• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #804833  autor: raph1978
 04 cze 2015, 10:48
Witam,
Jakiś czas temu było głośno na temat bezpłatnego roamingu w ramach danych w abonamencie w UE. Niestety od jakiegoś czasu staram się znaleźć info o tym i pojawiają się głównie artykuły z 2014 roku w którym pisane jest, że ma to nastąpić w grudniu 2015 roku. Wspomniano też gdzieś, że niektóre państwa nie doszły do porozumienia i prawdopodobnie nastąpi do dopiero w 2016.

Może jest tutaj ktoś, kto może mnie nakierować na jakąś konkretną informację? :D

Pozdrawiam

Rafał
 #804835  autor: kamil1221
 04 cze 2015, 10:59
Osobiście pierwsze słyszę o zniesieniu roamingu w transmisji danych. Były zapowiedzi (populistyczne) odnośnie połączeń. Doprecyzujmy - nie tyle co bezpłatne a brak roamingu (w sensie opłat jakie panują w połączeniach krajowych operatora z którego pochodzi twoja karat sim).
 #804844  autor: Golarz Filip
 04 cze 2015, 11:55
krecik6667 pisze:wczoraj gdzieś czytałem, ze planowana data 2018 rok, ale nie pamiętam czy o transmisji danych tez tam pisali

Jeśli to było wczoraj, to proszę podaj źródło
 #804918  autor: Remington
 04 cze 2015, 23:39
Ja czytałem jakieś 2 tygodnie temu, że UE chce 2915, a rzady państw członkowskich 2018. Do tego czasu proponują kompromis, tj. roczny limit bezpłatnych (tzn, wg stawek krajowych) minut, smsów i MB. Ale liczb nie pamiętam.
 #805052  autor: iPlus
 06 cze 2015, 00:42
jest taki pomysł w UE ale trzeba liczyć 2020 rok może trochę wcześniej, może później, w tym roku od 1 lipca tylko obniżka cen roamingu zagranicznego, a cena za dane dalej 1 mb 1 zł
 #805069  autor: Sig
 06 cze 2015, 09:48
To żaden nowy nius i nie ma się co napalać.
Z tego co pamiętam to bodajże w marcu tego roku zapadła decyzja, że pomysł idzie do zamrażarki do 2018 roku, ale to też nie znaczy, że od tego roku roamingu za transmisję danych nie będzie - po prostu pomysł wróci do rozważenia.
Ja tego nie widzę. Weźmy sytuację Polska-Niemcy. Transmisja danych po dzisiejszych stawkach u nas jest o wiele tańsza niż w Niemczech. Gdyby od tak znieść roaming, to w np. Niemczech mogłyby być używane karty do transmisji danych z Polski, bo by było absurdalne i nie widzę jak to by się tamtejszemu operatorowi opłacać - w końcu koszta, choćby wynagrodzeń, ma znaczenie większe.
W docelowe zniesienie roamingu dla rozmów wierzę.
Dla transmisji danych - nie wierzę. Raczej spodziewam się pośredniego rozwiązania, typu dopuszczalna transmisja do X-MB po swoich krajowych stawkach.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #805071  autor: DanielR
 06 cze 2015, 10:14
Całkowite zniesienie roamingu, też w to zaczynam wątpić. Jednak można by przecież wprowadzić jakieś atrakcyjne, rozsądne cenowo pakiety, choćby tylko minutowe. Rozsądna ilość minut, korzystne taktownie i ważność pakietu + np. możliwość przedłużania kolejnym.
A tak swoją drogą, coś cała nasza czwórca jakiś czas temu kombinowała żeby dogadać się z Rosjanami w kwestii roamingu. Były spotkania rozmowy, niby miał być na takich samych zasadach, jak w UE i co - d@@a blada! Tylko Orange podało zadaniu. :evil:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #805097  autor: DanielR
 06 cze 2015, 15:22
Aha, ha, śmiech na sali!

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #805102  autor: krecik6667
 06 cze 2015, 16:47
Golarz Filip pisze:
krecik6667 pisze:wczoraj gdzieś czytałem, ze planowana data 2018 rok, ale nie pamiętam czy o transmisji danych tez tam pisali

Jeśli to było wczoraj, to proszę podaj źródło
poszukam w poniedzialek i wstawie. dzis po pracy - wiadomo mecz a jutro tez pracuje
 #805141  autor: iPlus
 06 cze 2015, 23:46
Niemcy, Francja i droższa część Europy mogą się bać, że do ich telekomów zgłaszałoby się mniej klientów gdyby mogli płacić Polskim telekomom 29 zł za rozmowy no limit a to w euro wychodzi jakieś 7,25 euro, a oferta z telefonem 50 zł jakieś 12,5 euro, gdyby tyle płacili w Polsce i korzystali bez opłat roamingowych to byłaby to katastrofa dla T-Mobile de i chyba rządu który ma udziały w T.de, to samo z Orange.fr