• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #783357  autor: hainasz
 08 lut 2015, 16:42
"Komisja przemysłu Parlamentu Europejskiego poparła regulację, która do końca 2015 roku pozwoli znieść opłaty roamingowe w całej Unii Europejskiej. Użytkownicy telefonów komórkowych w UE będą płacili krajową stawkę za połączenia, SMS-y i internet, podróżując po krajach członkowskich."

Z drugiej strony łotewska prezydencja chce zostawić jeszcze roaming.
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1175169.html

Myślę, że jak zwykle diabeł będzie tkwił w szczegółach, ale czytając kilka artykułów wydaje mi się, że roaming będzie kosztować 0,20-0,30 zł max 0,60 zł za połączenia wychodzące i darmowe przychodzące. Jest to istotne dla każdego kto wyjeżdża (a tym bardziej służbowo), żeby zaplanować szczególnie jeśli zawierasz umowę na 2 lata - i tu proszę nie przekonujcie się nad tym że umowy za długie czy pre-paid lepszy.

Zwykle wiedzę czerpałem z telepolis, ale tu widzę, że telepolis się nie wypowiedział, więc niech to będzie temat do "Co może być najważniejsze w branży w 2015 roku"

hainasz