• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
 #1188284  autor: Maciej Loret
 23 lut 2025, 17:48
Witam,

mam Internet biurowy z Orange ale ostatnio często są problemy. Potrzebny zapasowy internet z innej sieci min 5GB, najlepiej na kartę im tańszy i bardziej bezosługowy tym lepiej. Router posiadam jakby co...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1188292  autor: KC-KARLOS
 23 lut 2025, 20:21
artur912: GB dodatkowe możesz zakupić u Vikingów jedynie gdy masz aktywną subskrypcję / pakiet Match, środki lecą na saldo promocyjne, niepodlegające kumulacji. W tej sytuacji opłacalna jest zmiana planu na wyższy z zachowaniem GB kumulacyjnych.

Maciej Loret: Tutaj pasuje dowolna opcja na kartę, gdzie można kupić pakiet w każdej chwili, ale... szkoda, że nie określiłeś maksymalnej ceny pakietu oraz co to za problemy z Internetem Biurowym Orange - może coś da się zaradzić? Abonament na mobilny internet w Orange nieco inaczej się zachowuje, co internet na kartę w tej samej sieci i mam sporo przemyśleń co do tego.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1188297  autor: Maciej Loret
 23 lut 2025, 21:33
Trochę zbiorczo.
Mobile Vikings - nie widzę takiej oferty na stronie - mogę prosić o link?
Plush na kartę - jw.
lajt mobile - widzę tylko 20GB za 20zł.

Najpierw chciałbym coś bardzo taniego na tydzień, żeby przetestować zasięg. Potem najchętniej coś do 10zł a jeśli się nie da to to max.20zł

Problem z Orange jest taki, że po wielu latach zadowolenia od paru miesięcy jest raz dobrze a raz internetu po prostu nie ma. Po reklamacji jest 100% rabatu na usługę ale nie o to chodzi by nie płacić tylko by móc korzystać. Stąd potrzeba zapasu na niedziałający internet w tym czasie.

Najbliżej mam BTS Orange/T-mobile, kawalek potem Play, najdalej PLUS.

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1188299  autor: artur912
 23 lut 2025, 22:09
Wnioskuje że z tego co piszesz to Orange jest przeciążone. Zatem przetestuj zasięg plusa jeśli będzie ok to albo plush jak wspomniano wyżej albo lajt mobile. Z play to jeszcze fakt mobile 4gb 8 zł i 1gb 3 zł. Virgin kupując pakiet mini3 to 300 Mb i możemy do tego dokupić 1gb/1zł nie mówiąc że na start jest 10gb które łączy się z ważnością mini3 i kumuluje się i do tego 20gb też na start.
 #1188302  autor: KC-KARLOS
 24 lut 2025, 00:25
artur912: zamiast w Virgin bawić się małymi pakietami, w pierwszych 30-dniach możemy po pierwszym doładowaniu startera za 10 zł (kasa zostaje na koncie) włączyć usługę GIGAWYPAS wartą 40 zł (włączymy ją za 0 zł) i wpada nawet 1 TB transferu - w sam raz na komfortowe testy internetu w Play.
W przypadku mniejszych pakietów, 4 GB za 8 zł w Fakcie, w Virgin Pakiet Mini3 + kilka paczek 1GB po 1 zł - można włączyć tyle, ile potrzebujemy, więc 5GB wychodzi łącznie za 8 zł.
Plush 5 GB = 5 zł/mc, niestety bez przenoszenia transferu na kolejny cykl + trzeba się zasilić za ekstra 10 zł i włączyć promocję, aby przedłużyć ważność konta na rok
Lajt Mobile ma pakiet 10 GB za 10 zł na 30 dni (na zasięgu Plusa).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1188306  autor: Maciej Loret
 24 lut 2025, 07:59
Dziękuję za informacje.
Jakie startery do przetestowania infrastruktury Play oraz Plusa?
Wystarczy 1GB, byle tani i łatwo dostępny starter do routera 4G.
Ważne, żeby nie korzystało z infrastruktury Orange - da się to jakoś zablokować bo widzę, że np. Virgin mobile korzysta z Orange czy automatycznie przełącza się na silniejszy sygnał?

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1188310  autor: KC-KARLOS
 24 lut 2025, 09:43
Nawet nie trzeba tego robić, bo nawet gdyby z jakiegoś powodu pojawiłby się sygnał RK Orange (nawet gdy ustawimy go ręcznie), po kilku sekundach wróci zasięg macierzysty. Karty Play i ich MVNO są w tej kwestii dość agresywne.

Co do starterów - szukaj ich z przypisaną ilością GB na start, masz pewność, że po jego aktywacji router będzie dostęp do sieci.

#1188315  autor: Maciej Loret
 24 lut 2025, 10:05
Dziękuję bardzo za pomoc.
Kupię coś działającego na infrastrukturze Play i wypróbuję w różnych porach dni roboczych oraz w weekendy.
Jeśli będzie słabo, to wypróbuję coś z Plusa....
Wrócę za jakiś czas do wątku jeśli będę potrzebował pomocy...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1188675  autor: Maciej Loret
 03 mar 2025, 17:55
Kupiłem starter Virgin Mobile za 5zł. Po zalogowaniu do Play24, mam 5zł do 2.04 oraz 10GB ważne 30dni (czyli pewnie do 2.04). Tak powinno być? Mogę sobie przez 30 dni potestowac internet (10GB mi wystarczy) nawet bez wykupywania któregoś z pakietów z milionem GB (GigaWypas itp.)?

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1188680  autor: Maciej Loret
 03 mar 2025, 19:43
KC-KARLOS pisze:
03 mar 2025, 19:25
Maciej Loret: zgadza się, wszystko gra - środki startowe są ważne 30 dni.
Dziękuję. Potestuję do końca weekendu i jeśli wypadnie OK, to poszukam 5-10GB/mies. na 12 miesięcy, potem obiecują mi światłowód (ileż to już razy przez ostatnie lata słyszałem, ale może tym razem się uda...)...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1190403  autor: Maciej Loret
 05 kwie 2025, 11:04
Dopiero dzi s wracam... Niestety Play (Virgin Mobile) nie pomogło tesy w różnych godzinach od rana do nocy r ownie z w weekend dały następujące rezultaty: max. wynik blisko 15Mbps - wynik marzenie ale to tylko raz, 4 razy w okolocach 4-6Mbps, kilknanaścoie prób dało wynik 1-3Mbps... Niestety ten ostani, najczęściej występujący wynik nie pozwala na pracę. Krótko mówiąc Play nie jest lepsszy od Orange u mnie.
Wczoraj kupiłem starter PLUSH za 5zł (napisano , że jest 12GB na 15 dni) i dziś rano przełożyłem kartę SIM do telefonu. Niestety nie umiem sobie z nim poradzić - kartę SIM zarejestrowana przy kupnie, zasięg 2/5 kresek, SMS powitalny przyszedł ale nic po za tym ani strona Speedtest ani żadna dowolna strona nie otwiera się.... O czymś zapomniałem czy po prostu trzeba odczekać trochę aż zacznie działać...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1190407  autor: Maciej Loret
 05 kwie 2025, 11:56
1. Jak aktywować numer? To coś innego niż rejetracja ?
2. APN: plus ; użytkownik oraz hasło - puste
3. Transmisja danych - nie wiem gdzie to się w iPhonie8 włącza, ale to chyba nie zależy od karty SIM? A z Orange i Play działało bez problemu... W każdym razie napis LTE obok symbolu operatora na górnym pasku jest...

EDIT: Przepraszam za zamieszanie, ni stąd ni zowąd nagle poszło. I to jak... pobieranie 18,5Mbps, ping 52ms... Jestem w EUROPIE!!!! Kolejny test po kilku minutach 15,6Mbps i 50ms. Po kolejnych kilku minutach 19,2Mbps, 54ms...Jeśli tak będzie to mam zapasowy internet przynajmniej na razie. Najdziwniejsze jest to, że mam najdalej do BTSa Plusa ... A za rok ma być kosmos - światłowód ...
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 12:15 przez Maciej Loret, łącznie zmieniany 1 raz.

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1190409  autor: MariuszY
 05 kwie 2025, 12:15
Maciej Loret pisze:
05 kwie 2025, 11:56
1. Jak aktywować numer? To coś innego niż rejetracja ?
To coś innego. U mnie zawsze działa sms START na 8844. Później INFO na ten sam numer i zawsze nowa karta jest już aktywna.
 #1190410  autor: Maciej Loret
 05 kwie 2025, 12:20
MariuszY pisze:
05 kwie 2025, 12:15
To coś innego. U mnie zawsze działa sms START na 8844. Później INFO na ten sam numer i zawsze nowa karta jest już aktywna.
Niczego nie aktywowałem, zresztą przy starterze od Virgin chyba również....
W każdym razie DZIAŁA DZIAŁA DZIAŁA.... Przynajmniej na razie... Potestuję przez 2 tygodnie w różnych dniach i porach dnia.. I jeśli będzie OK, to będę potrzebował jakąś taryfę na infrastrukturze PLUSa - powiedzmy 10GB na miesiąc. Co będzie najtańsze? A gdyby to było 20GB albo 30GB - co wybrać?

Plush - GB za 5zł - można to ciągnąć w nieskończoność, tzn. jak się skończy 5GB to dołądować za 5zł i znów mieć 5GB?
A2Mobile - 15B za 19,90zł miesięcznie lub 35GB za 24,90zł
LajtMobile - gorzej niż A2Mobile
Lyca - 30GB za 25zł lub 50GB za 35zł
Otvarta - 10GB za 13zł lub 20GB za 18zł lub 50GB za 25zł
Premium Mobile - 15GB za 20zł lub 30GB za ~22zł
wRodzinie - 10GB na 60 dni za 30zł lub 20GB na 60 dni za 40zł

Jest jeszcze coś (najlepiej na kartę choć niektóre z powyższych to abonamenty)?
Któregoś z powyższych powinienem unikać z jakichś powodów?

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #1190418  autor: pingpong123a
 05 kwie 2025, 14:14
W Plusie/Plushu jest też internet z promocji "Nawet X GB", środki z pakietu są bezterminowe. Wystarczy jednorazowo zapłacić za pakiet minimum 30 zł. Do skorzystania z nich po zakupie wystarczy mieć ważne konto na połączenia wychodzące.
W przypadku przeniesienia numeru z innej sieci jest rabat 100% na włączenie bezterminowych GB.