Zakupiłem Vivo x200 pro z oficjalnej dystrybucji w Media Expert z softem Global, jestem zachwycony, ale jest ALE:
Nie działa VOLTE oraz Wifi Calling w nju. Na poprzednim Redmi Note 8 pro działało bez problemu, także na samsungu Galaxy s10+, z którym miałem krótką przygodę działało, pomimo softu z Play. Gdy przełożyłem kartę SIM do Vivo i wstępnie skonfigurowałem telefon pojawiła się słuchawka obok ikony zasięgu sugerująca aktywne Wifi Calling, ale po rozłączeniu z Wifi i próbie ponownego połączenia, gdy klikam niekatywną ikonę Vo-Wifi z górnej belki, przez sekundę pokazuje mi się umowa akceptacji warunków usługi Wifi Calling w Orange i telefon wraca do ekranu głównego. Ponowne uruchamianie telefonu nic nie daje, karta sim normalnie działa. Kliknięcie suwaka Wificalling w opcjach ustawień karty sim nic nie daje, telefon nie reaguje na kliknięcie.
Z kolei Volte w ogóle nie jestem w stanie znaleźć w opcjach i jest na pewno nieaktywne, bo podczas rozmowy zrzuca z 5G do 2G (3G w moim regionie już nie działa w Orange). Czy czekać na aktualizację? Póki co dostałem jedynie poprawki bezpieczeństwa z kwietnia i jakieś usprawnienia właśnie połączeń. Karta SIM jest zgodna.
Czy ktoś z Was już ma ten telefon? Działają Wam wyżej wymienione usługi w Orange?