszystkich,
aktualnie posiadam telefon w Orange (od wielu lat). Za 23 zł mam 500 min do wszystkich (orange za free), wymienne na smsy 1:1, 1gb internetu (bez lejka, jak przekroczę to płacę za kolejny pakiet danych). Kończy się umowa, więc szukam czegoś lepszego, tym bardziej że jakość usług komórkowych w Orange trochę podupadła (zrywanie połączeń, czasami zakłócenia). A nie sądzę też, żeby Orange zaoferowało lepsze warunki...

Zainteresowały mnie 2 oferty, w tym jedna dosyć mocno:
1. Virgin Mobile oferuje za 29 zł/mies. 2giga netu (co mi w zupełności wystarczy) i nielimitowane rozmowy do wszystkich, łącznie ze stacjonarnymi + nielimitowane smsy. Czyli generalnie 2 giga netu + wszystko inne nielimitowane w pakiecie. Wydaje się to całkiem niezłą ofertą.
2. Nju Mobile chyba podobnie jak wyżej, z tym, że oferta z rachunkiem (więc pewnie i umową na czas określony, ale to jeszcze muszę doczytać).

Bardziej interesuje mnie pierwsza opcja, bo bez umowy i w każdej chwili można zrezygnować... Numer oczywiście będę chciał przenieść...

Kilka pytań:
1. Jak z jakością obsługi u tych operatorów, głównie chodzi o uczciwe naliczanie opłat miesięcznych.
2. Czy są jakieś ukryte opłaty, zazwyczaj zaznaczone "*" - ja nie zauważyłem, ale wolę się upewnić?
3. Jak to jest technicznie rozwiązane? To operatorzy wirtualni, więc korzystają z infrastruktury dużych graczy na rynku. I teraz jak to wygląda - czy tel automatycznie wyszukuje operatora?
I jak to wygląda za granicą, bo raz w roku wyjeżdżam i potrzebuję połączenie z PL - choćby smsy. Też automatycznie łączy się z operatorem za granica, czy coś muszę dodatkowo ustawiać?

Chodzi równiez o to, żeby mi nie naliczyło jakiś dodatkowych opłat. Teraz sieć mam wybraną ręcznie (na Orange), ale rozumiem, że w przypadku Nju czy Virgin trzeba zostawić automatyczne wybieranie. I tu boję się dodatkowych opłat...

Pozdrawiam!
 #822834  autor: Kryniczanin
 12 wrz 2015, 16:51
1. Virgin Mobile oferuje za 29 zł/mies. 2giga netu (co mi w zupełności wystarczy) i nielimitowane rozmowy do wszystkich, łącznie ze stacjonarnymi + nielimitowane smsy. Czyli generalnie 2 giga netu + wszystko inne nielimitowane w pakiecie. Wydaje się to całkiem niezłą ofertą.
5gb jest do odwołania.
Nju Mobile chyba podobnie jak wyżej, z tym, że oferta z rachunkiem (więc pewnie i umową na czas określony, ale to jeszcze muszę doczytać).
nieokreślony
1. Jak z jakością obsługi u tych operatorów, głównie chodzi o uczciwe naliczanie opłat miesięcznych.
2. Czy są jakieś ukryte opłaty, zazwyczaj zaznaczone "*" - ja nie zauważyłem, ale wolę się upewnić?
Virgin jest wzorem uczciwości i ma darmowy BOK a nju ma złodziejską stawkę do BOK.
3. Jak to jest technicznie rozwiązane? To operatorzy wirtualni, więc korzystają z infrastruktury dużych graczy na rynku. I teraz jak to wygląda - czy tel automatycznie wyszukuje operatora?
I jak to wygląda za granicą, bo raz w roku wyjeżdżam i potrzebuję połączenie z PL - choćby smsy. Też automatycznie łączy się z operatorem za granica, czy coś muszę dodatkowo ustawiać?
nju to marka Orange a Virgin MVNO Play z dostępem do T-Mobile.

Co do zagranicy w UE wygrywa nju - oferta jak w kraju.
 #822841  autor: ryto
 12 wrz 2015, 17:26
Zagranica to raz w roku max 2 tygodnie, więc nie jest to czynnik decydujący. I bardziej chodzi o ewentualnie wysłanie 3-4 smsów, niż same połączenia głosowe.

Natomiast bardziej interesuje mnie kwestia techniczna. Rozumiem, że tel automatycznie wybierze operatora za granicą w przypadku Virgin Mobile (a przynajmniej powinien)?

I dodatkowo jak z zasięgiem i jakością połączeń w Virgin? Jak napisałem na wstępie, Orange w tej kwestii trochę kuleje, nie wiem jak Virgin.
Virgin jest wzorem uczciwości i ma darmowy BOK
Żartujesz czy na serio? ;-)
 #822857  autor: Kryniczanin
 12 wrz 2015, 18:14
Nie żartuję, czemu miałbym żartować. Nie mają IVR - zawsze gadasz z żywym konsultantem i free.

Jeśli chodzi o zagranicę automat.

Jeśli chodzi o kraj to jest ok. Ostatnio troje znajomych zawitało do Virgin i są bardzo zadowoleni.
 #822869  autor: tyre23
 12 wrz 2015, 19:41
W kraju możesz wybrać na stałe zasięg T-Mobile. Wówczas nie będziesz przełączany pomiędzy nadajnikami Play i T-Mobile, tylko na stałe będziesz w zasięgu T-M.
 #822887  autor: pakierhakierxd
 12 wrz 2015, 21:55
Co do wyboru operatora najlepiej kupić kartę i potestować.
Jeszcze za podobną cenę jak w Virgin masz w Play:
-no limit pełny bez mms + 3 gb netu za 33zł /mc
Ja to jednak wziąłbym Playa bo cenię sobie zasięg 4 sieci (Play,T-Mobile,Plus,Orange).
W Virgin jest tylko Play i T-Mobile ;)
nie raz ten zasięg 4 sieci się przydał,są miejsca w Polsce gdzie jest np. tylko 1 operator :D
Ja od zawsze korzystam na auto,ręczny ustawiam jeśli jakieś są problemy czasem,po prostu są miejsca gdzie czasem Play nie ma idealnego zasięgu i zrywa połączenia,akurat tak mi się zdarzyło na wsi,wiadomo jak na wsi z zasięgiem jest.

Pozdrawiam :)
 #822889  autor: cyanoone
 12 wrz 2015, 22:13
pakierhakierxd pisze: Play nie ma idealnego zasięgu i zrywa połączenia,akurat tak mi się zdarzyło na wsi,wiadomo jak na wsi z zasięgiem jest.
Proszę nie generalizować, na wsiach jest zasięg, przynajmniej w większości.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #822903  autor: ryto
 13 wrz 2015, 00:12
Panie/Panowie, bardzo dziękuję za informacje.

Co do zasięgu to z tym różnie jest - mam teraz Orange i niestety, ale nawet na warszawskim Ursynowie potrafi być z nim problem, a to przecież sypialnia Wawy. Poza tym zrywa połączenia przy np dłuższej rozmowie i trzeba dzwonić ponownie. A ostatnio dodatkowo "wycisza" jedną ze stron (czyli ja słyszę rozmówcę, a on mnie już nie, lub odwrotnie). Więc tu chyba loteria ;-)

Proszę jeszcze o informację - rozumiem, ze Virgin Mobile to osobny operator i nie ma np. wspólnego BOK z T-Mobile (nigdy nie skorzystam z usług tej sieci)? Korzystają tylko z ich infrastruktury?

I jak to jest właśnie z zasięgiem? Czy jest jakaś mapka w necie pokazująca pokrycie kraju dla play i t-mobile? Może abonenic tych sieci się równiez wypowiedzą, głównie chodzi o mniejsze miejscowości (w większych zasięg powinien być, przynajmniej jest to bardziej prawdopodobne;-))?

Pozdrawiam!
 #822909  autor: cyanoone
 13 wrz 2015, 07:40
Virgin to samodzielny operator. Na stronie T masz mapę zasięgu, na stronie Playa po wybraniu, że chcesz zasięg dla internetu (dla taryfy internetowej) to zobaczysz zasięg P4. Zasięg T mobile i Orange są podobne z racji tego, że większość infrastruktury jest wspólna.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #822917  autor: SACZI
 13 wrz 2015, 10:38
ryto pisze:... Kończy się umowa, więc szukam czegoś lepszego, tym bardziej że jakość usług komórkowych w Orange trochę podupadła (zrywanie połączeń, czasami zakłócenia). ...
Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej w tym zakresie wypada T-Mobile.
Pomimo czasem wręcz zanikającego sygnału (-111 dBm) rozmowy nie są zrywane, brak zakłóceń.
Oczywiście jak zasięgu nie ma, to rozmowa zostanie przerwana.
Chodzi mi tutaj o sytuację, jak miewam w Plusie, że przy sygnale -57dBM (czyli właściwie maksymalny), bywają zakłócenia podczas lub rozmowa zostaje zerwana.

W T-Mobile będzie drogo, nieprzyjaźnie do Klienta, mają tam straszy bałagan (tak się jakoś ostatnio nerwowo w sieci zrobiło, po zwolnieniach kadry);
Z klasycznych umów Jump Surf jest w miarę akceptowalny:
http://www.t-mobile.pl/oferta/abonament ... ionClients
 #822918  autor: mikkel
 13 wrz 2015, 11:02
SACZI pisze:nieprzyjaźnie do Klienta
ja z TM mam bardzo dobre stosunki i uważam że mają najlepszy bok i przynajmniej ja nigdy nie trafiłem na niekompetentnego konsultanta w przeciwieństwie do pleja.
Z erą/TM przechodziłem naprawdę sporo sytuacji i zawsze byłem zadowolony. Jakość sieci jest na takim poziomie że użytkownicy pleja (i np. Virgin czy RBM) to mogą sobie najwyżej pomarzyć.
Jak dzwonię do kogoś w pleju lub na infrastrukturze ichniejszej to słysząc pierwszy sygnał już wiem gdzie dzwonię. Możecie sobie zaklinać rzeczywistość jak chcecie ale takie są fakty.
 #822921  autor: SACZI
 13 wrz 2015, 11:16
mikkel, chyba ostatnio nie miałeś z nimi (nie)przyjemności się kontaktować ...
Poczytaj tablicę TM na fb, choćby odnośnie czasów połączeń z konsultantami BOA (zdarzają się przypadki oczekiwania na połączenie około 70 min).
Jakieś 2 tygodnie temu dostałem fakturę do zapłacenia za telefon, który brałem w marcu 2014 na przedłużenie umowy, bo rzekomo w lipcu 2014 nie zapłaciłem raty za niego.
Tymczasem na koncie mam nadpłatę i zero spóźnień ...

Mimo tego polecam TM, bo technicznie zastrzeżeń do nich nie ma.
Ja przeniosłem się z TM do Plusa i chyba trochę jestem zawiedziony - miało być tak pięknie, tymczasem do ideału im trochę brakuje ...

O konkurencji już więcej pisać nie chcę (Play, O).
 #822924  autor: ryto
 13 wrz 2015, 11:28
Dziękuję za odpowiedzi.
Ja do TM na pewno się nie przeniosę, chyba że mi za to zapłacą. Wszyscy moi znajomi mają bardzo złe doświadczenia z tym operatorem, a staram się uczyć na swoich i cudzych błędach...

Porównam sobie jeszcze zasięg play i tm z orange i pewnie podejmę decyzję.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2015, 11:42 przez ryto, łącznie zmieniany 1 raz.
 #822925  autor: mikkel
 13 wrz 2015, 11:36
ryto pisze:a staram się uczyć na swoich i cudzych błędach
gdyby tak było to nie miałbyś żadnego telefonu bo każdy operator bez wyjątku ma swoje kwiatki.
W rzeczywistości wybierzesz operatora w zależności od tego w jakim kolorze masz okulary założone.
 #823738  autor: Gregrin
 17 wrz 2015, 16:07
Virgin wypada najlepiej i moim zdaniem ma jeszcze jedna zaletę (dla niektórych to może być wada) w kontekście wyjazdów za granice. Mianowicie przez nieuwagę nie da się nabić rachunku np za nieświadome używanie internetu za granica. Mozna wykorzystać nieświadomie wszystkie środki ale nie nabić sobie faktury na kilkaset zloty. Minus takiej sytuacji jest taki ze wtedy nikt się do nas nie dodzwoni bo nie mamy za co zapłacić rozmowy przychodzącej.

Swoja droga ciężko zrobić system który przy dzwonieniu do kogoś za granica kto nie ma już środków żeby odebrać informowałby nas o tym fakcie i informował ze za rozmowę będziemy płacili max 30gr jeśli chcemy kontynuować.
 #824323  autor: tomulus
 20 wrz 2015, 15:19
Dodam tylko że w nju koszty w roamingu są na b.dobrym poziomie cenowym , wykorzystując promocyjne kody "jak w kraju".
- pakiety danych za staż to również swietna sprawa