• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #108127  autor: 1ceman
 23 wrz 2006, 17:39
Witam
Chciałbym kupić telefon do 650zł, przy następujących założeniach:
- koniecznie z klapką
- dwa wyświetlacze (zewn. nie musi być kolorowy, byle by było widać kto dzwoni i godzine)
- dobra bateria
- fajnie jakby miał również obsługę email
- aparacik min. 1.3mega bo czasem sie przydaje jak nie ma "cyfrówki" pod ręką

Moje założenia spełnia Samsung E760 jednak nigdzie nie udało mi się znaleźć opinii użytkowników na temat baterii w tym telefonie. Jeśli ktoś go ma to byłbym wdzięczny za informacje.

Dziękuje z góry za pomoc.
Pozdrawiam!

#108133  autor: uśmiechnięty
 23 wrz 2006, 18:05
Ja mam 3 propozycję:

Sagem my501C, Samsung E760, Motorola V635.

Z w/w przeze mnie tel. nie bawiłem się tylko Samsungiem E760 (E720 tak) i mogę powiedzieć, że bateria w tym modelu [(E720) w E760 pewnie będzie podobnie], nie należała do najlepszych.

Najbardziej polecam wziąć Ci jeden z najnowszych modeli Sagema (my501C). Ewentualnie Motorolkę/Samsunga. Samsung ma 90 Mb pamięci, Mot-ka tylko 5, ale można rozbudować ją kartami pamięci.
Bawiłem się Sagemem i zrobił na mnie ogromne wrażenie funkcjami i wyglądem, choć średnio lubię tą martkę, to i tak uważam, że naprawdę warto go brać!

Opis ==>

Click!

#108262  autor: 1ceman
 23 wrz 2006, 22:56
Jak w tym Sagemie pracuje menu?
Teraz mam MyX6-2 i poruszanie się w menu mnie wykańcza. Strasznie ciężko "myśli" telefon przy zmianie opcji, już całkiem tragedia jest przy przeglądaniu zdjęć.

#108264  autor: Przemek
 23 wrz 2006, 22:57
W myx6-2 miałeś Orange Menu, a to nie jest najlepsze rozwiązanie. Jak natrafisz na telefon bez orange menu, wszystko będzie OK.

#108346  autor: deejay
 24 wrz 2006, 11:52
sagema nie polecam bo menu jest standardowe i wolne :( a z tej trójki to samsung 760 moim zdaniem to najlepszy wybór) p.s. nie zawsze cyfra jest równa cyferkom i marka marce :) w MM W Lublinie jest za 590zł a bateria 2-3 dni przy standardowym użytkowaniu czyli troche rozmów, fotki, mp3 i BT
Pozdr

#108353  autor: kamil1221
 24 wrz 2006, 12:06
Ty masz wolną, ale przemianę materii jak takie coś piszesz. :twisted: (nie bierz to do siebie)
Miałeś w ręce Sagema bez orange menu z nową wersją softa taką jak w oryginalnym myX6-2 czy my501X lub my501C ?
Soft jest szybki i stabilny.

#108356  autor: Knight_Rider
 24 wrz 2006, 12:12
A może motorola V360 w sklepie internetowym RTV MIX AGD zadowolenie.pl 549zł.

[ Dodano: 2006-09-24, 12:15 ]
Mała poprawka zmienili adres na http://zadowolenie.mix.serwery.pl/

#108379  autor: uśmiechnięty
 24 wrz 2006, 12:38
1ceman pisze:Jak w tym Sagemie pracuje menu?
Teraz mam MyX6-2 i poruszanie się w menu mnie wykańcza. Strasznie ciężko "myśli" telefon przy zmianie opcji, już całkiem tragedia jest przy przeglądaniu zdjęć.
Ja, jak bawiłem się telefonem, menu większych trudności mi nie sprawiało.
Poza tym soft z Ery jest znacznie stabilniejszy i szybszy niż ten z Orange. Ponadto nie istnieje coś takiego jak Orange Menu w my501C.

Telefon jest dostępny w Erze (abo.) http://era.pl/download/promocje/okazja_ ... _10lat.pdf

...w Erze bez umowy
http://www.era.pl/index.php?id=firma_9& ... ection=fun

...i w Erze Fun
http://www.era.pl/index.php?id=fun_promo&section=fun

Można już go także kupić na allegro
http://allegro.pl/search.php?string=my5 ... &country=1

Moim zdaniem, telefon z klapką, w cenie do 650,- to tylko Sagem my501c ;)
Ma też baaardzo wygodne klawisze;)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2006, 13:06 przez uśmiechnięty, łącznie zmieniany 1 raz.

#108381  autor: Przemek
 24 wrz 2006, 12:43
A może Sony Ericsson Z530i? Od Sagema niczym praktycznie się nie różni oprócz aparatu i obecnością podczerwieni. IMO jest lepiej wykonany niż większość Sagemów. W tej cenie powinno się go znaleźć. Niestety nie posiada aparatu 1,3 mpx, to jedyna bolączka, ale i tak wolałbym ten telefon niż Sagema.

#108392  autor: uśmiechnięty
 24 wrz 2006, 13:08
Ale produkt Sagema w/w przeze mnie jest wykonany z naprawdę bardzo dobrych materiałów.
W przeciwieństwie do niektórych.

#108394  autor: blipek
 24 wrz 2006, 13:12
a może Benq-Siemens S82...?? nie ma go jeszcze na Telepolis ale popatrz na allegro.
http://allegro.pl/25987_s82.html?order=t&view=gtext
powinieneś kupić go już za 500zł. Ma BT, Irdę, slot na karty, aparat 1.3Mpx, odtwarzacz video i Mp3, drugą kamerę do UMTS... wydaje się być super... jak za taką cenę... jedyny minus to to że w większości egzemplarzy menu jest tylko w języku angielskim, ale o to to trzeba byłoby się dokładniej dowiedzieć

[scroll]Motorola D520 :arrow: Sony CMD-J5 :arrow: Panasonic GD93 :arrow: Sony Ericsson T68i :arrow: Samsung X-600 :arrow: Samsung Z400 :arrow: Nokia E51[/scroll]

#108397  autor: kamil1221
 24 wrz 2006, 13:20
Ale to nie jest BenQ-siemens to zwykłe BenQ.
Jak kupowałem Sagema we Włoszech właśnie zastanawiałem się nad nim.
Były w tych samych cenach po 199 euro, ale nigdy nie słyszałem o takiej firmie i wybrałem Sagema.

#108413  autor: blipek
 24 wrz 2006, 14:29
A rzeczywiście, to nie jest Benq-Siemens tylko Benq... w sumie to nie zwraciłem na to uwagi... ale mimo wszystko wydaje mi się być jak najbardziej OK... :lol:

[scroll]Motorola D520 :arrow: Sony CMD-J5 :arrow: Panasonic GD93 :arrow: Sony Ericsson T68i :arrow: Samsung X-600 :arrow: Samsung Z400 :arrow: Nokia E51[/scroll]

#108937  autor: 1ceman
 25 wrz 2006, 20:43
Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
Mam jeszcze jedną propozycję, wprawdzie troszkę ponad 650zł, ale wydaje mi się ciekawa - to Nokia 6125.
Co myślicie o tym telefonie?

Znalazłem też coś na czym mógłbym zaoszczędzić, a wymagania chyba spełnia (no może z wyjątkiem aparatu,ale przezyje) - Motorola V360? Warto czy raczej nie?

#108954  autor: uśmiechnięty
 25 wrz 2006, 21:28
Ehh. Dla mnie w telefonie na równi są ważne funkcje i wygląd.
Nokia 6125 odpada za to drugie. Moim zdaniem jest ohydna.
Dużo lepsza i ładniejsza w podobnej cenie do tej Nokii jest Nokia 6131.

A co do Motoroli V360? Moim zdaniem kiepsko wypada obok Sagema za choćby znacznie gorszy aparat, trochę gorszy wygląd (moim zdaniem) i bardziej uciążliwe menu niż w w/w przeze mnie Sagemie (my501C).

#109026  autor: 1ceman
 25 wrz 2006, 23:06
Przyznaje, że Sagem mi się podoba. Niestety muszę go skreślić bo z tego co się orientuje nie ma narazie szans na ściągnięcie z niego Simlocka a wszystkie oferowane na allegro mają blokade z Ery. Ja muszę się jej pozbyć bo często wyjeżdżam za granicę gdzie wymieniam karte na prepaida z danego kraju.
Poza tym Sagem nie ma obsługi email, a to dla mnie dosyć wazna funkcja.

Podsumowując warto wybrać V360 czy lepiej dopłacać ponad 200zł do Nokii 6131?

#109039  autor: uśmiechnięty
 25 wrz 2006, 23:24
Oczywiście, że Nokia 6131. ;)

1.3mpx, wideo, ekran 2,2' cala o 16 777 216 kolorach i rozdzielcz. 240x320, wyświetlacz zewnętrzny 128x160 pixeli o 262 144 kolorach, mp3, karty pamięci, radio, irda, bluetooth...

Samemu bardzo mi się podoba.

Niedawno na allegro nówki chodziły po 1100zł, teraz jak dobrze poszukasz to po 800-850.;)

Tylko pamiętaj, żeby też szukać egzemplarza bez simlocka, bo one mają ten system bb5 ponoć, że prawie nigdzie tego nie ściągają.
A gdybyś kupował w Erze w wolnej sprzedaży (bez umowy), to może za darmo ściągneliby Ci simlocka z Sagema? Ale oczywiście Nokia najlepsza, potem ew. Sagem my501C, a motka v360 na końcu. ;P

#109048  autor: 1ceman
 25 wrz 2006, 23:35
uśmiechnięty pisze:Oczywiście, że Nokia 6131. ;)
1.3mpx, wideo, ekran 2,2' cala o 16 777 216 kolorach i rozdzielcz. 240x320, wyświetlacz zewnętrzny 128x160 pixeli o 262 144 kolorach, mp3, karty pamięci, radio, irda, bluetooth...
To co Ty wypisałeś w zaletach tego telefonu ja raczej uważam za wady. Może wady to złe określenie, ale mogę spokojnie powiedzieć "zbędne dodatki". Wyświetlacz 16mln kolorów o dużej rozdzielczości i drugi 265tys? Co z tego będę miał poza tym, że co drugi dzień będę musiał podłączać ładowarkę? Mp3 też nie zdarzyło mi się jeszcze słuchać z telefonu (mam playera), ale zdaje sobie sprawę że teraz praktycznie każda komórka jest wyposażona w taki odtwarzacz.
Aparat owszem przydałby się 1.3mpx, ale dla mnie raczej ważniejsze były by funkcje typu email, edge, itp. oraz dobra bateria.
Odkąd kupiłem pierwszą w swoim życiu Nokie (3210) uważam, że telefony tej firmy są najlepsze. Niestety ich cena jest sporo przesadzona w stosunku do funkcji jakie posiadają. Inne marki jakością nie odbiegają od telefonów Nokii także wydaje mi się troszkę bez sensu dopłacanie za nazwę firmy na obudowie.

#109049  autor: uśmiechnięty
 25 wrz 2006, 23:39
1ceman pisze:
uśmiechnięty pisze:Oczywiście, że Nokia 6131. ;)
To co Ty wypisałeś w zaletach tego telefonu ja raczej uważam za wady. Może wady to złe określenie, ale mogę spokojnie powiedzieć "zbędne dodatki". Wyświetlacz 16mln kolorów o dużej rozdzielczości i drugi 265tys? Co z tego będę miał poza tym, że co drugi dzień będę musiał podłączać ładowarkę? Mp3 też nie zdarzyło mi się jeszcze słuchać z telefonu (mam playera), ale zdaje sobie sprawę że teraz praktycznie każda komórka jest wyposażona w taki odtwarzacz.
Aparat owszem przydałby się 1.3mpx, ale dla mnie raczej ważniejsze były by funkcje typu email, edge, itp. oraz dobra bateria.
Odkąd kupiłem pierwszą w swoim życiu Nokie (3210) uważam, że telefony tej firmy są najlepsze. Niestety ich cena jest sporo przesadzona w stosunku do funkcji jakie posiadają. Inne marki jakością nie odbiegają od telefonów Nokii także wydaje mi się troszkę bez sensu dopłacanie za nazwę firmy na obudowie.
Technologia idzie do przodu i jeśli chce się mieć nowy, modny telefon, to obecnie on prawie zawsze jest z bajerami. Fakt, nie napisałem o baterii, bo żeczywiście jest kiepska, ale ten tel. ma edge i email, bo to Ci potrzebne.

#109052  autor: 1ceman
 25 wrz 2006, 23:57
Po przeczytaniu i podsumowaniu tego co wymyśliłem od założenia tego tematu moje wymagania są następujące:
- dobra bateria
- możliwość ściągnięcia simlocka
- klapka
- email
- karty pamięci
- bluetooth
- aparat (niekoniecznie wypasiony 1.3mpx czy 2mpx, może być mniejszy)

Mam nadzieję, że teraz będziecie mogli mi podsunąć konkretny model :)

[Dodano]
Jestem w stanie zrezygnować z klapki - może być zwykły. Pewnie teraz będzie łatwiej dokonać wyboru :) Ciekawie przedstawia się Samsung X700 - dobry wybór czy jest coś co go przebija?