• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #49041  autor: Neutrine Ray
 27 sty 2006, 01:41
Do dzisiaj bylem zdecydowany na Samsunga ale moj wybor zostal zachwiany przez Nokie ;) Nad 6280 sie nawet nie zastanawialem bo UMTS na razie mnie kompletnie nie interesuje.

Z robionego na szybcika porownania, najwieksze wady Noki to 9Mb wewnetrznej pamieci, wymiary i cena. Duzy plus o wspanialy wyswietlacz i konstrukcja menu oraz aku, troszke silniejszy niz w D600E.

Jak wam sie wydaje jaki phone bedzie sie lepiej sprawowal? Na co sie zdecydowac?

www.samsung-mobile.pl - Najbardziej Profesjonalne Polskie Forum Samsunga

#49075  autor: tomekk
 27 sty 2006, 12:08
Hmmm... truny wybor!
Chyba jednak nokia... ale moze to dlatego ze lubie nokie i ich telefony najbardziej mi sie podobaja. Fakt jest troche duza. Co do pamieci to w zestawie dotajesz karte 128 wiec nie jest zle! W samsungu jest duzo wiecej pamieci wewnetrznej ale nie wiem czy jest jakakowliek karta w zestawie - musisz jest spytac jakiegos uzytkownika tego fona no co do tej karty w samsungu nie jestem pewien.
Wyswietlacze maja takiej samej rozdzielczosci ale ten od nokii jest wiekszy i chyba sie lepiej prezentuje.

#49081  autor: Dragon
 27 sty 2006, 12:29
mialem ta Nokie w reku i nie zrobila na mnie szczegolnego wrazenia, jak dal mnie to rozbudowana Nokia 3230, ja wybralbym Samsunga

#49121  autor: Neutrine Ray
 27 sty 2006, 14:54
Duze wrazenie robi wyswietlacz noki, caly telefon ma sporegabaryty, pasujace do smartphona, lecz relatywnie nie jest on "ceglasty". Samsung jest naprawde malusienki, przez co w ogole nie czuje sie ze lezy w kieszeni ale tez latwiej go wypuscic z dloni. Nokia jest w sam raz dla mezczyzny. Smuci mnie troche fakt uzytkowania pamieci z karty flash - Mobile-review
Mam totalny metlik nie wiem co wybrac.

EDIT: Fatalna jest takze jakosc nagran video w Noki. wspiera ona tylk format QCIF przez co jakosc obrazu jest srednia na wyswietlaczu (a szkoda bo nie mozna cieszyc sie filmami na tej uzej matrycy) a o ogladaniu na komputerze mozna zapomniec. Dla porownania filmik krecony D600 sciagnac mozna z ww. strony :) )

#49197  autor: pumba
 27 sty 2006, 19:43
Neutrine Ray miałem ten sam dylemat i zdecydowałem się na Nokię 6280. Najpierw dlaczego wybrałem Nokię 6280 a nie 6270 ponieważ jeśli wydaję już tyle pieniędzy to na pewno ten telefon będzie mi służył przez co najmniej 2 lata a przez ten czas UMTS napewno juz zagości na rynku, ponad to 6280 ma nową baterię litowo-polimerową, 6270 litowo-jonową i z wyglądu 6280 bardziej mi się podoba, więc te argumenty są dla mnie wystarczające aby dołożyć 250zł do 6280. Teraz dlaczego Nokia a nie Samsung ponieważ tak samo jak w przypadku porównania nokii - bateria, poza tym wyświetlacz nie chodzi tu o wielkość a o to co jest wyswietlane na nim w noki bardzo podoba mi się to nowe menu seri40 menu z samsunga jakos nie przypadło mi do gustu, w noki w szczególności co jest dla mnie bardzo przydatne "Aktywny tryb gotowości" dzięki któremu teraz wszystkie potrzebne rzeczy i informacje z organizera masz zawsze na wyświetlaczy w trybie gotowości to mi się właśnie podoba w tym telefonie a czego nie znajdę w innych i to głownie zaważyło że wybrałem nokie i podobnie jak wspomniałem już przy prorównaniu noki z tego telefonu będę korzystał przez parę najbliższych lat więc UMTS napewno wykorzystam, a i jeszcze jedna cecha zadecydowała że jest to nokia a nie samsung mianowicie głośność dzwonków, mało który telefon może przebić nokię.

[ Dodano: 2006-01-27 19:53 ]
aha no i jeszcze co do porównania 6280 i 6270 ta pierwsza jest mniejsza o parę milimetrów z każdej strony, więc kolejny argument za :wink:

#49249  autor: Neutrine Ray
 27 sty 2006, 21:30
A jak predstawia sie sprawa filmow w 6280? Jakie parametry nagrywania mozna ustawic, jakie formaty obsluguje?

#50352  autor: Gela
 31 sty 2006, 21:07
Mam samsunga i jestem z niego zadowolony. filmiki kreci super (mp4). Wyswietlacz tez zajebisty, dzwonki midi są wystarczająco głośne moim zdaniem a mp3 to zalezy juz od pliku. Niebawilem sie nokią ale mysle ze na samsungu bys sie nie zawiódł. Filmy mozna do 1 h kręcic. Karty w zestawie niedostaniesz(przynajmniej w erze) ale 80mb i karta transflash 512 za 150 to juz wystarczająca pamiec. a cena karty nie jest wysoka. A co do wyswietlacza to niewiem czy nokia przebije samsunga... i te wymiary samsung duzo mniejszy... Ja wybrałem d600 i sie jak narazie niezawiodłem a bateryja 3ma mi 1,5 dnia przy ogromnym uzytkowaniu bo prawie ciagle sie nim bawie :P Jak chcesz cos sie spytac w sprawie samsunga wal smiało ;)

#50364  autor: mcl1981
 31 sty 2006, 21:36
No faktycznie, te filmiki z smasunga sa nieprawdopodobne :shock: i aparat tez ma bardzo dobry. :)

#50444  autor: pumba
 01 lut 2006, 11:28
Jakby kogoś interesowało o Noki 6280 to odsyłam do mojego postu (część postu dziś dodana) >>KLIK<<

[ Dodano: 2006-02-01 11:52 ]
Aha jeśli juz tu jestem
Gela czy w Samsungu ma miejsce to samo co w Nokii jeśli ustawisz jako dzwonek mp3 to jest cichsze od polifoni?

#50451  autor: wujekm
 01 lut 2006, 12:40
To był mój dylemat co wybrać :)

Od pewnego czasu szykowałem się na wybór nowego telefonu i cały czas chciałem Nokie więc sprawdzałem stronę Nokii w poszukiwaniu nowości (październik). Spodobały mi się slidery z Nokii czyli te 6270, 6280 i jeszcze jedna była. Z tych telefonów chciałem 6280 ale nie moglem się doczekać aż się pojawią. W końcu pojawił się Samsung D600E. Nie nastawiałem się na niego ale zainteresował mnie na tyle, że w końcu go wybrałem.

Co Ty wybierzesz to naprawde musisz się zastanowiać sam. Ja mogę Ci napisać, że jak dla mnie bardzo podoba się funkcja podłaczenia Samsunga do telewizora i oglądania tego na jego ekranie. Podoba mi się też jakość dźwięków, zwłaszcza to stereo! Jeżeli będziesz miał okazje porównać to porównaj typowe dzwonki true tone na samsungu i na innym telefonie. Np ja porównałem na D600 do k700i i 750i typowy dzwonek "Halo, to ja twój telefon...". Na samsungu mam niezły efekt, to echo i wogóle a w SE masz suchą wymowę. Wgraj sobie jakikolwiek dźwięk do Samsunga 3D, wgraj sobie jakiś dłuższy filmik np z gwiezdnych wojek w rozszerzeniu 3gp lub mp4 ale jakości stereo i oglądaj. Druga sprawa. Słuchanie osoby z którą rozmawiasz przez Samsunga jest najbardziej wyraźne ze wszystkich telefonów które miałem do tej pory. Nagrywanie też jest bardzo dobre, idzie wyraźnie wszystko nagrać. W tym przypadku porównałem do Simensa cx75. U mnie elegancko a tam więcej trzasku niż osoby którą się nagrywało. Wygląd Samsunga też bardziej podoba mi się od tych Nokii. Inne zalety to fakt, iż dostajesz do tego telefonu oprogramowanie (bardzo dobre i wygodne), kabelki USB do kompa (w Nokii musiałem dokupywać i nigdy jakoś nie kupiłem), do telewizora także czyli odrazu możesz korzystać z niego na różne sposoby.

Wady Samsunga. Nie mogę ustawić dowolnego dzwonka na SMS (np tego "halo, o ja twój sms lub podobny) tylko z kilkunastu standardowych (ale można ustawić aby co minutę, dwie lub wiecej powiadamiał dopóki nie odczytasz), dla niektórych bateria jest za słaba (przy ciągłym używaniu funkcji to się zgodze ale z tym powinno się liczyć), wadą to nie jest ale mógłby być zegar na wyświetlaczu w trybie wygaszenia, dla mnie wadą też jest to, że nie mogę zorganizować wielu folderów na różne zdjęcia tylko mam 3. Jeden folder z tymi co zrobisz, nagrasz, drugi z tym co do niego wrzucasz a trzeci to ulubione. Np nie będziesz miał tam folderu nazwanego zdjęcia z wesela i w nim tylko te zdjęcia tylko będziesz miał wszystkie wymieszane w jednym folderze z innymi ale to szczegół.

Ogólnie jestem zadowolony i napewno dłuższy czas będe z niego korzystał. Myślę że bardzo długo, dlatego przymierzam się do kupna dodatkowej karty pamięci, której akurat w zestawie nie otrzymałem.

PS
Zawsze używałem telefonów Nokii, bardzo je lubię ale ten także mi pasuję.
Pozdrawiam

#50503  autor: Gela
 01 lut 2006, 15:07
Pumba Nie bardzo zrozumialem ale jesli chodzi ci czy mp3 jest cichsze od polifonie gdy ustawi sie na dzwonek to powiem ci ze to zalezy tez od piosenki ale jak ustawisz najwyzszą głośność dzwonka to mp3 gra wystarczająco głośno. Tylko jak ktos do ciebie dzwoni to przez pierwszą sek muzyka jest cicha ale potem sie załanczagłosny dzwiek.