• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #805231  autor: raktut
 07 cze 2015, 21:38
Szukam czegoś nowego.
Obecnie jestem w Viking Mobile.

Fajnie było by mieć od 2gb miesięcznie ale bardziej mi zależy na smsach i roamingu rozmów.

Wygaduje około 200minut miesięczne.
Wiekszość ruchu to smsy i messenger FB
 #805624  autor: Sig
 10 cze 2015, 08:49
Po pierwsze primo - jeżeli "mieszkasz w Niemczech" to kupuj miejscową kartę, nie baw się w roaming polskiej.
Po drugie primo - nie spodziewaj się rewelacji odnośnie Internetu, którego ceny znacznie odbiegają od naszych.
Jak napisał przedmówca - doprecyzować pytanie.
Dla polskiego imigranta/studenta w Niemczech zawsze warta polecenia jest Lycamobile, dla możłiwości taniego dzownienia na numery w Polsce:
http://www.lycamobile.de/de/
są tam też pakiety internetu, ale na ile konkurencyjne, to niech ktoś orientujący się bardziej w realiach helmutowa się wypowie :-).

Tak od czapy, to np. Bildmobil ma opcję taryfy internetowej z tego co widzę - 20€ za 3GB na 30 dni
https://www.bildmobil.de/datentarif-fue ... ptops.html

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #806046  autor: raktut
 12 cze 2015, 02:15
Już piszę o co mi chodzi mieszkam w niemczech, ale piszę i dzwonię głównie na polskie numery.

Obecnie w wikingach mam coś takiego
Połączenia 0.97 zł/min
licząc od pierwszej sekundy co 30 sekund

SMS 0.31 zł / SMS

Paczka 20 MB za 9 zł - ok. 0,45 zł/MB
Paczka 50 MB za 19 zł - ok. 0,38 zł/MB
Paczka 100 MB za 29 zł - ok. 0,29 zł/MB

Czy jest jakas oferta z nielimitowanymi SMSami w roamingu?

Póki co najciekawsze co znalazłem to orange:
Za 59,99 zł miesięcznie:
- 400 min na rozmowy wychodzące i przychodzące oraz 100 MB internetu do wykorzystania w krajach UE
 #806301  autor: iPlus
 13 cze 2015, 21:48
nie ma dobrego rozwiązania, roaming wychodzi drogo, zagraniczna sieć i dzwonienie na polskie numery też po przeliczeniu euro na zł albo ze zł na euro wychodzi podobnie, jedyne pocieszenie, że zarobki w Niemczech wyższe i nawet ceny w roamingu w polskiej sieci względem wyższych zarobków są niższe niż kiedy się zarabia w Polsce
 #806450  autor: MANjaK_01
 14 cze 2015, 19:50
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post. :)
Mam pytanie...

Moja druga połówka wyjeżdża na 1,5 miesiąca do Niemiec, ja zostaje w PL. Oboje mamy play na kartę, jedyna droga do tanich rozmów jest stan darmowy z mojej strony a u niej odbieranie po 0,25zł/min? Znajdę coś tańszego na rynku (rozmawiamy dużo)? Są może jacyś tańsi polscy albo niemieccy operatorzy żeby koszty doładowań nas nie 'zjadły'?
 #806469  autor: DanielR
 14 cze 2015, 22:39
Jeśli chodzi polski pre-paid czy mix, to niestety będzie ciężko... W starej (już niedostępnej) taryfie Virgin można było z 50% bonusem zejść jeszcze o te kilkanaście groszy na minucie za odebrane w roamingu połączenie. A teraz nie ma nic.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #806481  autor: iPlus
 15 cze 2015, 00:28
taryfa Lubię to w Play jeszcze jest, za doładowania dostaje się pakiet netu, po powrocie do Polski można wykorzystać net,

oferty międzynarodowye tańsze trudno znaleźć, w końcu o tych cenach decydują urzędy bardziej niż sieci i napewno nie znajdziesz tak korzystnych ofert międzynarodowych jak krajowe, ale za granicą zarabiasz 4 razy więcej więc cene podziel przez 4 i wyjdzie taniej względem zarobków, zostaje jeszcze skype na necie, kompie, laptopie za granicą, wtedy tylko opłata za net
 #807070  autor: iPlus
 18 cze 2015, 01:14
najlepiej jeśli w Niemczech wczyta sms-y konfiguracji jeśli przyjdą, chyba że w Polsce też pryjdą to możesz to zrobić wcześniej, pytanie tylko czy się niemiecki starter odpali na polskich nadajnikah