• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #1189826  autor: user14
 26 mar 2025, 21:49
Witam. Babcia jedzie niedługo na tydzień do Medjugorie - Bośnia i Hercegowina. Kraj znajduje się poza UE więc lipa z darmowego korzystania z roamingu. Posiada telefon w Orange na kartę. Mam więc pytanie co można by jej aktywować aby miała kontakt ze światem. Chodzi mi przede wszystkim o pakiety minut - wystarczająco byłoby nawet te 200 minut na tydzień. Dobrze byłoby też, aby był jakiś mały pakiet Internetu - 500mb-1gb w zupełności byłoby wystarczające.
Prosiłbym więc o pomoc co proponujecie odpalić babci w telefonie przed wyjazdem.

Czy roaming w Bośni i Hercegowinie aktywuje się automatycznie tak jak to ma miejsce w krajach UE? Czy trzeba coś włączać w ustawieniach telefonu?

I jeszcze mam pytanie czy dzwoniąc do babci z Polski poniosę jakieś dodatkowe koszty za połączenie zagraniczne czy będzie wszystko działać zgodnie z pakietem - identycznie jakbym dzwonił do telefonu zalogowanego w Polskiej sieci?

discord: qklon
 #1189831  autor: Remington
 26 mar 2025, 22:26
Bez szans na ceny niższe niż:

Połączenia i transmisja danych
Bośnia i Hercegowina - Polska
Minuta połączenia wychodzącego: 4,94 zł
Minuta połączenia odebranego: 2,02 zł
Wysłany SMS: 1,51 zł
Wysłany MMS: 3,03 zł
Transfer danych: 31,76 zł/MB
Transfer danych z Bezpiecznym Roamingiem : 15,00 zł/GB na 24 h

Jedyne co w miarę tanio można mieć bez lokalnej karty, to 1GB za 15 zł (na 24h) lub 10GB za 79 zł (na 15 dni) - i korzystać z komunikatorów.

Roaming włączy się automatycznie, nic nie trzeba robić.

Osoba dzwoniąca z Polski dzwoni na polski nr, więc płaci wg stawek krajowych.
 #1189839  autor: KC-KARLOS
 27 mar 2025, 09:11
Warto zwrócić uwagę na ofertę T-Mobile. Mają wyjątkowo tani tradycyjny roaming poza UE (na minuty, smsy i mmsy). Bośnia i Hercegowina należy do strefy 1B.
1 min wychodząca do Polski, UE i strefy 1B to tylko 0,99 zł,
1 min przychodząca 0,49 zł,
1 sms za 0,99 zł, 1 mms (100 kB) 0,99 zł, pakiet 1 GB Świat ważny 30 dni za 49 zł.
Pamiętajmy, że jak będziemy w zasięgu WiFi, usługa WiFi Calling obniża nam koszty - mamy ruch jak w Polsce.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1189881  autor: user14
 28 mar 2025, 00:36
Dzięki za odpowiedzi.

A wiec Orange na pewno nie ma żadnego pakietu z minutami (że np. płacę ileś tam i mam ileś minut)?

Więc najlepszą opcją pewnie będzie ten dwutygodniowy pakiet Internetu i komunikacja poprzez Messenger.

Ewentualnie właśnie druga karta z T-Mobile (telefon z dual SIM więc problemu nie będzie) chociaż i tak tą 1zł za minutę to kosztuje więc gadając dłużej może trochę pociągnąć. Ale ceny i tak dużo niższe niż Orange.

W rejestrację zagranicznych kart SIM zbytnio bawić bym się nie chciał.

A jak to jest z tym WI-FI Calling - słyszałem gdzieś, że aby stawki były krajowe trzeba przed wyjazdem wyłączyć roaming i by telefon nie zalogował się do operatora zagranicznego. Że niby na wyświetlaczu musi być np. Orange PL (WIFI Calling) bo jak się zaloguje do zagranicznego wcześniej to niby będzie WIFI Calling ale z operatora zagranicznego i będzie ciągnąć po stawkach roamingowych. Czy to prawda? Czy jednak jak się połączy z WIFI to stawki są krajowe bez względu na to jaka sieć jest na wyświetlaczu?

#1189883  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 08:53
user14: nie, Orange na kartę, ani nju na kartę nie ma dedykowanych pakietów poza UE. Abonamenty nju i Orange mają w pakietach roamingowych GO specjalną stawkę za minutę wychodzącą i przychodzącą w kwocie 0,50 zł.
Jeśli chodzi o WiFi Calling - wystarczy połączenie trybu samolotowego z włączoną siecią WiFi oraz rozmów przez WiFi i już ruch leci, tak jakbyśmy byli w Polsce.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1189884  autor: Remington
 28 mar 2025, 09:13
Ale pamiętajcie, że WiFi Calling klientom Orange prepaid za granicą nie działa.
user14 pisze:
28 mar 2025, 00:36
bo jak się zaloguje do zagranicznego wcześniej to niby będzie WIFI Calling ale z operatora zagranicznego i będzie ciągnąć po stawkach roamingowych. Czy to prawda? Czy jednak jak się połączy z WIFI to stawki są krajowe bez względu na to jaka sieć jest na wyświetlaczu?

Przy połączeniu z WiFi Calling nie będziesz już widział nazwy operatora zagranicznego i będziesz dzwonić wg stawek krajowych. Ale to nie w Orange ani nju na kartę.
 #1189916  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 15:17
koszalineo941268: już się nie baw w zwracanie uwagi i w "moderatora", bo sam pokazałeś, że nie zawsze masz rację.

A info o kwestii abonamentowej było porównaniem (co jest dozwolone), względem tego, czego nju na kartę i Orange na kartę nie posiada w ofercie, czyli pakietów internetowych i minut na roaming poza strefą UE (mają je subskrypcje). Tyle.

#1190063  autor: user14
 30 mar 2025, 18:24
Finalnie okazało się jednak, że babcia posiada ofertę Orange na abonament, a nie na kartę (moje wcześniejsze nie dopatrzenie) - czy to coś zmienia? Również można tam aktywować te pakiety internetu? A może są jakieś i minutowe? Czy zasada działania WI-FI Calling jest identyczna?

#1190064  autor: KC-KARLOS
 30 mar 2025, 18:27
user14: zmienia, bo masz tam pakiet internetowy GO 10 GB za 79 zł na 2 tygodnie wraz z promocyjną stawką za połączenia do Polski (tylko 50 gr za minutę wychodzącą i przychodzącą - bez pakietu i na kartę bulimy wtedy 4,94 zł za minutę wychodzącą i 2,02 zł za minutę odebraną).