• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #1174297  autor: mp107
 02 lip 2024, 22:40
Cześć,
Myślę, że dyskutując o eSIM warto wspomnieć również o możliwości zakupu fizycznej karty SIM, będącej "nośnikiem", na którym można przechowywać profile eSIM. Umożliwia to korzystanie z ofert eSIM-only na urządzeniach nie obsługujących standardu eSIM. Z racji tego, że na jeden slot karty SIM przypada jeden modem to oczywiście w danej chwili może być aktywny tylko jeden profil eSIM (zapisanych ich może być więcej).

Dostępne na rynku tego typu karty SIM/"nośniki eSIM":
1. https://esim.me/
Obrazek
* od niedawna posiada również własną ofertę operatora eSIM;
- droższy niż 5ber;
- dość skomplikowana oferta kart SIM (nośników eSIM), których możliwości zależą od wybranej opcji karty (kombinacja poniższych:
-- ograniczenie liczby slotów na profile eSIM: limity 2, 5, 7, 10, 15 profili jednocześnie zapisanych;
-- ograniczenie urządzenia, na którym możemy używać karty SIM: ograniczenie do konkretnego modelu, marki lub brak ograniczenia.

2. https://esim.5ber.com/
Obrazek
+ tańszy niż esim.me;
+ aplikacja umożliwia aktywację eSIM po QR kodzie (zarówno z aparatu jak i ma możliwość załadowania QR kodu z obrazka/zdjęcia z Galerii) oraz wczytania odpowiednika QR kodu w postaci tekstowej (polecam do testów zeskanować QR kod eSIM, by zobaczyć jego strukturę);
* możliwość wyboru dwóch typów kart;
** Standard: koszt 12 USD, umożliwia dwukrotne pobranie profilu eSIM (za kolejne trzeba dodatkowo płacić);
** Premium: koszt 25 USD, umożliwia nielimitowane pobieranie profili eSIM;
- gdzieniegdzie w aplikacji "przebija się" język chiński, choć - jak dotąd - nie zauważyłem, by stanowiło to problem;

Podpunktem zaczynającym się od "+" oznaczyłem zalety, "-" wady, a "*" informacje raczej ogólne, neutralne.
 #1174308  autor: babciagienia1p
 03 lip 2024, 00:29
@mp107
Wielkie dzięki za precyzyjne usystematyzowanie tematu. 5ber już się błąkał w innym wątku. :wink:
babciagienia1p pisze:
23 maja 2024, 21:15
Normalnie. Jak w cywilizowanych krajach. Podajesz swój e-mail, płacisz, dostajesz kod QR, który skanujesz i gotowe. Generalnie, w większości przypadków, nie jest konieczna rejestracja. Aplikacja tym bardziej... Jeśli nie masz telefonu obsługującego eSIM, kup sobie adapter 5ber.
https://esim.5ber.com/help?language=en-US

W sumie cena jest sprawą drugorzędną. I tak to taniej niż zakup nowego urządzenia z eSIM.
 #1174309  autor: Remington
 03 lip 2024, 00:52
Zaciekawiło mnie dlaczego 5ber.com ma tak niskie oceny w sklepie Play: https://play.google.com/store/apps/deta ... m&hl=en_US

Okazuje się, że zaniżają je posiadacze Samsungów, którym ta karta psuje telefony w taki sposób, że wysiada w nich radio, a technicy 5ber widzą rozwiązanie tylko w postaci resetu telefonu.
 #1174310  autor: HappyBoy
 03 lip 2024, 00:53
Kilka słów ode mnie z ostatnich dni. Nie polecam korzystać w Samsungach z ONE UI 6.1 (nie testowałem na innych wersjach). Dotyczy to obu z adapterów (esim.me i 5ber.eSIM). Po wrzuceniu adaptera do slotu aplikacja (samsungowa) do zarządzania (e)SIM wariuje i po jakimś czasie nie łączy się z siecią (żadna karta).
Po małym dochodzeniu okazało się, że telefon "wyczyścił" numery IMEI. W ustawieniach wyświetla IMEI: Nieznany a pod *#06# pusty ekran.

Najlepiej mieć jakiś zapasowy telefon, żeby się przypadkiem nie zdziwić jak ja.
 #1174312  autor: HappyBoy
 03 lip 2024, 01:08
babciagienia1p pisze:
I tak to taniej niż zakup nowego urządzenia z eSIM.
Niby tak ale urządzenia z wbudowanym eSIMem jest bardziej dopracowane pod względem przełączania się między kartami eSIM. itp.
Gdzie w przypadku aplikacji i adaptera lubi się często coś wysypać, trzeba wyciągać tackę SIM.

@Remington: Problem z numerami IMEI to problem po stronie Samsunga. Na np Huaweiu czasem aplikacja się wysypie (nie wykrywa karty SIM) ale ogólnie działa.
 #1174386  autor: mp107
 04 lip 2024, 00:36
HappyBoy pisze:
03 lip 2024, 01:08
babciagienia1p pisze:
I tak to taniej niż zakup nowego urządzenia z eSIM.
Niby tak ale urządzenia z wbudowanym eSIMem jest bardziej dopracowane pod względem przełączania się między kartami eSIM. itp.
Gdzie w przypadku aplikacji i adaptera lubi się często coś wysypać, trzeba wyciągać tackę SIM.
U mnie na Sony Xperia XZ1 Compact przy podmianie profilu eSIM faktycznie czasami telefon wymusza restart urządzenia (konkretnie systemowa aplikacja Customization Selector, ustawiająca m.in. mbn, czyli Xperia'owy zestaw konfiguracji VoLTE, Wi-Fi Calling, itp.). Można ewentualnie wyłączyć aplikację, licząc się z tym, że mogą być problemy z działaniem wymienionych funkcji po "przeskakiwaniu" pomiędzy profilami eSIM. Co prawda korzystam z oprogramowania LineageOS, ale ta aplikacja wygląda na "wyciągniętą" z fabrycznego oprogramowania, więc możliwe, że i tam tak się dzieje.

Dodam jeszcze, że podlinkowana niżej metoda umożliwiła mi aktywację eSIM w aplikacji Gigsky, pomimo, że fabrycznie mój telefon nie ma eSIM (więc z punktu widzenia systemu operacyjnego brak jest obsługi eSIM). Bez tego aplikacja twierdziła, że "telefon nie obsługuje eSIM".
https://4pda.to/forum/index.php?showtop ... y120373398
Może się przydać, bo niektórzy tego typu operatorzy/usługodawcy eSIM umożliwiają aktywację karty tylko w urządzeniu z fabryczną obsługą eSIM.
 #1192780  autor: as1as
 09 cze 2025, 23:31
5ber powrocił! Xesim.cc to nowy produkt stworzony przez ten sam zespół, który opracował 5ber. Jest to adapter fizycznej karty eSIM, podobny do 9esim, esim.me czy eiotclub.
Główna różnica między tą kartą a wszystkimi innymi dostępnymi na rynku polega na tym, że jest to JEDYNA karta, która umożliwia dodawanie profili eSIM bezpośrednio na iPhone – z poziomu menu STK w ustawieniach, bez potrzeby instalowania żadnej dodatkowej aplikacji.

Wszystkie inne karty które obsługują STK jedynie pozwalają na przełączanie się między już zapisanymi profilami, ale dodawanie nowych profili możliwe jest tylko za pomocą urządzenia z systemem Android.
Co do IMEI Samsung miał błąd w oprogramowaniu, naprawili w aktualizacji wrzesień 2024. reddit.com/r/eSIMs/s/oqM10r2TKZ