• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #864970  autor: anna34
 07 maja 2016, 21:38
Co polecacie, gdy już wejdzie nieszczęsna ustawa, o której mówicie tutaj, tak aby rozmawiać przez zagraniczną sieć ale móc doładować konto np. przelewem pocztowym?

Oczywiście już wiem, że można na "słupa" jednak interesują mnie głównie legalne sposoby.

Chodzi mi o operatora, u którego w roamingu obydwie strony będą miały w miarę tanie SMSy.

Oddzielnie też zapytam o sieć, w której będzie w miarę tani internet mobilny, podobnie tani jak jest w Play ze specjalnymi opcjami "bez limitu" (płatność raz i do woli przez cały miesiąc). Oczywiście bez rejestracji lub z rejestracją ale bez potrzeby przesyłania dowodu osobistego itp.

Co do internetu znam tylko 1 sposób - kupno zestawu satelitarnego za granicą, poza słupem, który mi tu nie pasuje z tych samych powodów co wyżej.
 #865672  autor: goral2099
 12 maja 2016, 15:57
Droga Aniu, a czemu to tak bardzo nie chcesz rejestrować numeru na siebie? Tak z ciekawości pytam. :) A tak w ogóle to jak zniosą opłaty za roaming w UE, to ta ustawa stanie się martwym przepisem. Nadejdzie fala zagranicznych kart i straty krajowych operatorów. ;)
 #865676  autor: Kryniczanin
 12 maja 2016, 17:06
Czeska karta o2.

Sam głosowałem na pis jednak Pan Błaszczak powinien się wycofać z tej paranoi, przeprosić i obiecać, że ta głupota która uderza w Polaków już nigdy przez pis nie będzie rozważana a pozwala na miliony nierejestrowanych prepaidów choćby z Ukrainy.
 #865677  autor: - - -asf- - -
 12 maja 2016, 17:11
anna34 pisze:Co polecacie, gdy już wejdzie nieszczęsna ustawa, o której mówicie tutaj, tak aby rozmawiać przez zagraniczną sieć ale móc doładować konto np. przelewem pocztowym?

Oczywiście już wiem, że można na "słupa" jednak interesują mnie głównie legalne sposoby.

Chodzi mi o operatora, u którego w roamingu obydwie strony będą miały w miarę tanie SMSy.

Oddzielnie też zapytam o sieć, w której będzie w miarę tani internet mobilny, podobnie tani jak jest w Play ze specjalnymi opcjami "bez limitu" (płatność raz i do woli przez cały miesiąc). Oczywiście bez rejestracji lub z rejestracją ale bez potrzeby przesyłania dowodu osobistego itp.

Co do internetu znam tylko 1 sposób - kupno zestawu satelitarnego za granicą, poza słupem, który mi tu nie pasuje z tych samych powodów co wyżej.
Aniu, obojętnie jaka karta np. Czeskiego operatora, mozna się w to bawić ale na obecnym etapie polegniesz na kosztach. Dopiero jak roaming uwolnią, to pokaże bezsens Błaszczakowych pseudoustaw niepotrzebnych nikomu.
 #865678  autor: - - -asf- - -
 12 maja 2016, 17:15
cyanoone pisze:Nie rozumiem czego się boisz. Pozatym karta zagraniczna na nadajnikach naszych operatorów będzie się wyróżniać.
A to się trzeba czegoś bać żeby chcieć taką kartę? No co ty, żartujesz? Poważnie będzie widać ją zalogowaną w naszych sieciach, niesamowite odkrycie :lol: I co z tego że będzie widać? To świadczy pewnie idąc tokiem umysłu twórców tej "ustawy" że to przestępca i terrorysta.
 #865686  autor: cyanoone
 12 maja 2016, 17:58
Źle interpretujesz mój post. Chciałbym podkreślić, że anonimowe korzystanie z telefonu jest nawet teraz niemożliwe.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #865718  autor: aquick
 12 maja 2016, 20:57
Na weekend majowy bylem w Niemczech i polski nr tylko zalogowalem w niemieckiej sieci a nastepnie go wylaczylem (mam dualsim i moge deaktywowac poszczegolne karty SIM i korzystac np. tylko z 1). Internet mialem w ramach tej samej dniowki, czy to w PL, czy w D no limit, natomiast w Niemczech rozmowy i SMSy na niemieckie nr w ramach dniowki a do PL koszt minuty wyniosl 1,66 Kc/min (ok. 25gr, taktowanie 30+1) a SMS 0,67Kc (ok. 11gr). Jako dowod, ze nie bajeruje dodam screen SMS powitalnego z Play: Obrazek Pozdrawiam :)

Obrazek
 #865725  autor: - - -asf- - -
 12 maja 2016, 21:28
cyanoone pisze:Źle interpretujesz mój post. Chciałbym podkreślić, że anonimowe korzystanie z telefonu jest nawet teraz niemożliwe.
Ale ja o tym wiem. Telefon też ma IMEI który można zawsze zestawić z numerem używanej w nim karty SIM. Oczywiście sieć też "wie" bo musi wiedzieć gdzie znajduje się włączony telefon.
 #865727  autor: - - -asf- - -
 12 maja 2016, 21:31
Rebeliant pisze:Asf, nawet po zniesieniu roamingu w UE, na czeskim prepaidze można nieźle polec. W Czechach ceny są w porównaniu z naszymi ofertami wręcz kosmiczne.
No teraz już są trochę niższe, ale ogólnie tak jest bardzo drogo w Czechach. Ci którzy w Polsce narzekają że ich sieć im mało "daje" musieliby zobaczyć tamtejsze oferty. Nie wiadomo jak to będzie wyglądać po zniesieniu roamingu.
 #865728  autor: Remington
 12 maja 2016, 21:35
cyanoone pisze:Źle interpretujesz mój post. Chciałbym podkreślić, że anonimowe korzystanie z telefonu jest nawet teraz niemożliwe.
A zmieniając IMEI na jakiś starego grata sprzed 10 lat? W Androidzie zmiana IMEI to żaden problem, przynajmniej w moim aparacie.
 #865947  autor: cyanoone
 13 maja 2016, 20:34
Czyli tak numer z którego dzwonisz nagle znika, a pojawia się inny numer, który wykonuje połączenia do tych samych osób. Nikt się nie domyśli :D Zmiana Imei jest nielegalna, pozatym Nokia 3310 łącząca się z LTE.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #865948  autor: Kryniczanin
 13 maja 2016, 20:42
Zmiana Imei do 01.01.2005 była legalna.

Pamiętam, że robiąc próby zmieniłem koło 2002 IMEI Nokii 5110 na same 6 i działała w sieci.

Kolejna sprawa Samsungi jak mają problemy ze softem zmieniają swój imei na same zera.

Jak wylegitymuje Cię Policja z takim telem masz masę nieprzyjemności
 #865965  autor: Rebeliant
 13 maja 2016, 23:41
- - -asf- - - pisze:No teraz już są trochę niższe, ale ogólnie tak jest bardzo drogo w Czechach. Ci którzy w Polsce narzekają że ich sieć im mało "daje" musieliby zobaczyć tamtejsze oferty. Nie wiadomo jak to będzie wyglądać po zniesieniu roamingu.
O ile minuta stoi średnio 2,5KČ (0,40zł), to pakiety danych są niemalże kosmiczne w porównaniu z naszymi. U nas paczkę 0,5GB można kupić w okolicach 5zł, tam 200MB kosztuje kilkanaście złotych.
Jak będzie wyglądało po zniesieniu roamingu? Czesi będą kupować nasze simki. :mrgreen:

Aquick, dzięki za info! :-) Więc nie będę musiał kupować kart zagranicznych opów, da radę na polskiej.;)