W końcu dostałem odpowiedź od UKE na moja skargę.
Wklejam jej większą część, z czego najbardziej istotne, cokolwiek wnoszące do całej sprawy i obiecujące, jest ostatnie zdanie.
„ Orange Polska S.A. w piśmie do UKE potwierdziła, że Klient we wniosku powinien wskazać imię, nazwisko, numer PESEL, albo nazwę, serię i numer dokumentu tożsamości.
W celu przeprocesowania przeniesienia numeru od innego operatora niezbędne jest podanie numeru PESEL, ponieważ na podstawie zgodności tego numeru oraz imienia i nazwiska
w systemie operatora oddającego numer, jest możliwe zrealizowanie wniosku.
Ponadto operator wskazał, że przeniesienie numeru wiąże się często z zawarciem Umowy abonamentowej lub Umowy na zakup urządzenia na raty. Dane dotyczące dokumentu tożsamości, pozyskiwane oprócz numeru PESEL, pozwalają, dzięki podwójnej weryfikacji, pozyskać potwierdzenie, że dokumenty, które dotyczą zamawianej usługi lub towaru zostały podpisane przez właściwą osobę. Działanie takie zabezpiecza zarówno interesy operatora, dając pewność, że umowa nie zostanie zakwestionowana, a operator nie poniesie z tego tytułu straty, ale również i interesy Klienta, zabezpieczając przed ryzykiem możliwych nadużyć, polegających na wykorzystaniu danych Klienta przez osoby trzecie.
Spółka Orange poinformowała, że jako dostawca usług telekomunikacyjnych ze szczególną starannością chroni dane osobowe Klientów, w tym dane dotyczące dowodów osobistych oraz numerów PESEL i nie wykorzystuje ich w niedozwolonych celach, niemniej jednak ich przetwarzanie jest niezbędne z uwagi na powyżej wskazane ryzyka występujące po stronie spółki ale i po stronie samych Klientów.
Dodatkowo Orange Polska S.A. zobowiązała się, że na swojej stronie internetowej w czerwcu 2025 r. wprowadzi nowy formularz przeniesienia numeru dla oferty prepaid od innego operatora.”
Czyli, jak widać, wyrzucili z siebie oczywiste oczywistości i nie odnieśli się do większości uwag i argumentów - mam tu na myśli rzecz jasna Orange. Bo UKE jest w tym przypadku swoistym przekaźnikiem stanowiska. W moim piśmie zaznaczyłem jasno, że chodzi o ofertę na kartę, a oni oczywiście zrobili wrzutkę o abonamencie i urządzeniach na raty… .
Zobaczymy jak będzie wyglądała zmiana tego formularza dla pre-paidowców.