• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #1172124  autor: KC-KARLOS
 27 maja 2024, 11:06
as1as: słaba opcja z tym Plusem.
Orange tutaj wymiata w tej kwestii + kombinacje z kartami ukraińskimi (muszę zagłębić temat, bo jest podejrzane, że mają aż tak tani dostęp do roamingu internetowego - szybki przelicznik walutowy: 100 UAH = 10 zł - te karty można na spokojnie używać w Polsce i być anonimowym).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1172132  autor: babciagienia1p
 27 maja 2024, 13:57
DEVI_UI pisze:
27 maja 2024, 13:20
...Dobrze, że wykupiłem pakiet na jeden dzień w naszym kraju i zobaczyłem jakie to kulawe.

Testy to podstawa. Wczoraj przekonałeś się, że tani ukraiński roaming (10,- zł za 5 GB) lata w Polsce w n78 a w liście krajów ma nawet Japonię.

Co do analizy ruchu internetowego, owszem to jest zagrożenie, tylko można też podejrzewać o podobne zamiary większość twórców apek, którzy na początku działania liczą, że zarobią na statystykach, sprzedaży analiz i profilowaniu reklam. Jednak rzeczywistość często okazuje się brutalna... jak w przypadku Fonii czy Rebtela...
Oczywiście, gigantów rynku (Google, Apple) mierzi analiza ruchu i nie czerpią z tego żadnych korzyści...
 #1172142  autor: pingpong123a
 27 maja 2024, 15:46
KC-KARLOS pisze:
27 maja 2024, 11:06
Orange tutaj wymiata w tej kwestii + kombinacje z kartami ukraińskimi (muszę zagłębić temat, bo jest podejrzane, że mają aż tak tani dostęp do roamingu internetowego - szybki przelicznik walutowy: 100 UAH = 10 zł - te karty można na spokojnie używać w Polsce i być anonimowym).
Tani roaming na ukraińskich kartach wziął się z rezygnacji opłat (albo zmiany na groszowe) przez inne sieci. W Polsce cała W4 ogłosiła darmowy roaming dla sieci UA, np. Orange
https://x.com/RzecznikOrange/status/1498348761499774976
babciagienia1p pisze:
26 maja 2024, 23:32
Karty plastikowe można kupić, w większych miastach, w sklepach ukraińskich. Jakie ceny? Czy z solidną marżą? Czy działają w roamingu bez pobytu na Ukrainie?
Według ceny ze sklepu operatora pusty starter plastikowy/esim kosztuje 50 UAH, na Polskich stronach po dodaniu marży wychodzi minimum 50 zł...
 #1172539  autor: as1as
 01 cze 2024, 20:30
mam jeszcze pytanie techniczne
abonament orange i połączenia przez wifi jak wymusić aby to działało przez wifi, a nie zjadło kasy z rozmowy jako międzynarodowej.
W hotelu będzie wifi - jak to wymusić
telefon nie z orange samsung s21 fe 5G
 #1172540  autor: babciagienia1p
 01 cze 2024, 20:42
@as1as
Jeszcze w Polsce.
1) Ustawienia=>sieć komórkowa=>włącz komórkową transmisję danych=>włącz Wi-Fi calling.
2) Włącz tryb samolotowy i nie wyłączaj go do powrotu.
3) Włącz Wi-Fi.
4) Potrenuj w Polsce.
 #1172545  autor: as1as
 01 cze 2024, 22:15
potrenowane w Polsce - działa
tylko jest jeszcze myk że jest druga karta Plus i wykupiony pakiet euroatlantycki - przy trybie samolotowym podejrzewam że nie będzie działać i druga sprawa nie działa też bluetooth.
Na miejscu włączam tryb samolotowy, następnie karta Orange i dzwonię - tak chyba będzie OK?
Ewentualnie uruchamiam ponownie telefon przed połączeniem.
Dosłownie muszę wykonać 2 połączenia...
@babciagienia1p duże piwo albo małe winko dla Ciebie - dzięki
 #1172546  autor: babciagienia1p
 01 cze 2024, 22:34
@as1as
Tryb samolotowy skutecznie wyeliminuje obydwie karty.
1) Jeśli potrafisz pilnować się (atrakcji jest wiele...), możesz ryzykować wyłączanie trybu samolotowego na jakiś czas. Co z SMS-ami przychodzącymi?
2) Wyłącz pocztę głosową.
3) Przed wyłączeniem trybu samolotowego wyłącz transmisję danych!

----------Edycja_1-----------
Na Twoim miejscu, rozdzieliłabym Plusa i Orange na dwa telefony.
 #1172556  autor: HappyBoy
 02 cze 2024, 01:54
Polecam wyłączyć roaming zagraniczny na karcie Orange i karta powinna działać tylko na WIFI.
Roaming wyłączamy wysyłając SMS o treści REZ ROAMING na numer 80179.
Na Samsungu S23+ możesz również włączyć opcję backup calling. Karta Orange będzie korzystać z internetu drugiej karty (np. PLUS) i nie trzeba drugiego telefonu.
 #1172735  autor: Remington
 04 cze 2024, 12:33
Ruski VPN żeby było bezpieczniej? No, no, można i tak.

Brak szyfrowania WiFi był groźny gdy https było czymś rzadkim, dziś jest ono wymuszane gdzie tylko się da.

@as1as,
udanych wakacji!
 #1172884  autor: DEVI_UI
 06 cze 2024, 23:46
Additional roaming 40GB w Lifecell przedłużony do grudnia 2024.
 #1173173  autor: TomLee
 12 cze 2024, 18:37
Czy będąc za granicą poza UE można włączyć pakiet 10 GB za 79 zł (15-dniowy) w OfnK? Nie przeba być w Polsce aby go włączć?
 #1173176  autor: KC-KARLOS
 12 cze 2024, 19:05
TomLee: jak najbardziej. SMS aktywujący pakiet lub włączenie pakietu w Mój Orange (będąc na wifi), nie jest ekstra płatne, zabiorą 79 zł i masz 10 GB w roamingu na 2 tygodnie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1173177  autor: TomLee
 12 cze 2024, 19:14
KC-KARLOS pisze:
12 cze 2024, 19:05
TomLee: jak najbardziej. SMS aktywujący pakiet lub włączenie pakietu w Mój Orange (będąc na wifi), nie jest ekstra płatne, zabiorą 79 zł i masz 10 GB w roamingu na 2 tygodnie.
Dzięki za odpowiedź.
 #1194125  autor: Burito
 16 lip 2025, 19:40
Witam, planuję wyjechać na wakacje do Turcji, no i oczywiście wchodzi temat roamingu zagranicznego.
Mam telefon Xiaomi POCO F3 8/256 GB w którym mam zamontowane dwie karty SIM:

1. SIM1- oferta abonamentowa w Play;
2. SIM2 - Orange Free na Kartę.

Z tego co się orientowałem to Play oferuje słaby pakiet za 1GB chcą 100 zł lub za 5G 150 zł.
Fajny pakiet roamingu zagranicznego oferuje Orange, za 79 zł mam 10 GB co mi powinno wystarczyć chodząc poza hotelem.
W hotelu planuję korzystać z Wifi, więc ewentualnie beda rozmowy po wifi calling.

Zastanawiam się jak ustawić w telefonie roaming zagraniczny tak żeby nie narazić się na koszty ? Pytam dlatego, że mam ustawieniach możliwość włączenia roamingu zagranicznego dla obu kart SIM jednocześnie.
Zatem jak kupię pakiet roamingu zagranicznego dla Orange Free na Kartę to po włączeniu tej opcji roaming zagraniczny będzie także uruchomiony dla karty Play dla której już takiego pakietu nie mam.

Kolejne pytanie czy wystarczy, że karta SIM z Play zaloguje się do bts operatora tureckiego to od razu mi naliczy jakieś koszty ?

Obrazek Obrazek
 #1194126  autor: KC-KARLOS
 16 lip 2025, 20:05
Burito: kartę Play ustaw w tryb rozmów i wiadomości (koniecznie z obsługą WiFi Calling), a OFNK na internet (jeśli masz włączony pakiet danych na roaming i funkcje transmisji danych w roamingu w telefonie).
Ten ruch da Tobie:
> w ramach WiFi Calling darmowy ruch (używanie jak w Polsce)
> a internet poza WiFi wykorzystasz z karty Orange w ramach pakietu 10 GB.

Ważne:
> przy karcie Play uważaj na wyjście z zasięgu WiFi i używaj jej wyłącznie do ruchu głos/SMS - w przeciwnym wypadku ryzykujesz wyższą kwotę fakturki za roaming poza UE - cennik znajdziesz na stronie Play.
Dla bezpieczeństwa jeśli wyjdziesz z zasięgu WiFi tymczasowo wyłącz działanie karty Play.
> jeśli chodzi o Orange - masz obecnie 3 możliwości tańszych GB w Turcji:
1) 1 GB Bezpieczny Roaming na 24h za 15 zł - wówczas masz na cały dzień 1 GB transferu, jeśli przeholujesz z pakietem, dalsza transmisja zablokuje się, ale po północy polskiego czasu pojawi się możliwość użycia kolejnego 1 GB.
2) Możesz też kupić 10 GB ważne 15 dni za 79 zł.
Info o pakietach: https://dokumenty.orange.pl/bw/dokument ... 6a17f6dcd5
3) Pakiet 3x 10 GB - więcej informacji: viewtopic.php?p=1193237#p1193237
Regulamin: https://dokumenty.orange.pl/bw/dokument ... 09cc8d3651

#1194131  autor: kszaq
 16 lip 2025, 21:11
Dla 100% bezpieczeństwa możesz sprawdzić czy w Play masz możliwość wyłączenia roamingu zagranicznego - taka możliwość jest w ofercie na kartę. Wtedy możesz korzystać z tego numeru przez WiFi Calling, a nie zaloguje się do tureckiej sieci. Takie podejście mam sprawdzone i działające na karcie Play przebywającej stałe poza UE.
 #1194137  autor: Burito
 16 lip 2025, 23:02
@KC-Karlos i @kszaq dzięki za Wasze cenne porady.

Faktycznie w Play24 mam możliwość wyłączenia roamingu zagranicZnego tak dla spokojności 😁

Obrazek
 #1194163  autor: Burito
 17 lip 2025, 13:25
Edit.: Roaming zagraniczny dla karty Play wyłączony :)

Podjąłem decyzję, że poza hotelowym wifi będę korzystał z internetu z karty Orange Free na Kartę poprzez aktywację któregoś pakietu za 79 zł, zastanawiam się który aktywować.
Z racji tego, że będę poza UE, chyba nie potrzebuję pakietu roamingowego w tych 3 obszarach. 10 GB w UE, 10 GB poza UE i 10 GB w kraju. Co o tym myślicie ?
Chociaż jest możliwość, że będę na wyspie RODOS, a tam już chyba jest UE :)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2025, 19:05 przez Burito, łącznie zmieniany 1 raz.
 #1194167  autor: KC-KARLOS
 17 lip 2025, 13:45
Burito: Dla mnie najlepszym pakietem jest 3x 10 GB, bo jeśli będziesz w strefie między Turcją a Grecją, będziesz konsumował w ramach jednej opłaty 2 pakiety podczas wyjazdu (jeden w Turcji, a po przejściu na grecką stronę, z części unijnej - to też ważne nie zjadamy wówczas limitu polskiego z podstawowego pakietu krajowego - ten pakiet to antyFUP). Jeśli wrócisz do Polski, resztę transferu wykorzystasz też w Polsce w czasie ważności multipakietu. Myślę, że to fajna opcja na wyjazdówki np. z biurem podróży.