• Wszystko, co dotyczy telefonów marki Oppo, Realme, OnePlus i Vivo - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów marki Oppo, Realme, OnePlus i Vivo - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #1192152  autor: maniek89
 22 maja 2025, 17:41
Zakupiłem Vivo x200 pro z oficjalnej dystrybucji w Media Expert z softem Global, jestem zachwycony, ale jest ALE:

Nie działa VOLTE oraz Wifi Calling w nju. Na poprzednim Redmi Note 8 pro działało bez problemu, także na samsungu Galaxy s10+, z którym miałem krótką przygodę działało, pomimo softu z Play. Gdy przełożyłem kartę SIM do Vivo i wstępnie skonfigurowałem telefon pojawiła się słuchawka obok ikony zasięgu sugerująca aktywne Wifi Calling, ale po rozłączeniu z Wifi i próbie ponownego połączenia, gdy klikam niekatywną ikonę Vo-Wifi z górnej belki, przez sekundę pokazuje mi się umowa akceptacji warunków usługi Wifi Calling w Orange i telefon wraca do ekranu głównego. Ponowne uruchamianie telefonu nic nie daje, karta sim normalnie działa. Kliknięcie suwaka Wificalling w opcjach ustawień karty sim nic nie daje, telefon nie reaguje na kliknięcie.

Z kolei Volte w ogóle nie jestem w stanie znaleźć w opcjach i jest na pewno nieaktywne, bo podczas rozmowy zrzuca z 5G do 2G (3G w moim regionie już nie działa w Orange). Czy czekać na aktualizację? Póki co dostałem jedynie poprawki bezpieczeństwa z kwietnia i jakieś usprawnienia właśnie połączeń. Karta SIM jest zgodna.

Czy ktoś z Was już ma ten telefon? Działają Wam wyżej wymienione usługi w Orange?
 #1192696  autor: marcin19883
 07 cze 2025, 16:49
Vivo ma bardzo dobre wsparcie producenta. A tą śmieszną listę Orange, to sobie można wyrzucić do kosza. Mój Poco X7 Pro nie ma wsparcia, ale wszystko działa idealnie i Orange nic nie blokuje.

Zróbcie tak, znajdzcie opcje: Ustawienia>Zresetuj Wifi, sieci komórkowe i bluetooth. Po zresetowaniu, uruchomcie telefon ponownie i spróbujcie ponownie. Jak wam wyskakuje okienko Wifi Calling i akceptacja regulaminu, to powinno działać na 100%. Aktywujcie Volte/VoWiFi na czacie, ale nie piszcie jaki macie telefon. Zmyślcie coś. Konsultanci są nieogarnięci. Jak na moim Mediateku 8400 działa, to wasz 9400 tym bardziej powinien śmigać.
 #1192830  autor: maniek89
 11 cze 2025, 15:26
marcin19883 pisze:Zróbcie tak, znajdzcie opcje: Ustawienia>Zresetuj Wifi, sieci komórkowe i bluetooth. Po zresetowaniu, uruchomcie telefon ponownie i spróbujcie ponownie. Jak wam wyskakuje okienko Wifi Calling i akceptacja regulaminu, to powinno działać na 100%. Aktywujcie Volte/VoWiFi na czacie, ale nie piszcie jaki macie telefon. Zmyślcie coś. Konsultanci są nieogarnięci. Jak na moim Mediateku 8400 działa, to wasz 9400 tym bardziej powinien śmigać.
Dziękuję za próbę pomocy, niestety zresetowanie tych ustawień nic nie dało, próbowałem też na innych sieciach Wifi. Przez ułamek sekundy pokazuje się umowa akceptacji warunków. Co jest zabawne, w wersji global przycisk od WifiCalling jest dostępny z poziomu belki, więc nie trzeba nawet wchodzić głębiej w ustawienia. Co do
Volte to wszedłem kodem do menu serwisowego i wygląda na to, że też jest aktywne sprzętowo. Wychodzi na to że chyba rzeczywiście telefon jest zbyt świeży i może rzeczywiście brak jakiejś certyfikacji? Napisałem także do nju z prośbą o odświeżenie usług na karcie SIM zaznaczając, że mam kompatybilny telefon i kartę.
 #1192835  autor: marcin19883
 11 cze 2025, 23:19
maniek89 pisze:
11 cze 2025, 15:26
Co do Volte to wszedłem kodem do menu serwisowego i wygląda na to, że też jest aktywne sprzętowo.
Tak. Volte jest aktywne i nie ma ikonki. Widać to po włączeniu danych mobilnych. Widzisz ikonkę LTE cały czas. Nawet jak dzwonisz. W menu serwisowym też widzisz wszystko. Co do WiFi Calling, to jest czułe na jakość neta. Musisz mieć neta z niskim pingiem. Sprawdzałeś na innym routerze, np. u znajomego itp.?