• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #1107476  autor: k0mp0t303614
 01 gru 2020, 12:23
Dzień dobry,
Szukam nowego smartfona dla osoby po 50stce w cenie poniżej 500 zł. Będę kupował w polskim sklepie.
Poprzedni telefon to Xiaomi Redmi 6c 2/32GB; działał w porządku, ale z czasem zaczął mulić.

Telefon do tzw. "normalnego użytkowania": pisanie smsów, przeglądanie stron internetowych, appki bankowe i sklepowe, youtube, słuchanie muzyki i podcastów, czasem jakieś zdjęcia, od czasu do czasu jakiś serial.

Oczekiwania:
- Ładny wyświetlacz
- Przejrzysty interfejs użytkownika (najlepszy byłby chyba czysty android?)
- Dobra bateria: miło by było gdyby smartfon działał 3-4 dni bez ładowania
- Przyzwoita wydajność: tak, aby bez problemu dało się przeglądać strony internetowe i korzystać z aplikacji sklepowych, np. apki zara, rossmann itp.
- Obsługa usług Google (Huawei odpada)
- Wymiary są bez znaczenia, telefon będzie noszony w torebce
- Na telefonie nie będą uruchamiane gry
- Może być bez NFC.

Wstępnie zainteresowały mnie takie smartfony:
Motorola Moto G8 4/64GB - 499 zł
OPPO A12 3/32GB - 399 zł
OPPO A12 4/64GB - 499 zł
realme C11 3/32GB - 499 zł
Redmi 9 4/64GB - 499 zł
Samsung Galaxy A20s SM-A207 3/32GB - 499 zł

Waham się głównie między Motorola Moto G8, Redmi 9 i Samsung Galaxy A20s, bo pozostałe firmy są mi mniej znane. Porównałem sobie te telefony na mgsm i wygląda na to, że pod względem bebechów najkorzystniej wypada Redmi 9. Czy to najlepszy wybór poniżej 500 zł? Warto dopłacać do telefonu z 4GB pamięci, czy 3GB wystarczą?

Dziękuję & pozdrawiam.
 #1107528  autor: Xy
 02 gru 2020, 07:10
Z tych podanych wybierałbym miedzy Motorolą, a Samsungiem. Wszelka chinszczyzna jakos w dalszym ciągu mnie nie przekonuje. Żadne xiaomi, oppo czy realme (tak, wiem, ze Motorola to Lenovo). Za Samsungiem przemawia wieksza ilość pamięci, a to jednak ma znaczenie i to jego postawiłbym na pierwszym miejscu.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #1107529  autor: TomLee
 02 gru 2020, 08:10
Widzę że samsung a20s znowu jest po 499 zł. Mam go i polecam. Bateria niby tylko 4000 mah ale po naładowaniu długo na wyświetlaczu jest 100%, rozładowuje się bardzo powoli.
Rewelacyjny czas pracy.
 #1107575  autor: algirti
 02 gru 2020, 22:50
Co do Motoroli, to mam model G7 Power, więc nie ten, który rozważasz, ale zbliżony. Bateria jest świetna. Przy dwóch kartach SIM ładuję co 9 dni (Internet włączam sporadycznie, wysyłam trochę SMS-ów, rozmowy - ok. 40 minut/dzień). W rodzinie ktoś ma Xiaomi (starszy model, chyba Redmi Note 3 Pro i nowszy - Redmi Note 8 Pro) i generalnie też ok, ale w starszym Xiaomi czasami jest problem z czujnikiem zbliżeniowym/dotykiem (czarny ekran i nie da się rozłączyć rozmowy), tyle że telefon ma już 4 lata.
PS
Witajcie na Forum :)