• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #1189124  autor: mirek.jaremba1991429283
 12 mar 2025, 21:34
Cześć, mojej matce padł telefon, a że jest wiekowa i boi się nowych technologii to chce telefon, który będzie mieć dla niej kluczowe funkcje:
* jest to komórka, nie smartfon, bez klapki, jakby były większe przyciski dla seniora to byłoby super;
* musi mieć opcję szybkiego wybierania numeru czyli musi być możliwość przypisania pod konkretny przycisk konkretnego numeru z kontaktów;
* i tutaj chyba najtrudniejszy wymóg a mianowicie możliwość przypisania własnego dźwięku, utworu w formacie mp3 do konkretnego kontaktu;
* telefon jeszcze powinien być w oficjalnej sprzedaży, nie interesują mnie używane telefony. Marka dowolna - Nokia, myPhone itp dozwolone;
* aparat telefoniczny powinien obsługiwać karty SD (żeby móc wgrać mp3, które będzie chciała użytkowniczka)
* bajery jak aparat, jakieś aplikacje nie muszą być. Tak naprawdę ten telefon będzie służyć do dzwonienia, odbierania telefonu i czasami przeczytania sms-a.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące konkretnych modeli
 #1189149  autor: kszaq
 13 mar 2025, 13:23
Nokię 105 odradzam ze względu na niewielki i niewygodny klawisz nawigacji 4-kierunkowej - to w kwestii wymogu dużych i wygodnych klawiszy. Z drugiej strony, znam starszą osobę, która bez mikroskopijnej na dzisiejsze standardy Nokii 1800 nie wyobraża sobie życia. :D Dodatkowa kwestia, to w oficjalnej sprzedaży jest chyba tylko model bez 4G, a "nowa" wersja 4G to import. Jest jeszcze 4G (2021), która nie ma języka polskiego, ani gniazda na kartę pamięci.

Twoje wymagania spełnia Maxcom MM443 albo MM724. Uważam, że ten producent ma dość dobrze dopracowane oprogramowanie (bez baboli typu brakujące lub niepasujące tłumaczenie menu) oraz dobrze zestrojoną głośność dzwonków i rozmów, w przeciwieństwie do myPhone, a przynajmniej tych 2-3 modeli, które testowały osoby starsze w mojej rodzinie.
 #1189152  autor: mirek.jaremba1991429283
 13 mar 2025, 14:23
Z tego co widziałem na filmikach na YT dotyczące Nokia 105 to można przypisać dzwonek pod kontakt, ale można wybrać jedynie z predefiniowanych dzwonków, nie własnych. Co do Maxcom MM443 albo MM724 to można przypisać własny plik mp3 pod dany kontakt? Bo niestety w necie nic nie mogę znaleźć.
 #1189172  autor: kszaq
 14 mar 2025, 08:58
Sprawdziłem w MM443: przesłałem dzwonek mp3 przez Bluetooth i przypisałem do kontaktu, więc potwierdzam, że się da. Telefon ma śladowe ilości wolnego miejsca w pamięci wewnętrznej - 18MB, ale można dodać kartę pamięci i tam zapisywać MP3 lub zdjęcia.

Nokia 105 to kilka modeli wyglądających identycznie, ale różniących się funkcjonalnie!

W Nokii 105 4G z 2021 roku (TA-1378) również mogę przypisać dowolny plik MP3 jako dzwonek kontaktu - widać nawet, że baza systemu jest taka sama jak w Maxcom, bo oba telefony korzystają z Unisoc T107. Ta wersja nie ma gniazda na kartę pamięci.

Nokia 105 dostępna w polskich marketach to model TA-1557 bez 4G (tylko GSM), może mieć inny system i w związku z tym brak możliwości przypisania MP3 do kontaktu. Tego nie wiem, bo nie mam tej wersji pod ręką. Mówię o tym modelu: https://www.telepolis.pl/index.php/tech ... olska-cena

Jest jeszcze wersja 105 4G (2023), na temat której nie mam szerszej wiedzy. Prawdopodobnie nie ma jej w oficjalnej polskiej dystrybucji.
 #1189305  autor: kszaq
 17 mar 2025, 20:34
Dopowiadając jeszcze o Nokii 105, to pojawiła się u nas w sklepach chyba już jakiś czas temu wersja 2024. Klawiatura wygląda na wygodniejszą niż w starszych modelach, ale niestety na nasz rynek wprowadzono słuchawkę obsługującą wyłącznie GSM. Na "zachodzie" można kupić tę słuchawkę bez brandu Nokia, jako HMD 105 4G i tam już ma LTE.