• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
  • Strona 7 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#478102  autor: orson_dzi
 26 maja 2011, 21:31
bob pisze:400 zł a wymagasz niewiadomo jakich cudów w tej cenie
Wymagania są banalne ale zdecydowania nie ma.
Cage pisze:po pięć modeli od SE i Nokii
Nowy, dotyk z mini-jackiem do 400zł?
5800. 5530, X8 i tyle.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#478104  autor: bob
 26 maja 2011, 21:36
orson_dzi pisze:Wymagania są banalne ale zdecydowania nie ma.
toteż piszę, ze wymaga jakis cudow na kiju i kazdy telefon nie pasuje. A ciezko nam jest doradzic autorowi, skoro nawet nie napisze, co mu sie konkretnie nie podoba np. w arenie, gd880 czy nokii 5800.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#478161  autor: Cage
 27 maja 2011, 09:49
bob pisze:Ty masz budżet - bez urazy - 400 zł a wymagasz niewiadomo jakich cudów w tej cenie.
To nie jest prawda ,co teraz powiedziałeś ,gdyż na samym początku był ten temat specjalnie założony ,że zmienić obecny telefon 6230i na inny model ,ale potrzebuje telefonu z gniazdem 3,5mm i cały czas była mowa ,że ten telefon ma posiadać specyfikację ,taką jak 6230i lub lepszą ,ale że na początku była mowa o telefonie do 300zł ,a teraz jest mowa do 400zł ,to tak jak mówią ,że apetyt rośnie w miarę jedzenia ,to by się wtedy chciało lepsze parametry lub średniej klasy ,ale za to nowy telefon nie używany.

Niespodziewaniem się ,że ten temat ,aż tak się rozwinie ,a prawdę mówiąc ,to do końca nie jest tylko moja wina ,gdyż na samym początku miał być telefon w obudowie klasycznej , a następnie telefon tylko nie typu klapka ,aż temat przerodził się w poszukiwanie tylko telefonu dotykowego z powodu przez Was zachwalania i polecania LG Arena. Wtedy ,też sam dałem się przekonać ,że jednak warto przejść z klasycznego na dotykowy ,gdyż mam zamiar używać kolejnego telefonu przez 2-3 lata.

Dlatego ,też tak długo podejmuje decyzję ,że zazwyczaj polecaliście telefony trudno dostępne ,a na dodatek jak już były ,co bym się skusił ,to tylko z sieci Orange ,a wtedy dodatkowy koszt dochodzi ,żeby zdjąć SimLock'a ,a wtedy ,to już gra nie warta jest świeczki.

[ Dodano: 2011-05-27, 09:57 ]
bob pisze:A ciężko nam jest doradzić autorowi, skoro nawet nie napisze, co mu się konkretnie nie podoba np. w arenie, gd880 czy nokii 5800.
Prawda jest taka ,że sobie robię listę i szukam tych telefonów i w necie oraz w swoim mieście ,ale chciałem dlatego poznać więcej tych modeli na ,które warto się skusić ,gdyż wtedy łatwiej trafić w necie lub mieście.

Oczywiście jak już się zdecyduje na kilka przez Was polecanych modeli i będę miał jakieś pytania lub wątpliwości ,to Was jeszcze zapytam.

Motorola T205 -> Nokia 3210 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230i -> Nokia 5230 -> Nokia 6230i -> Nokia 5310 XM-> Nokia 6303i Classic

#478294  autor: bob
 27 maja 2011, 21:51
Cage pisze: średniej klasy ,ale za to nowy telefon nie używany.
do 400 zl masz same praktycznie lowendowe telefony 'nowe'. Wiec cudów tutaj nie ma.
Dlatego ,też tak długo podejmuje decyzję ,że zazwyczaj polecaliście telefony trudno dostępne ,a na
a bo to nasza wina, ze ludzie nie sprzedają tego co jest dobre? :P

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#478453  autor: Cage
 28 maja 2011, 17:54
bob pisze:a bo to nasza wina, ze ludzie nie sprzedają tego co jest dobre?
Zastanawia mnie teraz fakt ,że sam teraz posiadasz model telefonu Nokia 5230 Navi ,a innym na przykład polecasz LG Arena :?:

Zastanawiam się ,czy nie kupić tego telefonu używanego Nokia 5230 za 230 zł ,tylko w komplecie brakuje rysika "nie wiem ,czy dawali w PLAY" oraz brak słuchawek, na których mi wcale nie zależy ,gdyż kupię inne lepsze nowe np. AKG ,ale ten telefon posiada jeszcze 1,5 roku gwarancję producenta.

Motorola T205 -> Nokia 3210 -> Nokia 3510i -> Nokia 6230i -> Nokia 5230 -> Nokia 6230i -> Nokia 5310 XM-> Nokia 6303i Classic

#478507  autor: bob
 29 maja 2011, 00:02
Cage pisze:Zastanawia mnie teraz fakt ,że sam teraz posiadasz model telefonu Nokia 5230 Navi ,a innym na przykład polecasz LG Arena
pisalem juz wielokrotnie, ze 5230 mam tylko z racji navi - garmina - oraz gotowego zestawu do navi (uchwyt od nokiacza, a przy zakupie ladowarke sprzedajacy tez dorzucil).
duzo jezdze moim lanosem ostatnio, takze nabylem fona z navi, bo moj tomtom sobie zdechł.
A na arenie navi nie postawie ;)
koniec OT, Orson/Kowcio, wybaczcie :P
Cage pisze:Zastanawiam się ,czy nie kupić tego telefonu używanego Nokia 5230 za 230 zł ,tylko w komplecie brakuje rysika
rysik w 5230 to taka 'kostka gitarowa' na smyczce z napisem nokia. Fajne, bo po przypieciu do fona robi za 'breloczek - rysik'. Ale faktycznie nie wszedzie dawali.
Sluchawki nokia daje slabe, chociaz na aurvanach moich jest juz dobrze wystarczajaco.
Z taka gwarancja - jak jest w dobrym stanie i calym komplecie navi - mozna rozwazyc ta opcje. chociaz nowe chodza po ~3 stówy.

Tylko biorac 5230 musisz zaakceptowac taki sobie dotyk, taka sobie plynnosc telefonu - bo czasem pomysli - i w sumie sredniawe wykonanie. Bateria zla nie jest, na navi trzyma po 2 dni czasem, chyba ze w trase lece - na ciaglym garminie polecialem ostatnio 8,5h navigacji.

#478520  autor: Cage
 29 maja 2011, 07:38
bob pisze:rysik w 5230 to taka 'kostka gitarowa' na smyczce z napisem nokia. Fajne, bo po przypieciu do fona robi za 'breloczek - rysik'. Ale faktycznie nie wszedzie dawali.
Sluchawki nokia daje slabe, chociaz na aurvanach moich jest juz dobrze wystarczajaco.
Z taka gwarancja - jak jest w dobrym stanie i calym komplecie navi - mozna rozwazyc ta opcje. chociaz nowe chodza po ~3 stówy.

Tylko biorac 5230 musisz zaakceptowac taki sobie dotyk, taka sobie plynnosc telefonu - bo czasem pomysli - i w sumie sredniawe wykonanie. Bateria zla nie jest, na navi trzyma po 2 dni czasem, chyba ze w trase lece - na ciaglym garminie polecialem ostatnio 8,5h navigacji.
Faktycznie ,że ten rysik ,to kostka dopiero się o tym dowiedziałem jak przeczytałem wszystkie komentarze ,które są na telepolis pod specyfikacją tego telefonu.

Oczywiście mam w pudełku smycz z kostką i uchwyt od telefonu do mocowania ,nawet wszytko fabrycznie zapakowane w folie.

Wiem też już o tym z tego ,co wyczytałem ,że Nokia do tego telefonu dodaje "kulawe" słuchawki ,ale jak powiedziałem wcześniej ,to kupuje nowe innego producenta.

Nie wiem jeszcze jak prawidłowo wgrywać do tego telefonu aplikacje i gry ,dedykowane do 5230 w wersji Symbian ,a nie foramt Java ,czy tylko wystarczy na kartę pamięci prosto z PC przez USB wgrać ,czy koniecznie trzeba przez aplikację ,typu Nokia PC Suite lub Nokia Ovi Suite :?:

#478580  autor: bob
 29 maja 2011, 15:06
Cage pisze:Nie wiem jeszcze jak prawidłowo wgrywać do tego telefonu aplikacje i gry ,dedykowane do 5230 w wersji Symbian ,a nie foramt Java ,czy tylko wystarczy na kartę pamięci prosto z PC przez USB wgrać ,czy koniecznie trzeba przez aplikację ,typu Nokia PC Suite lub Nokia Ovi Suite
mozna bezposrednio na karte pamieci wgrywac. Ale to chyba nie jest odpowiedni dział na takie pytania.

#479321  autor: Cage
 02 cze 2011, 17:08
bob pisze:Tylko biorac 5230 musisz zaakceptowac taki sobie dotyk, taka sobie plynnosc telefonu - bo czasem pomysli - i w sumie sredniawe wykonanie. Bateria zla nie jest, na navi trzyma po 2 dni czasem, chyba ze w trase lece - na ciaglym garminie polecialem ostatnio 8,5h navigacji.
Wszystko na to wskazuje ,że jednak rezygnuje z tej 5230 i szukam dalej telefonu jednak w klasycznej obudowie z wbudowanym gniazdem 3,5 mm

Według mnie ,to szkoda ,że nie wspomniałeś ,że ten telefon ma jedną wielką wadę ,która uniemożliwia normalne korzystanie z tego telefonu i nie nadaje się do korzystania z niego w dzień na otwartym terenie.

Całkowicie jest nieczytelny ekran na ulicy ,dopiero wejście do cienia lub do pomieszczenia np. do sklepu ,mieszkania lub klatki schodowej ,to dopiero wtedy normalnie widać zawartość ekranu i normalnie można z tego telefonu wtedy korzystać.

A może ,ktoś z Was wie jak skonfigurować ten model ,żeby ekran tego telefonu był tak czytelny jak w pomieszczeniu :?:

[ Dodano: 2011-06-11, 16:24 ]
Okazało się ,że w ten model telefonu Nokia 5230 nie ma możliwości ,że w dzień by ekran naprawdę czytelny jak klasycznych telefonach ,tylko poprawia widoczność ,gdy w ustawieniach ekran zostanie rozjaśniony maksymalnie ,ale przez to jak wiadomo bateria trochę krócej trzyma.

Telefon po moim testowaniu został już zwrócony właścicielowi i zrezygnowałem z jego zakupu ,a więc teraz trwają dalsze poszukiwania telefonu w klasycznej obudowie.

Oczywiście już mam kilka modeli upatrzonych ,ale jeszcze poszukuje kolejnych ,żeby zrobić ostateczną selekcje i wybrać jeden z nich najlepszy ,który spełnia moje wymagania.

P.S.

Modele ,które zostały już polecone i wymienione w tym temacie ,spełniające moje wymagania ,to:

Motorola E8 z której rezygnuje z powodu wymiarów tego telefonu.
Nokia 6303 classic ,bez i
Nokia 5310 XpressMusic
Samsung i450 nie spełnia wymagań z powodu rozsuwanej obudowy.
Nokia 5320 XpressMusic
Sony Ericsson Cedar

Kolejność telefon oczywiście ,czysto przypadkowo i czekam na propozycję innych modeli telefonów.

Podkreślam ,że nie jestem typowym audiofilem i nie potrzebuje telefonu typowo muzycznego, tylko żeby odtwarzacz MP3 w nim był jakości jak w modelu Nokia 6230i lub lepszej ,pozostała specyfikacja techniczna ,też jak model 6230i lub lepsza.

• Strona 7 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6