• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #1106149  autor: panczosnek
 06 lis 2020, 01:18
Cześć, jestem zmuszony zmienić swój dotychczas niezawodny telefon Samsung S5610 ze względu na częste gubienie zasięgu i urywanie połączeń.
Szukam czegoś najlepiej klasycznego - całkowite dotyki mnie w ogóle nie interesują.
Zależy mi bardzo na jakości rozmów i dobrym zasięgu, chciałbym żeby bateria wytrzymała przynajmniej te 3 dni. Przyda mi się też latarka ;)

Na allegro wypatrzyłem modele Blackberry 9720, w którego najbardziej celuję, oraz ewentualnie Q5 - który będzie rozsądniejszym wyborem?
Ewentualnie coś z tych nowych Nokii, chociaż miałem i się nie przekonałem głownie ze względu na słabą baterię i kiepski trzeszczący głośnik (Nokia 301).

W skrócie: potrzebuję telefon do dzwonienia, smsów, dobrego zasięgu przede wszystkim, sprawnej baterii, opcjonalnie latarki.

Używałem ostatnio swoje stare telefony z szuflady (nokia 6700, nokia 6303, blackberry 9320, s5610) i na każdym zdarza mi się urywanie rozmów, przy przełożeniu karty do smartfona problem nie występuje.

Może doradzicie coś innego, gdzie szukać?
Z góry dzięki!
 #1106150  autor: 7xx654465
 06 lis 2020, 04:10
To jeszcze zależy z jakiej sieci korzystasz? I lokalizacja też jest ważna...
W granicach woj. Śląskiego i Małopolskiego 2G sieci Play jest tak słabe że co chwilę rozłącza połączenie, również używałem Nokii 6303 oraz kilku innych, i od czasu kiedy wyłączyli RK nie da się używać takich telefonów.
 #1106172  autor: 7xx654465
 06 lis 2020, 11:12
Jeśli z Nokią 6303 wszystko jest ok, to w plusie na pewno będzie działać normalnie, ewentualnie kupić nową baterię żeby długo trzymała, sam jej używam od czasu do czasu, moja wytrzymuję ok 2-3dni, zabieram ją np; gdy jadę na wieś w Podkarpackim (zasięg tylko plus i to na zewnątrz)
W Play nie jest problemem przełączanie...tylko słaba rozbudowana sieć 2G, na smartfonacj ten problem nie występuje.
 #1106180  autor: 7xx654465
 06 lis 2020, 12:19
Poza Play, to raczej u wszystkich operatorów 2G jest stabilne, wiadomo w jednym miejscu lepszy będzie Plus w innym Orange, a gdzieś T-M, co do redukcji 2G to nie wiem jak to w PL wygląda, nie znam się, gdzieś... na forum telepolis jest wątek o tym.
 #1106375  autor: Eragon
 09 lis 2020, 21:24
Miałem z nim do czynienia i również nigdy bym się nie przyczepił do jakości rozmów, jak na swoje czasy była bardzo dobra - a i teraz zapewne zdarzają się smarty z gorszą jakością.

A gdybyś szukał egzemplarza, polecam się ;)

:smt006
 #1106723  autor: Vieslav
 16 lis 2020, 11:09
Zaproponowany przez Ciebie BlackBerry ma 3G. Chociaż 9320 również ma, a twierdzisz, że zrywa połączenie. Zobacz jeszcze Nokię E52 - bardzo fajny telefon na Symbianie. Posiada 3G. Ze starszych telefonów polecam kultową Nokię 3510i. Ma mocną antenę więc warto potestować, czy połączenia będą ok.