• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #1182091  autor: kryspin13
 31 paź 2024, 16:43
Ponieważ Play w odróżnieniu od T-Mobile i Orange nie udostępnia aktualizowanej listy partnerów roamingowych wraz ze wspieranymi technologiami, pomyślałem, żeby stworzyć wątek, w którym można wymienić się doświadczeniami z połączeniami z zagranicznych wojaży.

Na stronie pomocy Play jest napisane, że obsługują VoLTE w roamingu zagranicznym.

I tak, dla numeru w abonamencie z włączoną usługą logowania do wielu sieci w roamingu zagranicznym we Włoszech (logowanie możliwe do Iliad oraz WINDTRE) oraz w Hiszpanii (Orange, Movistar, Vodafone, Yoigo) VoLTE nie jest dostępne.

Czy ktoś ma jakieś inne doświadczenia z innych krajów?
 #1182714  autor: RicoExus
 13 lis 2024, 19:19
@Remington
Czy masz może jakieś info, czy da się już korzystać z Play do rozmów w USA?
Tzn. czy działa tam VoLTE?
Mam znajomych co lecą do USA w przyszłym roku i trudno mi doradzić co do sieci Play?
Na początku sugerowałem, że jak już to najlepiej T-mobile, ale może Play też już działają rozmowy ?
Może nie wszystkim za bardzo w dzisiejszych czasach są potrzebne.
Komunikatory rozwiązują sprawę, ale w razie W warto mieć wszystko.
 #1182729  autor: Remington
 13 lis 2024, 22:14
Tylko o tym wspomniałem, bo dyskutujemy o euroroamingu. Ale nic mi nie wiadomo by coś się poprawiło.
 #1182730  autor: RicoExus
 13 lis 2024, 22:34
@Remington
A ok dzięki za odpowiedź.
Tak tylko staram się coś znaleźć w tym temacie.
Szkoda, że Play jasno nie opisuje działania sieci w EU i poza nią, tylko ogólniki.
 #1183832  autor: Barciur
 07 gru 2024, 06:46
RicoExus pisze:
13 lis 2024, 19:19
@Remington
Czy masz może jakieś info, czy da się już korzystać z Play do rozmów w USA?
Tzn. czy działa tam VoLTE?
Mam znajomych co lecą do USA w przyszłym roku i trudno mi doradzić co do sieci Play?

OT bo to nie UE, ale odpiszę:
Osobiście potwierdzam, ze w USA już działa voLTE w roamingu w USA. AT&T ma dobry zasięg a przez voLTE prowadzę rozmowy. Oprócz tego nie mam problemów z korzystaniem z Wi-Fi calling, no ale nie ma problemów z prowadzeniem rozmów przez voLTE jeśli ma się telefon obsługujący wszystkie amerykańskie częstotliwości.

Przy czym ceny są takie, że lepiej jednak nie potrzebować. ;)