• Wszystko, co dotyczy telefonów marki Oppo, Realme, OnePlus i Vivo - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów marki Oppo, Realme, OnePlus i Vivo - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #1192152  autor: maniek89
 22 maja 2025, 17:41
Zakupiłem Vivo x200 pro z oficjalnej dystrybucji w Media Expert z softem Global, jestem zachwycony, ale jest ALE:

Nie działa VOLTE oraz Wifi Calling w nju. Na poprzednim Redmi Note 8 pro działało bez problemu, także na samsungu Galaxy s10+, z którym miałem krótką przygodę działało, pomimo softu z Play. Gdy przełożyłem kartę SIM do Vivo i wstępnie skonfigurowałem telefon pojawiła się słuchawka obok ikony zasięgu sugerująca aktywne Wifi Calling, ale po rozłączeniu z Wifi i próbie ponownego połączenia, gdy klikam niekatywną ikonę Vo-Wifi z górnej belki, przez sekundę pokazuje mi się umowa akceptacji warunków usługi Wifi Calling w Orange i telefon wraca do ekranu głównego. Ponowne uruchamianie telefonu nic nie daje, karta sim normalnie działa. Kliknięcie suwaka Wificalling w opcjach ustawień karty sim nic nie daje, telefon nie reaguje na kliknięcie.

Z kolei Volte w ogóle nie jestem w stanie znaleźć w opcjach i jest na pewno nieaktywne, bo podczas rozmowy zrzuca z 5G do 2G (3G w moim regionie już nie działa w Orange). Czy czekać na aktualizację? Póki co dostałem jedynie poprawki bezpieczeństwa z kwietnia i jakieś usprawnienia właśnie połączeń. Karta SIM jest zgodna.

Czy ktoś z Was już ma ten telefon? Działają Wam wyżej wymienione usługi w Orange?
 #1192696  autor: marcin19883
 07 cze 2025, 16:49
Vivo ma bardzo dobre wsparcie producenta. A tą śmieszną listę Orange, to sobie można wyrzucić do kosza. Mój Poco X7 Pro nie ma wsparcia, ale wszystko działa idealnie i Orange nic nie blokuje.

Zróbcie tak, znajdzcie opcje: Ustawienia>Zresetuj Wifi, sieci komórkowe i bluetooth. Po zresetowaniu, uruchomcie telefon ponownie i spróbujcie ponownie. Jak wam wyskakuje okienko Wifi Calling i akceptacja regulaminu, to powinno działać na 100%. Aktywujcie Volte/VoWiFi na czacie, ale nie piszcie jaki macie telefon. Zmyślcie coś. Konsultanci są nieogarnięci. Jak na moim Mediateku 8400 działa, to wasz 9400 tym bardziej powinien śmigać.
 #1192830  autor: maniek89
 11 cze 2025, 15:26
marcin19883 pisze:Zróbcie tak, znajdzcie opcje: Ustawienia>Zresetuj Wifi, sieci komórkowe i bluetooth. Po zresetowaniu, uruchomcie telefon ponownie i spróbujcie ponownie. Jak wam wyskakuje okienko Wifi Calling i akceptacja regulaminu, to powinno działać na 100%. Aktywujcie Volte/VoWiFi na czacie, ale nie piszcie jaki macie telefon. Zmyślcie coś. Konsultanci są nieogarnięci. Jak na moim Mediateku 8400 działa, to wasz 9400 tym bardziej powinien śmigać.
Dziękuję za próbę pomocy, niestety zresetowanie tych ustawień nic nie dało, próbowałem też na innych sieciach Wifi. Przez ułamek sekundy pokazuje się umowa akceptacji warunków. Co jest zabawne, w wersji global przycisk od WifiCalling jest dostępny z poziomu belki, więc nie trzeba nawet wchodzić głębiej w ustawienia. Co do
Volte to wszedłem kodem do menu serwisowego i wygląda na to, że też jest aktywne sprzętowo. Wychodzi na to że chyba rzeczywiście telefon jest zbyt świeży i może rzeczywiście brak jakiejś certyfikacji? Napisałem także do nju z prośbą o odświeżenie usług na karcie SIM zaznaczając, że mam kompatybilny telefon i kartę.
 #1192835  autor: marcin19883
 11 cze 2025, 23:19
maniek89 pisze:
11 cze 2025, 15:26
Co do Volte to wszedłem kodem do menu serwisowego i wygląda na to, że też jest aktywne sprzętowo.
Tak. Volte jest aktywne i nie ma ikonki. Widać to po włączeniu danych mobilnych. Widzisz ikonkę LTE cały czas. Nawet jak dzwonisz. W menu serwisowym też widzisz wszystko. Co do WiFi Calling, to jest czułe na jakość neta. Musisz mieć neta z niskim pingiem. Sprawdzałeś na innym routerze, np. u znajomego itp.?
 #1192904  autor: Krzysztof78
 14 cze 2025, 14:58
Volte jest aktywne w x200pro, zgłosiłem temat do serwisu vivo - szukają rozwiązania. Potwierdzili, że tylko orange robi problemy. Z orange dostałem sms (odpowiedź na kod z diagnostyki), żebym wymienił telefon na inny. Dopisałem opinię do mediaexpert (próbowałem) na temat pojawiających się problemów w siecie orange z tym telefonem, niestety narazie brak publikacji mojej opinii, pomimo tego, że następne wychwalające się pojawiły po moim wpisie.
 #1192906  autor: maniek89
 14 cze 2025, 16:30
marcin19883 pisze: Sprawdzałeś na innym routerze, np. u znajomego itp.?
Taaak, sprawdzałem w innych sieciach Wifi i jest dokładnie to samo. W domu mam światłowód z niskim pingiem, inne telefony nie miały problemu z Wifi Calling, ale mam garść informacji:

Volte ruszyło u mnie samo, nie wiem czy po zgłoszeniu technicznym, czy to przypadek, ale po prostu któregoś dnia podczas rozmowy zauważyłem, że telefon nie zrzuca mnie już do 2G tylko sztywno podczas rozmowy trzyma się 5G no i podczas rozmowy pokazuje się ikonka HD. W sprawie mego zgłoszenia oddzwonił do mnie konsultant nju i potwierdził, że realizuję połączenia w VoLTE, usługa jest aktywna.

Co do Wifi Calling też nie widzą przeciwwskazań, bym mógł korzystać, usługa jest dostępna dla mego numeru i tu konsultant powiedział to, co my na tego typu forum wiemy: że producent nie dostarczył do nich jeszcze oprogramowania dla tego modelu, dlatego w przypadku, kiedy mają wątpliwości i urządzenie może zachowywać się nieprawidłowo w sieci lub wydaje się "podejrzane" oczekują na ruch producenta (ciekawe dlaczego x200 pro wydaje im się podejrzany :D), ale jeśli nie widzą przeciwwskazań to udostępniają usługę podobnym modelom nawet jeśli ich nie ma na liście - tu konsultant podał przykład wielu podobnych do siebie modeli Xiaomi, których większości nie ma na oficjalnej liście Orange, a usługa działa. W ogóle byłem pod wrażeniem, bo Pan był bardzo przygotowany i wiedział co mówi.

Jeszcze jedna ciekawostka: celowo, zgodnie z sugestią Marcina, nie podawałem, jaki posiadam model telefonu. Napisałem w zgłoszeniu tylko tyle, że model telefonu i karta sim są zgodne i... konsultant poprosił mnie o potwierdzenie bo widzi model Vivo x200 pro, czy rzeczywiście z takiego korzystam. No i oczywiście odniósł się do tego, że nie ma go na liście i być może trzeba czekać na aktualizację producenta, czyli to akurat też wiem :) Czy konsultant rzeczywiście może widzieć z jakiego modelu telefonu korzystam? Zaintrygowało mnie to. Ostatnio była jakaś drobna aktualizacja wraz z poprawkami bezpieczeństwa, nie wiem czy to przed nią czy po niej Volte mi ruszyło, ale reasumując: Wifi Calling jeszcze nie trybi, ale Volte już tak, więc jesteśmy na dobrej drodze. Czekam na to aż po prostu, któregoś dnia zacznie działać.

Ogólnie jestem pod ogromnym wrażeniem siły sygnału na x200 pro, bo w mieszkaniu poprzednie telefony zdarzało się, że gubiły zasięg lub był bardzo słaby, a na x200 pro potrafię mieć full kresek, więc na szczęście brak wifi calling nie doskwiera aż tak bardzo :)
Krzysztof78 pisze:Volte jest aktywne w x200pro, zgłosiłem temat do serwisu vivo - szukają rozwiązania. Potwierdzili, że tylko orange robi problemy. Z orange dostałem sms (odpowiedź na kod z diagnostyki), żebym wymienił telefon na inny. Dopisałem opinię do mediaexpert (próbowałem) na temat pojawiających się problemów w siecie orange z tym telefonem, niestety narazie brak publikacji mojej opinii, pomimo tego, że następne wychwalające się pojawiły po moim wpisie.
Musimy czekać, u mnie Volte ruszyło, poza tym telefon nawet poza wcześniejszym brakiem Volte i Wifi Calling moim zdaniem działa w sieci zupełnie normalnie, ładnie trzyma się 5G, największy transfer miałem chyba w okolicy 900 Mb/s nie gubi sieci, na LTE i z powrotem na 5G przełącza się płynnie. Chyba po prostu taku urok nowego modelu. Nie wiem tylko właśnie dlaczego na początku przez chwilę Wifi Calling działało, a później nie było już wstępu.
 #1192908  autor: kszaq
 14 cze 2025, 17:43
Sieć widzi IMEI telefonu, z którego korzystasz i na tej podstawie można określić model telefonu. W Play widać to w aplikacji Play24, gdzie można sprawdzić ostatnio używany z kartą model telefonu.
 #1192910  autor: koszalineo941268
 14 cze 2025, 17:46
maniek89 pisze:
14 cze 2025, 16:30
marcin19883 pisze: Sprawdzałeś na innym routerze, np. u znajomego itp.?
.

Ogólnie jestem pod ogromnym wrażeniem siły sygnału na x200 pro, bo w mieszkaniu poprzednie telefony zdarzało się, że gubiły zasięg lub był bardzo słaby, a na x200 pro potrafię mieć full kresek, więc na szczęście brak wifi calling nie doskwiera aż tak bardzo :)
Jaki ma SAR? Przekracza normę?