DAJ CYNK
  • Tutaj omawiamy oferty eSIM przeznaczone do korzystania z internetu za granicą
Tutaj omawiamy oferty eSIM przeznaczone do korzystania z internetu za granicą
 #1176449  autor: aster
 06 sie 2024, 11:31
Dotychczas używałem Lycamobile, ale ostatnio do logowania w ich aplikacji w ogóle nie dochodzą od nich kody SMS. A szkoda bo za 5 Funtów można było mieć wszystko co potrzebne w telefonie na krótki pobyt w UK.

Jakie są jeszcze dostępne opcje? Widziałem Vodafone, ale tam było min. 10 Funtów co jest trochę drogo jak na kilka dni (tym bardziej, że potrzebuję 4 karty SIM dla rodziny).

Może jakaś inna, tańsza opcja?
 #1176467  autor: aster
 06 sie 2024, 13:31
Racja, potrzebuję esim na 3-4 dni. Pakiet 3GB idealny, na 1GB też bym ostatecznie wytrzymał.

5 Funtów w Lyca było idealne bo dawało 5GB i był spokój. 4x SIM i za 20 Funtów każdy był w kontakcie przez te kilka dni...
 #1176470  autor: babciagienia1p
 06 sie 2024, 13:39
@aster
Poczytaj poniższe wątki. Znajdziesz coś. Możliwości - do wyboru, do koloru.
viewtopic.php?f=81&t=133965&hilit=sim+turcja
viewtopic.php?f=90&t=134039&p=1173982#p1173982
viewtopic.php?f=90&t=133972
viewforum.php?f=90

Jest jeszcze jakiś wątek, założony prze @Remington, ale nie potrafię go znaleźć:
viewtopic.php?f=6&t=91859&p=1174062#p1174062

Pewnie najtaniej wyjdzie ukraińska sieć Lifecell. Mają nadzwyczajne rabaty w wielu krajach.
 #1176698  autor: aster
 09 sie 2024, 02:02
kszaq pisze:
08 sie 2024, 21:53
Informacyjnie: jeszcze zanim powstał ten wątek, kupiłem eSIM Lyca UK. SMSy weryfikacyjne nie przychodziły w Polsce, ale w Anglii już bez problemu.
Sprawdziłem wszystkie opcje i Lyca jest chyba najtańszą opcją jeśli chodzi o krótki pobyt: 5GB (+1000 minut, itd.) za 5 Funtów, ważność 30 dni (choć ja jadę na 3 noce i lecę dalej).

Do tego dziś akurat operator działa dobrze bo w oparciu o sieć EE czyli nie ma już tych mega-problemów co wcześniej jak związani byli z O2 (porażka kompletna).

Dzięki za info, że OTP przez SMS dochodzą w Anglii bo tutaj rzeczywiście jakaś blokada jest. Jedyny sposób aby to ominąć poza UK to rejestracja karty i logowanie poprzez hasło... przy czym po rejestracji trzeba kliknąć link o zapomnieniu hasła (choć nigdy się go nie ustawiło) a ich system wtedy dostarczy email lub sms z hasłem tymczasowym.
 #1176752  autor: kszaq
 09 sie 2024, 14:47
Jeszcze jedna ciekawostka: mam tę eSIM w Pixelu 6 i po załadowaniu w Polsce oprogramowanie ładowało ustawienia sieciowe Plusa (brak ikonki roamingu), następnie po przylocie do Anglii przez kilka godzin miała ustawienia sieciowe Lyca UK, aby ostatecznie zaktualizować się i identyfikować jako karta EE - brak SPN Lyca i ustawienia sieciowe EE.
 #1176940  autor: aster
 11 sie 2024, 19:28
kszaq pisze:
09 sie 2024, 14:47
Jeszcze jedna ciekawostka: mam tę eSIM w Pixelu 6 i po załadowaniu w Polsce oprogramowanie ładowało ustawienia sieciowe Plusa (brak ikonki roamingu), następnie po przylocie do Anglii przez kilka godzin miała ustawienia sieciowe Lyca UK, aby ostatecznie zaktualizować się i identyfikować jako karta EE - brak SPN Lyca i ustawienia sieciowe EE.
Ciekawa sprawa, sądzisz że takie rzeczy spotykają tylko posiadaczy eSIM czy tego typu zawirowania mogą też się przydarzyć posiadaczom fizycznej karty?
 #1176956  autor: kszaq
 11 sie 2024, 22:59
Mam też fizyczną kartę Lyca w Samsungu S21 FE i przez pierwszy dzień była widoczna jako MCC+MNC jako Lyca (również w ustawieniach APN), teraz już jest identyfikowana jako EE i ustawienia APN telefon też pokazuje dla EE.
 #1177093  autor: kszaq
 13 sie 2024, 12:26
Jest jedna rzecz, o której należy wspomnieć przy okazji Lyca UK: karty korzystają z zasięgu EE, ale mają bardzo dziwna konfigurację sieci i na obszarach słabo zurbanizowanych telefon notorycznie traci zasięg, internet nie działa, a połączenia nie są realizowane z komunikatem "sieć przeciążona". Na angielskich forach winą obarczany jest kapryśny własny IMS. Problem obserwowany zarówno na Pixelu z modemem Exynos, jak i Samsungu ze Snapdragonem.

Na kolejny wyjazd nie będę tak bardzo oszczędzał i biorę GiffGaff albo jakąś eSIM tylko na dane.
 #1177094  autor: aster
 13 sie 2024, 12:49
W tym tygodniu będę w UK to sprawdzę, ale nie miałem wcześniej problemów z kartą Lyca działającej w sieci EE. Akurat będę w centrum miasta tak więc powinien być dobry zasięg.

Największe problemy miałem wcześniej, kiedy działali na O2. Wtedy miałem problemy często i wszędzie. Już miałem przestać korzystać z Lyca tylko akurat w tym czasie zaczęli działać na EE i wszystko zaczęło śmigać.

GiffGaff należy do O2 tak więc nie wiem czy podjąłbym takie ryzyko. :)

Jeśli chodzi o eSIM to chyba tylko jeszcze Vodafone ma taką opcję jeśli chodzi o prepaid.
 #1177096  autor: fwitkowski17
 13 sie 2024, 13:01
Sam miałem problemy z zasięgiem w okolicach Teddington na obszarze Wielkiego Londynu na karcie Lyca w Xiaomi Mi9. Chyba problemy Lyci z zasięgiem wynikają z ustawień sieci EE - EE wpuszcza na pasmo 800 MHz (B20) tylko urządzenia kompatybilne z VoLTE. Lyca nieoficjalnie zaczęła powoli wpuszczać do VoLTE, więc sytuacja może się zmienić. Zobaczę jak to będzie na moim S23+ z eSIM.

Podobne ustawienia stosuje również Three (w 3 dotyczy ona również pasma 700 MHz (B28)).

A O2-UK i Vodafone wogóle prepaidów/subskrypcji nie wpuszczają do VoLTE (wyjątki to ASDA Mobile (Vodafone) i Lebara (Vodafone)), gdzie przy wyłączonej sieci 3G w Vodafone w prepaidzie oznacza zrzut do 2G.
 #1177112  autor: aster
 13 sie 2024, 15:51
Zapomniałem jeszcze dodać, że w Lyca jest (dosyć dobrze ukryta) opcja opłacenia ważności karty prepaid przez cały rok za jedynie 5 Funtów.

Tak więc nie trzeba pamiętać o jakimś wykonywaniu połączenia co 3-4 miesiące, itd., aby nie zdezaktywowali nam SIM. Wystarczy 5 Funtów i jest spokój przez cały rok (do tego co roku ta funkcja się automatycznie odnawia)...
 #1177931  autor: kszaq
 25 sie 2024, 09:28
W kwestii identyfikacji karty, Lyca korzysta z Multi IMSI, opisanego przez Remingtona w innym wątku.

W sprawie niedochodzących OTP, gdy karta jest w roamingu (być może tylko w Polsce?), nie dochodzą prawidłowo wieloczęściowe SMSy - z wiadomości 2-częściowych dociera tylko druga część. Nie pomaga przełączenie na brytyjskie IMSI, bo karta nie ma wtedy dostępu do żadnej polskiej sieci, a WiFi calling nie jest dostępne - nie działa ani w Polsce, ani w UK.
 #1178080  autor: aster
 27 sie 2024, 02:53
Czyli Lyca to jednak trochę firma krzak? Ostatnio w UK korzystałem i wszystko działało sprawnie, ale nie korzystam z tej karty w roamingu tak więc nie wiem co się dzieje w innych krajach.

Natomiast dziwi mnie to, że oprócz Lyca tylko Vodafone ma jeszcze eSIM w ofercie prepaid...
 #1178110  autor: kszaq
 27 sie 2024, 14:38
Lyca to nie firma-krzak, ale MVNO działający po maksymalnie niskich kosztach, dlatego dopóki działa, to jest OK, ale przy jakichkolwiek problemach nie należy się po nich spodziewać niczego dobrego. :D
 #1178149  autor: aster
 28 sie 2024, 02:17
kszaq pisze:
27 sie 2024, 14:38
Lyca to nie firma-krzak, ale MVNO działający po maksymalnie niskich kosztach, dlatego dopóki działa, to jest OK, ale przy jakichkolwiek problemach nie należy się po nich spodziewać niczego dobrego. :D
Racja. Dla mnie na chwilę obecną Lyca spełnia wymogi bo korzystam z ich karty eSIM kilka razy w roku gdyż lubię latać pomiędzy Polską i Hiszpanią przez Anglię (i zawsze zostaję na kilka dni by nacieszyć się pobytem w UK). :)

Do tego ta opcja by za 5 GBP/rocznie zapewnić sobie roczną ważność karty jest wręcz zbawienna gdyż nie muszę już pilnować jakichkolwiek dat odnośnie utracenia ważności karty (gdyby mnie w UK nie było przez dłuższy czas niż okres przedawnienia nieużywanej karty).

Jak więcej firm zaoferuje eSIM w prepaidzie to będzie w czym wybierać, ale tak jak wspomniałem na chwilę obecną są to jedynie Lyca i Voda.
 #1178158  autor: kszaq
 28 sie 2024, 09:57
kszaq pisze:
25 sie 2024, 09:28
W sprawie niedochodzących OTP, gdy karta jest w roamingu (być może tylko w Polsce?), nie dochodzą prawidłowo wieloczęściowe SMSy - z wiadomości 2-częściowych dociera tylko druga część. Nie pomaga przełączenie na brytyjskie IMSI, bo karta nie ma wtedy dostępu do żadnej polskiej sieci, a WiFi calling nie jest dostępne - nie działa ani w Polsce, ani w UK.
Aktualizacja: błąd został naprawiony, wieloczęściowe SMSy w roamingu dochodzą, hasła OTP również.