CYBER, odpowiem Ci na kilka pytań.
1) Czas czuwania telefonu zalezy przede wszystkim od wykonywania na nim pracy. Wiadomo, że wyświetlacz 256 000 kolorów będzie porzerał enegrię, dolicz do tego także Mp3, aparat, filmy, wchodzenie i wychodzenie ze skrzynki nadawczej, wybieranie o odbieranie połączeń itd.
2) Sprawdź na stronie producenta. Sam chętnie bym sprawdził, lecz ostatnio mam problemy z łączem. Strasznie wolno działa mi Internet, a o wejściu na stronę NOKII moge pomarzyć

Filmy zapewne kręci identyczne co K750i, ale sprawdź dla pewności.
3) Czytałem kilka opinii, nie natrafiłem na wadliwy soft. Jednak nawet gdyby się takowy pojawił, nalezy udać się do najblizszego serwisu, po aktualizacje. Wydatek ok. 15 zł.
4). Jeżeli obudowa jest aluminiowa, nie powinno być ani rysy. W innym przypadku dobrym rozwiazaniem jest pokrowieć Crystal, wydatek ok. 10 zł
5) Wyświetlacz OLED odwzorowuje lepsze kolory niż TFT. Jest lepiej widoczny przy słonecznym oświetleniu. Kolory tętnią zyciem, inspirują barwa.
6) Firma podupada na starym kontynencie, a Azji całkiem dobrze się trzyma.
Mogę ci polecić S88. Cenię go za dźwięk 3D surround , aparat 2.) z AF, wygląd ( każdy ma inny gust, trzeba to zaznaczyć ), mniejsza popularność niż Sony Ericsson ( mniejsze prawdopodobnieństwo, że zobaczysz obcą osobę z tym samym telefonem ).