• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #887719  autor: pawelw76
 17 wrz 2016, 19:13
Witam

Mam problem i to dla mnie dość duży, niestety w biurze obsługi klienta na moje maile i zgłoszenia przez dwa dni nie otrzymałem odpowiedzi.
Od czwartku przebywam w USA, niestety od opuszczenia terytorium Polski nie mam zasięgu, lycamobile nie rejestruje się w żadnej sieci i mam dostępne tylko połączenia alarmowe.
Mam wykupiony pakiet roamingowy , telefon dopuszcza połączenia roamingowe, próbowałem ręczne rejestrowanie w różnych dostępnych sieciach ale bez skutku.
Nie jest to sprawa telefonu bo sprawdzałem już kilka telefonów oraz przekładałem kartę sim do telefonu gdzie polska karta lycamobile działa.
Co może być tego przyczyną?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.
 #887721  autor: Kryniczanin
 17 wrz 2016, 19:34
Menu SIM i wybór roaming świat z tego co pamiętam.

Karty Lyca jakie miałem zmuszały do zmiany ustawień i resetu tela jeśli chce się korzystać z roamingu krajowego (standardowo w Plusie) bądź międzynarodowego.
 #887733  autor: pawelw76
 17 wrz 2016, 21:03
Dziękuję za odpowiedź.
Niestety nie mogę znaleźć takiej opcji w telefonie.
Przeszukałem już wszystko.
Zmienię pewnie jeszcze soft i sprawdzę na jakimś oryginalnym bo mam wgrany cyanogen.
 #887767  autor: Kryniczanin
 18 wrz 2016, 06:55
To nie soft telefonu a aplikacja karty sim. Musi być gdzieś widoczna.
 #887797  autor: marcinek243
 18 wrz 2016, 11:35
Bardzo możliwe że właśnie customsoft może tego nieobsługiwać ale każdy oryginalny ma appke od karty sim
 #888328  autor: rudymax
 22 wrz 2016, 11:38
Chyba nie pomogę, ale napiszę jak to się odbyło podczas podróży syna w sierpniu. Jak tylko wylądował w Orlando i włączył telefon to zalogował się do sieci T-mobile (to jest warunek, żeby wszystko prawidłowo działało, tzn brak opłat roamingowych). Było ustawione logowanie automatyczne. Po chwili otrzymał sms z formułką "fill like home" czy jakoś tak i już mógł do mnie zadzwonić do Polski. Później dostał następnego smsa z amerykańskim numerem na tydzień. Po tygodniu sms z dezaktywacją tego numeru i po chwili sms z przyznaniem kolejnego amerykańskiego numeru już innego na kolejny tydzień. Nie ingerował nic w aplikację z karty sim, a jest tam sporo ustawień i może trzeba by tam pogrzebać. Telefon stary bez androida, zabrany jako drugi, ale wejście do ustawień aplikacji lyca na karcie sim bezproblemowe.