• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

jaki telefon wybrać kierując się kryteriami z postu?

SE K750i
7
44%
SE D750i
5
31%
Samsung X-700
2
13%
Nokia 6230i
2
13%
 #106066  autor: yo!
 17 wrz 2006, 14:23
hej,

mam prośbę o pomoc w wyborze pomiędzy powyższymi modelami. Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnicy w klasie aparatu, ale ważniejsze są dla mnie poniższe kwestie

1.czy te telefony są wykrywane jako dysk zewnętrzny w komputerze?
2.czy dyktafonem można nagrywać rozmowy telefoniczne?
3. czy kupując te telefony w erze w zestawie są karty pamięci i zestawy słuchawkowe?
4.czy korzystając z zestawu bezprzewodowego BT będzie dostęp do radia? czy też słuchawki pracują jako antena i bez słuchawek nie da się włączyć radia (tak jak jest w nokiach)
5.jak jest z wytrzymałością baterii? ile trzymają? zaznaczam, że telefon sluzyc ma do rozmawiania, smsowania i jako dodatek radio/mp3/zdjęcia. częściej spodziewam się używać notatnika, dyktafonu itp. funkcji
6.jakieś uwagi dotyczące funkcjonalności dyktafonu, organizer, notatnika?
7. czy któryś z tych telefonów jest w stanie odczytać pliki .doc?
8. a przynajmniej .txt?
9. czy radio/mp3 może działać w tle innych działań, np. pisania smsa?
10.czy kupienie k750i w erze zapewni brak ingerencji ery w soft tak, że będzie można wyłączy dźwięk przy robieniu zdjęć??

wiem, że o tych telefonach padło już dużo, ale chyba nie w porówaniu do siebie.

będę wdzięczny za odpowiedzi od użytkowników. generalnie na te pytania nie ma jednoznacznych odpowiedzi w opisach, a doświadczenie uczy że wygoda używania telefonu zależy od takich drobiazgów

z góry dzięki
yo!

fear ends
when yo! comes

#106069  autor: przemek910
 17 wrz 2006, 14:34
Ja wypowiem się o SE D750i i Nokii 6230i.

1. SE napewno tak, z Nokią to nie wiem, uzywam czytnika kart.
2. Tak (nie jestem pewny jak w Nokii)
3. Tak, w SE dostajemy 64mb w Nokii 32MB, zestawy słuhcawkowe są w komplecie.
4. Nie, tak jak napisałeś służą jako antena.
5. W 6230i bateria jest słaba a w Se ciut lepsza. Wytrzyma od 1 do 3 dni...
6. Nie mam żadnycy zastrzeżń co do funkcjonowania organizera, dyktafonu i notatnika.
P.S. W nokii maxymalnie można nagrywać 60minut.
7. Nie
8. Nie
9. Tak
10. Nie.

Polecam K/D750i! najlepszy z tej 3ki!
P.S. nie ten dział :roll:
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2006, 14:39 przez przemek910, łącznie zmieniany 1 raz.

#106070  autor: lookass
 17 wrz 2006, 14:37
odpowiem na kilka tym samaym doradzil bym bym wybor 6230i :) i odp na pytania dotyczoce tego modelu
1.tak
2.tak
3.w erze hmm mozesz zamowic zestaw z sluchawka bt a co do karty to muszisz juz dokupic chyba ze kupujesz w geramosie :)
4.w noki raczej nie choc nie wiem poniewaz musi byc podlaczony kabel aby radio dzialalo
5.w 6230i przy takim urzytkowaniu starczy na 2 dni
6.nie mam
7.nie bardzo
8.raczej nie ale nie wiem dokladnie
9.tak
10.nie orientuje sie :)
to wszystko co mam do powiedzenia w tej kwestji wiec poczekaj jeszcze na inne opinie i zdecyduj :)
pozdrawiam :smt006

#106075  autor: Shyduo
 17 wrz 2006, 15:06
Hmmm po co dałes do wyboru SE K750i, skoro w Erze jest tylko D750i??

Brał bym K/D 750i

#106077  autor: przemek910
 17 wrz 2006, 15:07
W Erze jest K750i.. :x

#106079  autor: Shyduo
 17 wrz 2006, 15:14
hmmmm, mea culpa, wydawało mi się, że jest tylko D :P

#106080  autor: lookass
 17 wrz 2006, 15:16
nie jest rownierz k750i :)

#106081  autor: yo!
 17 wrz 2006, 15:23
Shyduo pisze:Hmmm po co dałes do wyboru SE K750i, skoro w Erze jest tylko D750i??

Brał bym K/D 750i
jak już napisano jest w erze. zastanawia mnie skąd różnica 30 zł między K a D :?:

jakieś uwagi do Samsunga?

i jeszcze 11 punkt : czy jak z awaryjnością tych modeli? oczywiście słyszałem złe opinie o joystickach w SE

fear ends
when yo! comes

#106083  autor: przemek910
 17 wrz 2006, 15:25
lookass pisze:3.w erze hmm mozesz zamowic zestaw z sluchawka bt a co do karty to muszisz juz dokupic chyba ze kupujesz w geramosie :)
W Erze dają w zestawie do telefonu Nokia 6230i karte pamięci o pojemności 32MB

Ponieważ D był produkowany dla T-Mobile i mozliwe że były tańsze koszta sporwadzenia tegoż telefonu, aczkolwiek moge się mylić.
Zapewniam cię że te telefonu różnią się tylko kolorystyką i zaślepką na aparat.

Oczywiście mogą się zdarzyć awaryjne joysticki, ale wnoszych seriach jest toraczej mało prawdopodobne.

#106085  autor: lookass
 17 wrz 2006, 15:31
kin pisze:
lookass pisze:3.w erze hmm mozesz zamowic zestaw z sluchawka bt a co do karty to muszisz juz dokupic chyba ze kupujesz w geramosie :)
W Erze dają w zestawie do telefonu Nokia 6230i karte pamięci o pojemności 32MB

Ponieważ D był produkowany dla T-Mobile i mozliwe że były tańsze koszta sporwadzenia tegoż telefonu, aczkolwiek moge się mylić.
Zapewniam cię że te telefonu różnią się tylko kolorystyką i zaślepką na aparat.

Oczywiście mogą się zdarzyć awaryjne joysticki, ale wnoszych seriach jest toraczej mało prawdopodobne.
to chyba oczywiste ze karta standardowa to 32 mb myslalem ze chodzi o wieksza np 512
co do 11 ptk to se joy i oprogramowanie moze siasc mialem 10 telefonow 6230i i w jednym trzeba bylo wymienic wyswietlacz ale to po nurkowaniu w goracaym mleku dzialal jeszcze z miesiac a potem zaczal mrygac co do samsungow to sie nie wypowiem poniewaz nie wiem :)

re

#106247  autor: provocatorka
 18 wrz 2006, 00:28
Polecam SE K750i. Nawet z Łorencz jest fajny i ma wgraną tylko jedną tapetę i motyw (w odróżnieniu od np. W810i z Łorencz Meni). Pewnie w Erze będzie to samo.
Naciskasz kratkę i już K robi zdjęcia po cichu :-D Nie wiem jak jest z tą funkcją w D :smt006
Zapomniałam - bateria jest duuużo lepszą niż w 6230i !

#107244  autor: yo!
 21 wrz 2006, 02:10
serdecznie dziękuję za pomoc. zdecydowałem się na SE k750i.

i z takim przeświadczeniem poszedłem do salonu, gdzie okazało się że mogę mieć n6280...
chyba nie muszę mówić co wybrałem :-D :-D

fear ends
when yo! comes