Karlos20 pisze: ↑13 sty 2023, 23:31
MariuszY: przy składaniu wypowiedzenia z abonamentu to Abonent decyduje co ma stać się z numerem po okresie wypowiedzenia. Jeśli nie poprosisz inaczej, numer przepada, karta SIM jest wyłączana i usłyszymy "nie ma takiego numeru".. Jeśli zaznaczysz, że numer ma przejść do oferty na kartę, operator zrealizuje Twoje żądanie. I żadna reklamacja tutaj już nie pomoże, bo był czas w okresie wypowiedzenia, aby zmienić zdanie. Miesiąc to dużo czasu na podjęcie decyzji.
Oczywiście. Wszystko rozumiem i się zgadzam, ale od początku piszę, że
nie było dyspozycji wypowiedzenia umowy, bo żadna dyspozycja nie została podpisana.
Zatem cokolwiek przekazał do operatora pracownik salonu nie mogło być rezygnacją z numeru. Infolinia Orange jeszcze w tym tygodniu na pytanie o
przeniesienie numeru do oferty na kartę nie przekazała informacji, że nie ma takiej dyspozycji, ale ma dyspozycję wygaszenia numeru.
babciagienia1p pisze:@MariuszY
Trudno dokładnie przeczytać wniosek przed podpisaniem.
Przy odrobinie dobrej woli, powinien pomóc ręcznie podpisany (lub napisany) skan wniosku o przywrócenie numeru, wysłany na uzgodniony z pracownikiem Orange e-mail. We wniosku wszystkie dostępne dane. Mogą być potrzebne różne szczegóły uzgodnione z Orange.
Możesz też zadzwonić Ty, jeśli płeć się zgadza.
@babciagienia1p - nie było podpisanego wniosku. Wyłącznie dyspozycja ustna w salonie
przeniesienia numeru po okresie umownym zobowiązania do oferty na kartę. Jeśli Orange nie przenosi swoich umów zawartych na czas określony do kontynuacji na zasadach jak na czas nieokreślony to byłoby coś nowego
Z mojej perspektywy wygląda to na jednostronne zerwanie umowy przez operatora po wygaśnięciu okresu zobowiązania. Na razie zostawiłem znajomemu swój własny (zapasowy) numer w FM - na potrzeby jakiegoś pilnego kontaktu z kimkolwiek, ale jeśli operator nie poczuwa się do winy i nie zależy mu na kliencie, to pewnie klienta straci, bo klient pozbawiony numeru nabędzie nowy, a zrażony wygaszeniem mu numeru niemal dwudziestoletniego - nie pozostanie u tego operatora (P.S.- płeć znajomego się zgadza

).
@Karlos20 - Jak wygląda możliwość (gdyby reklamacja i reaktywacja numeru zaskutkowały) przywrócenia numeru na innej karcie sim klienta? Czy np.nabywając i rejestrując na siebie starter operator (Orange) może na takim numerze dokonać
swapu numerów i przywrócić numer "zdalnie"? Przyszła mi taka myśl w zw. z "numerem tymczasowym" przypisywanym do karty sim przy przenoszeniu od innego operatora. Czy jest możliwość zmiany zdalnie przez operatora jednego numeru na karcie na inny - też ze swojej puli?

@Remington - wybacz, że w powyższym powielam fakty. Robię tak, bo jak mi się zdaje nie do końca były one czytelne. Bardzo mnie ta sprawa przejęła, bo pisze o numerze człowieka, który wielokrotnie mi pomógł z czysto altruistycznych pobudek (a o to coraz trudniej).