• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#127092  autor: szejkspir
 25 lis 2006, 17:13
yo! pisze:korzysta się analogicznie jak z irdy tyle tylko że zasięg jest większy (kilka metrów) i prędkość przesyłu jest kilkukrotnie większa. Na początku trzeba powiązać urządzenia aby można było przesyłać dane między nimi (jest to bardzo proste i intuicyjne)
Poza tym z punktu widzenia użytkownika(mechanika korzystania) nie ma większych różnic. tak samo jak w irdzie można przesyłać zdjęcia, muzykę, kontakty.
oczywiście musi być też kompatybilne urządzenie z którym będziesz wymieniać dane.
Jeśli chodzi o BT, to nikt nie wspomniał o możliwości podłączenia bezprzewodowej słuchaweczki na uszko :-) Sam z tego korzystam i jest to badzo wygodne :D Przy tej wymianie danymi przez BT, to oczywiście drugi telefon również musi owy BT posiadać. W moim towarzystwie niestety dużo takich osób nie ma, częściej zatem korzystam z zestawu słuchawkowego :-)

To tyle ode mnie, jeśłi chodzi o wybór telefonu to doradztwo pozostawiam lepiej obeznanym w temacie kolegom :wink:

#127100  autor: dechomenon
 25 lis 2006, 17:59
gomez1982 pisze:Kup Mi V3 na allegro za 300 zł w bardzo dobrym stanie bardzo bym Ciebie o to prosił jak możesz.Ceny za nówki to 500 zł góra 450 z licytacji.A poza tym może kogoś nie stać na wydanie od razu całej kwoty na telefon z allegro?
jeszcze pare chwil i spadną na łeb...bo już w Plusie masz V3za 19zł w abonamencie 55zł, więc spokojnie...no może kogoś nie być stać na wydanie całej kwoty ale ja to przeliczyłem na ogólnyu rozrachunek a jak teraz kupi tą V3 to za 2 lata ona nie będzie nic warta..a gdy nie masz zobowiazania to jesteś elastyczny..widzisz, że ceny spadają to sprzedaje fona i dokładasz troszkę i znów jesteś na czasie, i wszystkie promocje dotyczące usług pre paid nadal Ciebie dotyczą...więc trzeba też taką droge obrać w rozważaniach...

#127263  autor: gomez1982
 26 lis 2006, 00:04
Wszystko fajnie ale jeżeli ktoś nie lubi pre-paid'ów jak ja?Dla mnie karty nie istnieją ponieważ nie lubie tego typu rozrachunku a dwa wole spłacić telefon w abo niż kupować go na wolnym rynku.Ewentualnie wziąć jakiś telefon sprzedać i dołożyć i kupić jakiś "wymarzony".Po prostu niektórym tak łatwiej.Wiem że cena V3 leci na łeb i na szyje bo sam pamiętam jak kosztował w kwietniu do 700 zł a teraz 500 i to w zaledwie pół roku 200 zł potaniał.Ale też są telefony które bardzo powoli tanieją.To jest norma wchodzi coś nowszego lepszego to coś poprzedzającego tanieje.

#127287  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 10:34
z tych opcji, co napisałeś najlepsza jest ta druga wziąć coś i sprzedać szybko by dołożyć sieke i kupić to co się chciało...bo tak na pewno nigdy na abonamencie nie zarobisz...w końcu to operator musi zarabiać a nie Ty, zauważ,że jak idziesz do salonu to najpierw chcą Ci dać aktywację niźli telefon bez zobowiązań...

#127322  autor: gomez1982
 26 lis 2006, 11:56
Nie ma róży bez kolców.Nie stać Cię na zapłacenie 700-800 zł gotówka to idziesz do opa i bierzesz coś na jego warunkach.Takie życie niestety u nas nie ma tak jak na zachodzie że do abonamentu dostajesz telefon za free i to dobry.A podsumuje to tak że każdy bierze to co mu wygodne i do czego się już przyzwyczaił a spadek cen jest norma bo każda rzecz ma swojego następce lepszego i musi stanieć.Wiec nie ma się co rozwodzić.Zresztą telefon to telefon ma dzwonić i pisać :P

#127402  autor: RobertX
 26 lis 2006, 14:33
szejkspir pisze:Jeśli chodzi o BT, to nikt nie wspomniał o możliwości podłączenia bezprzewodowej słuchaweczki na uszko :-) Sam z tego korzystam i jest to badzo wygodne :D Przy tej wymianie danymi przez BT, to oczywiście drugi telefon również musi owy BT posiadać. W moim towarzystwie niestety dużo takich osób nie ma, częściej zatem korzystam z zestawu słuchawkowego :-)

Przeciez teraz BT to standard. Wsrod moich znajomych malo kto nie ma... A co do sluchawki to fakt, ja tez kozystam i nie wyobrazam sobie teraz telefonu bez BT!!!

#127434  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 15:47
no irda już jest wyparta...albo idzie ku upadkowi(jeszcze w tych niskich modelach się trzyma) ale powoli DVD też długo wypierało CD i co już większość z nas z miłą chęcią przerzuciło się na DVD...

#127436  autor: RobertX
 26 lis 2006, 16:03
Jasne tak jak teraz jest CD i DVD bedzie wkrotce DVD i HD. Juz teraz chyba nikt do kompa nie kupuje CD-ROMU tylko juz nagrywarke DVD bo sa juz strasznie tanie.

#127455  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 17:14
no wiec dlatego na wszystko przyjdzie czas...niedługo symbian będzie na porządku dziennym chyba ehhe...wracając do tematu, ja obstawiam, że nie warto, żadnej z tych słuchawek brać na abonament

#127480  autor: RobertX
 26 lis 2006, 17:56
dechomenon pisze:no wiec dlatego na wszystko przyjdzie czas...niedługo symbian będzie na porządku dziennym chyba ehhe...
No raczej nie bo nie wszyscy lubia symbiany. Pamietajmy, ze dla niektorych te fony sa zbyt skomplikowane ;) Dlatego bedzie taki podzial jak teraz. A poza tym slyszalem, ze Nokia chce zrezygnowac z symbiana i wprowadzic jakis inny system - nie wiem na ile to realne. Napewno kasa wchodzi w gre ale czy uzytkownicy zaakceptowaliby to??

Wracajac do tematu: Tez uwazam ze na abonament warto wziac np 750i - w abonamencie raczej tanio chodza a potem sprzedac na allegro i jesli chcesz kupic np v3 i jeszcze na tym zarobic ;)

#127502  autor: Osk92
 26 lis 2006, 18:48
RobertX pisze:Jasne tak jak teraz jest CD i DVD bedzie wkrotce DVD i HD. Juz teraz chyba nikt do kompa nie kupuje CD-ROMU tylko juz nagrywarke DVD bo sa juz strasznie tanie.
Podam Ci swój adres. Jestem strasznie zacofany i biedny, bo nie mam nawet napędu DVD w kompie nie wspominając o takowej nagrywarce :wink:

#127505  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 18:53
no może i są przeciwnicy symbianu..ale nie wiem czemu jak to krok w przód! niektórzy chyba wolą "tuptać" w miejscu, ja np. dopiero teraz odczułem taką potrzebe, że mój telefon musi mieć więcej funkcji, opcji, aby po prostu ułatwić mi życie!

#127541  autor: Kaczy
 26 lis 2006, 19:55
dechomenon pisze:ale nie wiem czemu jak to krok w przód!
Po co jakiejś starej babci symbian? Ona tylko raz w tygodniu dzwoni do wnuczka i nic ponad to.

Teraz widzę negatywne skutki wprowadzania telefonów z symbianem do masowej sprzedaży. Przychodzi wiele starszych osób z E50 i nie wiedzą jak zablokować klawiaturę.

...::: Made for loneliness :::...

#127552  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 20:13
no ale jak te starsze osoby odczytają tą mikroskopijną czcionkę? no ale w telefonach z symbianem też będzie można zadzwonić raz do wnuczka....przecież zasada wybieranie numerów z książki adresowej jest identyczna...nawet lepiej, bo wnuczek zrobi skrót babci i tylko naciśnie jeden guzik i się z nim połączy!

#127555  autor: Osk92
 26 lis 2006, 20:16
To żądne z telefonów oprócz Siemensa nie mają takiej opcji jak przypisane funkcji/numeru do klawisza :?: Toż to prawie jak Symbian :D
Powiększanie czcionki też ma...
Siemens łączy pokolenia :D Wnuki ustawiają dziadkowie korzystają...

#127557  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 20:18
no a biedny siemens padł nam na twarz...ale co zrobić, E50 nawet fajnie się ją obsługiwało, ale aparat zabija, jakość phiii tam nie ma jakości!

#127561  autor: Osk92
 26 lis 2006, 20:22
To, że Siemens padł nie przekreśla jego możliwości na co dzień :P

#127563  autor: Kaczy
 26 lis 2006, 20:27
dechomenon pisze:no ale w telefonach z symbianem też będzie można zadzwonić raz do wnuczka....przecież zasada wybieranie numerów z książki adresowej jest identyczna...nawet lepiej, bo wnuczek zrobi skrót babci i tylko naciśnie jeden guzik i się z nim połączy!
No tak. Babcia zapłaci 2. emerytury za telefon tylko po to, zeby raz w tygodniu zadzwonić do wnuczka.

Trzeba sobie uświadomić, że nie każdy potrzebuje takich bajerów.
Ja sobie to uświadomiłem podczas pracy z takimi ludźmi. Na początku miałem opory, żeby np. sprzedać K310i.
W końcu ten telefon to dno. Za wiele nie ma. Jednak po czasie sobie uświadomiłem, że nie każdy klient wymaga od telefonu tak dużo jak ja. :)

...::: Made for loneliness :::...

#127713  autor: kaseta
 27 lis 2006, 01:08
Panowie zrobił się troche niepotrzebny offtop......a mieliście mi pomóc podjąć decyzje

Co do liczby ofert to może nawet pozwole sobie na 3 (60 zł na miesiąc)........

Sytuacja wygląda tak:

W chwili obecnej mam Nokie 3310, tak tak - starą dobrą Nokię, telefon o którym każdy kiedyś marzył. Jakoś mi nie zależy specjalnie na zmianie telefonu, gdyby mi zależało dawno bym to zrobił teraz kończy się abonament więc po prostu korzystając z okazji zmienie sobie telefonik na coś lepszego. Nie jestem tez osobą która zmienia telefony jak skarpetki (telefon tanieje o 10 zł to już sprzedaje i kupuje coś lepszego). Nie zależy mi również na gadzetach wyjątkowych, w każdej wolnej chwili i tak korzystam sobie z PSP wzbogaconego 2 gigową kartą pamięci, także nie zależy mi na tym czy w telefonie jest mp3 player i inne rzeczy.

Dlaczego nie tak tak?

telefon na karte jest nie dla mnie poprostu. Wole abonament i tyle na temat...........

Dlaczego V3 lub 6301 ?

bo strasznie mi się podobają telefony z klapką, a motka v3 jest wyjątkowo ładna:)
ostatnio zwróciła na mnie też uwage Nokia 6280.

mam pytanko. czy w zestawie z motką V3 jest kabel USB ?

#127714  autor: Michauu
 27 lis 2006, 01:15
mam pytanko. czy w zestawie z motką V3 jest kabel USB ?
Tak mój domownik dostał takowy. Kabelek był w zestawie, a być może już masz taki w domu bo ten kabel to USB--->Mini USB. Fajnie by było gdyby wszyscy producenci stosowali takie proste chwyty ;D