• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
 #1186332  autor: baton
 20 sty 2025, 12:52

Mam PlayFresh (+ wiele godz. nabitych) - 1 gniazdo SIM
Mam Aero2 - 2 gniazdo SIM
Aero płacę koszt 5 PLN/mc za 3 GB
Za ok. 20 sms w ciągu miesiąca w PLAY Fresh płacę niecałe 20 PLN. Rozmowy biorę z puli bezpłatnych, zbieraj minuty usługa kosztuje 3 PLN/mc.
Ciągle przełączam się pomiędzykartami SIM (wyłącz/wyłącz aero/internet itd). bo 1 karta sim działa zawsze, drugą włączam jak potrzebuję uruchomić internet. Miesięcznie wychodzi to ok. 20-25 PLN całość wszystkiego.

NIe lepiej wziąść Play pakiet S za 30 PLN/miesiąc (nielimitowe rozmowy do wszystkich, smsy i 30GB ) i pozbyć się FRESh? Pozbyć się drugiej karty SIM i ciągłego przełączania SIMami?
 #1186335  autor: PiotrG-dz
 20 sty 2025, 13:03
W Vectrze na sieci Play miałbyś za 20 zł 30GB,No limit = lejek 1 Mega po wyczerpaniu pakietu.
 #1186339  autor: KC-KARLOS
 20 sty 2025, 13:10
Przypominam, cena gwarantowana w pierwszym roku umowy, później +5 zł co roku.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186342  autor: Remington
 20 sty 2025, 13:16
Skoro potrzeba tylko 3GB, to ja bym proponował Fakt (np. pakiet 4GB za 8 zł i do tego pakiet 50 min, 50 SMS i trochę netu za 3 zł lub 300 minut, 300 SMS i trochę netu za 9 zł) lub Virgin (pakiety za 3 i 9 zł plus po 1GB za 1 zł). Wyjdzie dużo taniej niż płacisz obecnie.
 #1186343  autor: KC-KARLOS
 20 sty 2025, 13:19
W razie co w Fakcie można mieć limiter wydatków cennikowych za rozmowy i smsy do wszystkich sieci. Maksymalny koszt to 15 zł. Po wykorzystaniu 100 jednostek (stawka 15 gr za minutę i smsa) dalej korzystamy już za darmo. Okres limitera od 1go do ostatniego dnia miesiąca kalendarzowego. Kupujemy dodatkowo pakiet danych wedle potrzeb, wspomagając się co sobotę 50 MB za friko.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186345  autor: KC-KARLOS
 20 sty 2025, 13:32
PiotrG-dz: nie, przez 12 miesięcy. Karta jest przy mniejszym zapotrzebowaniu dużo lepsza.

#1186358  autor: PiotrG-dz
 20 sty 2025, 16:23
Cenowo Vectra i NJU wydają się takie same jak na chwilę obecną choć przy przeniesieniu do tych drugich jest 3 miesiące za free co uśredni w I roku do 15 zł(jeśli przeniósłbym do ABO a potem zmigrował do NJU na kartę za 19 zł).
Jest jeszcze wariant MNP do Orange FREE z 1 miesiącem Nolimit za free a potem zmigrować do NJU 19 co da średnią w I roku do 17,40 zł.Zważywszy ,że Vectra lubi podnosić ceny za ABO a submarka Pomarańczowych raczej takich ''fikołków'z cenami za Nolimity nie zrobiła(wyjątkowo FLEX zrobił).
A jak radiowo wypada tu Orange?bo słyszałem ,że jest mniej bateriożerny niż P4?Prawda czy fałsz?
 #1186403  autor: baton
 21 sty 2025, 13:05
Nie interesuje mnie abonament, tylko karta.
Chcę przenieść numer z karty do karty.
Max 20 PLN za wszystko co potrzebuję jest OK.
NJu za 19PLN ma kartę (bez zobowiązań)
Vectra za 20 PLN ma tylko abonament (zobowiązanie)?
Vectra Plan M 30 GB (20 PLN/mc) to zobowiązanie zmienne w czasie o wielkość PLN?
 #1186405  autor: baton
 21 sty 2025, 14:53
111: Przechodząc z Play do NJU Abonament 29PLN/mc =
= 3 miesiące za 0 PLN dla przenoszących numer do NJU.
Po jakim czasie można z Abonament NJU przejść na NJU karta 19PLN/mc ?
Rok? Kilka miesięcy? 3 miesiące?

222. Czym się różni abonament NJU od subskrybcji NJU a karta NJU oprócz PLN?
 #1186418  autor: KC-KARLOS
 21 sty 2025, 20:07
artur912: zapomniałeś o Fakcie, do którego przejdziesz kodem USSD, a w Fakcie masz dużo ciekawych pakietów i usług.

#1186449  autor: baton
 22 sty 2025, 10:08
Co oznacza "subskrypcja" u operatorów? Czy wiąże się z umową jak abonament? Przecież w ofercie "Na kartę" też można ustawić automatyczne doładowania z karty Visa. Gdzie tkwi haczyk i czemu subskrypcja jest tańsza, skoro w obu przypadkach trzeba regularnie płacić co miesiąc? Planuję ucieczkę z PlayFresh po waszych komentarzach widzę że słuszna – zasięg Orange czy Play nie ma znaczenia, bo w mieście zawsze jest dobry
 #1186450  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2025, 10:22
baton: subskrypcja to cykliczne świadczenie pakietu usług w formie przedpłaconej (prepaid), tak jak nasze pakiety opłacane z doładowanych środków, tyle, że w subskrypcji zapłatą są pobierane środki np. z karty płatniczej. To nie są oferty z rachunkiem, więc nie ma kar, wypowiedzeń, można zrezygnować kiedy chcesz.

Czemu subskrypcja jest tańsza? Z prostej przyczyny - prosta obsługa i większa samodzielność klienta + więcej możliwości.
Widać to świetnie przy ofercie Mobile Vikings - oferta standardowa Match ma mniej GB + nie ma wliczonych usług w roamingu UE, stąd promocja i ciśnięcie na Subskrypcję, która jest korzystniejsza.

Z kolei, jeśli Ciebie interesuje dodatkowa karta na inne urządzenie czy posiadanie eSIM - nie ma lepszej opcji niż Orange Flex, szczególnie gdy w dobrej cenie można mieć internet bez żadnych limitów do 4 kart SIM / urządzeń.

A jak wolisz rozmowy, smsy i niezbyt dużo internetu, polecaną opcją jest Heyah01.

#1186455  autor: baton
 22 sty 2025, 11:25
Słyszałem, że u niektórych operatorów w tym NJU na kartę standardowo po zakończeniu rozmowy wysyłane są SMS-y informujące o kosztach połączenia. Czy to jest prawda taka upierdliwość z ciągle piszczącym telefonem SMS? Da się to zablokować z poziomu operatora?
 #1186456  autor: KC-KARLOS
 22 sty 2025, 11:40
baton: to właściwość systemu billingowego Orange. Podobnie jest w Plusie (bardziej upierdliwe, bo nawet przy pakiecie nielimitowanych rozmów przychodzi sms klasy 0 o zerowym koszcie rozmowy, gdy w Orange takie info nie przychodzi). Można to wyłączyć.

#1186572  autor: KC-KARLOS
 23 sty 2025, 22:37
baton: jedyny haczyk to +5 zł więcej do abonamentu co roku. Po 30 GB lejek 1 mbps. No i zasięg Orange jest tylko pomocniczo (Play agresywnie przerzuca nas do macierzystego, co nie jest nowością w czystym głosowym Play i ich sieciach wirtualnych MVNO) - będzie wygaszany z końcem 2025 roku.

#1186575  autor: baton
 23 sty 2025, 22:51
@KC-KARLOS super orientujesz się we wszystkich kruczkach taryf ! :)
Czy to prawda że będąc w sieci macierzystej mamy Internet z pełną mocą (prędkością) max 300Mb/s (w praktyce 30-80Mb/s) ale jeśli przełączy nas na nadajnik roamingowy krajowy do innej sieci z którą współpracuje operator, co zazwyczaj non stop się nam zdarza przemieszczając się to po mieście czy jeżdżąc poza, to wówczas przycina nas do max 3Mb/s. Jest to umowa pomiędzy wszystkimi operatorami w PL?