• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
 #1190754  autor: peter221
 13 kwie 2025, 20:10
Moja aktualna umowa w play dla firm kończy się 15.06, całość płacę 50netto, w cenie 3 karty SIM, w tym 2 numery i na każdym 20gb internetu
, a na trzecim SiM internet mobilny chyba 100gB.
Internet mobilny na osobnej sim jest mi już niepotrzebny i z niego rezygnuję.

Pozostale oba numery potrzebuję przenieść.

A) Pierwszy powędruje do Flex dla firm na 3 miesiące za 1zł, tutaj bo potrzebny mi dodatkowy eSIM na Apple watcha, potem 35 brutto /mc za 75GB.

B) Nie wiem, gdzie przenieść ten drugi numer. Potrzebuję na nim max 5gb internetu miesięcznie i no limit na SMS mms i rozmowy. Może być bez roamingu danych. Zależy mi głównie na stabilnej, bezproblemowej sieci i w tym przypadku nie na nadajnikach Orange. Fajnie żeby można było opłacać automatycznie z karty jak we Flex.

Moje pytania:
1. Czy Flex dla firm potraktuje mnie jako nowego klienta biznesowego i umożliwi 3 miesiące za darmo, jeśli już korzystam u nich z tej właśnie promocji jako klient indywidualny (na innym numerze niż te dwa, o których piszę w poście).
2. Czy takie combo, które mam teraz w play dla firm (2 karty SIM plus karta do internetu), można „rozdzielić przy przeniesieniu”? W moim przypadku dwa przenieść a z trzeciego zrezygnować? Taryfa to Replay SIM S dla firm.
3. Gdzie przenieść numer z ppkt B biorąc pod uwagę, że będzie to nr firmowy w dniu skończenia się umowy z Play?
 #1190755  autor: KC-KARLOS
 13 kwie 2025, 20:21
1. W wypadku jeśli to byłoby założone konto na innego maila i od razu dla klienta firmowego (JDG) to i tak tylko jedno konto / PESEL / NIP skorzysta z promocji. Tutaj sytuacja do wyjaśnienia z doradcą na czacie Flexa.
2. Jeśli umowa dobiega końca to zawsze możesz to rozdzielić, gdybyś zrobił to wcześniej, ryzykujesz utratą rabatu za łączenie usług w Play - zresztą po okresie zastrzeżonym umowy, wybrane rabaty są wyłączane (zależnie od jej warunków).
3. Jeśli na drugim numerze potrzebujesz tylko 5 GB/mc bez roamingu - to też do Flexa - z głównego numeru wysyłasz tyle netu, ile ten nr dodatkowy by potrzebował. Przeniesienie numeru dodatkowego do Flexa zrealizujesz już bezpośrednio z apki Flex po aktywacji numeru głównego.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1190767  autor: peter221
 14 kwie 2025, 08:38
KC-KARLOS pisze:
13 kwie 2025, 20:21

3. Jeśli na drugim numerze potrzebujesz tylko 5 GB/mc bez roamingu - to też do Flexa - z głównego numeru wysyłasz tyle netu, ile ten nr dodatkowy by potrzebował. Przeniesienie numeru dodatkowego do Flexa zrealizujesz już bezpośrednio z apki Flex po aktywacji numeru głównego.
Zależałoby mi na tym, żeby to już nie było orange, nju flex itp. dodatkowo najtańszy flex to 35 zł, wolałbym płacić trochę mniej.
 #1190772  autor: KC-KARLOS
 14 kwie 2025, 10:29
peter221: 50 zł BRUTTO czyli 40,66 netto za 2 numery (a na numerze głównym można kupić plan roczny i jeszcze bardziej zaoszczędzisz - wychodzi 23,72 netto/mc za nr główny + 12,20 netto za dodatkowy) + ekstra eSIM to drogo? Zejdź na ziemię. Taniej nie dostaniesz z takimi funkcjami, których szukasz. Abonamenty Orange, T i Play doliczają 9 zł/mc netto za ekstra eSIMa na Apple Watcha, a we Flexie dopłat nie ma.

Sam mam Flexa dla indywidualnych, ale za 3 karty nigdzie nie dostanę tak dobrych warunków, pomijając stare promocje. 44,17/mc za 3 karty (1 główna + 1 klon do netu + 1 nr dodatkowy). Ja i klon ma 125 GB/mc, numer dodatkowy ma 50 GB/mc + możemy dostawać / przekazywać tyle GB ile chcemy. W każdej chwili mogę odpalić drugi numer dodatkowy za 15 zł brutto i rozesłać do 249 GB ekstra + promocje, nie licząc możliwości testowania nielimitowanego internetu (zmiana planu na wyższy nic nie kosztuje).

Pamiętaj, że w każdej chwili możesz przejść z segmentu Dla Firm na ten dla klienta prywatnego, odpalić dodatkową promocję 6x po 50GB/mc a w następnym cyklu przejść na segment firmowy - Flex = elastyczność.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1190787  autor: KC-KARLOS
 14 kwie 2025, 15:24
peter221: dokładnie tak.

#1190795  autor: peter221
 14 kwie 2025, 21:54
Brzmi świetnie. Pogadam jutro na czacie z konsultantem, czy dadzą mi radę to ogarnąć w ten sposób, jak opisałeś wyżej. Nawet jeśli nie złapię się na te 3 miesiące za 1zl, to i tak się przeniosę.
 #1191064  autor: peter221
 22 kwie 2025, 12:52
Konsultant na czacie potwierdził, że nie będzie opcji skorzystania z promocji 3 miesiące za złotówkę biznes, jeśli już korzystałem z tej promocji jako klient indywidualny.
 #1191066  autor: KC-KARLOS
 22 kwie 2025, 15:08
peter221: niestety, gdyż 1x promocja jest przypisana wyłącznie na jeden nr identyfikacji działalności lub PESEL. Profilem Flex dla Firm / Flex dla Ciebie możesz się przełączać 1x w ciągu bieżącego cyklu opłaconego planu.