• Wszystko, co dotyczy telefonów marki Oppo, Realme, OnePlus i Vivo - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów marki Oppo, Realme, OnePlus i Vivo - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #1187610  autor: marvel007
 10 lut 2025, 21:45
Cześć,

Zamierzam kupić Oneplus 12 w wersji zielonej i 16gb/512gb, najlepiej przez internet. Przeczytałem gdzieś opinię, że trzeba sprawdzać dystrybucję smartfona, by najlepiej była polska, ponieważ ponoć ta europejska może (choć nie musi) narobić pewnych problemów poprzez brak pewnych podstawowych funkcji, począwszy od braku eSim (o ile to potrzebne w smartfonie), usług typu Android Auto, poprzez niedziałające aplikacje bankowe czy problemy z częstotliwościami sieci, a na braku aktualizacji i problemach z gwarancją kończąc (chodzi o sytuację, w której np. sklep nie udziela gwarancji tylko jest pośrednikiem przy gwarancji producenta, a wówczas kupujący pozostaje z awaryjnym sprzętem sam sobie i sam musi ogarniać proces gwarancji na własną rękę zamiast po prostu oddać do sklepu i niech oni się martwią, tego typu historie...). Czy to jest prawda?

Niby jest jakaś gwarancja, czy rękojmia sprzedawcy, ale no nie wiem. Nie ukrywam, że trochę mnie to martwi, zwłaszcza, że różnice w cenach są ogromne, np. w popularnych sieciówkach typu Media Expert koszt takiego OP12 to 4tyś, w popularnym X-kom cena spada do 3,5tyś, a w mniej popularnych (choć czy na pewno mniej?) Gsm24/MobileCity cena jest najatrakcyjniejsza, bo 3,3tyś. Piszą tam jedynie, że smartfon jest z dystrybucji EU i obowiązuje gwarancja producenta 24mc. Pytanie gdzie w tym wszystkim jest konsument, załatwia to ze sklepem bezpośrednio czy raczej musi wysyłać z własnej ręki sprzęt przy ewentualnej awarii na autoryzowany serwis CTDI w Sękocinie? Bo korespondując z kimś z czatu Oneplus dowiedziałem się, że nadaje się "ticket" na stronie Oneplus i tam zgłasza konieczność naprawy. Czyli to jakby po stronie kupującego.

W sklepach niby potwierdzają, że wszystkie usługi są, ale nikt poza x-kom nie był w stanie upewnić mnie w tym w 100%. Mało tego, gdzieś na internecie krąży jakiś artykuł, żeby uważać na sklepy oferujące niższe ceny typu sfe**s.pl, z racji że niby telefony sprzedawane wraz z fakturą VAT były przeznaczone na rynek EU, ale w momencie próby ich zarejestrowania, uzyskanie gwarancji okazywało się niemożliwe z powodu konieczności posiadania dokumentu pierwokupu itp. itd. Czy możecie się wypowiedzieć w tym temacie i polecić gdzie kupić najlepiej żeby być pewnym, a przy tym nie przepłacić?

Sprawa pilna, padł mi telefon i muszę kupić nowy.

Z góry dzięki za pomoc.
 #1187615  autor: koszalineo941268
 11 lut 2025, 05:58
Nie ma czegoś takiego jak dystrybucja polska. Polska jest za małym krajem, żeby mieć odrębną dystrybucję. Poza tym czym miałaby ona się różnić od europejskiej?

Tak, są różne dystrybucje. Wszystkie telefonu sprzedawane w całej UE są dla rzeczy z dystrybucji UE.

Co innego jak kupujesz u dropshippera wersję z innego rynku np. po to by mieć nagrywanie rozmów.

Jak kupujesz w Polsce przez internet to masz 14 dni na ewentualny zwrot