• W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
Regulamin forum: Proszę, przeczytajcie to do końca. Tu są wskazówki do tworzenia tematów. W pierwszej kolejności powinien się znajdować w nawiasie kwadratowym "[ ]" operator, kolejno drukowanymi literami typ usługi tj.: karta, abo oraz technologia jakiej tyczy się sprawa: kabel, radio, internet, 2G. W następnej części w 3 zdaniach tytuł problemu.
Przykład: [Orange]ABONAMENT- reklamacja, brak zasięgu LTE. Później już w poście możemy dokładnie opisać zaistniały problem i dowolnie rozwijać dyskusję. Oczywiście można się podłączać pod zbliżone sprawy, co da Wam większy zakres odpowiedzi w jednej pigułce, a nie rozbitej na kilka tematów.
 #1191402  autor: mirekK
 01 maja 2025, 22:41
Potwierdzam ostatecznie screen-y które podlinkowałem pochodziły z witryn prepaid.. nie moja wina, że zawierają dane, które są zbyteczne w takim rodzaju usług.
Z Orange przyszła odpowiedź w formie rozmijającego się bełkotu. Trzeba tym zainteresować GIODO, poprzez ilość zgłoszeń. Pojedyńcze monity nic nie dadzą, to jest urząd jak każdy inny w PL, gdzie płacone jest nie od sprawczości tylko wysiedzianych godzin. Masakra.
 #1191403  autor: Remington
 01 maja 2025, 23:13
@mirekK

Czyli publicznie potwierdzasz, że:

1. Orange na ekranie zamówienia startera (czy na ekranie rejestracji?) prepaid prosi o e-mail do e-faktur choć w prepaidzie nie ma faktur? Screeny MariuszY wydają się temu zaprzeczać.

2. Play na ekranie zamówienia startera prepaid (czy na ekranie rejestracji?) pisze o cenie w pierwszych 24 miesiącach umowy oraz o przedłużeniu umowy na abonament po tym okresie?

3. Plus na ekranie zamówienia startera prepaid (czy na ekranie rejestracji?) zamieszcza informację o rabacie na abonament za wybór e-faktury?
 #1191405  autor: mirekK
 01 maja 2025, 23:26
Remington, przeczytaj uważniej moje wpisy - potwierdzałem już 2x !
U każdego operatora startowałem z zakładki prepaid, nie zauważyłem, żeby przeniosło mnie w abonament. Co najmniej dwóch operatorów z wielkiej trójki, potwierdziło na moje wyraźne zapytania już co najmniej kilka razy, że druki zawierają dane, które nie są potrzebne do złożenia wniosku. Przez sieć to może nie przejść, ale wypełniając ręcznie już tak. W Plus istnieje specjalny ciąg znaków, który wprowadza ogarnięty konsultant np w pole nr dowodu osobistego !
Aha i nie strasz ostrzeżeniami, bo mój wpis ma naprawdę konkretny cel dla społeczności, a nie tylko dla mnie.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2025, 23:32 przez mirekK, łącznie zmieniany 2 razy.
 #1191407  autor: Remington
 01 maja 2025, 23:30
Próbowałem, ale nie udało mi się trafić na żaden z ekranów jakie pokazałeś na screenach.

Na przykładzie Plusa mamy:
- zakup startera z takimi danymi - https://starter.plus.pl/
- rejestrację z takimi - https://zarejestrujplus.pl/

Spróbuj proszę jeszcze raz wejść na strony Orange, Playa i Plusa i napisać nam co po kolei klikałeś, że dotarłeś do tak wyglądających ekranów.
 #1191408  autor: mirekK
 01 maja 2025, 23:34
Trzeba ekrany wygenerować na nowo - niech ktoś się wykaże. Operatorzy mogli coś pozmieniać. Istotne jest przede wszystkim czy nadal są wymagane nr dowodu itp - sedno sprawy. Na razie 3 strony pisania, które do niczego nie doprowadziły.

Moje zrzuty dotyczyły przeniesienia numeru prepaid.
 #1191410  autor: Remington
 01 maja 2025, 23:44
mirekK pisze:
01 maja 2025, 23:34
Moje zrzuty dotyczyły przeniesienia numeru prepaid.

Tym potwierdziłeś słowa operatorów i moje - z tej trójki tylko Orange umożliwia złożenie internetowo wniosku o przeniesienie numeru do prepaid i jak najbardziej można przyjrzeć się zestawowi danych jakich wymaga.
 #1191422  autor: MariuszY
 02 maja 2025, 08:12
Remington pisze:
01 maja 2025, 23:44
Tym potwierdziłeś słowa operatorów i moje - z tej trójki tylko Orange umożliwia złożenie internetowo wniosku o przeniesienie numeru do prepaid i jak najbardziej można przyjrzeć się zestawowi danych jakich wymaga.
I zgodnie z moim screen'em "nr 3" takie przeniesienie do prepaid w Orange wymaga podania numeru i serii dowodu oraz adresu zameldowania, a nie tak jak mówi prawo tylko pesel-u i adresu dostawy.
 #1191423  autor: Remington
 02 maja 2025, 09:19
Orange nawet to potwierdził i uzasadnił:
viewtopic.php?p=1189219#p1189219

Ale UKE interpretuje przepisy tak jak my:
viewtopic.php?p=1189147#p1189147

Wobec powyższego, @koszalineo241268 możesz odpowiedzieć UKE podając te screeny oraz to co napisało Ci Orange.

Skargę do UODO musiałby natomiast złożyć ktoś kto numer przeniósł i podał te nadmiarowe dane.
 #1191428  autor: MariuszY
 02 maja 2025, 11:36
Remington pisze:
02 maja 2025, 09:19
Skargę do UODO musiałby natomiast złożyć ktoś kto numer przeniósł i podał te nadmiarowe dane.
Ja, niestety, nie kwalifikuję się do sensownej skargi, gdyż nie minęło jeszcze 5 lat od kiedy zrezygnowałem ze światłowodu Orange, wiec to wyłgać się może przepisami skarbowymi i dane "jak dla faktury" przetwarzać będzie. Gdy minie 5 lat, minie też okres usług abonamentowych jakie miałem w Orange i wtedy skarżyć mogę.
Obecnie jedyny sens skargi to donos do UKE, że Orange w ogóle takich nadmiarowych danych wymaga w procesie przeniesienia numeru do oferty na kartę.
 #1191439  autor: mirekK
 02 maja 2025, 13:38
Co za gów..ny kraj!
Sprawa jest oczywista i marnujemy swój czas. Urzędnicy dawno temu powinni się tym zająć !
Po raz ostatni załączam aktualny zrzut z ekranu dotyczącego przeniesienia numeru z prepaid u innego operatora do prepaid w Orange:
https://imgur.com/a/satEXVc
Rozpoczęcie procedury na witrynie:
www.orange.pl/view/przenies-numer-na-karte
następnie kliknięcie w "przenieś numer do orange na kartę"
nie abonament !!! I mnie jako potencjalnego abonenta nic więcej nie powinno interesować, martwić!
Niech kilka osób to zgłosi gdzie trzeba. Jeśli nie będzie reakcji przekierować do NIK lub gdzie indziej gdzie się powinno jeśli jest brak reakcji.
A na koniec kary dla każdego kto uchylił się od prac lub obowiązków. Kurła normalnie DRAMAT.
 #1191524  autor: IC_Current
 04 maja 2025, 23:04
Ja mam koledzy inny problem, albo spostrzeżenie.
Kilka dni temu przenosiłem numer do OFnK w salonie. Weryfikacja tożsamości to jakiś absurd. Pierwszy raz w tym przypadku użyłem mDowodu i włosy mi się zjeżyły. Pracownica jedynie popatrzyła na imię, nazwisko, PESEL wyświetlone w aplikacji i mówi, ze tożsamość potwierdzona. Pytam czemu nie dokonała weryfikacji kryptograficznej i okazała kodu QR do zeskanowania, a ona kompletnie nie miała pojęcia o czym mówię. Nauczyli ją na szkoleniach, że mDowód jest prawdziwy, jeśli flaga powiewa w aplikacji. O kodach QR nikt z pracowników w salonie nie słyszał .
Przecież takie fejkowe aplikacje mObywatel z powiewajacą flagą kupuje się w necie za góra 10-20zł na dowolne dane i zdjęcie. Wystarczy znać tylko czyjś numer PESEL i możemy przejąć jego numer telefonu do 2FA (bo przecież nawet zastrzeżenie PESEL nie obowiązuje).
Potem było jeszcze lepiej. Po "weryfikacji" poszedł wniosek o przeniesienie i pani poprosiła o numer telefonu i adres e-mail na jaki mają przyjść dokumenty i powiadomienia. Mogłem podac dowolny numer telefonu i dowolny e-mail. Oczywiście nie trudno sie domyślić, że ostatnią jedyną deską ratunku jest informacja SMS od poprzedniego operatora, że coś się z numerem dzieje. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś mojego numeru nie przenosi już wieczorem albo nie jestem poza zasięgiem sieci.
Napisałem skargę do Orange. Oczywiście odpowiedź typowa, zwykłe kopiuj wklej z AI bez konkretów odnośnie sprawy czy konkretów jak moje dane są chronione na wypadek próby przejęcia numeru. Zero takich konkretów. Za to kopiowame bzdury typu "przykro nam że obsługa salonu zachowała się niewłaściwie" i że "przyjrzymy się zachowaniu pracownika". Chamsko i wrednie zrzucają winę za swoje niechlujstwo na niewinnych pracowników, którzy ani nie zostali przeszkoleni (czy raczej przeszkolono ich aby analizowali ruch flagi) ani co gorsza nie mają odpowiednich narzędzi od operatora do weryfikacji kryptograficznej tożsamości klienta.
Jak myślicie? Należałoby jakiś urząd zainteresować, zanim ktoś przejmie czyjś numer a potem narobi szkód resetują za jego pomocą hasło do email i profilu zaufanego, a dalej to tylko wyobraźnia ogranicza możliwości.
 #1191525  autor: Remington
 04 maja 2025, 23:17
Poruszyłeś bardzo istotny problem. Niebezpieczeństwa jakie się za tym kryją są naprawdę poważne.

Niestety, swojej historii nie udowodnisz, więc pozostaje działanie publicystyczne - możesz zainteresować tym redakcję Telepolis, albo innych dziennikarzy np. red. Samcika. Nie tylko w kontekście telekomunikacji, ale w ogóle używania mDowodu w wielu miejscach.

Gdy pojawi się publikacja, wtedy można pisać do Min. Cyfryzacji, może się zainteresują. Minister Cieszyński i cała banda opiniujących nie popisali się - zastrzeżenie PESEL-u obejmuje tylko wydanie duplikatu SIM, a przeniesienia numeru już nie i to jest minimum o jakie powinno zostać uzupełnione (szczególnie, że przekupiony pracownik salonu może potwierdzić tożsamość nawet bez dokumentu).

Ale jest jeszcze druga - praktyczna strona tego medalu. Z weryfikacją mDowodu jest jak z weryfikacją dowodu plastikowego - jeden się przyjrzy czy to nie fałszywka, a inny tylko rzuci okiem i uzna, że jest prawdziwy. I dlatego zastrzeżenie PESEL powinno zostać rozszerzone na przenoszenie numeru oraz np. zawieranie umowy ze sprzętem na raty.
 #1191526  autor: koszalineo941268
 04 maja 2025, 23:18
"Zabezpieczenia wizualne

mDowód posiada szereg elementów, które umożliwiają wzrokową kontrolę jego wiarygodności. Należą do nich:

ornamentowy wzór (gilosz),
dynamiczny hologram zmieniający barwę,
powiewająca flaga Polski,
bieżąca data i godzina,
zielony komunikat „Dokument ważny”,
datę ostatniej aktualizacji danych.
Elementy te są widoczne również w trybie offline, co pozwala na weryfikację dokumentu bez dostępu do Internetu.

Metody potwierdzania autentyczności mDowodu
(...)
Metoda wizualna
Polega na wzrokowym sprawdzeniu dynamicznych elementów dokumentu
, takich jak flaga Polski, aktualna data i godzina, tło oraz hologram.
(...)"
https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/mdowo ... entycznosc
 #1191533  autor: IC_Current
 05 maja 2025, 07:37
Ja wiem, ze istnieje metoda wizualna, ale jak piszę jest obecnie kompletnie nieskuteczna. To metoda do uzycia co najwyżej przy zakupie flaszki w żabce. Istnieje wiele podróbek mDowodu, gdzie wartwa graficzna jest identyczna do oryginalnej aplikacji.
Jest to na tyle nieskuteczna metoda, ze nawet przy banalnej czynności jaką są wybory zarządzono obowiązkową weryfikację kryptograficzną. Tutaj natomiast mamy do czynienia z możliwością pełnego przejęcia tożsamości cyfrowej klienta, tylko dlatego, że Orange podchodzi frywolnie do kwestii zabezpieczeń.
 #1191597  autor: ArturJ
 06 maja 2025, 11:40
Ale przecież jest jeszcze trzecia, pośrednia pomiędzy wizualną a QR, czyli funkcjonalna. Jednak szybsza od QR a bardziej wiarygodna od wizualnej. Wystarczy „na oczach” konsultanta wejść w aplikacje i się po niej poruszać, właśnie wchodząc ostatecznie w mDowód.
A tak poza wszystkim, chyba kolega IC_Current miał szczęście, bo kiedy ja próbowałem wykorzystać mDowód, to zderzyłem się ze zdecydowanym NIE!, wymieszanym z paniką😁. Natomiast nie zmienia to jednego: nie dało się przenieść numeru bez wpisania nr dowodu. A więc … nie przeniosłem, bo tym razem ja powiedziałem nie. Nie pomogły pisma- odpowiedzi na wcześniejsze reklamacje właśnie tej sprawy dotyczące, w których było napisane, że jest to możliwe. Oni wiedzą swoje. Nawiasem mówiąc, odpowiedź na drugą reklamacje już mówiła co innego, więc poszła skarga do UKE. Czekam na odpowiedź.
 #1191605  autor: ArturJ
 06 maja 2025, 15:44
Jasne, jak tylko dostanę, oczywiście wkleję tutaj, a na pewno precyzyjnie zrelacjonuje, bo z tego co pamiętam, czasami albo zawsze UKE zastrzega sobie odpowiednią klauzulą udostępnianie. Ale spoko, damy radę😉.
Jak się dostanę do komputera - teraz jestem dość daleko - to wrzucę odpowiedzi Orange na reklamacje. Uwielbiam ich „logikę” i argumentacje…
 #1192194  autor: ArturJ
 24 maja 2025, 14:19
W końcu dostałem odpowiedź od UKE na moja skargę.
Wklejam jej większą część, z czego najbardziej istotne, cokolwiek wnoszące do całej sprawy i obiecujące, jest ostatnie zdanie.
„ Orange Polska S.A. w piśmie do UKE potwierdziła, że Klient we wniosku powinien wskazać imię, nazwisko, numer PESEL, albo nazwę, serię i numer dokumentu tożsamości.
W celu przeprocesowania przeniesienia numeru od innego operatora niezbędne jest podanie numeru PESEL, ponieważ na podstawie zgodności tego numeru oraz imienia i nazwiska
w systemie operatora oddającego numer, jest możliwe zrealizowanie wniosku.
Ponadto operator wskazał, że przeniesienie numeru wiąże się często z zawarciem Umowy abonamentowej lub Umowy na zakup urządzenia na raty. Dane dotyczące dokumentu tożsamości, pozyskiwane oprócz numeru PESEL, pozwalają, dzięki podwójnej weryfikacji, pozyskać potwierdzenie, że dokumenty, które dotyczą zamawianej usługi lub towaru zostały podpisane przez właściwą osobę. Działanie takie zabezpiecza zarówno interesy operatora, dając pewność, że umowa nie zostanie zakwestionowana, a operator nie poniesie z tego tytułu straty, ale również i interesy Klienta, zabezpieczając przed ryzykiem możliwych nadużyć, polegających na wykorzystaniu danych Klienta przez osoby trzecie.
Spółka Orange poinformowała, że jako dostawca usług telekomunikacyjnych ze szczególną starannością chroni dane osobowe Klientów, w tym dane dotyczące dowodów osobistych oraz numerów PESEL i nie wykorzystuje ich w niedozwolonych celach, niemniej jednak ich przetwarzanie jest niezbędne z uwagi na powyżej wskazane ryzyka występujące po stronie spółki ale i po stronie samych Klientów.
Dodatkowo Orange Polska S.A. zobowiązała się, że na swojej stronie internetowej w czerwcu 2025 r. wprowadzi nowy formularz przeniesienia numeru dla oferty prepaid od innego operatora.”
Czyli, jak widać, wyrzucili z siebie oczywiste oczywistości i nie odnieśli się do większości uwag i argumentów - mam tu na myśli rzecz jasna Orange. Bo UKE jest w tym przypadku swoistym przekaźnikiem stanowiska. W moim piśmie zaznaczyłem jasno, że chodzi o ofertę na kartę, a oni oczywiście zrobili wrzutkę o abonamencie i urządzeniach na raty… .
Zobaczymy jak będzie wyglądała zmiana tego formularza dla pre-paidowców.