• W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
Regulamin forum: Proszę, przeczytajcie to do końca. Tu są wskazówki do tworzenia tematów. W pierwszej kolejności powinien się znajdować w nawiasie kwadratowym "[ ]" operator, kolejno drukowanymi literami typ usługi tj.: karta, abo oraz technologia jakiej tyczy się sprawa: kabel, radio, internet, 2G. W następnej części w 3 zdaniach tytuł problemu.
Przykład: [Orange]ABONAMENT- reklamacja, brak zasięgu LTE. Później już w poście możemy dokładnie opisać zaistniały problem i dowolnie rozwijać dyskusję. Oczywiście można się podłączać pod zbliżone sprawy, co da Wam większy zakres odpowiedzi w jednej pigułce, a nie rozbitej na kilka tematów.
 #1191900  autor: KC-KARLOS
 15 maja 2025, 13:05
zuluz: to nie jest billing, a FAKTURA, na niej masz rozliczenie opłat wraz z sumarycznym zużyciem transferu.
Billing znajdziesz na kolejnej stronie faktury.

Poza tym mogą być opcje paczek promocyjnych albo lejek 1 mbps mógł nie załączyć się po zużyciu łącznie 120 GB z całego salda - pamiętaj, że do ogólnego zużycia zalicza się cały ruch, również na 1 megowym spowalniaczu. Mogę Tobie to pokazać na przykładzie mojej fakturki z nju internetowego, który użyłem między kwietniem a majem 2025 z planem 300 GB (fakturę otrzymam za kilkanaście godzin, bo 14go jest nowy okres rozliczeń).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1191902  autor: kszaq
 15 maja 2025, 13:29
zuluz pisze:
15 maja 2025, 12:58
Dokładnie, przecież o tym piszę.
Pierwszy numer za 29zł Nju Podstawowy z 60GB.
Drugi numer za 19zł Nju Internet Dodatkowy + 120 GB.
Czyli zgodnie z tą ofertą:
Obrazek
https://imgur.com/YhGPgub

Jest to wyszczególnione na bilingu.
Poza tym biling jest z 2024 roku, więc to musiałyby być bardzo długie 3 miesiące.
Ktoś się ewidentnie walnął w opisie tej oferty i wkleił opis taryfy "nju internetowy", w którym było 60GB na start i rosło do 180GB po 2 latach. Na pewno te kilka lat temu w "nju internet dodatkowy" nie było 180GB za staż, bo miałem wtedy nju abonament i na pewno bym wziął "internet dodatkowy" za 19 zł zamiast "internetowego" za 29 zł. ;)
 #1191904  autor: KC-KARLOS
 15 maja 2025, 13:48
kszaq: świetne spostrzeżenie. To poprzedni wariant oferty nju internetowy - a to osobna taryfa. Operator pomieszał te 2 oferty, niegdyś na stronie nju w ofercie internetowej błędnie widniał odnośnik właśnie do oferty "nju internet dodatkowy", który przykleja się do oferty "nju podstawowy" czyli taryfy głosowej.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1191906  autor: Remington
 15 maja 2025, 14:16
zuluz pisze:
15 maja 2025, 13:02
Obrazek
https://imgur.com/HYWyc98

Jeżeli to co wkleiłem wcześniej i teraz nie jest fragmentem mojego bilingu, to nie wiem co to jest biling.

Panowie, nie spierajcie się o nazewnictwo, bo to nie prowadzi do wyjaśnienia sprawy. Zwał jak zwał - screen pokazuje Twoje zużycie.

Screen aktualny ze 120GB to łączne dane obu numerów (świadczy o tym również wysokość limitu danych w UE) - oba mają po 60GB (20GB potrojone dzięki stażowi).

Tak jak pisałem - oferty z 60GB (i 180GB za staż) w nju internetowy nie było nigdy.

Moje wnioski są następujące:

1. Na stronie w opisie jest błąd - może ktoś się walnął, albo aplikacja sama przelicza i robi to źle (bo to nie musi być wcale kopia oferty internetu mobilnego, lecz wynik błędnej logiki w kodzie, który prawidłowo obliczył obecne 60GB, ale dalej mnoży je ponownie).

2. Zużywałeś znacznie więcej niż Ci przysługiwało, ponieważ lejek się nie włączał choć powinien - co w Orange się zdarza. Być może nadal on nie działa i dalej pociągniesz dużo więcej.
 #1191907  autor: KC-KARLOS
 15 maja 2025, 14:44
Co do lejka 1 mega - nie zawsze się włącza od razu - a w okresie między kwietniem a majem tego roku mieliśmy darmowe 12 GB na 12 urodziny nju. Najpierw przyznali porcję danych sami (nie było lejka), po jego nagłym włączeniu po ponad 20 GB, wysłałem smsa aby włączyć 12 GB (udało się) i ponownie lejek się włączył po większym zużyciu niż wynika z posiadanego pakietu.
Tak jak pisałem - burza w szklance wody.