• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #1178236  autor: aster
 29 sie 2024, 01:30
kszaq pisze:
28 sie 2024, 05:59
GiffGaff też ma eSIM, ale pisałeś już wcześniej, że O2 dla Ciebie odpada.
Racja, O2 nie chcę już więcej widzieć na oczy...
kszaq pisze:
28 sie 2024, 09:57
Aktualizacja: błąd został naprawiony, wieloczęściowe SMSy w roamingu dochodzą, hasła OTP również.
Super, wielkie dzięki za info. Czyli to cały czas był tymczasowy błąd a nie celowe działanie sieci w celu niedostarczania OTP poza kraj?
 #1178242  autor: kszaq
 29 sie 2024, 09:01
aster pisze:
29 sie 2024, 01:30
Super, wielkie dzięki za info. Czyli to cały czas był tymczasowy błąd a nie celowe działanie sieci w celu niedostarczania OTP poza kraj?
Na pewno nie celowy błąd, bo nie dochodziły wszystkie wieloczęściowe SMSy: powitalne o roamingu w Polsce, OTP i wiadomości wysłane sam-do-siebie.
 #1190020  autor: aster
 30 mar 2025, 01:33
Czy coś się w ostatnim roku zmieniło jeśli chodzi o dobre opcje eSIM na krótkie pobyty w UK?

Ja nadal używam Lycamobile, ale znalazłem kod do rocznej ważności konta (za opłatą 5 Funtów) tak więc nie muszę już pilnować konta aby nie wygasło wykonując jakieś połączenia co kilkanaście tygodni.

A na kilkudniowy pobyt za każdym razem wystarczy doładowanie 5 Funtów aby otrzymać kilka GB (plus rozmowy/wiadomości).

Czy ktoś znalazł fajniejszą opcję niż eSIM Lycamobile na któtkie pobyty?
 #1190025  autor: HappyBoy
 30 mar 2025, 06:52
Nie wiem czy jest sens płacić za utrzymanie skoro korzystasz z niej tylko przez kilka dni w roku. Taniej jest kupić nową kartę za pół ceny.
Chyba, że utrzymujesz dla samego numeru.

Poza promocją kart za pół ceny (£2.5/msc) to nic się nie zmieniło.
 #1190045  autor: aster
 30 mar 2025, 13:44
Bardziej mi chodzi o oszczędność czasu z wyrabianiem nowych numerów a w ciągu roku 4-6 takich wyjazdów do UK mi się uzbiera. Stąd 5 Funtów rocznie aby utrzymać ten sam eSIM nie brzmi źle.

Te karty za 1/2-ceny to też w Lycamobile czy ktoś inny oferuje dobry deal na prepaidowe eSIM?

P.S. Miałem zostawić Lycamobile jakiś czas temu bo nie dało się tego używać gdy działali na sieci O2, ale na szczęście poszli po rozum i przeszli do EE. :)
 #1190097  autor: aster
 31 mar 2025, 00:19
HappyBoy pisze:
30 mar 2025, 20:18
Dziala Ci VoWiFi/VoLTE na Lyca ?
Niestety nie, jak próbuję włączyć to ukazuje się komunikat, że usługa jest niedostępna.

Choć być może jest to spowodowane tym, że obecnie jestem poza UK a lokalnie oferują tę funkcję?
 #1190099  autor: kszaq
 31 mar 2025, 09:20
WiFi Calling w Lyca nie działa za granicą, dokłada się do tego też fakt stosowania multi-IMSI: w Polsce karta "identyfikuje się" jako należąca do Plusa, na telefonie nie masz ikonki roamingu, ale do plusowego IMS nie ma wstępu. Nawet po wymuszeniu angielskiego IMSI w STK WiFi Calling nie działało mi w polsce. Taka przypadłość brytyjskich sieci, że blokują zagraniczne IP, coś jak nasz Orange w prepaidzie. :D
 #1190114  autor: aster
 31 mar 2025, 15:19
Lyca to dziwny twór, w roamingu też niekoniecznie mamy angielski IP jeśli używamy net co dla niektórych może być problematyczne.

Czy wszystkie sieci z UK blokują wifi-calling poza Królestwem dla prepaidowców?
 #1190135  autor: HappyBoy
 31 mar 2025, 17:53
Przed chwilą sprawdzałem i pokazuje brytyjski adres IP.
Jeśli chodzi o prepaid to wszyscy niestety blokują.
Wracając do VoWiFi/LTE w Lyca to kiedyś było, że po wyłączeniu 3G będzie działać VoWiFi/LTE. Jak sie później okazało był to błąd na stronie. VoWiFi nie dziala (chodz opcją w menu jest dostępna). VoLTE ponoć u niektórych użytkowników dziala ale oficjalnie go nie ma.
Kiedyś próbowałem odpalić po VPN VoWiFi w giffgaff ale niestety bez skutku.
Ktoś wie jak wyłączyć roaming w Lyca ?
 #1190143  autor: aster
 31 mar 2025, 19:14
Pamiętam, że różne IP pokazywało podczas roamingu, o ile dobrze pamiętam chyba Francja i Litwa też się pojawiały. Ale może coś się pozmieniało od tego czasu?

Jeśli chodzi o wyłączenie roamingu to nie znalazłem takiej opcji aby można to było zrobić po stronie Lyca. Instruują by zrobić to samemu w ustawieniach telefonu.
 #1190473  autor: aster
 07 kwie 2025, 02:04
Spędziłem ostatnie trzy dni w Anglii i Lyca świetnie tam chodzi odkąd przeszli z O2 do EE, czyli z najgorszej do najlepszej sieci w kraju.

W aplikacji kupiłem 5GB + rozmowy na miesiąc za 5 Funtów, ale widziałem też promo za 1/2 ceny czyli za 2.50. Choć wyglądało to mi na nową aktywację a nie przedłużenie aktualnego numeru. Jak to wygląda w praktyce? Czy skorzystanie z tej promocji wymagałoby aktywowania nowego eSIM?