To był mój dylemat co wybrać
Od pewnego czasu szykowałem się na wybór nowego telefonu i cały czas chciałem Nokie więc sprawdzałem stronę Nokii w poszukiwaniu nowości (październik). Spodobały mi się slidery z Nokii czyli te 6270, 6280 i jeszcze jedna była. Z tych telefonów chciałem 6280 ale nie moglem się doczekać aż się pojawią. W końcu pojawił się Samsung D600E. Nie nastawiałem się na niego ale zainteresował mnie na tyle, że w końcu go wybrałem.
Co Ty wybierzesz to naprawde musisz się zastanowiać sam. Ja mogę Ci napisać, że jak dla mnie bardzo podoba się funkcja podłaczenia Samsunga do telewizora i oglądania tego na jego ekranie. Podoba mi się też jakość dźwięków, zwłaszcza to stereo! Jeżeli będziesz miał okazje porównać to porównaj typowe dzwonki true tone na samsungu i na innym telefonie. Np ja porównałem na D600 do k700i i 750i typowy dzwonek "Halo, to ja twój telefon...". Na samsungu mam niezły efekt, to echo i wogóle a w SE masz suchą wymowę. Wgraj sobie jakikolwiek dźwięk do Samsunga 3D, wgraj sobie jakiś dłuższy filmik np z gwiezdnych wojek w rozszerzeniu 3gp lub mp4 ale jakości stereo i oglądaj. Druga sprawa. Słuchanie osoby z którą rozmawiasz przez Samsunga jest najbardziej wyraźne ze wszystkich telefonów które miałem do tej pory. Nagrywanie też jest bardzo dobre, idzie wyraźnie wszystko nagrać. W tym przypadku porównałem do Simensa cx75. U mnie elegancko a tam więcej trzasku niż osoby którą się nagrywało. Wygląd Samsunga też bardziej podoba mi się od tych Nokii. Inne zalety to fakt, iż dostajesz do tego telefonu oprogramowanie (bardzo dobre i wygodne), kabelki USB do kompa (w Nokii musiałem dokupywać i nigdy jakoś nie kupiłem), do telewizora także czyli odrazu możesz korzystać z niego na różne sposoby.
Wady Samsunga. Nie mogę ustawić dowolnego dzwonka na SMS (np tego "halo, o ja twój sms lub podobny) tylko z kilkunastu standardowych (ale można ustawić aby co minutę, dwie lub wiecej powiadamiał dopóki nie odczytasz), dla niektórych bateria jest za słaba (przy ciągłym używaniu funkcji to się zgodze ale z tym powinno się liczyć), wadą to nie jest ale mógłby być zegar na wyświetlaczu w trybie wygaszenia, dla mnie wadą też jest to, że nie mogę zorganizować wielu folderów na różne zdjęcia tylko mam 3. Jeden folder z tymi co zrobisz, nagrasz, drugi z tym co do niego wrzucasz a trzeci to ulubione. Np nie będziesz miał tam folderu nazwanego zdjęcia z wesela i w nim tylko te zdjęcia tylko będziesz miał wszystkie wymieszane w jednym folderze z innymi ale to szczegół.
Ogólnie jestem zadowolony i napewno dłuższy czas będe z niego korzystał. Myślę że bardzo długo, dlatego przymierzam się do kupna dodatkowej karty pamięci, której akurat w zestawie nie otrzymałem.
PS
Zawsze używałem telefonów Nokii, bardzo je lubię ale ten także mi pasuję.
Pozdrawiam