• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #1164412  autor: Barciur
 27 sty 2024, 06:07
Nie jest to kwestia roamingu w UE ale to najlepszy aktywny wątek... mieszkam w USA, potrzebuje odebrać telefon z banku na polski numer. Rzecz w tym, że Play ma wyłącznie umowę z AT&T które wyłączył 3G, ale nie ma roamingu voLTE. Od Playa przychodzi SMS powitalny w którym jest napisane, że nie da się rozmawiać, trzeba wifi calling albo przez komunikatory. Mam Pixela, który wifi calling w Playu nie obsługuje. Czy jest jakikolwiek pomysł na to, jak mógłbym odebrać telefon czy muszę czekać aż będę w innym kraju?
 #1164415  autor: kszaq
 27 sty 2024, 08:47
Barciur pisze:
Nie jest to kwestia roamingu w UE ale to najlepszy aktywny wątek... mieszkam w USA, potrzebuje odebrać telefon z banku na polski numer. Rzecz w tym, że Play ma wyłącznie umowę z AT&T które wyłączył 3G, ale nie ma roamingu voLTE. Od Playa przychodzi SMS powitalny w którym jest napisane, że nie da się rozmawiać, trzeba wifi calling albo przez komunikatory. Mam Pixela, który wifi calling w Playu nie obsługuje. Czy jest jakikolwiek pomysł na to, jak mógłbym odebrać telefon czy muszę czekać aż będę w innym kraju?
Jednym ze sposobów może być zapisanie się do Android Beta. W najnowszej wersji WiFi Calling w Play jest obsługiwane. W stabilnej wersji pojawi się na początku marca.

Możesz zapisać się do programu Android Beta tutaj: https://www.google.com/android/beta
Aby wypisać się z bety, musisz to zrobić w odpowiednim momencie przed wydaniem kolejnej wersji stabilnej QPR.

Drugi sposób, jeśli nie chcesz bawić się w betę, to użycie aplikacji https://github.com/kyujin-cho/pixel-volte-patch/blob/main/README.en.md
Treza wtedy pamiętać o dodaniu APN "ims", zgodnie z opisem: https://github.com/kyujin-cho/pixel-volte-patch/issues/17
 #1164416  autor: kemsinenu
 27 sty 2024, 09:03
@Barciur możesz spróbować szczęścia z aplikacją PRIV, pod warunkiem że możesz zmienić numer telefonu w banku.

Ewentualnie pożycz od kogoś iPhone albo inny telefon z WiFi calling.
 #1164465  autor: Barciur
 27 sty 2024, 20:15
Dzięki za pomoc. Nie wiedziałem o tym wifi calling dla polskich operatorów w nowych Pixelach, to może być dla mnie rewolucyjne :D
 #1164480  autor: RicoExus
 28 sty 2024, 00:35
Barciur pisze:
O się zdziwiłem, że Play nie ma jeszcze VoLTE w USA. Był kiedyś artykuł, ale już w 2022 roku twierdzili, że VoLTE działa w USA. Czy naprawdę tyle czasu klienci Play są pozbawieni rozmów z USA skoro inni je zapewniają?

https://www.rp.pl/biznes/art37466671-kl ... e-sieci-3g
 #1181214  autor: user14
 13 paź 2024, 19:35
A tak z ciekawości. 2G tam nie ma? :wink: Bo słyszałem że działają tam nieco inaczej jak u nas bo nie na pasmach 900MHz i 1800MHz, a na 1900MHz lecz raczej każdy telefon powinien to pasmo obsługiwać, a nawet jeśli nie to wystarczyłoby przełożyć kartę do jakiejś starej Nokii te już na milion procent to pasmo mają.

Jak byłem na Słowacji gdzie również 3G jest już od jakiegoś roku całkiem wyłączone u każdego operatora to normalnie szło mi po VoLTE w Playu, a jak wyłączyłem opcje VoLTE to zrzucało do 2G podczas rozmowy.

discord: qklon
 #1181246  autor: few3ks
 14 paź 2024, 09:22
user14 pisze:
13 paź 2024, 19:35
A tak z ciekawości. 2G tam nie ma? :wink: Bo słyszałem że działają tam nieco inaczej jak u nas bo nie na pasmach 900MHz i 1800MHz, a na 1900MHz lecz raczej każdy telefon powinien to pasmo obsługiwać, a nawet jeśli nie to wystarczyłoby przełożyć kartę do jakiejś starej Nokii te już na milion procent to pasmo mają.

Jak byłem na Słowacji gdzie również 3G jest już od jakiegoś roku całkiem wyłączone u każdego operatora to normalnie szło mi po VoLTE w Playu, a jak wyłączyłem opcje VoLTE to zrzucało do 2G podczas rozmowy.
CORE operatora, którego klient roamuje musiałby umieć obsłużyć 2G w PCS-1900, a takiej konfiguracji raczej nikt nie będzie utrzymywał dla kilkuset klientów miesięcznie w Ameryce Północnej.