marcin19883 pisze: Sprawdzałeś na innym routerze, np. u znajomego itp.?
Taaak, sprawdzałem w innych sieciach Wifi i jest dokładnie to samo. W domu mam światłowód z niskim pingiem, inne telefony nie miały problemu z Wifi Calling, ale mam garść informacji:
Volte ruszyło u mnie samo, nie wiem czy po zgłoszeniu technicznym, czy to przypadek, ale po prostu któregoś dnia podczas rozmowy zauważyłem, że telefon nie zrzuca mnie już do 2G tylko sztywno podczas rozmowy trzyma się 5G no i podczas rozmowy pokazuje się ikonka HD. W sprawie mego zgłoszenia oddzwonił do mnie konsultant nju i potwierdził, że realizuję połączenia w VoLTE, usługa jest aktywna.
Co do Wifi Calling też nie widzą przeciwwskazań, bym mógł korzystać, usługa jest dostępna dla mego numeru i tu konsultant powiedział to, co my na tego typu forum wiemy: że producent nie dostarczył do nich jeszcze oprogramowania dla tego modelu, dlatego w przypadku, kiedy mają wątpliwości i urządzenie może zachowywać się nieprawidłowo w sieci lub wydaje się "podejrzane" oczekują na ruch producenta (ciekawe dlaczego x200 pro wydaje im się podejrzany

), ale jeśli nie widzą przeciwwskazań to udostępniają usługę podobnym modelom nawet jeśli ich nie ma na liście - tu konsultant podał przykład wielu podobnych do siebie modeli Xiaomi, których większości nie ma na oficjalnej liście Orange, a usługa działa. W ogóle byłem pod wrażeniem, bo Pan był bardzo przygotowany i wiedział co mówi.
Jeszcze jedna ciekawostka: celowo, zgodnie z sugestią Marcina, nie podawałem, jaki posiadam model telefonu. Napisałem w zgłoszeniu tylko tyle, że model telefonu i karta sim są zgodne i... konsultant poprosił mnie o potwierdzenie bo widzi model Vivo x200 pro, czy rzeczywiście z takiego korzystam. No i oczywiście odniósł się do tego, że nie ma go na liście i być może trzeba czekać na aktualizację producenta, czyli to akurat też wiem

Czy konsultant rzeczywiście może widzieć z jakiego modelu telefonu korzystam? Zaintrygowało mnie to. Ostatnio była jakaś drobna aktualizacja wraz z poprawkami bezpieczeństwa, nie wiem czy to przed nią czy po niej Volte mi ruszyło, ale reasumując: Wifi Calling jeszcze nie trybi, ale Volte już tak, więc jesteśmy na dobrej drodze. Czekam na to aż po prostu, któregoś dnia zacznie działać.
Ogólnie jestem pod ogromnym wrażeniem siły sygnału na x200 pro, bo w mieszkaniu poprzednie telefony zdarzało się, że gubiły zasięg lub był bardzo słaby, a na x200 pro potrafię mieć full kresek, więc na szczęście brak wifi calling nie doskwiera aż tak bardzo
Krzysztof78 pisze:Volte jest aktywne w x200pro, zgłosiłem temat do serwisu vivo - szukają rozwiązania. Potwierdzili, że tylko orange robi problemy. Z orange dostałem sms (odpowiedź na kod z diagnostyki), żebym wymienił telefon na inny. Dopisałem opinię do mediaexpert (próbowałem) na temat pojawiających się problemów w siecie orange z tym telefonem, niestety narazie brak publikacji mojej opinii, pomimo tego, że następne wychwalające się pojawiły po moim wpisie.
Musimy czekać, u mnie Volte ruszyło, poza tym telefon nawet poza wcześniejszym brakiem Volte i Wifi Calling moim zdaniem działa w sieci zupełnie normalnie, ładnie trzyma się 5G, największy transfer miałem chyba w okolicy 900 Mb/s nie gubi sieci, na LTE i z powrotem na 5G przełącza się płynnie. Chyba po prostu taku urok nowego modelu. Nie wiem tylko właśnie dlaczego na początku przez chwilę Wifi Calling działało, a później nie było już wstępu.