• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
  • Strona 81 z 82
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
 #1182642  autor: DEVI_UI
 12 lis 2024, 14:57
Zapłacić to już powinni i to srogo za ten chory lejek.
 #1182647  autor: rogmaniek
 12 lis 2024, 15:34
DEVI_UI pisze:
12 lis 2024, 14:27
Z zasięgiem to niestety nie zawsze jest kolorowo w Niemczech.
Byłem w planetarium Zeiss w Berlinie. Karta T-Mobile GO!, Telekom brak sieci i oczywiście nie przyłączyło na O2 czy Vodafone, bo przecież zablokowane są.

Właśnie - może akurat O2 - DE albo choćby Vodafone miałby jakiś tam zasięg?! A tu niby "najlepsza" sieć już nie pozwoliła wybrać innej sieci.. Już nie mówiąc o braku zasięgu, ale przecież to niemożliwe w sieci "best in test"...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
 #1182650  autor: DEVI_UI
 12 lis 2024, 16:19
Oczywiście. O2 miało akurat tam zasieg. Sprawdzałem na drugiej karcie.
 #1182653  autor: fwitkowski17
 12 lis 2024, 17:13
A takie praktyki przypadkiem nie naruszają jakiś regulacji unijnych? Bo pamiętam że jeszcze swego czasu przy aktywacji nowego numeru T-Mobile wysyłał długi SMS odnośnie roamingu (coś o możliwości wyboru alternatywnego partnera roamingowego).
Nie jestem pewien czy lejki też nie naruszają nowszych regulacji o niedyskryminacji ruchu roamingowego.

Np. taki Orange co ma nieoficjalny lejek 15 Mbit/s w Orange Free na kartę w cenniku roamingowym ma taki zapis:
Orange nie stosuje mechanizmów pogarszających jakość usług w roamingu w sieciach partnerów roamingowych, w szczególności w zakresie przepustowości transmisji danych, dostępnych technologii czy zasięgu sieci partnerów roamingowych.
 #1182655  autor: DEVI_UI
 12 lis 2024, 17:33
Już to cytowałem te słowa Orange jakiś czas temu tutaj. Plucie ludziom w twarz.
Halo, UOKiK???!!
 #1182656  autor: KC-KARLOS
 12 lis 2024, 18:06
Kiedy mieliście te rzekome 15 mbps w RM Orange? Rok temu w Grecji we Flexie miałem takie prędkości jak teraz obecnie w n78 5G u nas... Jedynie co mnie powstrzymywało mnie od testów to limit GB.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1182662  autor: fwitkowski17
 12 lis 2024, 18:32
@KCKarlos, Tutaj było wspomniane że to ograniczenie jest tylko w Orange Free na kartę, nic o Flexie nie było wspomniane (to są diametralnie różne oferty, na innych platformach, co tłumaczy że we Flexie jest pełna prędkość w roamingu, potwierdzona m.in przez ciebie). Może w moim pierwszym poście odnośnie Rumunii nie uściśliłem że miałem na myśli Orange Free na kartę (karty Flex wtedy nie miałem ze sobą).

Co wyjazd sprawdzam roaming i co najmniej od 2019 więcej niż 15 Mbit/s w Orange Free na kartę nie jestem w stanie osiągnąć - SpeedTest się rozkręca, a za chwilę widać sztuczne dławienie prędkości do okolic 15 Mbit/s, niezależnie czy to LTE czy 5G, niezależnie od wybranego operatora za granicą i niezależnie od kraju (Rumunia, Węgry, Słowacja, Niemcy, Holandia, Belgia, Francja oraz przed Brexitem - również w Wielkiej Brytanii). W nju abo (nju internetowy) takich cyrków nie było - leci maksymalna dostępna prędkość.
 #1182672  autor: rogmaniek
 12 lis 2024, 22:09
DEVI_UI pisze:
12 lis 2024, 16:19
Oczywiście. O2 miało akurat tam zasieg. Sprawdzałem na drugiej karcie.

Czyli te O2 - DE wcale nie takie złe, jak się okazuje. Ale żeby różowa T-Mogiła, niby "najlepsza" sieć w DE, nie miała tam zasięgu i to w takim miejscu, gdzie trochę ludzi raczej się zbiera...

O2 - Together is better!
 #1182674  autor: DEVI_UI
 12 lis 2024, 22:27
Generalnie jest najgorszym operatorem w DE pod kątem zasięgu, ale wiesz, choć może niektórym ciężko w to uwierzyć, ale w Polsce też są miejsca, gdzie zasięg ma tylko Plus, mimo, że całościowo ma najgorsze pokrycie.
 #1182675  autor: Remington
 12 lis 2024, 22:31
Dokładnie - jedna jaskółka wiosny nie czyni. Telefonica jest koszmarnie słaba - zasięgowo i pojemnościowo. Coś jak u nas Plus, często jest zasięg, ale net wyciąga najwyżej 3Mbps o ile w ogóle rusza. Najgorzej za to jest na autostradach, gdzie ta sieć ma częste dziury zasięgowe - to był największy problem gdy Play oferował dostęp tylko do sieci Telefoniki. Obecnie jest minimalnie lepiej, bo Play wpuszcza też do Vodafone, który jednak zagraniczne karty traktuje z najmniejszym możliwym priorytetem (obserwacja na przykładzie kart również Orange i Plusa oraz kart austriackich i belgijskich). Z roamingiem TM takich problemów nie ma i w sieci Telekomu nawet płacąc 5 zł miesięcznie ma się priorytet jak lokalne karty.
 #1182677  autor: rogmaniek
 12 lis 2024, 22:54
DEVI_UI pisze:
12 lis 2024, 22:27
Generalnie jest najgorszym operatorem w DE pod kątem zasięgu, ale wiesz, choć może niektórym ciężko w to uwierzyć, ale w Polsce też są miejsca, gdzie zasięg ma tylko Plus, mimo, że całościowo ma najgorsze pokrycie.

Choć coś tam O2 - DE się chwali, co jakiś czas, budową nowych stacji bazowych. Oczywiście nie tylko oni.

Ale w 2021 ta niebieska marka zdobyła nawet tytuł sehr gut Netz (czy jakoś tak). I jak się okazuje - również w tym roku. Nawet, z tej "okazji" zrobili reklamę. Tu info z ich strony: https://www.o2online.de/netz/ (tak, po niemiecku :-D ) a tu wspomniana reklama za rok 2021r.: https://www.youtube.com/watch?v=NU3Wt62dAFs .

W końcu O2 - can do :mrgreen:
Remington pisze:
12 lis 2024, 22:31
Dokładnie - jedna jaskółka wiosny nie czyni. Telefonica jest koszmarnie słaba - zasięgowo i pojemnościowo. Coś jak u nas Plus, często jest zasięg, ale net wyciąga najwyżej 3Mbps o ile w ogóle rusza. Najgorzej za to jest na autostradach, gdzie ta sieć ma częste dziury zasięgowe - to był największy problem gdy Play oferował dostęp tylko do sieci Telefoniki. Obecnie jest minimalnie lepiej, bo Play wpuszcza też do Vodafone, który jednak zagraniczne karty traktuje z najmniejszym możliwym priorytetem (obserwacja na przykładzie kart również Orange i Plusa oraz kart austriackich i belgijskich). Z roamingiem TM takich problemów nie ma i w sieci Telekomu nawet płacąc 5 zł miesięcznie ma się priorytet jak lokalne karty.

Tak, piszę post pod postem, bo nie wiem, jak edytować post, żeby zacytować drugi komentarz.

Jak pisaliśmy wcześniej (mam na myśli przede wszystkim ograniczenie prędkości), okazuje się, że jednak różowa T-Mogiła nie traktuje karty T-Mogiła PL tak samo, jak kartę DE...

Ale pozostaje mi się zgodzić, skoro tak piszecie, że O2 ma najgorszy zasięg i pojemność w DE. W czasach UMTS, jak dobrze pamiętam, nie mieli pasma zasięgowego, jak pozostali. Pytanie, czy teraz coś się zmieniło w tej kwestii....

O2 - Together is better!
 #1182681  autor: Remington
 12 lis 2024, 23:39
@rogmaniek
Możliwości masz wiele. Skoro już napisałeś drugi post to zamiast go z premedytacją wysłać wystarczyło skopiować wszystko i wkleić do poprzedniego. Z PC jest też kilka innych możliwości cytowania.

Nabijasz się z TM, a spróbujmy podsumować co robi całe nasze W4:

Orange - wpuszcza do dużej liczby sieci, ale w prepaidzie stosuje lejek, uczciwie kumuluje limit danych, ale nie wiem czy jeszcze w niektórych ofertach wylicza(ł) go wg kwoty netto

Play - kiedyś był to dramat czyli jedna zazwyczaj najgorsza sieć na kraj, od przejęcia przez Iliad jest więcej sieci (choć w USA roaming tylko AT&T bez VoLTE to nadal zabójca baterii - jednakże tu piszemy o UE), ale z jakością bywa różnie - naliczanie i odświeżanie limitu netu, zliczanie SMS-ów, dopłat FUP.

Plus - wpuszcza do największej liczby sieci i niby nie ma lejka, choć… coś jest na rzeczy - pisałem kiedyś o tym, że w prepaidzie po przesłaniu bodaj 300MB w Niemczech włączył mi się bardzo niski lejek (nie pamiętam już jaki, ale nie dało się normalnie korzystać) i nie chciał się wyłączyć w sieciach Vodafone i Telekom, a w Telefonice go zupełnie nie było - mogę się mylić, ale skoro był w dwóch sieciach jednocześnie to przypuszczam, że albo Plus, albo jakiś pośrednik przycinał ruch, bo za drogo.

TM - wpuszcza tylko (na pewno w Niemczech, a jak gdzie indziej?) do własnych sieci choć z wysokim priorytetem, stosuje lejek, w prepaid najczęściej z W4 daje za darmo pakiet na zagranicę oraz chyba jako jedyny uczciwie uwzględnia w RLAH bonusowy internet (nie jako darmowy internet, ale z samą dopłatą za korzystanie za granicą, a nie wg cennika)

Pomijam nieaktualne komunikaty roamingowe, bo ich aktualizacja zajmuje niektórym i półtora roku (choć zmiany stawek są co rok czyli powinny być w międzyczasie dwie aktualizacje).

Nie ma co nakłuwać laleczki voodoo samego TM, bo jak widać wszyscy mają coś za uszami.
 #1186178  autor: jamm8
 17 sty 2025, 15:57
Cześć,
Mam takie pytanie bo nie mogłem znaleźć jasnej odpowiedzi,
W jaki sposób jest rozliczana transmisja danych w roamingu w EU w OFNK jeżeli mam tylko dane z bonusu z doładowań a nie posiadam żadnego płatnego pakietu?
Czy będzie to opłata jak po wykorzystaniu Limitu GB - 1 GB / 7,08 zł brutto,
Czy jednak Orange rozliczy to po 0,79 zł / MB => 1GB / 790 zł???
Czy może jeszcze jakoś inaczej?
 #1186179  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 16:16
jamm8: jeśli nie będziesz mieć pakietu krajowego z wliczonym transferem danych - płacisz jak w Polsce - w Orange, Play i T-Mobile 0,79 zł za 1 MB (w Plusie zgodnie z cennikiem danej taryfy).
Gdy włączysz pakiet z wliczonym limitem GB w UE - korzystasz z tego limitu bez dodatkowych opłat. Po jego wyczerpaniu w trakcie jego ważności: 7,08 zł za 1 GB.
W przypadku przekroczenia 4-mies. korzystania z roamingu: dopłata 7,08 zł za 1 GB - jeśli masz limit GB w UE - zapłacisz tylko dopłatę, jeśli go zużyjesz w czasie ważności pakietu, opłata łączna będzie podwojona. Bez ważnego pakietu masz cennik + dopłatę.
Tak to wygląda ogólnie w każdej dużej sieci.
Szczegóły w tym cenniku dla Orange na kartę >> https://dokumenty.orange.pl/bw/dokument ... bf8eba0b94

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186180  autor: lechero35287079
 17 sty 2025, 16:22
Przestał mi działać w PL numer austryjacki mimo że mam włączony roaming...
Na Słowacji też nie działał ale ręcznie wybrałem sieć i zadziałało ... w PL gdy próbuje to mam komuminikat rejestracją w sieci sie nie powiodla natomiast w Austrii Numer działa bez problemów...
Ma ktos pomysły?
 #1186181  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 16:24
lechero35287079: jaka to sieć z Austrii? Masz odpowiednią taryfę z obsługą roamingu? Bo nie każda ma taką usługę lub trzeba to włączyć w BOK operatora.

#1186182  autor: GaduAirowiec
 17 sty 2025, 16:30
Dlaczego w abonamencie Vectry za 20zł jest 14GB internetu w roamingu UE a w Fakt Mobile jest 7GB przy pakiecie 25zł /m-c?
 #1186183  autor: KC-KARLOS
 17 sty 2025, 16:34
GaduAirowiec: tutaj mówimy o prepaidzie. Vectra ma korzystniej, bo limit GB w UE liczą ze stawki cennikowej (np. taryfa kosztuje 60 zł/mc) - Ty podpisując umowę, masz cenowe warunki promocyjne (mając na myśli ofertę za 20 zł/mc).

#1186220  autor: lechero35287079
 18 sty 2025, 09:19
KC-KARLOS: ta sieć to Magenta
Byłem u operatora w Austrii i sprawdziłem mam włączony roaming powinno wszystko działać.
Dziwne to jest ze gdy przejeżdżałem przez Słowację udało mi się wlaczyc Słowacką sieć Orange SK ręcznie i mogłem dzwonić ale co najdziwniejsze nie przyszedł nawet sms ze jestem w roamingu jak to zazwyczaj przychodzi...
  • Strona 81 z 82
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81