• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #821267  autor: onliner
 04 wrz 2015, 14:44
Witajcie, mam pewien problem z T-Mobile i jednocześnie ostrzeżenie dla innych.

Posiadam taryfę proFirma L, w której wg oferty jest:
- NIELIMITOWANE połączenia przychodzące w roamingu w UE
- Minuty/SMS-y wychodzące w roamingu w UE - 200

Wydawałoby się dosyć proste i oczywiste, prawda? Okazuje się, że nie.

Przebywam właśnie w Hiszpanii i od dostępnych 200 minut odejmowane są zarówno połączenia wychodzące jak i przychodzące!
Napisałem do BOA i dostałem odpowiedź, że "w pierwszej kolejności wykorzystuje Pan pakiet 200 min/SMS ( na połączenia przychodzące, wychodzące oraz wysłane SMSy). Po wykorzystaniu pakietu 200 min/SMS roamingowych, połączenia przychodzące rozliczane są w ramach nielimitowanych połączeń przychodzących w roamingu, a wychodzące połączenia roamingowe oraz SMSy rozliczane są według cennika. "

Czyli mogę wykorzystać cały limit 200 minut wychodzących nie wykonując ani jednego połączenia, a jedynie odbierając.

Podpisując umowę byłem pewien, że mam po prostu 200 minut wychodzących i nielimitowane przychodzące. W obecnej formie oferta jest znacznie słabsza.

Czy mogę zrobić coś w tej sprawie?
 #821996  autor: seev
 08 wrz 2015, 01:07
niech podadzą Ci punkt w regulaminie lub cenniku na podstawie którego tak twierdzą. Przejrzałem aktualne "Warunki Oferty PrOmOcyjnej „WITAMY:BiZneS eurOPa i ŚWiat na 24mieSiĄce”
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 007246.pdf

Punkt 1.6 mówi - W ramach usługi Minuty i SMS-yw roamingu w Unii Europejskiej-200 abonent ma przyznanych 200 minut do wykorzystania na połączenia głosowe wychodzące w roamingu w UE wymiennych na 200 SMSówwychodzących w roamingu w UE.
Więc dziwna sprawa z tym naliczaniem, daj znać jak się wprawa potoczy...
 #822973  autor: onliner
 13 wrz 2015, 14:32
Napisałem emaila z prośbą:
Proszę mi podać punkt w regulaminie, na podstawie którego od pakietu minut wychodzących odejmowane są połączenia przychodzące.
Odpisali mi i przesłali ten regulamin:
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 007270.pdf
Witam,

załączam regulamin, o który Pan prosił.
W punkcie 4.1 znajdzie Pan informację, że priorytetowy jest pakiet minut i sms w UE. W związku z tym pamiet na połączenia przychodzące rozliczany jest w dalszej kolejności.

Co sądzicie o tej sprawie?
 #823674  autor: Gregrin
 17 wrz 2015, 12:14
onliner pisze: Minuty/SMS-y wychodzące w roamingu w UE - 200
Z tego co pisze w regulaminie to na wychodzące i przychodzące. Pisza również ze z tego pakietu idzie w pierwszej kolejności. Wszystko się zgadza przy założeniu ze najpierw wydzwonisz 200min a później będziesz tylko odbierał ;) Ale tego to ci już przed podpisaniem umowy nie powiedzą z wiadomych przyczyn ;) Na pocieszenie dodam ze to nie tylko w t-mob tak kombinują żeby dużo dać ale użytkownik nie był w stanie tego wykorzystać.
 #823685  autor: Leo
 17 wrz 2015, 13:19
Cena rozmów przychodzących jest prawie 4 x mniejsza niż wychodzących a zatem uczciwie byłoby przynajmniej wprowadzić relację 1/4 czyli 200/800 w roamingu. Jak widać operatorów na to nie stać. :(
 #823741  autor: Lightman
 17 wrz 2015, 16:16
W odpowiedzi zacytuj punkt 1.1
Wysłali Ci nieaktualny regulamin.

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile