• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #106461  autor: Rokko
 18 wrz 2006, 19:57
Witam planuje zakup telefonu. raczej rynek wtorny. Na poczatku rozwazalem Nokie N 70 lub E 50, ewentulanie SE K 850. Dzisiaj kolega podpowiedzial mi zakup Palmtopa, a szczegolnie tego modelu ktory umiescilem w temacie. Na sprzet chce wydac okolo 1500 zl. Ogolnie chcialbym, zeby mial aparat (nie musi byc super max pixel) mp3 i gps. szczegolnie zalezy mi na opiniach osob ktore juz korzystaja z palmtopow, bo osobiscie nie znam nikogo, wiec nie wiem jak to jest. Zakupu raczej bede dokonywal na Allegro, bo widzialem pare fajnych okazji. chce kupic cos takiego co sie nie zestarzeje w ulamku sekundy. Moze polecacie inne modele palmtopa?Przyznam ze pociaga mnie w nich bogactwo funkcji.no ale telefony tez maja duzo. Zniecheca rozmiar, no ale N70 tez malutka nie jest. jezeli mam jeszcze podac jakies inne szczegoly piszcie.Z gory bardzo dziekuje.
Od razu uprzedzam ze jestem laikiem technicznym, takze nomenklatura fachowa mnie przytlacza ;)

#106462  autor: Dragon
 18 wrz 2006, 20:00
a do jakich zastosown jest ci potrzebne urzadzenie bardziej multimedia czy praca ?

#106467  autor: Rokko
 18 wrz 2006, 20:10
napewno dobry organizer (z racji pracy na terminach, (mam skleroze ;)) ponadto rozrywka napewno tez sie przyda, troche jezdzenia (niestety czesto pkp), ale tez samochod, dlatego kwestia gps.Mozliwosc wykorzystania jako komputer tez jest wazna.nie zawsze moge ze soba zabrac laptopa. w palmtopie podoba mi sie to ze to takie urzadzenie "kombajn" - ma wszystko. Wiesz ja to z tych niezdecydowanych klientow, ktorzy sami nie wiedza czego chca, a jezeli juz wejda do sklepu to kupuja pierwsza rzecz ktora im wpadnie w oko (tak bylo z laptopem). Teraz juz sie sklanialem na N70, ale kolega mi zamacil. dlatego pytam ludzi, ktorzy sie na tym znaja i maja doswiadczenia w uzywaniu tego sprzetu. Nie mam tak super sprecyzowanych potrzeb. Wazne zeby kieszeni marynarki nie urwalo.
No i wiesz fajnie, zeby mial troche bajerow (takich do zabawy, stary jestem a nadal lubie gadzety ;) )

#106491  autor: piotrz
 18 wrz 2006, 21:24
tego hm nie polecam, bo:
1-ma wyświetlacz 240x240, czyli w programach nie będzie widać 1/3 ekranu
2. ma gps sirf star 2
lepszy byłby jakiś mio, lub np. mój + gps sirf star 3-to już w sumie idealna mieszanka

#106498  autor: Rokko
 18 wrz 2006, 21:43
piotrz pisze:tego hm nie polecam, bo:
1-ma wyświetlacz 240x240, czyli w programach nie będzie widać 1/3 ekranu
2. ma gps sirf star 2
lepszy byłby jakiś mio, lub np. mój + gps sirf star 3-to już w sumie idealna mieszanka
móglbys podac dokladne oznaczenia tych modeli ktore polecasz, zebym mogl sobie poszukac je w necie?

#106503  autor: piotrz
 18 wrz 2006, 21:53
Mda 3/xda IIs/htc blue angel/qtek 9090-to wszystko to jest mój
mitac mio a201/p550- to dwa różne modele. w sumie lepszy jest p550

#106504  autor: Rokko
 18 wrz 2006, 21:59
Ten p550 calkiem przyzwoity, tylko czy on ma tez funkcje telefonu?chcialbym polaczyc juz wszystko w jednym.

#106511  autor: piotrz
 18 wrz 2006, 22:14
Rokko pisze:Ten p550 calkiem przyzwoity, tylko czy on ma tez funkcje telefonu?chcialbym polaczyc juz wszystko w jednym.
a, zapomniałem o telefonie...To jakbyś znalazł A701 to byś miał wszystko. Ale to już więcej kosztuje niż 1500. A na tego mda 3 patrzyłeś?

#106518  autor: Rokko
 18 wrz 2006, 22:32
no ten 701 faktycznie calkiem przyzwoity, ale cena juz pod 2000 tys. musze pochodzic po sklepach zobaczyc jak to sie trzyma w reku, jak wyglada obsluga tego sprzetu.
a powiedz mi na co przede wszystkim zwrocic uwage?Kolega przekonywal mnie do hp, ale widze, ze ty nie jestes zwolennikiem?

#106521  autor: Dragon
 18 wrz 2006, 22:52
Od MDA III lepszy jest chyba SPV M3000 ze wzgledu na wygodniejsza klawiature.
Co do hp to na pewno znajda sie programy dedykowane specjalnie dla niego, mowisz ze lubisz gadgety, z tego co widze masz aktywacje w Plusie wiec moglbys wykupic sobie usluge iPlus Pilot, mialbys przy okazji GPS (pytanie tylk oczy chcesz placic 49zl miesiecznie za taki bajer).
Jesli chodzi o inne modele to jest takze N90- duza jak na telefon z klapka za to moim zdaniem wspolczynnik gadzeciarstwa stoi na najwyzszym poziomie ;) bardzo dobry ekran, duze mozliwosci, obracana kamera oraz ekran, mp3, organizer, UMTS. Jedyna wada jest wlasciwie brak wibracji oraz wspomniane juz duze wymiary. Co do N70 to odradzam ze wzgledu na slaby jak na dzisiejsze mozliwosci ekran

#106536  autor: Shyduo
 18 wrz 2006, 23:22
A ja polecam (jak zwykle) P910i. Masz i palmtopa i telefon. Jeżeli chcesz gps to oczywiści wystarczy dokupić nadajnik (cena zestawu mieści się w 1500 zł). Moim zdaniem bardzo ciekawa opcja. Ew. MDA III bo ma WiFi i nie jest na Symbianie tylko na Windowsie.

#106583  autor: piotrz
 19 wrz 2006, 09:32
Dragon pisze:Od MDA III lepszy jest chyba SPV M3000 ze wzgledu na wygodniejsza klawiature.
Co do hp to na pewno znajda sie programy dedykowane specjalnie dla niego, mowisz ze lubisz gadgety, z tego co widze masz aktywacje w Plusie wiec moglbys wykupic sobie usluge iPlus Pilot, mialbys przy okazji GPS (pytanie tylk oczy chcesz placic 49zl miesiecznie za taki bajer).
Jesli chodzi o inne modele to jest takze N90- duza jak na telefon z klapka za to moim zdaniem wspolczynnik gadzeciarstwa stoi na najwyzszym poziomie ;) bardzo dobry ekran, duze mozliwosci, obracana kamera oraz ekran, mp3, organizer, UMTS. Jedyna wada jest wlasciwie brak wibracji oraz wspomniane juz duze wymiary. Co do N70 to odradzam ze wzgledu na slaby jak na dzisiejsze mozliwosci ekran
spv ma mniejszy wyświetlacz i słabszy procesor. JEdynie ta większa klawiatura jest lepsza niż w mda III

#106662  autor: adrianet
 19 wrz 2006, 14:29
za to mda III "uwie kieszen od marynarki". bardzo fajny mysle ze bylo by mda compact. jezeli gps chcesz uzywac jako nawigacje satelitarna to nie bierz p910 tylko cos z wyswietlaczem 240x320. maly wyswietlacz nie jest zly w m3000. najwazniejsze sa pixele:) przy wyboze kieryj sie prockiem ale nie kazde 400mhz jest rowne innemy 400mhz polecam strane pdaclub.pl. nie sam mam palmtopa i wiem ze nigdy nie zamienie go na zwykla komorke. jeszcze dobre sa eteny chyba:)

#106664  autor: Rokko
 19 wrz 2006, 14:36
a powiedzcie mi jak w codziennym uzywaniu.w sumie sa troche wieksze niz zwykle komórki.Nie ma z tym problemów.Jak wypadaja jako zwykle telefony?jak z wygoda poslugiwania sie wyswietlaczem.rozumiem ze dzialaja na windowsie, ale czy to sie tyczy do calego menu (telefon, odtwarzacz gps, mp3). ja wasze wrazenia ze zwyklego codzinnego uzywania?

#106665  autor: adrianet
 19 wrz 2006, 14:43
jako telfon do dzwonienie stparwdzaja sie idealnie mysle ze leiej niz komorki. pisanie sms na dotykowym ekranie jest utrudnione podczas chodzenia albo jazxdy samochodem ale jakbys mial palmtop z wbudowana klawiaturka to juz nie ma problemu:) kazdy system ma wgranie aplikacje firmowe np w a925 do mp3 jest "music" jednak jest dosyc nudny i warto go zastopic innym:)0 filmow raczej sie nie ogalda na palmtopach chyba zebys mial wyswietlacz vga i to duzy jeszcze:) do gps jest szerek aplikacji mniej lub bardziej zaawansownych mozesz sobie wybrac. niektory palmy maja od razu wgrany program do gps. ale jak wiadomo czesto jest on zbyt prosty. wyswietlacz jest 100x lepszy bo wszystko robisz szybciej albo przynajmiej wiecej w tym samym czasie

#106669  autor: Rokko
 19 wrz 2006, 14:55
Wszedlem na strone ktora polecales. duzo artykulow.musze poswiecic jakis dluzszy wieczor na przeczytanie rad i testow sprzetu.ale zaczynam sie sklaniac do palmtopa.musze wejsc do sklepu i zobaczyc jak to w ogole lezy w dloni.

[ Dodano: 2006-09-20, 10:39 ]
Upatrzylem MIO A701 albo ETEN M 600+. ktory polecacie?