• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #84423  autor: subrock
 05 lip 2006, 23:54
pilnie szukam telefonu z b.dobrym foto i systemem op (preferuje symbiana, ale tylko dlatego ze nic innego nie widzialem;)
-moze byc uzywany z orange lock
-aparat foto & video dobrej (jak na kom. ofkorz) jakosci
-karty pamieci - ale to chyba norma;)
-bt
-dobre mozliwosci odtwarzania audio & wideo
-wymiary bez znaczenia, byle mniejszy od laptopa
-miejsce zakupu bez znaczenia, byle w cene sie zmiescil
-3g dodatkowy atut
mam takie typy:
N70- dobry foto, prawie ideal
N9500- foto tragedia, ale wifi
moto A925- foto tragedia, ale gps - fajny bajer i niedrogi , pewnie niedlugo kupie jako zastepczy aparat
N6680-foto takie sobie ale cena tez (chociaz jak przegladalem cennik orange to stal wyzej od N70)
p910- foto tragedia ale b.dobry OS
N3250-to raczej teoria bo ciezko o uzywany model w dobrej cenie (dobrej dla kupujacego;)
a moze cos innego...
 #84455  autor: piotrz
 06 lip 2006, 09:49
subrock pisze: N70- dobry foto, prawie ideal
N9500- foto tragedia, ale wifi
moto A925- foto tragedia, ale gps - fajny bajer i niedrogi , pewnie niedlugo kupie jako zastepczy aparat
N6680-foto takie sobie ale cena tez (chociaz jak przegladalem cennik orange to stal wyzej od N70)
p910- foto tragedia ale b.dobry OS
N3250-to raczej teoria bo ciezko o uzywany model w dobrej cenie (dobrej dla kupujacego;)
a moze cos innego...
Ja bym zrobił takie 2 pojedynki:
1. p910i vs 9500.
Na plus 9500 przemawiają świetne możliwości komunikacyjne (gsm, gprs, edge, wifi, bt, ir), bardzo wygodna klawiatura qwerty oraz aparat lepszy niż w p910i. Jednak więcej jest minusów. Przede wszystkim słaba bateria (w p910 nawet tydzień trzyma), Głupi ekran (normalnego filmu sobie nie obejrzysz, w grę sobie nie pograsz, zdjęć nie pooglądasz), wielkie wymiary (toż to laptop jest), oraz słaby system (wolny i nie ma na niego aplikacji). P910 go przewyższa wyświetlaczem ( świetne wymiary), systemem (dość dużo aplikacji, bardzo stabilny, szybki i małopamięciożerny :P ), baterią, wymiarami, zestawem sprzedażnym, jakością mp3 na standardowych słuchawkach.

2. N70 vs 3250 vs 6680
Jak dla mnie wybór z tych trzech jest tylko jeden-n70. Przede wszystkim dlatego, że:
Ma najlepszy aparat, najlepszy system (można instalować piraty :P ), Najlepszy wyświetlacz, Najwięcej możliwości komunikacyjnych (tyle co 6680), dużo ramu (32mb). 3250, mimo że z podobnymi parametrami jest gorsza. Ma słabszy jakościowo wyświetlacz (brzydkie kolory), gorszy aparat, Symbian 9.1, na który jest kilkanaście programów i nie można instalować piratów. Jedyną zaletą jest standardowa przejściówka na mini jacka :mrgreen:
A 6680? ma najgorszy aparat, mało ramu ( telefon czasem pokazuje "mało pamięci, zamknij aplikacje i spróbuj ponownie", mimo, że w tle nie ma żadnych aplikacj!!), jest kiepsko wykonana. Ale tania :D

Więc pozostaje tylko n70 vs p910i. Nie będę ich porównywał, bo kiedyś to porównanie skończyło się kłótnią :smt005 . Więc wybieraj- słabszy wyświetlacz, pamięciożerny system, dobry aparat i umts, czy piękny wyświetlacz, oszczędny system, dobra bateria, słaby aparat i mało możliwości komunikacji (tylko gsm, gprs, BT, IR )
Ostatnio zmieniony 07 lip 2006, 09:13 przez piotrz, łącznie zmieniany 1 raz.

#84552  autor: szczeka
 06 lip 2006, 21:04
piotrz, w tym przedziale cenowym nie ma juz slabych wyswietlaczy. zastosowany wyswietlacz w n70 jest bardzo wysokiej jakosci, kolorki sa bardzo dobre, nikt nie ma prawa miec do niego zastrzezen, jedyne, co to rozdzielczosc, ale odwzorowanie barw itp.- pierwsza klasa. ja bym bral bezapelcyjnie n70.

btw
z ciekawosci.. ;-) czemu masz nieuzupelniony profil (telefon) ?

#84557  autor: wendzior
 06 lip 2006, 21:30
wg mnie n70 to najlepszy wybór ;D
ps od kiedy n70 ma słaby ekran?? wg mnie nie jest zly a pozatym ma wiecej kolorow od p910 :D ale w p910 jest dotykowy, ale mnie to nie kreci :?
z dodatkow ma najlepszy aparat, ma najtansze karty pamięci (512 - 45 zl, a nie 512 - 100zl) i symbiana od ktorego zaden inny nie ma wiecej aplikacji :P

#84567  autor: Tragedya
 06 lip 2006, 22:50
Ktoś tu chyba ze zrozumieniem czytać nie potrafi. N70 ma najlepszy wyświetlacz. Najgorszy ma 3250 i tu się musze zgodzic.

#84596  autor: piotrz
 07 lip 2006, 09:09
szczeka pisze:piotrz, w tym przedziale cenowym nie ma juz slabych wyswietlaczy. zastosowany wyswietlacz w n70 jest bardzo wysokiej jakosci, kolorki sa bardzo dobre, nikt nie ma prawa miec do niego zastrzezen, jedyne, co to rozdzielczosc, ale odwzorowanie barw itp.- pierwsza klasa. ja bym bral bezapelcyjnie n70.

btw
z ciekawosci.. ;-) czemu masz nieuzupelniony profil (telefon) ?
Ale ten wyświetlacz jest gorszy niż np. w 9500...Więc- im wyższa klasa, tym wyższe wymagania :-D

A nie mam uzupełnionego telefonu, bo nie mam telefonu- Czekam na mda 3 :twisted:

Wendzior: n70 ma tyle kolorów co p910 (262k)

#84624  autor: subrock
 07 lip 2006, 13:07
hm...
w danych tech. wyswietlacze w tych nokiach sa takie same.
N70 vs 910 b. trudna decyzja
bawilem sie dzisiaj 910 - genialna ergonomia... a ze tel. jest mi potrzebny do pracy z exelem i czasami jako modem to bylby niezly wybor.
N70 - chyba bardziej przyszlosciowy fonik, tylko ze np:
-gdzie jestes kochanie :) :?:
-w pracy, wroce pozniej :roll: ...
-skoro jestes w robocie to dlaczego ten koles za toba smiga z kuflami :evil: :?: ... :P

az sie boje tych videorozmow :P

jeszcze takie pytanko:
jak duze obiekty moga wysylac te fony n70 i 910 przez bt :?: ...
np. mam fajna mp3 i chce wyslac kumplowi z pracy na inny tel. przez bt...

#84625  autor: piotrz
 07 lip 2006, 13:12
subrock pisze:hm...
w danych tech. wyswietlacze w tych nokiach sa takie same.
N70 vs 910 b. trudna decyzja
bawilem sie dzisiaj 910 - genialna ergonomia... a ze tel. jest mi potrzebny do pracy z exelem i czasami jako modem to bylby niezly wybor.
N70 - chyba bardziej przyszlosciowy fonik, tylko ze np:
-gdzie jestes kochanie :) :?:
-skoro jestes w robocie to dlaczego ten koles za toba smiga z kuflami :evil: :?: ... :P

az sie boje tych videorozmow :P

jeszcze takie pytanko:
jak duze obiekty moga wysylac te fony n70 i 910 przez bt :?: ...
np. mam fajna mp3 i chce wyslac kumplowi z pracy na inny tel. przez bt...
Co do wyświetlaczy, to owszem, mają identyczne dane, ale inne kolory. I 3250 ma gorsze odwzorowanie kolorów od n70.

Co do excela w p910 to rzeczywiście genialnie się sprawdza na wyświetlaczu dotykowym. Świetnie edytuje się komórki i jest ogólnie duży komfort pracy.

A obiekty możesz wysyłać jakie tylko chcesz (nie ma ograniczeń)

#84682  autor: wendzior
 07 lip 2006, 20:36
błąd jest jedno ograniczenie = pamięć :P
z tymi wyswietlaczami sorry, ale szybko czytałem i nie skumałem do końca :-)

#84686  autor: Tragedya
 07 lip 2006, 20:47
subrock pisze:-gdzie jestes kochanie :) :?:
Zapomniałaś, że pracuje w pubie?

Jezeli faktycznei potrzebujesz go do pracy z excelem to w pojegynku N70 vs. P910 wygrywa p910.
A może jakis inny normalniejszy palmtop z GSM? Coś na pewno znajdziesz w tej cenie, a zadowolony z takiego HPeka na pewno bedziesz

#84700  autor: NuLL
 07 lip 2006, 22:52
Jesli komus nie potrzebna klawiatura to zamiast HP dobrym wyborem bylby MDA Compact :) Jest on nieduzo wiekszy od zwyklego telefonu dajac naprawde duzo mozliwosci :)

Pozdrawiam :-)

#84725  autor: piotrz
 08 lip 2006, 07:56
NuLL pisze:Jesli komus nie potrzebna klawiatura to zamiast HP dobrym wyborem bylby MDA Compact :) Jest on nieduzo wiekszy od zwyklego telefonu dajac naprawde duzo mozliwosci :)
Ja bym już wolał Wizarda (spv m3000, mda vario). Pełna klawiatura (b. wygodna), wifi, małe rozmiary ( takie jak mda, tylko że grubszy )

#84727  autor: subrock
 08 lip 2006, 09:05
palmfon to jednak nie dla mnie.
wszystkie sa zbyt delikatne
mam jeszcze taka opcje zeby wziasc motke a925 i k750i.
tzn. typek sprzedaje k750 za ok. 300 zl bo nie ma zielonego pojecie o cenach a tel dostal w abonamecie jednak woli v3...
i do tego kupilbym a925...
mialbym dwa fony zamiast N70, jeden do pracy drugi do noszenia...
k750 to mialem nieraz w lapach, ale ta motka to dla mnie zagadka,
ktos cos wie na temat a925.
wiem tylko ze ma w miare dzialajacego gpsa, szybko padajaca baterie i wcdma...
a jak z jej symbianem.
OS duzo rozni sie od tego z p910...

#84739  autor: piotrz
 08 lip 2006, 10:58
subrock pisze: wiem tylko ze ma w miare dzialajacego gpsa, szybko padajaca baterie i wcdma...
a jak z jej symbianem.
OS duzo rozni sie od tego z p910...
Włąsnie ten gps w ogóle nie działa :? Wolno łączy się z satelitami, robi dużo błędów. Co do os-a to jest taki sam jak w p910, z tym że a925 nie jest kompatybilna z programami na p910.

#84750  autor: Tragedya
 08 lip 2006, 11:41
Do motki to jedynym rozwiazaniem byloby dokupienie anteny GPS osobno, ale to mozna zrobic z innymi telefonami rowniez, wiec raczej odpada jezeli GPS mialby byc tutak glownym argumentem.

#84774  autor: subrock
 08 lip 2006, 13:25
to ta motka taka lipa...
poczekam z kupnem n70
chce kupic k750 za 300zl. nowka lezy i na mnie czeka, pozniej moge odsprzedac i byc zarobiony na 400zl,
wtedy stac byloby mnie nawet na N90 tylko nie wiem czy to nie wyrzucanie kasy w bloto.
bo chyba jesli chodzi o multmedia to n70 ma (chyba) podobne mozliwosci za ok 500-700zl mniej.
albo zostawie do zabawy (foto i mp3) k750 i kupie do pracy p910.
hm... to byloby chyba najlepsze rozwiazanie...

#85178  autor: dzyngis
 11 lip 2006, 13:45
Nie chce tworzyć nowego tematu więc tu się zapytam: A z nowych telefonów z symbianem znajde coś ciekawego tak do 1100zł ?? I czy zna ktoś jakiś dobry sklepik z takimi telefonami w Warszawie??

#85212  autor: uśmiechnięty
 11 lip 2006, 18:32
Nokia N70 byłaby najlepsza. Ewentualnie poleciłbym Ci nowość, a mianowicie Samsunga Z320i. Ma umts, jednak nie ma symbiana, ale jest znacznie ładniejszy od Nokii.

#85214  autor: wendzior
 11 lip 2006, 18:35
subrock pisze: chce kupic k750 za 300zl. nowka lezy i na mnie czeka
gdzie kupisz k750 za 300 zl? i to nówke :P

#85239  autor: Tragedya
 11 lip 2006, 21:15
wendzior pisze:
subrock pisze: chce kupic k750 za 300zl. nowka lezy i na mnie czeka
gdzie kupisz k750 za 300 zl? i to nówke :P
A nie umiesz czytać?