• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
  • Strona 17 z 26
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 26

#713133  autor: matteo
 26 kwie 2014, 00:10
Potwierdzam. Najtanszy jest Wind. Na TIMa nawet nie ma co patrzec.

#713235  autor: Wiksa11
 26 kwie 2014, 12:57
Szkoda, że u nas nie ma pakietów 3GB za 5 zł ;o jednak jesteśmy daleko za murzynami

#713242  autor: ciekawy
 26 kwie 2014, 13:20
nie wiedziałem,że pakiety netu mogą być tak tanie, a jak jest z ważnością konta i doładowaniami w tym wind ?

#714056  autor: garfield-
 28 kwie 2014, 19:04
Też rozpoznaje temat i Doczytałem się, żę sama karta kosztuje 10euro, i , że w TIM lepiej z zasięgiem, bo to ich narodowy operator (albo były).
 #715428  autor: okti51
 06 maja 2014, 19:07
Będę potrzebował na tydzień internetu mobilnego w Czechach. Przejrzałem oferty wszystkich operatorów i najtaniej wychodzi O2. Z tego co przeczytałem na ich stronie starter można tylko kupić u nich w salonach. W miejscowości gdzie będę przebywał nie ma żadnego salonu O2. Jest może możliwość kupienia gdzieś indziej startera?

A może jest w miarę tania opcja roamingu?

#715457  autor: Gardzij
 06 maja 2014, 20:19
Starter O2 na pewno dostaniesz na poczcie, sam pół roku temu taki kupowałem. Jeszcze możesz pochodzić po kioskach i ewentualnie większych sklepach typu Tesco.

Co do zasięgu O2 sprawdź na mapce czy w okolicy będzie dostępny zasięg 3G. Przeglądanie internetu na 2G to niestety katorga.

Roaming nie ma większego sensu więcej wydasz niż to jest warte.

#715507  autor: aquick
 07 maja 2014, 00:59
Ciekawą opcją jest starter wirtualnego "mobil.cz":

- działa w sieci T-Mobile
- ma tanie połączenia lokalne - 2,20Kc/min
- oferuje pakiety no-limit w sieci, minut poza sieć i internetu w roamingu
- ma lejek internetowy za darmo w standardzie a po aktywacji i każdym doładowaniu jest 200MB ważne 30 dni - takie ich Virgin mobile
- konto jest ważne 6 miesięcy po doładowaniu
- kupony doładowujące w wysokości 250 i 400 koron
- starter kosztuje 200 koron

Tutaj masz podany ich szczegółowy cennik, tutaj masz opisany ich darmowy internet (również konfiguracja) i m.in. sposób aktywacji karty, tutaj masz listę miejsc, gdzie możesz kupić starter, po prostu wybierasz kraj i okres, który Cię interesuje, a tu masz opisany proces doładowania konta, łącznie ze zdjęciami.

Czyli kupując ten starter mobil.cz za 200 koron, co po kursie za koronę 16gr daje 32zł dostajesz 200MB po aktywacji ważne 30 dni + lejek , konto ważne 6 miesięcy i 200 koron na rozmowy, sms itp. :)

A co do zasięgu T-Mobile to nie jest źle np. w Morawskim Krasie tylko PL nr działał mi, bo jako jedyni mieli tam zasięg i to pełny w 3G.

Zdravím :hello2:

Obrazek

#715538  autor: DanielR
 07 maja 2014, 11:33
Faktycznie "taniocha" w tych Czechach. I to w dodatku sieć wirtualna. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#715614  autor: aquick
 07 maja 2014, 19:58
DanielR pisze:
Faktycznie "taniocha" w tych Czechach. I to w dodatku sieć wirtualna. :wink:
No tak nie do końca, jeżeli już porównywać to z cenami było kiepsko, ale jest już lepiej. U nich na starcie i po doładowaniach masz ważność konta minimum te 6 miesięcy, aktywując daną promocję nie musisz sprawdzać, czy operator skróci Ci za to maksymalnie ważność konta. Profile możesz w pre-paid zmieniać bezpłatnie i nie płacisz za to jak np. w Plusie. No i trochę ciężko znaleźć pakiet internetowy bez lejka :). U nas i u nich znajdziesz + i - sieci. Jakiś czas temu czytałem na forum czeskiej Mobilmani o naszych starterach za 5zł, że to tylko generuje stratę dla operatora (koszty produkcji, dystrybucja, podatki itp.) i jest "wodą na młyn" np. dla dzieciaków, które kupują karty tylko po to żeby robić żarty a potem karta do kosza, jednorazowe wykorzystanie na SMS Premium, kupowanie dla jednorazowych promocji itp., ogólnie "produkcja martwych dusz" i śmiecenie w tej kwestii.

Oprócz mobil.cz można jeszcze zainteresować się Tesco mobile:
- działają w sieci O2
- ważność środków na koncie 6 miesięcy po każdym doładowaniu + 6 na odbieranie
- startery można kupić w sieci sklepów Żabka i w Tesco i kosztują 150 koron
- doładowania w wysokości 250 koron
- po połączeniu karty Clubcard z nr poprzez 1 SMS do doładowania dostaje się 100% gratis i miesiąc no limit w sieci
Obrazek
1 korona to + - 16 groszy, źródło: tescomobile.cz
tutaj, tutaj i tutaj jest to wytłumaczone.

Pakiet internetowy 150MB/150Kc/miesiąc kosztuje wtedy 75Kc.
Te 150MB za 75Kc/miesiąc może wygląda kiepsko, ale lejek 200kbps może to "wynagrodzić".

szczegółowy cennik
gdzie można kupić starter
pytania i odpowiedzi

:smt006

Obrazek

#715617  autor: DanielR
 07 maja 2014, 20:20
aquick pisze:No tak nie do końca, jeżeli już porównywać to z cenami było kiepsko, ale jest już lepiej.
Można to i tak delikatnie ując... Doszlusowali do naszych ofert z początku 2010 roku. I to do sieci MNO.

Z tego, co widzę, to owszem teraz da się przełknąć takie ceny. Szkoda tylko, że stosują tam wciąż pseudo sekundowe naliczanie 60/1. :|
aquick pisze:Jakiś czas temu czytałem na forum czeskiej Mobilmani o naszych starterach za 5zł, że to tylko generuje stratę dla operatora (koszty produkcji, dystrybucja, podatki itp.) i jest "wodą na młyn" np. dla dzieciaków, które kupują karty tylko po to żeby robić żarty a potem karta do kosza, jednorazowe wykorzystanie na SMS Premium, kupowanie dla jednorazowych promocji itp., ogólnie "produkcja martwych dusz" i śmiecenie w tej kwestii.
Tak to sobie można wszystko tłumaczyć... :-D
Ale to po pierwsze problem operatora. Jak widać po cennikach i ofertach, tanie startery raczej nie mają na nie negatywnego wpływu. I po drugie raczej wychowania dzieci. Idąc tym tokiem rozumowania, równie dobrze można by zabronić małym dzieciom smarowania chleba masłem, bo przecież mogą się skaleczyć nożem. Swoją drogą sam starter, jak dla mnie, jest raczej mało istotnym składnikiem oferty (głównie w kontekście ceny). W końcu tzw. zwyczajni klienci nie kupują go codziennie, nawet gdy kosztuje tylko 5 zł.
Co nie zmienia faktu, że owszem jest to jakiś problem.

Ale jestem Ci wdzięczny za podanie linków do stron czeskich MVNO.
Ciekawi mnie rynek komórkowy sąsiadów. Właśnie przeglądam sobie portal mobilenet.cz i wiadomości dotyczące wprowadzenia tych ofert.

Jeszcze raz, dzięki! :)

Aktualny numer:

#715639  autor: aquick
 07 maja 2014, 22:15
DanielR pisze:Szkoda tylko, że stosują tam wciąż pseudo sekundowe naliczanie 60/1.
Możesz mieć również taktowanie 1/1, zależy z jakiej taryfy korzystasz :D niżej podam przykład.

O2 kiedyś posiadało taryfę "O2 Smart Roaming", gdzie w 14 krajach "najbardziej ulubionych" otrzymywało się pół godziny rozmów przychodzących za darmo na miesiąc a rozmowy wychodzące kosztowały 12,5 korony, przychodzące po tych 30 minutach kosztowały 6,05 korony. Te kraje to: Chorwacja, Słowacja, Bułgaria, Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja, Cypr, Malta i co najciekawsze Tunezja, Turcja, Egipt, Tajlandia, Malezja. Aktywacja była bezpłatna i nie było miesięcznego abonamentu. W czasach, gdy Chorwacja nie była jeszcze w UE ta taryfa cieszyła się dużym zainteresowaniem. Aktualnie nie można jej aktywować, ale kto ma ją aktywną to korzysta, zwłaszcza interesujący jest Egipt, gdzie "nasi koszą jak za zboże". Tutaj są jej szczegóły . A tutaj właśnie artykuł z mobilenet.cz o tej usłudze (różnice w halerach w cenie dlatego, że to było jeszcze przed minimalnym podwyższeniem podatku). No ale nadal jest taryfa "Volani bez hranic", w której zamiast 7,47 korony za minutę w roamingu UE można dzwonić po 3,9 korony - aktywacja i korzystanie bezpłatne
Obrazek
źródło: mobilizujeme.cz
Obrazek
źródło: smartmania.cz

Niskie ceny ma również OpenCall, z tego co widzę aktualnie przy zakupie startera daje 100 koron gratis do 14 czerwca i jakieś darmowe międzynarodowe między 14 kwietnia a 14 czerwca.

OpenCall cennik:
minuta rozmowy w Czechach i na Słowację, która jest traktowana na równi z rozmowami krajowymi - 1,8 korony
Obrazek
źródło: opencall.cz
tutaj jest cennik rozmów międzynarodowych do innych krajów
sms - 1,5 korony, międzynarodowy 5 koron
minuta połączenia do polski na stacjonarny i komórkowy - 2,5 korony do 5 koron
Obrazek
źródło: cnews.cz

I teraz odnośnie taktowania, tutaj masz podane taryfy np. "OpenCall easy" bez miesięcznej "platby" z taktowaniem 60+1 i droższymi cenami i "OpenCall plus" z miesięczną "platba" 150 koron, ale taktowaniem 1/1 no i niższymi cenami za usługi, że jedno w drugie może "wejść".

Vodafone, który kiedyś był Oskarem i jedną z jego taryf była "Oskarta" niedawno reaktywował tę markę jako sieć wirtualną
Obrazek
źródło: mediaguru.cz
szczegółowy cennik Oskarty Swoją drogą Vodafone przy aktywacji żąda ustalenia 4 cyfrowego kodu do samoobsługi, ponieważ jest to zabezpieczenie przed tym, żeby nikt nie zmienił Ci taryfy albo pakietu bez Twojej wiedzy, przy każdym aktywowaniu pakietu, zmiany taryfy potrzebny jest ten kod.
Ja w Vodafone korzystam z tej taryfy:
Obrazek
źródło: mobilmania.cz

Obrazek

#715645  autor: DanielR
 07 maja 2014, 22:56
Czemu nie korzystasz z którejś z sieci wirtualnych? :)

Aktualny numer:

#715730  autor: aquick
 08 maja 2014, 14:30
DanielR pisze:Czemu nie korzystasz z którejś z sieci wirtualnych? :)
A tak jakoś przyzwyczaiłem się do Vodafone, poza tym te wirtualne sieci pojawiły się dość niedawno a nr mam już kilka lat. Mógłbym go przenieść, bo nie chce zmieniać nr, ale mam niezarejestrowany nr a nie wiem do końca, czy na polski dowód zarejestrowaliby mi go, bo w samoobsłudze jest tylko formularz rejestracji na czeskie dane. Dodatkowo u nich przeniesienie przebiega trochę inaczej, musisz sam wypowiedzieć umowę u operatora, uzyskać kod ČVOP (Číslo výpovědi opuštěného operátora) od aktualnego operatora np. wysyłając odpowiedni SMS dla pre-paid albo osobiście w salonie w przypadku abonamentu, kupić starter nowej sieci, zarejestrować go, w formularzu podać ten kod ČVOP i potwierdzić wszystko a przeniesienie nastąpi po potwierdzeniu w ciągu 4 dni pracujących. Tutaj masz graficznie opisany w etapach proces przenosin nr z Vodafone do MOBIL.CZ, co ciekawe przechodząc do nich kupujesz normalny starter z numerem np. w sklepie, na ten starter rejestrujesz się z tym ČVOP a po przeniesieniu między godzinami 00-06 MOBIL.CZ wyłącza na tym starterze jego "oryginalny" nr a aktywuje Twój przenoszony. Do MOBIL.CZ jest akurat ZDARMA :wink: .

Chociaż w sumie może się przeniosę ;-) , bo do końca nie jestem pewien, czy numer musi być zarejestrowany jak jest ten kod ČVOP. Aha i co najważniejsze, większość sieci wirtualnych pobiera opłatę za przenosiny do nich, z głównych tylko Vodafone pobiera symboliczną koronę z kilkoma halerzami za przenosiny do nich.

Obrazek

#715952  autor: Marek_G
 09 maja 2014, 10:19
Chciałbym się poradzić w sprawie internetu mobilnego na kartę w Niemczech.
Kupiłem ostatnio modem Huawei e3131 (brandowany Play) i się zastanawiam czy on będzie mi działał w Niemczech?
2. Jeżeli chodzi o operatorów to się myślę nad kilkoma ofertami:
- Aldi Talk - 1,5 GB za 10 €, oferta fajna i sklep Aldi blisko wiec z kupnem nie będzie problemu ale nie wiem czy w tej ofercie nie jest czasem Skype zablokowany?
- Blau - teraz jest promocja 1 GB za darmo a standardowa cena za 1 GB to 10€, tylko, że na stronie jest napisane że VOIP jest zablokowany, mógłby to ktoś potwierdzić?
- Lycamobile - 1 GB za 6€, tylko o ile pamiętam w tej sieci zakazany jest tethering i kartę mogą zablokować więc pewnie włożenie karty Lyca do modemu jest traktowane tak samo, no i o VOIp też nic nie wiadomo?

Ktoś mi może odpowiedzieć na moje pytania? A moze jest jeszcze jakaś inna ciekawsza oferta? W każdym razie muszą być dwa warunki spełnione: działający Skype i tylko opcja pre-paid.
Jadę tam na około 2 miesiące

#716054  autor: okti51
 09 maja 2014, 16:07
Jednym słowem masakra.
Czechy to tak jak Polska sprzed kilku lat.
Polski zasięg 3G jest porównywalny z Czeskim 2G.
Ceny też zbytnio nie porywają, ale będzie trzeba coś wybrać.
Najgorsze jest, że najmniejsze doładowanie we wszystkich sieciach oscyluje w granicach 200-250 Kc.
Interesująca byłaby mobil.cz, jeżeli można za 200 kc, które są na koncie kupić dodatkowy pakiet internetu. Chyba, że taki jest,a na ich stronie nic nie znalazłem (?).
Internet na parę dni, z niedużym transferem będzie mnie kosztował około 50 zł. Cienko trochę.

#716150  autor: aquick
 09 maja 2014, 23:56
okti51 a mógłbyś napisać w jaki sposób zamierzasz korzystać z internetu, chodzi mi tutaj o zwykłe przeglądanie www, facebook, sprawdzanie skrzynki email itp., czy raczej youtube, skype itd.? Pytam, bo wtedy mógłbym doradzić Ci najlepiej dopasowaną ofertę. I nawet Vodafone nie byłoby takie złe, zwłaszcza przy tej drugiej opcji wg mnie, jeżeli miałbyś dostęp do 3G. Pozdro

Obrazek

#716161  autor: okti51
 10 maja 2014, 09:02
To będzie raczej takie podstawowe korzystnie z neta: www, facebook, twitter, instagram, endomondo itp. na 4/5 dni. Myślę, że około 300MB mi starczy.
Patrzę na mapę zasięgu każdego operatora i każdy ma w innym miejscu dość znaczne luki zasięgu. Przez to, że będę raczej dużo się przemieszczał myślę, że będę kierował się tylko ceną.

#716188  autor: aquick
 10 maja 2014, 11:21
Mapą zasięgu nie ma co się za bardzo sugerować, sam to przerabiałem. To może Vodafone - kupiłbyś starter za 200Kc (ważność środków na koncie 10 miesięcy a samej karty 13), aktywował połączeniem na *77 (ustawienie 4 cyfrowego hasła np. 1234# i 2 pytania odnośnie marketingowych - najlepiej pierwsze ANO, drugie NE) i gdy pod *22# pojawi Ci się kasa to masz aktywowaną poprawnie kartę, do tego dostaniesz SMSy o włączeniu poszczególnych usług. Automatycznie miałbyś aktywowany pakiet internetu 25MB/25Kc/dzień, który pod koniec 1 dnia zmieniłbyś w samoobsłudze na pakiet 500MB/75Kc/48h (obrazowo to pokażę niżej a pakiet aktywuje się wraz z 1 połączeniem z internetem - dostajesz SMS, do kiedy jest ważny z dokładnością co do minuty). Czyli przez 5 dni mógłbyś mieć razem 1025MB (pakiety 1x25MB + 2x500MB) za + - 176Kc (nie chce mi się dodawać halerzy) i około 24 korony na coś innego. Do połączenia z internetem wystarczy APN INTERNET i wszystkie pakiety zawierają lejek. No i byłaby to kwota trochę ponad 30zł (koszt startera).

Jak zmienić pakiet:

- wejść na stronę ms.vodafone.cz
Obrazek

- zalogować się, podając nr i hasło, które ustanowiłeś aktywując kartę pod *77
Obrazek

- po zalogowaniu wybierasz 1 opcję z listy
Obrazek

- i po jej wybraniu również pierwszą
Obrazek

- po wejściu w "Vas tarif" wybierasz 3 opcję po "Volani" i "SMS"
Obrazek

- jak wybierzesz "Internet" to ujrzysz takie coś
Obrazek

- poniżej znajdziesz inne pakiety, więc szukasz takiego pakietu (powinien być zaraz za aktualnie ustawionym)
Obrazek

- klikasz na niego i potwierdzasz zmianę na ten pakiet
Obrazek

- zmiana jest "w trakcie realizacji" a o jej zakończeniu otrzymasz SMS (średnio parę minut), "łapką" pokazałem Ci, gdzie możesz się wylogować
Obrazek

- i po wylogowaniu :D (możesz wejść przez ten adres ms.vodafone.cz i przez Operę Mini i na komputerze jest tak samo)
Obrazek

:hello2:

Obrazek

#718124  autor: okti51
 17 maja 2014, 14:02
aquick, udało mi się wyrwać tylko kartę O2 za 150 Kc. Orientujesz się czy ją też trzeba jakoś aktywować lub coś z tych rzeczy? Lub jest coś co powinienem wiedzieć?
 #721907  autor: potter28
 02 cze 2014, 20:18
Cześć Wam.
Znacie może oferty PRE PAID na internet mobilny w Hiszpani ? Poszukuje czegoś na wakacje, na 9 dni, 1 GB spokojnie wystarczy, jaki operator wyjdzie mnie najtaniej ?
A i jeszcze do znawców oferty indywidualnej Orange.
Mam Smart Plan Multi 69,90 wykupione 500 minut na odbieranie w UE, ale czy orientujecie się może jak najtaniej wysyłac sms z z UE do PL ?
  • Strona 17 z 26
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 26
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17