• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #106622  autor: BKX
 19 wrz 2006, 11:12
Zastanawiam się nad kupnem SE K750i i Nokii 6233... I tak, w Plusie SE oferują mi za śmieszne pieniądze, bo 49 zł, Nokie za dużo więcej (ponad 500 zł). Jestem w stanie kupić SE, ale naczytałem się tutaj o awarii, a raczej zabrudzeniu (?) - już sam nie wiem - joy'a. Może ktoś to jasno sprecyzować, jaki jest powód tych problemów? Bo jeżeli to się dzieje tak nagminnie, to jestem w stanie przepłacić i wziąć Nokie, do której jestem bardziej przekonany. Jest może ktoś na forum, kto miał z nimi styczność? Jestem bardzo ciekaw, jak sie ma własnie Nokia do SE, bo nigdy modelu 6233 nie widziałem na żywo i nie wiem co może. Z rzeczy które zauważyłem, to Nokia ma lepszy wyświetlacz, podobno bardzo dobrej jakośći mp3 przez głośnik i (jak dla mnie) o wiele ładniejsze menu. Co do techniki również nie ma zastrzeżen, bo od zawsze byłem posiadaczem Nokii. Wracając do SE, kiedyś kupiłe SE K500i (i szybko sprzedałem) i właśnie w nim spotkałem sie z awaria joy'a, dlatego mam teraz lekkie uprzedzenie do tej marki, prosze o pomoc, z góry dzieki.

#106627  autor: Przemek
 19 wrz 2006, 11:24
Niestety joye w serii K (mowa o SE) są mocno niedopracowane i często się psują, czasem wystarczy tylko przeczyścić i działa, a czasem trzeba dawać do serwisu, ale nie każdy 'okaz' tak ma, bo można też trafić na dobrego joya :wink:

#106647  autor: hettman
 19 wrz 2006, 13:22
wiec A)jak sam wspomniales roznica na + dla se=450 zl(to duzo pieniedzy) B)tego se bedziesz mial na gwran. przez 2 lata wiec nie ma sie co badz za bardzo przejmowac ze cos sie stanie C) w utrzymaniu dzoja w dobrej kondycji pomaga czeste "mycie" -najlepszy w/g mnie sposob to patyczek do uszu i alkochol 70%lub wecej . D) pomysl co mozna kupic za 450 zl :-D

#106652  autor: BKX
 19 wrz 2006, 13:59
Właśnie dzwoniłem do Plusa i dokładna cena to 608 zł brutto... Jest jeszcze do wziecia E50 za tą samą cene, ale nie lubie tel. z Symbianem, bo jest mi on do niczego nie potrzebny, wole pozostać przy zwykłych modelach. W800i i W810i są również w identycznej cenie (730 zł), ale nie wiem czy jest sens przepłacać tylko dlatego, że jest tam znaczek W. Są jakieś specjalne różnice między tymi modelami (oprócz wyglądu, softu i większej pamięci, no i braku joy'a w 810)? I wracając do tematu, ucieszyła mnie wiadmośc, że SE udziela 2 letniej gwarancji, jednak jak sobie pomyśle, że mam co jakiś czas jechać specjalnie do serwisu, to mnie krew zalewa... Jednak nie pozostaje mi nic innego jak kupić właśnie SE...

#106653  autor: hettman
 19 wrz 2006, 14:07
no ale za co oni chca 608 zl? za nokie? bo jezeli tak to fajnie "zdzieraja"... i ile dokladnie za se k750i.

#106656  autor: BKX
 19 wrz 2006, 14:11
Ach szybko pisałem... Oczywiście za Nokie 6233, bo w pierwszym poście napisałem ze coś ponad 500.. ;) Za SE cena brutto to 59,78 zł...

#106661  autor: hettman
 19 wrz 2006, 14:24
sa 2 nokie 6233 i 6234(dla vodafone) i sa to te same nokie z inna obudowa.vodafon sprzedaje 6234 jako prepaid za 120 funtow czyli 700 zl wiec jezeli + chce za 6233(fakt ze jest troche ladniejsza od 6234 ale to te same fony) 608zl na kontrakt to przyznasz ze to zdzierstwo. :evil: wracajac do se,mam ten fon i jedyne co mi w nim nawaliło to soft ale wystrczylo wgrac nowy za 20 zl(nie mam gwarancji) i juz smiga jak trza :mrgreen: .dzoje w/g mnie wcale nie sa awaryjne(mam 3 se i w zadnym dzoj sie nie zepsul). w 800i natomias to k750i z innym softem(mozna go wgrac do k750i i bedziesz mial w800i) oraz z karta pamieci 512 zamiast 64 (karta 512 san disc kupisz od 60-70zl) wiec doplacac 730 zl to niezbyt madre. w.g mnie kup 750i ,karte 1gb i jeszcze Ci zostanie400-450 zl w kieszeni,o i tyle... p.s.:k750i robi lepsze zdjecia ni 6233-autofocus robi swoje... :-D

#106672  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 15:09
Witam.Odrazu przedstawię swoje pytanie(byc moze niebawem sprzedam motkę,a kupie własnie ten model SonegoEricssona),co znaczy ta uwaga na stronie producenta?
Uwaga: W telefonach K750 produkowanych od połowy maja stopniowo będą wprowadzane następujące zmiany: Nowa wersja aparatu fotograficznego o rozdzielczości 2 megapikseli ze zbliżeniem: 1,0 = 1632 x 1224; 2,5 = 640 x 480; 4,0 = 160 x 120. Dane znajdują się w ulotce dołączonej do pudełka.
Czy ta "zaślepka" na obiektyw aparatu fotograficznego,nie bedzie mi po pewnym czasie "fruwać" ?
Czy króryś z użytkowników tego forum,odpowiadający w tym dziale,posiada k750i i czy miał styczność z lampż błyskoważMXE-60 ?
Czy telefon ma zwiechy,przy używaniu karty 1GB ?
Czy moge podłączyć telefon do zwykłych głosników,jak jest to w przypadku Nokii 6630 Music Edition? Posiada ona przejściówkę,czy SE ma coś podobnego? Tego typu "zabawka" przyda się na imprezach,więc byłaby miło widziana w moich rękach :wink: Jeśli ktos posiada ten telefon,niech napisze do mnie na PW,chciałbym zadać mu kilka pytań na temat tego telefonu.No i zoom,czy jakośc zdjęć pozostaje nadal taka sama,jak bez użycia zbliżenia?

#106681  autor: hettman
 19 wrz 2006, 15:30
zaslepka-czyli suwana zaslona obiektywu? jezeli chodzi ci o to to nie stierdzam luzow i specjalnego latania. co do podlaczania glosnikow to najlepsze ponoc rozwiazanie to przejsciowka z allegro za 4 zl :-D + glosniki komputerowe z wlasnym zasilaniem. telefon nie zwiesza sie na kartach 1gb,ba mozna powiedziec ze chyba nawet szybciej mu idzie zapisywanie. a jezeli chodzi o uzywanie zooma cyfrowego to oczywiscie ze tnie jakosc zdjecia,tylko optyczny nie wplywa na jakosc zdjecia (prawie zawsze nie wplywa :lol: )

#106694  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 16:23
Czyzby tak miały one wyglądać?
http://img426.imageshack.us/img426/4880/dsc001164gq.jpg

Wydaję mi się,ze lepszym rozwiązaniem jest kupienie K750i + soft od w800 +karta 1GB + wybraną akcesorię z: http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc= ... &pid=10242
Wtedy przewyższa 6233.Wydawać się może,że SE ma lepszą klawiaturę,ale czy tak naprawde jest?Soniak to napewno multimedialny telefon,jednak kosztowny i wymagający ostrożności przy uzytkowaniu,bo kto chciałby płacić 100zł za nowego joya ?
W 6233 nie ma tego typu problemu,jest to zdecydowanie solidniejszy telefon,którego cena prędko nie spadnie,co wiąze się z bardziej korzystnym sprzedaniem telefonu,gdy wypatrzymy sobie inny,który bardziej przypadł nam do gustu,bądź ma lepsze wg nas funkcje w przystepnej cenie.Do autora: pobaw się chwilę tymi telefonami i zdecyduj,który według ciebie bedzie lepszym rozwiązaniem.Wydaję mi się,ze w Nokii będą się pocić łapska,a to przeciez jest irytujące.

Ps.znacie może dobre forum na temat tych telefonów? Proszę o adres.

#106711  autor: BKX
 19 wrz 2006, 17:55
hettman dzieki za pomoc, ale mam jeszcze kilka wątpliwości :) Tzn. tak, karte kupie, to nie ulaga wątpliwości. Dręczy mnie jednak pytanie, jaka jest różnica w jakości mp3 między K750i a W800/W810i. Z softem nie mam zamiaru majstrować, no chyba że padnie, ewentualnie jakieś aktualizacje zrobie. Na tą chwile jestem jak najbardziej przekonany do tego modelu, cena jednak robi swoje ;) W800 nie wchodzi raczej w gre (z powodów które podaliście wcześniej) ale już nad W810 bym się zastanwaił, samo to, że nie ma joy'a mnie przekonuje ;) Co do ceny 6233 to masz racje, lekkie przegięcie, ale trzeba zaznaczyc, że Plus ma jednak najdroższe telefony na rynku, przynajmniej jeżeli chodzi o Nokie (sam nie wiem dlaczego), dlatego gdy usłyszałem, że za SE wołaja tylko 59 zeta, to się troszke "napaliłem" na ten model... No i jest jeszcze opcja, że jak mi nie podejdzie, to sprzedam na allegro, dołoże troszke i kupie jakaś Nokie w granicach 1000 zł ;)

adiq1033 Tobie również dziękuje za pomoc, napisałeś coś odnośnie "pocenia" się rąk... Teraz mi się przypomniało i mam kolejne pytanko. Lubie sobie czesto porozmawiać (nawet do poł godz.) gdy 2 lata temu zakupiłem K500i przy takich rozmowach normalnie pociła się skóra w miejscu, w którym trzymałem telefon (czyli przy tawarzy)... Nie miało to miejsca gdy później kupiłem Nokie 7600... Jak jest z K750i?

#106738  autor: hettman
 19 wrz 2006, 18:33
co do pocenia sie-dostaniesz w kpl.sluchawki wiec przy polgodzinnej rozmowie trzymanie aparatu przy uchu nie jest konieczne,a mnie to by predzej reka rozbolala jak bym sie spocil :mrgreen: powodzonka z telefonem :smt006

[ Dodano: 2006-09-19, 18:37 ]
aaa,zapomnialem,co do jakosci mp3 k750-w800 to raczej nie ma roznic ale o ile pamietam to do w800 daja troszeczke lepsze sluchawki,wiec i jakosc przenoszenia teoretycznie lepsza ale pewny nie jestem.

#106743  autor: przemek910
 19 wrz 2006, 18:41
Różnicy nie ma, równie dobrze możesz kupić sobie słuchawki od w800i(lepsze brzmienie niz w sluchawkach z k/d750i) i podpiąć do D/K750i.

#106753  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 19:13
Z oprogramowaniem nie powinno być problemu,a w ogóle po co samemu majstrować? Jedziesz do miasta,wchodzisz do komisu,a oni wgrywają nowy soft za 20-40zł.
Wkońcu gdy wgrasz soft z w800i do k750i mozesz słuchać muzyki beż konieczności właczania telefonu,co wg mnie jest wielkim plusem.

#106764  autor: uśmiechnięty
 19 wrz 2006, 19:36
Jezu, ludzie, wolicie K750i?
Ja wcale nie zastanawiałbym się, 6233!
Telefon robi równie dobre zdjęcia, ma ciekawszy wyświetlacz, menu i moim zdaniem jest ładniejszy. Nie jest tak przereklamowany jak model SE... i Nokia jest dużo nowsza.
Wybór należy do Ciebie... i jeśli dopłacić trochę to nie problem, wybór moim zdaniem jest jasny.

#106786  autor: Osk92
 19 wrz 2006, 20:21
uśmiechnięty pisze:Jezu, ludzie, wolicie K750i?
Ja wcale nie zastanawiałbym się, 6233!
Telefon robi równie dobre zdjęcia, ma ciekawszy wyświetlacz, menu i moim zdaniem jest ładniejszy. Nie jest tak przereklamowany jak model SE... i Nokia jest dużo nowsza.
Wybór należy do Ciebie... i jeśli dopłacić trochę to nie problem, wybór moim zdaniem jest jasny.
Pińcet złotych nazywasz trochę ? Zaraz ci podam nr konta chętnie otzrymam od ciebie taki datek :|

#106796  autor: karolzet
 19 wrz 2006, 20:29
Jakby cenia nie grała roli, to oczywiście wziałbymn 6233, ale tak to bardziej ekonomiczny będze k750i. Możesz też tak zrobić że weźmiesz w abo tego k750i sprzedasz za 650 (odliczająć te 50 parę złotych które będzie kosztował), dołożysz 150 zł i kupisz na allegro np. tą: http://www.allegro.pl/item127708798_nok ... _6233.html 6233 :) - Twój wybór.

#106805  autor: hettman
 19 wrz 2006, 20:46
karolzet pisze:Jakby cenia nie grała roli, to oczywiście wziałbymn 6233, ale tak to bardziej ekonomiczny będze k750i. Możesz też tak zrobić że weźmiesz w abo tego k750i sprzedasz za 650 (odliczająć te 50 parę złotych które będzie kosztował), dołożysz 150 zł i kupisz na allegro np. tą: http://www.allegro.pl/item127708798_nok ... _6233.html 6233 :) - Twój wybór.
ale jezeli zrobi jak radzisz to bedzie miał telefon bez gwarancji,a to naprawde spory minus-ja bym sie nie zdecydował... @uśmiechnięty-jezeli dla ciebie 500 zł to grosze to możesz mi te pare groszy dać... :P [/list]

#106826  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 21:17
Gdyby dla uśmiechnietego były to grosze,nie łaził by po miescie z "szajsungiem" :smt005
Tylko ze znaczenie lepszym,droższym telefonem.Też wolałbym Nokię,wiadomo o co chodzi(trwałość,długo trzymająca się cena i łatwość obsługi).Oba te modela mają ładne wyświetlacze.Wiadomo,dla muzyki wybierz k750i(o ile nieobawiasz się naprawy joya,ale masz gwarancje,będziesz musiał tylko po salonach biegać),oczywiście odrazu wgrasz sobie soft od w800i,ale wtedy chyba stracisz gwarancje na telefon,więc zdecydować musisz sam.Jeśli wydanie 500zł nie robi różnicy,to przeciez nie będziemy rozmawiac o marnej stówce.

#106829  autor: uśmiechnięty
 19 wrz 2006, 21:20
Ehh, niezupełnie o to mi chodziło.
Jeśli autor tematu rzucił hasło odnośnie tych dwóch telefonów, wyrażam tylko opinię, że jest lepsza (moim zdaniem oczywiście). Jest trochę droższa w wolnej sprzedaży, a ceny w umowach nie znam tych dwóch telefonów.

[ Dodano: 2006-09-19, 21:22 ]
adiq1033 pisze:Gdyby dla uśmiechnietego były to grosze,nie łaził by po miescie z "szajsungiem" :smt005
Teraz to przegiąłeś pałę! :/
A ty z motorolą, która ma 5mb pamięci.;/
tak dla porównania, też miałem do wyboru k750i... i d750i.
mam umowę, wybrałem droższy.