• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#635739  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 00:33
znawca pisze:Połowa z tych 75% to ludzie którzy kupili telefon za 1 zł przedłużając umowę, a druga to ci, którzy potrzebowali aplikacji, a nie stać ich było na iPhona :)
wszystko potrafisz sobie uzasadnić :-D
ale to już kolejna odsłona tego sytemu i to się bdb sprzedaje czyt.ludzie wracają po telefony z tym systemem czego nie można na razie powiedzieć o WP bo wczesniejsze wersje były tak słabe, że trzeba teraz olbrzymiej kampanii by wyhodować trochę troli forumowych, którzy będą darli łachę byle tylko udowodnić że Android to ZUO. weź się ogarnij i poklikaj po kaflach
znawca pisze:Więc powiedz mi czemu pozostali użytkownicy forum mają inne zdanie niż ty? W swoich poglądach jesteś osamotniony ;)
jacy? tych kilku jegomości, którzy poszli na te reklamy i muszą sobie teraz uzasadniać że jest super...bo czują się stabilnie :D
nie no...komuś kto nie ogarnia apek i zadowoli się ich ograniczoną liczbą kupiłbym taką 920. tylko że Samsung ze swoją Badą oferował nawet trochę więcej i zdecydowanie bardziej mi się podobał
znawca pisze:Android też nie wspiera flasha.
chyba mnie nie zrozumiałeś :roll:
znawca pisze:PS
Root nie powoduje utraty gwarancji i jest odwracalny (jak jailbreak w iPhonie) - tutaj widać, jak bardzo znasz się na Androidzie...
ależ jestem pewien, że u Ciebie nie skończyło się na roocie i poleciały customy :-D
zresztą nigdzie nie odnosiłem roota do gwarancji ale z tego co wiem raczej nieprzychylnie na to patrzą i warto odkorzenić przed serwisem jeśli jest taka możliwość.
najważniejsze, że Ty się na nim znasz i płaczesz w każdym wątku nad tym Nexusem, a w co drugim polecasz go jako najlepszą "czystą" edycję...która Ci klękła :P
znawca pisze:No i nie kupuje się smartfona po to by leżał w serwisie. Nie ważne że naprawią mi go za darmo, ważne że przez 2 tygodnie go nie mam i nie mogę się nim bawić, prawda?
taaa...bo Nokie nie śmigają na serwis :-D
zacytuję z tematu obok
lalunia2208 pisze:Miałam ostatnio Nokię i więcej była w serwisie niż u mnie... Dlatego Nokia została całkowicie zdyskwalifikowana.

#635748  autor: znawca
 28 maja 2013, 01:41
Hmmm... Mój Nexus nie miał nawet roota. Uważam czystego Androida za najlepszą wersję tego systemu, więc według mnie modowanie to tylko zmiana na gorsze.

Z resztą przed oddaniem do serwisu można przecież cofnąć roota, wywalić customa i z powrotem wgrać oryginalny soft.

a tutaj jest opis przypadku, gdy do serwisu na gwarancji trafił smartfon z wgranym Cyanogen Modem:
http://droidos.org/root-a-utrata-gwarancji-producenta/

także nie ma co się obawiać o utratę gwarancji ;) tu akurat nie ma strachu

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#635754  autor: user_delete34
 28 maja 2013, 08:05
pan.tadeusz pisze:ale ta historia jest o Tobie i złamanym Nexusie
Znajomy kupił nową Xperię S. Pierwsze, co zauważyłem to mulenie (przy bardzo dobrym sprzęcie) i po chwili - zwiechę.
Androidowiec najczęściej (szczególnie, jeśli ma coś z półki średniej+) jest tak zakochany w "swoim" systemie, że nie dopuszcza możliwości zmiany na cokolwiek innego, bo inne = złe. ;) Nie tyczy się to wszystkich. Ci, którzy mają kontakt z innymi systemami (ale przesady z cofaniem się do bady), widzą, że ich robotowi daleko do ideału (nieistniejącego).
Z WP miałem wcześniej do czynienia na Lumii 800 kumpeli. I mnie i wielu jej znajomych system wystarczająco przekonał do siebie, by przejść właśnie na niego, a sądzę, że wszyscy wcześniej mieliśmy choć na chwilę kontakt z androidem.
PS: gdybym miał opcję kupna jabłka - kupiłbym (choćby dla pełnego backupu), tylko czekam na jego bardziej innowacyjną odsłonę. Z10 z BBOS też mi się podoba - tylko ta bateria.
Na WP nic nie musisz sobie uzasadniać. Tutaj masz smartfony, nie zabawki.

#635770  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 10:11
hmm... ale to wcale nie jest tak, że mam uprzedzenie do WP.
mnie się ta polityka po prostu nie podoba.

oni zwyczajnie chcą zarzucić sieć na developerów i ciągnąć kasę ze sprzedaży apek bo rynek jest spory i będzie rósł. tyle, że mnie zdecydowanie bardziej odpowiada takie zupełnie otwarte podejście jak w androidzie. owszem ma swoje wady ale to wciąż choroby wieku młodzieńczego. z całą pewnością ta platforma dorobi się lepszego ratingu aplikacji bo faktycznie ich poziom jest najczęściej wytykaną wadą również w kontekście stabilności.
myślę, że urodzi się to jakieś rozwiązanie bo społeczność jest naprawdę spora.

natomiast MS chce się klasycznie wbić w rynek ze swoim sklepem i narzucić swoje homonto. owszem system jest stabilny i użyteczny w kontekście podstawowych zadań.
natomiast trudno to rozpatrywać w kategorii porównań kiedy ilość aplikacji jest tak dalece różna.

co zabawne MS zunifikował swoje środowisko i ten sam interfejs lansuje pod lapy i dekstopy. dopiero tu widać ograniczenia jakie niesie ze sobą ta platforma.

wielozadaniowość, która była przecież główną ideą pracy w oknach od ich zarania ustąpiła miejsca klikolandii i zabawie w wycieczki po kolejnych ekranach. praca w kilku aplikacjach bez skrótów klawiszowych staje się nieznośnie irytująca, a przypinanie screenów jest znacznie mniej efektywne niż okienka. stabilność? za cenę alertów o nieuprawionym dostępie do zasobów. nagle aplikacje, które od lat śmigały z oknami zaczynają robić problemy.

poza tym mam silne wrażenie, że przy kilku uruchomionych aplikacjach nowy Windows radzi sobie słabiej. natomiast śmiga jak burza gdy pracuję na jednej czy dwóch. na początku daje to to takie pozytywne wrażenie, że system jest lżejszy i lepiej zoptymalizowany, które niestety jest złudne ale marketingowo bardzo pożądane.

kafle i pomysł z marketem to strzał w stopę dla tej platformy. może w tabletach i telefonach ma on jeszcze uzasadnienie choć kosztem personalizacji ale dopiero tutaj widać jak ułomna jest polityka MS. spodziewam się, że przy bardziej rozbudowanym multitaskingu i wymagających aplikacjach ten system dopiero pokaże swoje rogi, a zagrania w stylu pseudostabilności w rodzaju podpisywania certyfikatami sterowników już przerabialiśmy.

zdecydowanie mocniej kibicuję otwartej platformie google bo jest kreatywna pomimo swoich bolączek, a problemy są po to aby je rozwiązywać

#635776  autor: user_delete34
 28 maja 2013, 10:49
pan.tadeusz, jeśli chodzi o unifikację jako kafle tu i tam - pomysł kompletnie nietrafiony, wszyscy nagle nie przerzucą się na tablety, rezygnując z komputra jako maszyny do pracy, a mimo pulpitu, Win8 nie jest już taki fajny bez obsługi dotyku. M.in. dlatego na nowsze Windowsy niż XP nie chcę się przerzucać - bajery ponad funkcjonalność.

Kiedy mowa o płynności - owszem, zauważyłem - przy 4 otwartych kartach w IE, w tym 2 ogłoszenia motoryzacyjne z allegro z masą grafiki, telefon zwalnia przy przewijaniu czy skakaniu między aplikacjami (w mndż zadań karty masz jako osobne okna programów). Lepiej też nie mieć losowego zdjęcia jako tła aplikacji Zdjęcia (chyba, że to kolejny problem z moją kartą pamięci - która o dziwo jest sprawna tylko 8S jej nie lubi;)), coby system wychodził z niej szybciej.

Ale co do aplikacji w androidzie się nie zgodzę - wolę mniej ale dobrych (w działaniu, wiem, że bywają okrojone) niż dużo i to zaawansowanych ale ciągle takich beta, niedorobionych i każda innego wyglądu. Do mniejszej ilości programów na WP przyjdzie się chyba przyzwyczaić, ale nie jest to znowu trudne, bo na co dzień w zasadzie wszystko jest.

No i powrócę do zabawkowości - nie każdy WPkowiec jest świetnie wykonany, ale to, ile androidowców (w tym z najwyższej półki*) wykonanych jest przeciętnie, to już przesada.
* Szczególnie, jakby wyrazić to procentowo (tak lubisz statystyki) na tle wszystkich sprzedanych telefonów z tym systemem. :P

EDIT:
Ciąg dalszy rozmowy kontynuujemy przez PW.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, 13:30 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#635799  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 13:10
Markadiusz pisze:M.in. dlatego na nowsze Windowsy niż XP nie chcę się przerzucać - bajery ponad funkcjonalność.
akurat Vista czy Windows 7 to systemy lepsze od XP i przede wszystkim dużo stabilniejsze :P
Markadiusz pisze:Ale co do aplikacji w androidzie się nie zgodzę - wolę mniej ale dobrych (w działaniu, wiem, że bywają okrojone) niż dużo i to zaawansowanych ale ciągle takich beta, niedorobionych i każda innego wyglądu.
też się z tym zgadzam. z drugiej strony im więcej ludzi będzie się garnąć między piwami do programowania tym lepiej. myślę, że potrzebne jest coś w rodzaju mądrego i może nawet moderowanego pagerank. coś co pozwoliłoby wyróżnić te lepsze/pewniejsze aplikacje. pewnie coś takiego pojawi się niedługo bo sporo użytkowników narzeka, a onetowy poziom komentarzy i ocen jest niewystarczający.
Markadiusz pisze:No i powrócę do zabawkowości - nie każdy WPkowiec jest świetnie wykonany, ale to, ile androidowców (w tym z najwyższej półki*) wykonanych jest przeciętnie, to już przesada.
tu nie będę polemizował bo mądrzejsi od nas oceniają rynek i to ile można z niego wycisnąć. przy czym dodam, że dla mnie wykonanie nie kończy się na dobrym ekranie ;)

#635819  autor: dario321
 28 maja 2013, 14:38
pan.tadeusz pisze:akurat Vista czy Windows 7 to systemy lepsze od XP i przede wszystkim dużo stabilniejsze
tutaj to juz w/g mnie przesadziles na maxxxa,mysle ze nie tylko w/g mnie :wink:

#635824  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 14:53
dario321 pisze:tutaj to juz w/g mnie przesadziles na maxxxa,mysle ze nie tylko w/g mnie :wink:
zarówno Vista jak i jej odświeżona wersja czyli Siódemka oparte są na tym samym jądrze.
to systemy bezpieczniejsze, szybsze i łatwiejsze w zarządzaniu sieciami oraz usługami.
nie interesuje mnie co myśli większość nastolatków operujących wiedzą na poziomie funfli więc darujmy sobie offa :roll:

#635843  autor: dario321
 28 maja 2013, 16:16
podsumujmy; w/g Ciebie sa tak samo dobre jak i android :?:

ja uzyl bym wzgledem androida (jak i visty,siodemki),porownania do koła *kwadratowego.
jak wiadomo takie kolo aby sie szybko toczylo po ziemi potrzebuje mnostwa sily pociagowej (w porownaniu do koła *okraglego).
mam nadzieje,ze zostalem zrozumiany,pozdrawiam

#635851  autor: pan.tadeusz
 28 maja 2013, 16:43
zrozumienie Twoich teorii to faktycznie kwadratura koła :P

#635861  autor: Darius64
 28 maja 2013, 17:11
Do użytkowników wszelkiej maści smartfonów czy gry to jest podstawa do oceny telefonu, systemu,czy filmy w smartfonie to wyznacznik jakości smartfona nie.Idźcie sobie raz w miesiącu na jakiś film do kina zobaczycie różnice,najbardziej wybitne kinowe arcydzieło(ale takich obecnie mało)to film w smartfonie to jest jakaś popierdułka jak to oglądać i proszę nie pisać mi że się da, bo się nie da, jeśli kogoś naprawdę interesuje kino film i jego obejrzenie a nie zobaczenie to zrozumie o co chodzi, pozdrawiam zatwardziałych kinomanów w komórkach

#635864  autor: maker3
 28 maja 2013, 17:40
Markadiusz pisze:na nowsze Windowsy niż XP nie chcę się przerzucać - bajery ponad funkcjonalność.
Akurat XP nie ma jakiejś specjalnej funkcjonalności, to taki Win98 na jądrze NT.
O większej funkcjonalności możemy dopiero mówić przy Viście. Zastosowane tam rozwiązania znacząco zwiększyły ergonomię używania i nie nazwałbym ich tylko bajerami.

#635889  autor: znawca
 28 maja 2013, 18:20
Zaraz zjawi się tu admin i powie, że robimy OT :P

do dyskusji zapraszam do tematu w mojej sygnaturce

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!