• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
 #1185541  autor: mirekK
 07 sty 2025, 21:09
Celowo użyłem progu 15 pln bo bez łaski w Otvartej jest do 28 lutego taka oferta za 17,99 pln, mało tego przy dwóch przenoszonych numerach można zejść do 12,50 pln na osobę lub nawet skromnych 10 pln przy trzech numerach
www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 9#p1185539
Wystarczy pod skrzydła przejąć (cesja), ale i później regularnie opłacać rachunki najlepiej za kogoś bliskiego :)

- w pakiecie moga być MMS-y, ale nie muszą, świetnie jak nie lepiej zamiast nich sprawdzają się publiczne galerie, o ile ktoś nie wysyła dużo prywatnych zdjęć
- zasięg, stabilność, usługi dodatkowe w Otvarta mi wystarczają
- apki nie potrzebuję

Zauważyłem, że od dłuższego czasu usługi Play, Plus/Otvarta są jakoś dużo stabilniejsze niż jeszcze 2-3 lata temu. W zasadzie poruszam się tylko w tych dwóch sieciach.

Lyca mobile też ma b. ciekawą ofertę, ale z racji fatalnych opinii pomijam:
https://komorkomat.pl/operatorzy/

Propszę nie proponować ofert, które tylko przez kilka pierwszych miesięcy są tańsze.. jak mobile viking - to tylko zaśmiecanie forum i sieci.. bo większość osób przenosi numer min na kilka/kilkanaście miesięcy.

Jakieś alternatywy ?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 20:23 przez Remington, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Zmiana tytułu na prośbę autora
 #1185549  autor: KC-KARLOS
 07 sty 2025, 21:56
mirekK: usługi zaczęły drożeć w każdej sieci i ten trend będzie się utrzymywał.

Ze względu na ciężkie dobranie ofert dla samej karty, pozwól, że omówię niskokosztowe abonamenty, które są obecnie popularne.

15 zł/mc spełnia np. Vectra komórkowa w planie PLAN S. Masz aplikację obsługową, ale polecę, jeśli prawidłowo zaktualizują dane o nowe limity w roamingu UE, bo kody USSD pokazują prawidłowe wartości. Ogólnie oferta zajefajna: wszystko bez limitu, VoLTE, WiFi Calling, wstęp do 5G Playa, a po 10 GB net zwalnia aż do 1 mbps (w Plusowych operatorach MVNO, w tym Otvarta lejek to żałosne nieużywalne niereformowalne 32 kbps).
Cena gwarantowana w umowie bezterminowej na pierwszy rok umowy, potem co roku podwyżka o 5 zł - więc po roku możesz odejść gdzie indziej, albo w rozmowie z działem utrzymania przejść na ofertę 23-miesięczną, wtedy zabezpieczamy się przed podwyżką.

Cross mobile (na zasięgu Plus), 9,99/mc w pierwszym roku, później 14,99. 12 GB podstawy i rozmowy, sms, mms tylko w Polsce bez limitu. Za opłacenie faktury w ciągu zaledwie 7 dni od jej wystawienia (minus kolejne kilka dni gdy przyjdzie eFaktura mailem) łaskawie dają 10 GB ekstra w kolejnym miesiącu. Uwaga na opłatę aktywacyjną, jeśli nie wyrazisz zgód marketingowych, pojawi się fakturka na 20 zł. Przekręt też jest przy promocji "2 miesiące za darmo" gdy się przeniesiesz z innej sieci, musisz być u nich dwa pełne miesiące, inaczej trzeba operatorowi oddać niewykorzystany rabat (ukryta kara umowa w ofercie bezterminowej! hallo UOKIK).

Ogólnie poleciłbym używanie telefonu DualSIM - wówczas zoptymalizujesz wydatki i otwierasz sobie więcej możliwości ofertowych.
1. Jeden slot to internet - za darmo w Orange na cały rok możesz dostać aż 1000 GB za przeniesienie numeru do nich bez konieczności zasilenia karty.
2. Drugi slot - wystarczy oferta na same rozmowy, smsy i mmsy - więc w tym wypadku polecę:
> fakt mobile: rozmowy i smsy do 15 zł/mc jeśli wygadasz 100 jednostek, to kolejne minuty i smsy są do końca miesiąca kalendarzowego za darmo. Cykl resetuje się 1go dnia miesiąca.
> Mobilny Telegrosik (też zasięg Play) - rozmowy i smsy + 1 GB za 9 zł/mc.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1185550  autor: mirekK
 07 sty 2025, 22:26
Dzięki, dzieki i w tym przypadku za porcję dobrych wieści o niszowych, ale b.dobrych promkach !
Oczywiści od dawna dual, właśnie w celu o jakim piszesz :)
Zauważyłem, że usługi drożeją, myślałem o Otvartej bo od kilku lat nie było tam, żadnych sensowniejszych promocji. Wtedy udało się kupić nolimit na minuty, ale bez sms z 21 GB za 14 pln. Działa do tej pory u Seniora.
Zacnie wygląda www.crossmobile.pl bo 22 GB łatwo osiągalne i te 2 mies darmo ! Ale szkoda, że po roku podwyżka do 15 pln.
O Orange i paczkach GB już nie raz było, ale w salonie za dużo spisują z dowodu m.in. nr seryjny dlatego zrezygnowałem. Na wszelki wypadek napisz skrótowo jak pozyskac 1000 GB/rok, a szczególnie czy są jakieś ALE. Mam kilka wolnych "leżaków" w razie co :)
Telegrosik też dość spoko, na dodatek w formularzu wstępnej rejestracji pytaja uczciwie tylko o imię, nazwisko, pesel i @:
https://mobilny-telegrosik.pl/kup-starter

Korzystałeś / korzystasz z tych wszystkich ofert osobiście ? Jak oceniasz BOK ?
 #1185562  autor: KC-KARLOS
 08 sty 2025, 10:43
mirekK: jeśli chodzi o opcję MNP do Orange drogą internetową, to jest w porządku, sprawniej, niż w salonie, gdzie sprzedawcy wolą sprzedać abonament dla prowizji. Żeby te 1000 GB na rok dostać, to po podmiance numeru na ten docelowy wysyłamy smsa TAK na 80290 i w sumie to tyle. Wpada pakiet ważny rok, jeśli będzie ważny 31 dni, potrzebna będzie interwencja w BOK, gdzie problemów nie robią, gdy spełniasz warunki oferty.
Niestety, zauważyłem, że każda duża sieć pobiera nr dowodziku, a to nie jest fajne - viewtopic.php?p=1185556#p1185556

Przy Mobilnym Telegrosiku - odsyłam do dedykowanego wątku - nie jest tam za dobrze > viewtopic.php?p=1181407#p1181407

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1185572  autor: garfield-
 08 sty 2025, 14:13
pewnym niuansem o którym wato wiedzieć podczas korzystania z dual sima jest fakt, ze podczas rozmowy telefonicznej nie skorzystasz z internetu z drugiej karty. Podłączenie do WiFi rozwiązuje jednak ten problem.

Zdarzyło mi się rozmawiać z infolinia banku, podczas próby korzystania z aplikacji bankowej w terenie i wtedy okazało się, że jest to nie możliwe. Trochę nerwów było. To tak FYI
 #1186209  autor: mirekK
 17 sty 2025, 20:10
vectra plan S - już znikł z oferty, myślę, że pewnie jeszcze się pokaże :)

cross mobile - w planie za 9,99 brak roamingu, zatem LECI DO KOSZA i wypada z propozycji - to powinno być w standardzie ! Np w Otvartej niema wnajtańszych taryfach, ale bezpłatnie można uruchomić "pakiet wakacyjny" , na 14 dni 2x w roku. W taryfie doskonała jest w cenie wraz z 1 EuroGB na rok :)
https://otvarta.pl/uploads/user/1011202 ... 0_11_2.pdf
Konsultant BOK całkiem ogarnięty i pomocny.

@ superfly86
tak działałem ładnych kilka lat i pewnie nadal z leżaków będę podrzymywał jeden dodatkowy numer tzw "operacyjny do dzwonienia po urzędach, ogłoszeniach itp oraz jako dodatkowa paczka GB. Natomiast temat dotyczy mojego głównego numeru.
Z wygodnictwa kiedyś połączyłem nr służbowy z użytkiem prywatnym, ostatni czasem uczyniłem podobnie. Skutek taki, że przy zmianie pracy pojawia się konieczność poinformowana wszystkich kontaktów o pozbyciu się danego numeru . Mimo wszystko nawet przy najlepszych chęciach zawzwyczaj traci się trwale jakieś pojedyńcze rzadziej utrzymywane kontakty. Trzeci raz niechcę tego błędu popełniać. Służbowy nr zawsze będzie pozostawał w pracy, a jeśli praca da dobrego smartfona, poza godzinami ten nr będzie wyłączany lub służył jedynie jako paczka GB. Docelowo mimo dual-sim poza godzinami pracy byłaby aktywna tylko jedna karta "prywatna" co dodatkowo wydłuży o 30-40 % czas pracy na baterii. Zatem na tym prywatnym numerze w zasadzie mogłoby nie być GB lub być ich nie wielka ilość, bo duża szansa na pracownicze lub w ostateczności z leżaka :)
 #1187145  autor: KC-KARLOS
 02 lut 2025, 19:41
Fonia odpada ze względu na prowizorkę - nawet sami nie wiedzą czy są abonamentem (w papierach) czy prepaidem + zasięg Plusa jest kontrowersyjny. H01 albo nju na kartę - opcja nju19 (w pierwszym roku 220 GB + no-limity za 19 zł/mc), nie trzeba zużywać całej kwoty 19 zł, jeśli nie chcemy. Brak opłat za utrzymanie numeru, jest tylko wymóg aby się zasilać 1x co pół roku (aktywni o ważność konta nie muszą się martwić). Heyah01 - stała cena subskrypcji, bo 19,99 i mega prosta oferta bez kruczków: no-limity i 20 GB.

#1187596  autor: mirekK
 10 lut 2025, 13:39
Nie ma co z "protezami" operatorów.
Dogadałem się ze starym zaufanym kumplem, ceduję na Niego jeden ze swoich numerów tefefonu. Odpalimy po jednym abonamencie Doskonałej w cenie 12,50 pln. Dam znać czy nie było problemów.