• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#158291  autor: adiq1033
 01 mar 2007, 21:20
grejpfrutowy pisze:A nawiasem mówiąc, nie wiem czemu wszyscy są uprzedzeni do tej marki, jedynym argumentem przeciw może być dla mnie ta upadłość i ewentualne problemy z serwisowaniem. Czy nie zauważyliście też, że Ci, którzy mają telefony B-S (i im się one nie zepsuły) wyrażają się bardzo pozytywnie, krytykują natomiast je posiadacze innych marek?
Wcale tak nie uważam. Mi także podoba się S88. Mam jednak okazje kupić taniej telefon w Erze, a na telefon wydałem już powyżej 500 zł (6630) więc nie jest to sprawa finansowa.

#158306  autor: giuseppe
 01 mar 2007, 21:55
grejfrutowy polecam s88 - dzisiaj go dostalem i jestem pod wielkim wrazeniem ! 8)

#158318  autor: Marek
 01 mar 2007, 22:17
ja zdecydowanie z tych fonów polecę sxg75 , jest taki jak k800 , mam obydwa więc moge to powiedzieć .
najlepiej szukaj sxg z wgraną polską mapą gps - może się nie udać , ale demo prezentuje się obiecująco .
bardzo dobry głośnik i ekran ,dobre mp3 , nie zacina się , bateria trzyma 4 dni .
karta 1gb chodzi spokojnie , dokupiłem jeszcze flasha więc mogę robić normalne zdjęcia nocą .

można go śmiało polecić

#158324  autor: xysiek
 01 mar 2007, 22:40
ja jak Marek polece SXG75...nowego z polskim menu kupisz za okolo 500zl. Moze nie jest zbyt atrakcyjny ale mozliwosci ma ogromne.
jest taki jak k800
Juz jest taki sam...a moze byc jeszcze lepszy. Ma system operacyjny wiec mozliwosci ingerencji w soft sa praktycznie nieograniczone. Gdybys jeszcze znalazl z mapami:)
Jedyna wada moze byc wyglad, maly to on nie jest. A to, ze Siemens ja traktuje nawet jako zalete...no moze przesadzam ale napewno nie cenie wyzej Nokii,SE czy Samsunga.

#158329  autor: grejpfrutowy
 01 mar 2007, 22:51
Nad SXG75 myślałem już sporo. I prawda, technologicznie - rewelacja, ale rozmiary - obawiam się że nie będę mógł się przemóc. Po prostu oczyma wyobraźni widzę siebie z tym wielkim klockiem w kieszeni :) . Mimo to BREW brzmi atrakcyjnie, ale nie wiem czy dla mnie, tzn jakoś nie widzę się grzebiąc i szukając nowych programów etc. Chociaż aplikacja do czytania plików tekstowych - -chyba fajna rzecz (nie wiem jak z wygodą użytkowania).

giuseppe, jesli pozwolisz w najbliższym czasie wyślę Ci maila z kilkoma pytaniami.

#158330  autor: giuseppe
 01 mar 2007, 22:55
nie ma sprawy, chociaz jestem dopiero na etapie poznawania tego telefonu :), ale pisz smialo 8)

#158469  autor: St-Jimmy
 02 mar 2007, 16:23
Ja zaproponuje SE W550i. 256mb pamięci, radio, aparat 1.3 mpix i fajny wyglad

Nokia 3220 -> Sagem x5-2 -> SE K508i -> Nokia 3650 -> Motorola L6 -> Motorola E1 -> SE K750i -> SE W900i -> Motorola RAZR V3xx -> SE W880i -> Nokia 5610-> Iphone 2G -> Motorola V3xx -> Samsung s8500 + Ipod Touch 3g

---

#158640  autor: Gavro
 03 mar 2007, 03:51
A może wiecie czy s88 czyta pliki txt??
Jak nie czyta to może macie jakąś aplikacje która mi to umożliwi...
pliki txt są mi potrzebne w szkole do wymiany info między sobą przez bluetooth'a.

Też mam dylemat co wybrać S88 czy SXG75...
8)
-S88 - nie zaduży , zjefajny aparacik (flash , 2Mpix , 16x zoom itd.) ładny , dźwięk 3D itt.
:shock:
-SXG75 - większy , system operacyjny , GPS , UMTS na pewno odczytuje txt i też coś tam dalej
:shock:
no w sumie pomóżcie mi .. bo to co do tej pory tu napisaliście mnie nie przekonuje do żadnego. :evil:

Pozdrawiam. :D :D :-D :-D

#158857  autor: dawid333
 03 mar 2007, 18:29
Ty naprawde chcesz sobie wziac Benq-Siemensa :?: :!: Wiesz to kwestia gustu i przyzwyczajenia ale dla mnie Benq-Siemens to jest to samo co stary , zawieszajacy sie i trudny w obludze Siemens. Ja ciagle bede obstawal za SE , nawet jakbym mial zrezygnowac z radia czy tam lampy blyskowej :P
adiq1033, hehe , moze masz racje ze myle przyslowia :P ale wydaje mi sie ze to stwierdzenie bylo tutaj jak najbradziej na miejscu.
Teraz mozecie mnie skrytykowac :mrgreen:

#158878  autor: giuseppe
 03 mar 2007, 19:34
Benq Siemens nie jest w ogole trudny w obsludze i sie nie zawiesza, przynajmniej jesli chodzi o s88... Jeden wielki MIT

#158946  autor: davepl
 03 mar 2007, 22:33
ja juz od miesiąca kołuje kase na s88 ^^". Czytałem wiele komentarzy, testów i recenzji, wielki pozytyw, muszę jak najszybciej go sobie sprawić. Poza tym nie wiem czy wiesz, ale telefon PODOBNO ma dwie wady... 1. nie mozna ustawiac własnych dzwonkow na sms, tylko te serwisowe; 2. podobno wolny jest - myslę, że to zalezy od tego jaka mamy karte, poza tym wiadomo, ze jak pamiec telefony jest czysta to telefon lepiej chodzi.

Nokia 5200 <3

#158956  autor: Gavro
 03 mar 2007, 22:50
dawid333 ja nie wiem czemu ty jesteś uprzedzony do siemens'ów , wszystko o tym że one się na wszystkim zawieszają to nie prawda. Sam ma C65 i nie narzekam ... wszystko normalnie czyta jak coś większego to musi się dłużej zastanowić(logiczne) a zwiechy łapie tylko wtedy jak się za dużo zdjęć robi (niesprecyzowany soft). Nic mi się w nim nie psuje i dlatego chcę sobie kupić jakiegoś siemens'a. A że tera są Benq-Siemens'y to jeszcze lepiej , bo benq jest dobry w aparatach i optyce a siemens się zajmuje resztą i zaje***** fony wychodzą.
W porównaniu aparatu |S'SXG75| vs |BS'S88| (obydwa mają 2Mpix) , zdjęcia wychodzą dużo lepsze w BS niż S = wniosek Benq'u umie robić aparaty , a siemens telefony. :-D
:arrow:
Oczywiście nie uważam SE za jakąś kupę złomu (fakt ładne , nawet coś mają w środku ale cena wz. wyposażenia za duża) , Szajsungi także za drogie (choć E250...?) , Nokie hmm... za proste i także drogie ale super wykończone ...
:wink:
Spox to wszystko to nie to o czym mówił temat mieliście mi także pomóc przy wyborze tela.
Więc podajcie coś więcej na tematy
-S88
-SXG75
bądź alternatywne do 500zł.
:!:
Pzdr

#158998  autor: giuseppe
 04 mar 2007, 09:53
davepl. W s88 nie mozna ustawiac wlasnych sygnalow sms, trzeba wybrac sposrod 12 juz istniejacych ( dla mnie nie jest to wiekszy problem ). Nie mam karty pamieci, a pamiec wewnetrza zapchalem do ostatniego kb i opoznienie ('lag') jest w granicach 1 sek. Nie sadze, zeby to bylo duzo. Jak pamiec wewn. byla pusta zaraz po zakupie, dzialal bardzo szybko, zadnych opoznien. Moj SE k500i owszem dzialal szybko zawsze, ale jak po roku zepsul sie joystick to zeby wejsc do menu musialem czasami 10 razy go nacisnac, zeby zareagowal. Wiec, Sony Ericsson nie jest znowu taki super... A niektore bzdury wypisywane o s88, az kuja w oczy, choc telefon oczywiscie ma swoje wady.
 #159000  autor: Marek
 04 mar 2007, 10:04
Gavro pisze:A może wiecie czy s88 czyta pliki txt??
czyta , sxg do tego czyta pdf i doc

#159029  autor: grejpfrutowy
 04 mar 2007, 11:11
Dokonałem już decyzji - będzie to S88. Na chwilę obecną ma wszystko czego mi potrzeba a nawet więcej. Oczywiście mniej zaawansowany technicznie niż SXG75, ale nie chce mi się wierzyć że w najbliższej przyszłości UMTS stanie się w Polsce standardem. A gps jakoś przeżyję :). Wolę mniejszy i zgrabniejszy telefon którego funkcje (pewnie i tak nie wszystkie) będę wykorzystywać w pełni.

Za pomoc i wszystkie sugestie dzięki, miłego dnia.

#159037  autor: MADMAX
 04 mar 2007, 11:32
Witam

Również zastanawiałem się nad BQS S88 ale mam kilka pytań / wątpliwości.

1. W różnych miejscach w sieci podawany jest różny czas rozmów, raz jest to 150 min a innym razem 450 min. Jak to jest? Jak długo trzyma bateria i czy można kupić lepszą?

2. Kwestia filmików; czy ktoś może powiedzieć czy ich jakość jest taka sama czy może lepsza niż na SE K750i? Oczywiście jak się domyślam o takiej jakości jak na Samsungu D600 można tylko pomarzyć... (?)

3. Jak to jest z oprogramowaniem? Niestety ja i moi znajomi mają BARDZO przykre doświadczenia jesli chodzi o zwiechy Siemensów. Czy w przypadku BQS S88 jest podobnie?

4. Jakość wykonania - jak z obudową, rysuje się? Przyciski się scierają czy nie?

5. Wyświetlacz OLED - co to znaczy? Jest lepszy czy gorszy od TFT? Jedyne co słyszałem o OLED'ach to że takie wyswietlacze "szybko się wypalają, nawet po 2, 3 latach" - prawda to?

6. Z różnych źródeł słyszałem o problemach spółki BenQ+Siemens - czy możecie to potwierdzić? Ponoć jest problem z serwisowaniem tych telefonów?

Pozdrawiam

#159055  autor: adiq1033
 04 mar 2007, 12:07
CYBER, odpowiem Ci na kilka pytań.

1) Czas czuwania telefonu zalezy przede wszystkim od wykonywania na nim pracy. Wiadomo, że wyświetlacz 256 000 kolorów będzie porzerał enegrię, dolicz do tego także Mp3, aparat, filmy, wchodzenie i wychodzenie ze skrzynki nadawczej, wybieranie o odbieranie połączeń itd.

2) Sprawdź na stronie producenta. Sam chętnie bym sprawdził, lecz ostatnio mam problemy z łączem. Strasznie wolno działa mi Internet, a o wejściu na stronę NOKII moge pomarzyć :roll: Filmy zapewne kręci identyczne co K750i, ale sprawdź dla pewności.

3) Czytałem kilka opinii, nie natrafiłem na wadliwy soft. Jednak nawet gdyby się takowy pojawił, nalezy udać się do najblizszego serwisu, po aktualizacje. Wydatek ok. 15 zł.

4). Jeżeli obudowa jest aluminiowa, nie powinno być ani rysy. W innym przypadku dobrym rozwiazaniem jest pokrowieć Crystal, wydatek ok. 10 zł

5) Wyświetlacz OLED odwzorowuje lepsze kolory niż TFT. Jest lepiej widoczny przy słonecznym oświetleniu. Kolory tętnią zyciem, inspirują barwa.

6) Firma podupada na starym kontynencie, a Azji całkiem dobrze się trzyma.

Mogę ci polecić S88. Cenię go za dźwięk 3D surround , aparat 2.) z AF, wygląd ( każdy ma inny gust, trzeba to zaznaczyć ), mniejsza popularność niż Sony Ericsson ( mniejsze prawdopodobnieństwo, że zobaczysz obcą osobę z tym samym telefonem ).

#159058  autor: giuseppe
 04 mar 2007, 12:15
Mam s88 od 4 dni wiec niewiele jestem w stanie powiedziec, ale:
2. d600, jesli sie nie myle, ma rozdzielczosc filmow 640 - 480 wiec nie ma co porownywac.
3. Nie zawiesil mi jeszcze sie ani razu.
4. Jakosc wykonania bardzo dobra - zadnych zastrzegen (moze poza brakiem oslony na obiektywie aparatu, np takiej jak w k750i)
5. Teoretycznie OLEDy sa przyszloscia wyswietlaczy, sa bardziej zaawansowane. Kolory sa zywsze i wydaje sie ze jest ich wiecej, niz np w k750i (subiektywne odczucia). Dodatkowo, kat widzenia jest idealny, bo z jakiej perspektywy nie spojrzysz, wszystko widzisz
6. Moze byc problem, ale jesli znajdziesz odpowiedniego sprzedawce na allegro, to bedziesz mogl realizowac gware u niego.
widze ze adiq mnie uprzedzil :wink:

#159061  autor: adiq1033
 04 mar 2007, 12:19
giuseppe pisze:2. d600, jesli sie nie myle, ma rozdzielczosc filmow 640 - 480 wiec nie ma co porownywac.
rozdzielczośc 640x480 to jakość VGA, a D600 kręci filmy w formacie Mp4 ( nie pamiętam rozdzielczości, ale 3GP to 176x144 ... )

#159067  autor: giuseppe
 04 mar 2007, 12:25
pomylka, mozna robic filmy w rozdzielczosci 352x288px