• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #65574  autor: Kuba_3
 06 kwie 2006, 09:08
Witam

Będe podpisywał nową umowę z Orange na Twój Mix, i mam dylaemat, który z tych dwoch telefonow jest lepszy, i ktory w efekcie lepiej wybrać: Sagema MYX6-2 za 149 PLN czy SE K700i za 99 PLN. Jak sądzicie? W Sagemie jest Orange Menu, co chyba jest niestety wadą... CZy można zarzyczyć sobie fona z oryginalnym softem, a nie z tym badziewiem?

Pozdrawiam :)

PS. Dodam jeszcze ze miałem przez rok K700i, ale rozwalił mi się, więc doskonale znam ten telefon, wiec tym abrdziej nie wiem co wziąść. :)

#65583  autor: the_neptun
 06 kwie 2006, 11:42
dylemat?? hrhr bierz sagema, bije se na glowe i nie jest wadliwy az tak

#65598  autor: zol82
 06 kwie 2006, 15:13
Drogi Kubo, lepszy bedzie Sagem.
Lepszy aparat, karty pamięci, itd.
Ale niestety tylko z Orange menu.
Pozdrawiam

#65607  autor: pantera
 06 kwie 2006, 15:31
jeśli chodzi o funkcje to Sagem ... jeśli chodzi o przyjemność z korzystania z telefonu to SE ... najabrdziej chodzi mi tu o Orange Menu - z każdym dniem telefon coraz bardziej się ślimaczy ...

#65634  autor: Kuba_3
 06 kwie 2006, 16:56
Naprawdę te Orange Menu jest takie paskudne? Nie da się normalnie używać telefonu? Można gdzięs wgrać oryginalny soft? Bo jezeli tak to ja juz sam nie wiem... Bylem bardzo zadowlony z K700i, m.in. przez jego wygodę użytkowania, bardzo dobre i funkcjonalne menu itd. Boję się żebym się nie rozczarował tym Sagemem... :?

#65638  autor: orB
 06 kwie 2006, 17:19
Ciężki wybór Ci powiem ;) Też miałem k700i i byłem z niego bardzo zadowolony. Za k700 przemawia lepsza jakość wykonania, ludzie się skarżą na tego Sagema że panel się szybko rozwala, rysuje, robią się odpryski itp. k700 jest mniejszy i co ważne nie wiesza się jak ten sagem. Pod SE jest strasznie dużo aplikacji, pod sagema z kolei niespecjalnie. Sagem ma karty pamięci ale co z tego jak odtwarzacz mp3 będzie zamulał, a karty służą przede wszystkim do mp3. Czy warto go brać dla samego aparatu 1,3mp pomimo tych wad powyżej? Na to odpowiedz sobie sam ;)

#65666  autor: the_neptun
 06 kwie 2006, 18:27
hmm 2/3 k700 ida do serwisu po 2-3 tygodnaich- taka jest ich jakosc

#65672  autor: orB
 06 kwie 2006, 18:35
hmm 2/3 k700 ida do serwisu po 2-3 tygodnaich- taka jest ich jakosc
To może mi podasz źródło tej informacji? No chyba że serwisant sony ericssona jesteś :mrgreen:
Kolega wie jaka jest jakość bo sam miał przez rok. Też miałem i jakoś nic mu nie było. Moja dziewczyna ma go 1,5 roku i też nic mu nie jest, a ile razy jej na betonie upadł. Sporo znajomych też ma i nie narzekają. Nie mówię że k700 nie jest awaryjny, bo jest i to niemało, ale to co podałeś to jakieś dane z palca wyssane i na dodatek mocno przesadzone...

#65687  autor: Irek
 06 kwie 2006, 19:07
the_neptun pisze:hmm 2/3 k700 ida do serwisu po 2-3 tygodnaich- taka jest ich jakosc
Jakość k700 nie jest wcale taka zła! Nie spotkałem się jeszcze z tym, aby ktoś z moich znajomych oddał ten telefon do serwisu.

A do do telefonu to brałbym Sagema i to z dwóch powodów, mianowicie pierwszy to możliwość powiększenia pamięcia, a po drugie lepszy aparat!

"And one more thing..."

#65701  autor: Przemek
 06 kwie 2006, 19:23
Widzę,że stoimy przed podobnym wyborem.Tylko Ty jesteś zmuszony na korzystanie z Orange Menu a ja nie :wink: Ale na Twoim miejscu brałbym Sagema :wink: karty pamięci,to duża zaleta i lepszy aparat.Co do jakości SE K700i to się trochę popytałem i mało kto na niego narzeka...

#65725  autor: szczeka
 06 kwie 2006, 21:21
zadnego z nich bym nie wzial,
sagema, poniewaz wolno chodzi, ma wady typu brak mozliwosci odtwarzania mp3 w tle (cos strasznego :|) itp.
k700i, bo joystick ma sklonnosci do zacinania sie i aparat jest dosc slabej jakosci.

poszukalbym czegos lepszego, mniej awaryjnego i przyjemniejszego w uzywaniu, niemniej jednak trzeba bedzie pozegnac sie z paroma funckajmi, ale cos kosztem czegos.

#65726  autor: the_neptun
 06 kwie 2006, 21:37
IreQ pisze:
the_neptun pisze:hmm 2/3 k700 ida do serwisu po 2-3 tygodnaich- taka jest ich jakosc
Jakość k700 nie jest wcale taka zła! Nie spotkałem się jeszcze z tym, aby ktoś z moich znajomych oddał ten telefon do serwisu.

A do do telefonu to brałbym Sagema i to z dwóch powodów, mianowicie pierwszy to możliwość powiększenia pamięcia, a po drugie lepszy aparat!
6ludzi na 8 z mojego osiedla ktorzy sa w posiadaniu k700(ktorych znam ofc) mieli naprawiane joysticki. smutne wrecz

a jesli stoisz przed wyborem fona w orange to wez sobie z520i. ladny, solidny a ogolnie to samo co k700

#65748  autor: Kuba_3
 06 kwie 2006, 22:12
Zastanawiałem się nad tym, ale Z520i to jest jeszcze bardziej okrojony niż K700i, gorszy wyświetlacz (120x160 pix.), mniej pamięci, mimo że fakt, jest ładny...

Co do K700i to powiem, że mnie po roku użytkowania joystick działał już baaardzo ciężko, praktycznie nie dało się go używać, pisanie sms to był koszmar. Ale...naprawdę fajnie zrobiony telefon, ładne menu, bardzo wygodne listy ostatnich połączeń, kontktów, boję się że w tym Sagemie wszystko będzie zrobione "na odwal"...

A co powiecie o Motoroli V360? Bo chyba też jest w ofercie Orange, ale niestety ma Orange Menu... :(

#65750  autor: lukasmarcin
 06 kwie 2006, 22:16
SE to dobre fony - nawet te z nizszej półki (miałem k300 i k508) dobrze chodziły
*** od dzis mam sagema myX - 6-2 *** bez orange menu i chodzi jak ta lala
cudowny jest - do tej ceny nie znalazłem lepszego (580 zł), nowy na gwarancji

polecam sagema - lepszy aparat, lepszy wyświetlacz 262 tys. kol, karty pamięci !, świetna polifonia

#65756  autor: kamil1221
 06 kwie 2006, 22:30
orB pisze:Ciężki wybór Ci powiem ;) Też miałem k700i i byłem z niego bardzo zadowolony. Za k700 przemawia lepsza jakość wykonania, ludzie się skarżą na tego Sagema że panel się szybko rozwala, rysuje, robią się odpryski itp. k700 jest mniejszy i co ważne nie wiesza się jak ten sagem. Pod SE jest strasznie dużo aplikacji, pod sagema z kolei niespecjalnie. Sagem ma karty pamięci ale co z tego jak odtwarzacz mp3 będzie zamulał, a karty służą przede wszystkim do mp3. Czy warto go brać dla samego aparatu 1,3mp pomimo tych wad powyżej? Na to odpowiedz sobie sam ;)
Czloweiku - jakosc sagema nie odchodzi od jakosci SE.
Panel sie rysuje jak chyba chcesz walic tym telefonem gwozdzie itp.
Ja po prawie 7 miesiacach mam pare malutenkich rysek, ale to NORMALNE.
Jak sie nie ma orange menu to on sie nie wiesza !!
MP3 nie muli sie - normalnie odtwarza.
A do tego sagem jest ladniejszy niz ten cegielkowaty k700i - a do tego nie ma dzojstika !! - wiec napewno nie bedziesz z tego powodu latal z nim do serwisu co 4 miech.
Ma lepszy wyswietlacz, aparat i karty microSD - to jego atuty !! + mala cena - a jak ci nie pasuje obudowa zawsze mozesz kupic nowa - bo w kazdej chwili mozesz ja zdjac - nie co to w k700i - z tego cowiem nie ma wymienialnych obudow - sa na srubki.

#65760  autor: orB
 06 kwie 2006, 22:36
Kuba_3 pisze:A co powiecie o Motoroli V360? Bo chyba też jest w ofercie Orange, ale niestety ma Orange Menu... :(
Orange menu można wywalić z motoroli, pozatym podobno nie spowalnia on aż tak tego telefonu ;)

#65766  autor: Kuba_3
 06 kwie 2006, 23:16
Słyszałem że z Sagema MYX6-2 też można wywalić Orange menu, ponoć kosztuje to 40 PLN w jakiś serwisach, czy to prawda?

#65771  autor: gomez1982
 07 kwie 2006, 00:41
Powiem Ci tak z V360 wywalić orange menu to kwestia paru minut w zaciusz domowym.Sam się zastanawiam nad tym telefonem bo we wrześniu będe przedłużać umowe pytanie tylko jaką cene mi zaspierwają :( Bo w orangu nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie z takimi możliwościami.Sagem ma to zje****** menu i nic z tym nie zrobisz :( Fakt funkojonalność jego jest dobra,k700 też jest dobry ale ten dżojstik dlatego sam sie zastanawiam czy będe brać k700,x6-2 czy v360.Ale chyba wybiore tą v-ke.

#65852  autor: Przemek
 07 kwie 2006, 14:33
Kuba_3 pisze:Słyszałem że z Sagema MYX6-2 też można wywalić Orange menu, ponoć kosztuje to 40 PLN w jakiś serwisach, czy to prawda?
Jak ostatnio pytałem się w punkcie zdejmowania simlocka to gość stwierdził,że nikt tego nie da rady zrobić,po prostu nie ma na to jeszcze sposobu.40 pln kosztuje zdjęcie simlocka :wink:

#65853  autor: Przemek
 07 kwie 2006, 14:37
kamil1221 pisze:
orB pisze:Ciężki wybór Ci powiem ;) Też miałem k700i i byłem z niego bardzo zadowolony. Za k700 przemawia lepsza jakość wykonania, ludzie się skarżą na tego Sagema że panel się szybko rozwala, rysuje, robią się odpryski itp. k700 jest mniejszy i co ważne nie wiesza się jak ten sagem. Pod SE jest strasznie dużo aplikacji, pod sagema z kolei niespecjalnie. Sagem ma karty pamięci ale co z tego jak odtwarzacz mp3 będzie zamulał, a karty służą przede wszystkim do mp3. Czy warto go brać dla samego aparatu 1,3mp pomimo tych wad powyżej? Na to odpowiedz sobie sam ;)
Czloweiku - jakosc sagema nie odchodzi od jakosci SE.
Panel sie rysuje jak chyba chcesz walic tym telefonem gwozdzie itp.
Ja po prawie 7 miesiacach mam pare malutenkich rysek, ale to NORMALNE.
Jak sie nie ma orange menu to on sie nie wiesza !!
MP3 nie muli sie - normalnie odtwarza.
A do tego sagem jest ladniejszy niz ten cegielkowaty k700i - a do tego nie ma dzojstika !! - wiec napewno nie bedziesz z tego powodu latal z nim do serwisu co 4 miech.
Ma lepszy wyswietlacz, aparat i karty microSD - to jego atuty !! + mala cena - a jak ci nie pasuje obudowa zawsze mozesz kupic nowa - bo w kazdej chwili mozesz ja zdjac - nie co to w k700i - z tego cowiem nie ma wymienialnych obudow - sa na srubki.
Nie ma co pisać co jest bez orange menu,bo kolega jest skazany na orange menu,a prawda jest taka,że przy takim stanie rzeczy telefon ma częste zwiechy i to utrudnia pracę z telefonem.Wiem,bo miałem przez kilka dni ten telefon.Co do jakości to też ustępuje i to sporo od Nokii czy SE,powiem szczerze,że zupełnie czego innego się spodziewałem od tego modelu...jakość nie jest zła,ale rewelacyjna nie jest,powiedziałbym - dolna strefa stanów średnich.I jakość mp3...niby jest,ale jakby nie było,ja nie mogłem słuchać i ostatecznie zdecydowałem się na kupno K700i teraz czekam na małe dofinansowanie i kupuję :-D