• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #76356  autor: hochberger
 26 maja 2006, 23:23
Interesuje mnie abonament w Erze. Przejrzałam ich ofertę. Mają kilka ciekawych telefonów za 1zł. Większość figuruje jako "aparaty o ograniczonej dostępności", ale nie chyba powinno być problemu ze zdobyciem ich - w końcu pomagam Erze opróżnić magazyny z mało chodliwych modeli (:
Czego potrzebuję w telefonie... Teraz korzystam z Nokii 3100 i ma wszystko, czego mi potrzeba. Zależy mi na tym, żeby telefon dobrze leżał w dłoni, wygodnie się pisało SMSy (gumowa klawiatura 3100 jest świetna!), żeby mógł dużo SMSów zapamiętać, przejrzystość menu też istotnia. Wytrzymała bateria (ok. 3 dni). Oraz ogólnie - co bardzo subiektywne - estetyka telefonu też się liczy. Gadżety w stylu aparat, odtwarzacz muzyki, bluetooth, irda mnie nie interesują - nawet zniechęcają! Nigdy z nich nie będę korzystać. Chociaż możliwość połączenia telefonu z komputerem (przez kabel) to przydatna rzecz - można np. zarchwizować ważne teksty, zamiast przepisywać je odręcznie z telefonu na papier, tak jak robię teraz. x_X

SE K700i mnie niespecjalnie nie interesuje. Wszyscy go mają, niespecjalnie ładny, za dużo bajerów. Joystick (zdecydowanie nie), za mała klawiatura.

Najbardziej z telefonów podoba mi się Nokia 6103 - ładna klapka, dobry wyświetlacz, przejrzyste nokiowe menu (bardzo ważne!). Wygodna klawiatura. Nokia to Nokia po prostu. Ale najtaniej kosztuje 240zł.
Też świetna dla mnie jest N6131, ale będzie droga jak cholera... Można pomarzyć.

Próbuję wybrać telefon z tej listy:

Nokia 6103

BenQ-Siemens S68
Tego mi potrzeba. Prosty, bez aparatu, metaliczna ładna obudowa. Minusy: niepotrzebnie skomplikowane siemensowe menu, kwadratowy klawisz sterowania pozostawia wątpliwości, czy wygodny w użyciu.

Samsung X200
Tego mi trzeba nr 2. Plus: Czarny. Wygodna klawiatura. Prosty i nieskomplikowany. Minus: brak ekranu zewnętrznego. Może trochę za prosty. Odpowiednik pod względem możliwości N3100 albo N2600? (nie patrzę na WAP itp.)

Nokia 6020/21
Spara aparatu/bluetooth jest mi obojętna. Wada: mają joystick zamiast klawisza 4-kierunkowego.

LG L5100
Wielka niewiadoma. Z tej listy wydaje się być naj-jakiśtam... Może jednak bym korzystała z aparatu 1.3Mpix. Dobry ekran, tak jak S68 256tys. kolorów. Ekran zewn. również 256tys.!Wątpliwa jest ergonomia klawiatury. Nic nie wiadomo o pamięci/kartach MMC lub połączeniu z komputerem. Oraz po prostu jest BRZYDKI - typowy, nijaki azjatycki design.

Siemens SX1
Mam mieszane uczucia. Wydaje się być najbardziej fukcjonalny. Duży wyświetlacz, ale czy wyraźny? To przecież model sprzed, nie chcę się pomylić, ok 2 lat. Ma zalety jakie niesie ze sobą Symbian - możliwość korzystania z tel jak z kalendarza, bezproblemowa łączność z komputerem (tak się składa, że mam już kabel USB i oprogramowanie). Wady: Fatalna bateria. Trochę przyduży. JOYSTICK! SX1 jest jak BMW... Pozerski. Zabawka dla dużych chłopców. Do dziwnej klawiatury chyba można się przekonać.

Inne telefony jakie biorę pod uwagę to Samsung X450 i Sagem my400x.

Podsumowując:
Operator Era, abonament, cena za aparat 1zł (chociaż niekoniecznie - max 250zł).
Najbardziej chyba zależy mi na tel: N6103, S68, SX1, X200.

Panowie, pomożecie mi? Dzięki wielkie!

Od IreQ: Nie mogłem się powstrzymać od edycji tego postu. Brawo, tak powinien wyglądać post każdego nowego uzytkownika!!! ;)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2006, 23:27 przez hochberger, łącznie zmieniany 2 razy.

#76375  autor: stics
 27 maja 2006, 02:29
Polecam x200 a najlepiej LG B2100, dobre materiały, aparat, menu jak w Nokii tylko mniej awaryjny od niej, w zestawie kabel di kompa i słuchawki.

#76388  autor: Frasio
 27 maja 2006, 09:06
Bardzo chętnie ci pomogę, tylko powiedz mi jeszcze w którym abonamencie chcesz go kupić i czy to jest przedłużeni umowy?

Może SE k508i - tani, ładny, można go połączyć z komputerem.

Może Motorola L6 - ŁADNY, można go połączyć z komputerem, dość tani

Może Moto V547 - j.w. tylko z klapką ;)

P.S.: Modeli typu SX1 czy 3660 na 99% nie znajdziesz w żadnym salonie, a i te typu K700i już się kończą. ;)

Obrazek

#76400  autor: Orange
 27 maja 2006, 09:55
rónież Ci polecam samsunga X200, miły i przyjazny telefon. Prosty w obsłudze i wygodny do smsów. Polecam. Jedyny minus to tak jak napisałaś brak zewnetrznego wyświetlacza ;)

together we can do more

#76413  autor: szczeka
 27 maja 2006, 11:15
sx'a nie spotkasz nigdzie.

x200 bedzie wg. mnie dobrym wyborem, prosty telefon, z ladnym wyswietlaczem, wygodna klawiatura, estetyczny wyglad..

6103 to rowniez dobry telefon, nieco bardziej zaawansowany technicznie od x200.
s68 nie polecam, to nie jest telefon dla kobiety, ktora lubi prostote.

co do Nokii 6020/6021 i ich joy'a.. jest on bardzo wygodny, nie powinien stanowic problemu, choc tez wole zwykle kursorki.

W erze jest jeszcze SE k508i, dobry telefon o ladnym, kobiecym wygladzie. Proste menu, wygodna klawiatura, wyswietlacz bardzo dobrej jakosci, latwa komunikacja z komputerem, ogolnie polecam, jak kupisz nowego i bedziesz szanowac telefon to z joy'em nic sie zlego nie stanie. :-)

#76414  autor: Vin
 27 maja 2006, 11:17
Tylko, że z tym Samsungiem są duuuże kłopoty z połączeniem go z komputerem :)
SX1 byłby najlepszy tyle, że na 99% go nie znajdziesz...
Z doświadczenia wiem, że Siemensy i BenQ siemensy łatwo jest podłączyć do kompa :)
Więc wydaje mi się, że S68 byłby najlepszym wyborem, a menu z kolei tak tragiczne nie jest :)

#76524  autor: hochberger
 27 maja 2006, 18:52
Frasio pisze:Bardzo chętnie ci pomogę, tylko powiedz mi jeszcze w którym abonamencie chcesz go kupić i czy to jest przedłużeni umowy?
Może SE k508i - tani, ładny, można go połączyć z komputerem.

Może Motorola L6 - ŁADNY, można go połączyć z komputerem, dość tani

Może Moto V547 - j.w. tylko z klapką ;)

P.S.: Modeli typu SX1 czy 3660 na 99% nie znajdziesz w żadnym salonie, a i te typu K700i już się kończą. ;)[/quote]

Moto mi nie pasują. Zarówno menu jak i design.
Wiesz... Pojęcie estetyki jest bardzo subiektywne...

Abonament 25-35zł Nowy Komfort. Nowa umowa, wcześniej był prepaid w Orange.

Dodano: 2006-05-27, 18:54
Vinamp pisze:Tylko, że z tym Samsungiem są duuuże kłopoty z połączeniem go z komputerem :)
SX1 byłby najlepszy tyle, że na 99% go nie znajdziesz...
Z doświadczenia wiem, że Siemensy i BenQ siemensy łatwo jest podłączyć do kompa :)
Więc wydaje mi się, że S68 byłby najlepszym wyborem, a menu z kolei tak tragiczne nie jest :)
Co jest złego w S68? Bardzo prosta forma telefonu, jednocześnie wysmakowana, czego nie pogę powiedzieć o przeciętnym SE K508. Również dobry wyświetlacz 256tys.

Joystick... Sam pomysł joyów mi nie odpowiada. Więc "kursorki" :)

SX... Mogę się przejść do głównego salonu Ery w Al. Jerozolimskich, żeby popytać, nie mam daleko.

Co sądzicie o LG L5100?

Ostatecznie: jaki z CZTERECH telefonów byście polecili?
X200
S68
6103
6020/21
Ostatnio zmieniony 27 maja 2006, 23:05 przez hochberger, łącznie zmieniany 3 razy.

#76528  autor: szczeka
 27 maja 2006, 19:02
hochberger pisze:
Ostatecznie: jaki z CZTERECH telefonów byście polecili?
X200
S68
6103
6020/21
jesli wystarczy Ci telefon, bez bajerow z ladnym wyswietlaczem, stabilny, z ktorym nie powinno byc problemow to x200. jesli chcesz jednak do tego aparat i radio to 6103.

w siemensie te 262tys. kolorow wygladaja bardzo porownywalnie, jak w nokii 65tys. kolorow. poza tym nie jest zly.

a nokia..6021 ostatnio uzytkowalem i jest bardzo fajna w dotyku, z tylu cos jak skora, elegancka bardzo, ale ma joystkick, wiec chyba odpada ;-)

ja bym bral 6103.

#76540  autor: Vin
 27 maja 2006, 20:00
Szczeka - tylko, że z tym samsungiem są problemy z podłączeniem go do kompa...

Ten wybór już jest twój :)
Jeśli chcesz ładną klapke nokii to kup 6103
a jeśli chcesz małego, nierzucającego się w oczy benq - siemensa to weź S68

Obydwa telefony jest bardzo łatwo podpiąć do komputera.
Ale ja zdecydował bym się na nokie, ponieważ teraz użytkujesz nokie i napewno będzie ci łatwiej niż z siemensem :wink:

#76570  autor: szczeka
 27 maja 2006, 21:38
z x200 mozna komunikowac sie z kompe, kumpel irda wysyla tapety etc. bez problemow, wiec nie wiem, o czym mowisz.

#76573  autor: Vin
 27 maja 2006, 21:40
No właśnie.
Bo bezproblemowa komunikacja może odbywać się jedynie przez irde :)
A kabelkiem się nie połączysz :wink:
Ale i tak to nie zmienia tego, że 6103 jest najlepsza :wink:
 #76601  autor: piotrz
 27 maja 2006, 22:21
hochberger pisze: Próbuję wybrać telefon z tej listy:

Nokia 6103

BenQ-Siemens S68
Tego mi potrzeba. Prosty, bez aparatu, metaliczna ładna obudowa. Minusy: niepotrzebnie skomplikowane siemensowe menu, kwadratowy klawisz sterowania pozostawia wątpliwości, czy wygodny w użyciu.

Samsung X200
Tego mi trzeba nr 2. Plus: Czarny. Wygodna klawiatura. Prosty i nieskomplikowany. Minus: brak ekranu zewnętrznego. Może trochę za prosty. Odpowiednik pod względem możliwości N3100 albo N2600? (nie patrzę na WAP itp.)

Nokia 6020/21
Spara aparatu/bluetooth jest mi obojętna. Wada: mają joystick zamiast klawisza 4-kierunkowego.

LG L5100
Wielka niewiadoma. Z tej listy wydaje się być naj-jakiśtam... Może jednak bym korzystała z aparatu 1.3Mpix. Dobry ekran, tak jak S68 256tys. kolorów. Ekran zewn. również 256tys.!Wątpliwa jest ergonomia klawiatury. Nic nie wiadomo o pamięci/kartach MMC lub połączeniu z komputerem. Oraz po prostu jest BRZYDKI - typowy, nijaki azjatycki design.

Siemens SX1
Mam mieszane uczucia. Wydaje się być najbardziej fukcjonalny. Duży wyświetlacz, ale czy wyraźny? To przecież model sprzed, nie chcę się pomylić, ok 2 lat. Ma zalety jakie niesie ze sobą Symbian - możliwość korzystania z tel jak z kalendarza, bezproblemowa łączność z komputerem (tak się składa, że mam już kabel USB i oprogramowanie). Wady: Fatalna bateria. Trochę przyduży. JOYSTICK! SX1 jest jak BMW... Pozerski. Zabawka dla dużych chłopców. Do dziwnej klawiatury chyba można się przekonać.

Inne telefony jakie biorę pod uwagę to Samsung X450 i Sagem my400x.

Podsumowując:
Operator Era, abonament, cena za aparat 1zł (chociaż niekoniecznie - max 250zł).
Najbardziej chyba zależy mi na tel: N6103, S68, SX1, X200.

Panowie, pomożecie mi? Dzięki wielkie!

Od IreQ: Nie mogłem się powstrzymać od edycji tego postu. Brawo, tak powinien wyglądać post każdego nowego uzytkownika!!! ;)
Sx1 NA PEWNO nie kupoisz.

l5100- Nie polecam. ma bezsensowny posób robienia zdjęć, jest wielki

X200- troche niepraktyczny ( chcesz zobaczyć kto dzwoni, i musisz minimalnie odchylać klapkę, by podejrzeć a nie odebrać. żeby sprawdzić czas też trzeba go otworzyć).Nie można go komunikować z innymi fonami

x450- ładny wyświetlacz. Ładna polifonia. Też nieproktyczny jak x200.Nie można go komunikować z innymi telefonami.

6020/6021- Wygodna klawiatura. dobra baterja 5 dni. ładny, lecz mały wyświetlacz. niezła polifonia.Duże możliwości komunikacyjne (wap, irda, sms, mms, BT w 6021).

benq siemens s68- świetnie wykonany, ma podwóje głośniki, świetny wyświetlacz, dobrą baterię..

Ja bym brał benka :mrgreen:

6103 jest najlepsza, ale jak nie chcesz multimediów...

#76609  autor: ms93
 27 maja 2006, 22:47
P.S.: Modeli typu SX1 czy 3660 na 99% nie znajdziesz w żadnym salonie, a i te typu K700i już się kończą.
Ja chcialem kupic K700i 3 tygodnie temu w Erze i nie bylo. Do tego powiedzieli ze nie wiedza czy jeszcze w ogole bedzie. Takim sposobem mam Samsunga X700.
 #76643  autor: hochberger
 28 maja 2006, 04:02
piotrz pisze:X200- troche niepraktyczny ( chcesz zobaczyć kto dzwoni, i musisz minimalnie odchylać klapkę, by podejrzeć a nie odebrać. żeby sprawdzić czas też trzeba go otworzyć)
No chyba można to zmienić, tak jak można zmienić "any key answer".
Jeżeli nie, to... to projektant jest skończonym [epitet].... :|

[ Dodano: 2006-05-29, 15:55 ]
N6310i na magazynach też pewnie nie mają w Erze :/

#77329  autor: Osk92
 01 cze 2006, 13:23
S68 na razie nie bierz- póki nie poprawią softu będzie to katorga. Telefon jak i menu dość ładne ale zbyt dużo przejęli z Siemensa.
Może pomysl o tej 6020...

#77629  autor: hochberger
 03 cze 2006, 03:45
=> Osk
O tym nie pomyślałam. Dzięki!

Myślę, że da się soft zaktualizować ściągając nowe wersje ze strony producenta.

#77637  autor: Tragedya
 03 cze 2006, 09:43
Moim zdaniem ten joy w N6020/6021 jest kiepskawy. Strasznie ciężko się nim cokolwiek robi. Mój S65 jest troszke przed nim, ale jeśli chodzi o joye (tylko jezeli chodzi o łatwosc wykonania czegokolwiek) to SE. Można się oczywiście do niego przyzwyczaić. Poza tym N6020 ma gumowata klawiature, a strasznie tego nie lubie (chociaz Tobie to odpowiada :P)

Ja wziął bym benka głównie przez sentyment do siemensów, chociaż S68 w ogole mi się nie podoba. Na drugim miejscu postawiłbym 6103. Co do Samsungów to nie lubie samsungowych menu. Motoroli nigdy już nie kupie... jedyne co mi sie motkach podoba to zapach