• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #422801  autor: watero
 13 sie 2010, 22:49
Witam! po prawie 2 tygodniowym siedzeniu na forach, youtube itp wybralem swoich 2 kandydatow na nastepce e72. Sa to Desire i Wave. Oba telefony bardzo mi sie podobaja, ale nie potrafie podjac decyzji. Biorac Wave zapewne bede zalowal, ze ponownie w tym roku zmieniam telefon i nie poznam androida oraz nie mam pelnego multitaskingu(choc ma to byc poprawione w pozniejszych wersjach). Z drugiej zas strony biorac Desire bede zalowal ekranu super amoled i tego, ze jest troszke tanszy choc to zbytnio roli nie gra. Na Galaxy S mnie nie stac, pozatym jest za duzy i nie ma diody led. Na codzien stycznosc mam jedynie z symbianem na swojej e72, kiedys mialem iphone w reku. Pozatym pragne dodac, ze lubie na telefonie posluchac muzyki, radia, poczytac forum czy odpalic gierke dla zabicia czasu, robienie zdjec tez nie jest mi obce. To wszystko poza podstawowym dzwonieniem do ktorego w glownej mierze uzywam telefonu. Oprocz tego co napisalem wczesniej wielka zaleta wave jest szybkosc, fizyczne przyciski odbierania/konczenia polaczenia, touch focus i przycisk do robienia zdjec.. W Desire czujnik oswietlenia oraz wspomniany wczesniej android(trackpad? Przydatne? Wiem, ze sluzy do robienia zdjec. Czy dziala to w taki sposob, ze dotykajac go ustawia sie ostrosc, a naciskajac robi zdjecie?). Do niedawna liczyla sie tez motorolka, ale ze swoim ramem jest troszke do tylu(choc sprzetowa qwerty, glosniki stereo do filmow oraz wyglad to dla mnie bomba). Chcialbym by wypowiedzieli sie tu przedstawiciele obydwu grup dzieki czemu decyzja bylaby duzo latwiejsza! Jako, ze pisze na moje e72 to nie chce mi sie juz latac po malym ekranie i edytowac wiec zadam jeszcze dwa pytania ktore wlasnie sobie przypomnialem : Czy w Bada jest lub bedzie mozliwosc takiej customizacji ekranu glownego jak na andku? Pomimo braku TV-OUT (gsmarena.com:
) mozna go podlaczyc do telewizora, czy w Desire tez sie tak da? No, i to tyle Jakos ostatnie tematy pisane przezemnie na innych forach byly malo popularne i musialem bazowac na swoich czesto mylnych odczuciach. Ma nadzieje, ze teraz bedzie inaczej poniewaz tocze z zona wojne o telefony, a mianowicie o to, ze je co chwila zmieniam, pieniadze marnuje itp... Teraz telefon musi byc na minimum pol roku. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 sie 2010, 23:01 przez watero, łącznie zmieniany 1 raz.

#422804  autor: orson_dzi
 13 sie 2010, 23:03
Odpuść sobie reklamy na przyszłość.

Wave jest telefonem dużo bardziej nastawionym na rozrywkę. Odtwarzanie filmów, wysoka jakość dźwięku, dobrej jakości nagrywanie filmów (zdjęcia trochę gorzej ale poziom trzymają).
Android to system internetowy, gdzie na przeglądanie sieci jest położony główny nacisk. Multimedia ciągle tam ustępują konkurencji i nie inaczej jest w tym przypadku.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#422816  autor: fiko7
 14 sie 2010, 07:24
fizyczne przyciski odbierania/konczenia polaczenia, touch focus i przycisk do robienia zdjec
Ja mam takie przyciski i strasznie żałuje że są. Telefon noszę w kieszeni spodni i często gdy ktoś dzwoni przy wyjmowaniu zdarza mi się nacisnąć przycisk i odebrać gdy nie chcę a jeszcze częściej odrzucić połączenie gdy chcę odebrać i w tej chwili chcę wymienić telefon na taki bez tych przycisków, więc sie zastanów czy to taka dobra rzecz.
A czemu zależy Ci tak na ekranie amoled? Ja mam to w Omnii II i jakos mnie nie zachwyca, gdzieś czytałem że bateria powinna dłużej wytrzymywać, ale u mnie przy intensywnym użytkowaniu, gł rozmowach czasami nie wytrzymuje jednego dnia.

#422842  autor: orson_dzi
 14 sie 2010, 11:55
fiko7 pisze:A czemu zależy Ci tak na ekranie amoled? Ja mam to w Omnii II i jakos mnie nie zachwyca
Omnia II ma ekran w innej technologii niż Wave.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#422862  autor: pokonek
 14 sie 2010, 14:13
Ja osobiście wole ekrany tft np taki jak mam w Milestone. Wszystko wyraźnie widać, bardzo wysoka rozdzielczość i przede wszystkim nie widać pikseli jak przy Matrycy PenTile w Desire czy Galaxy s. To moje osobiste odczucia.

#422886  autor: watero
 14 sie 2010, 15:47
Kolego, teraz mam E72 w ktorej sa przyciski i nigdy nie odebralem niechcacy przez przypadek... Czemu akurat amoled? A widziales jak wyglada Zwykly tft lub zwykly amoled przy Samoled? Miedzy TFT, a Amoled w desire jest bardzo mala roznica cos w stylu - TFT 4/10, AMOLED 6/10 SAMOLED 10/10.Patrzac na nie uwazam, ze ten 3 jest rewolucja! Pozatym w dzien jedynie dzwonie i slucham muzyki wiec nie patrze na niego, a uzywanie zaczyna sie dopiero wieczorem - sluchawki na uszy, odpalam youtube i ogladam wszystko co popadnie :) Wiec lepiej w moim przypadku nie oszczedzac na ekranie i jakosci muzyki.

Wczoraj bylem w salonie play i mialem w reku Wave oraz desire - Samsung jest duzo szybszy, wzbudza wieksze zaufanie, a jego wyswietlacz to cos...cos... Pieknego :) Desire natomiast jest troszke wiekszy, inny i bardziej mulacy. Menu, galerie itp na wave plywaja jak woda, pieknie, ladnie - jak w iphone. W Desire natomiast jest plynnosc, ale jakas taka rozklatkowana i majaca malo fps-ow. Nie da sie tego porownac. Na innym forum pisza by desire sobie odpuscic i brac Moto Milestone bo ma oddzielny GPU... W sumie fajna jest, ale to klasyczny TFT... Wybor jest naprawde ciezki poniewaz kazdy z telefonow ma swoje + i-,. Kazdy ma cos czego inny nie ma...

#422923  autor: fiko7
 14 sie 2010, 19:30
Kolego, teraz mam E72 w ktorej sa przyciski i nigdy nie odebralem niechcacy przez przypadek...
Też miałem taka Nokie i rownież nigdy nie odebrałem przez przypadek, miałem Nokie rozsuwane i dotykowe gdzie były przyciski i nigdy nie wcisnąłem przez przypadek, ale w Omnii II robie to nagminnie.

#422929  autor: vonski
 14 sie 2010, 20:16
Hm, nie bardzo wiem, czy masz zamiar kupować telefon na wolnym rynku, czy też brać na umowę. Ale w jednym i drugim przypadku, jeśli stać Cię na Desire, to stać Cię też na Galaxy S. Obecnie zarówno Desire jak i Galaxy S można kupić na allegro za 1550zł (nowe). A biorąc Samsunga dostaniesz i swój SAMOLED (choć ja zachwytów nad nim nie podzielam, szczególnie w słońcu), i Androida, i najlepszą wydajność na rynku.

#422983  autor: watero
 14 sie 2010, 22:41
Miedzy Desire, a Galaxy S roznica okolo 200zl. a miedzy Wave, a Desire 300zl. Co sie najbardziej oplaca?

#423965  autor: Merkurjusz
 19 sie 2010, 14:22
Ja stojąc przed takim wyborem jak Ty zdecydowałem zaoszczędzoną kasę wydać na 16Gb kartę invisible shield i zestaw samochodowy i iść na piwo a z reszta nie wiem co zrobię. A Galaxy S ładnie na półce allegro czeka na kogoś innego :)